För bara några dagar sedan blåste det åter upp till storm på Twitter, efter att Elon Musk infört kontokrav och nya begränsningar för hur många inlägg användare kan läsa per dag. Nu ser Meta ut att passa på att nyttja tomrummet genom att lansera Threads, som ska ta upp kampen med Twitter från och med torsdag.

threads.jpg

Meta Threads, från förhandsgranskningen i App Store.

Threads nyttjar samma inloggningsuppgifter som Metas existerande plattform Instagram, men byter bilder mot text. Från bilderna ser det ut att röra sig om främst delning av kortare texter, även kallat microblogging, i ett användargränssnitt väldigt snarlikt bland annat Twitter och Mastodon. Enligt The Verge ska Threads därtill nyttja samma Activity Pub-protokoll som Mastodon.

Den nya applikationen dyker upp både Google och Apples applikationsbutiker, men går inte att ladda ned ännu. Från en ledtråd i Instagram framgår däremot att lansering sker torsdagen den 6 juli, klockan 16:00 svensk tid. Både Apple och Google listar Threads som gratis.

Växande missnöje på Twitter

Lanseringen sker lägligt i samband med ett växande missnöje på Twitter. Där uppges de nya begränsningarna vara en "tillfällig åtgärd" för att motverka data scraping, det vill säga att system automatiskt hämtar information från Twitter-inlägg.

Kritiker menar att det istället handlar om att tjäna mer pengar på plattformen. Den elden fick ytterligare bränsle när Twitter under morgonen meddelade att skrivbordstjänsten Tweetdeck också får krav på verifiering. Tjänsten blir därmed endast tillgänglig för de användare som betalar för Twitter-verifiering, vilket kostar cirka 80 kronor i månaden.