Att plocka bort värmespridaren på sin processor, eller "delidda" den, har under många år varit ett populärt knep för att sänka temperaturerna under belastning. Detta har visat sig vara särskilt effektivt på AMD:s processorer i Ryzen 7000-familjen, då dessa har en tjock värmespridare som inte transporterar bort värmen lika bra som föregående generations processorer för sockel AM4.

Nu släpper Noctua monteringsdetaljer för användare som önskar att använda bolagets kylare ihop med en Ryzen 7000-processor vars värmespridare har avlägsnats. Då höjden på processorn förändras markant utan värmespridare behöver också kylanordningens monteringshöjd justeras för att applicera korrekt tryck över processorn, och det är precis detta Noctuas nya NM-DD1 gör.

nm_dd1_1.jpg

NM-DD1 består av en serie plastbrickor med tillhörande skruvar.

nm_dd1_2.jpg

Brickorna monteras under infästningen på kylaren för att minska avståndet till processorn.

Paketet består av en trio distansbrickor av ABS-plast med tillhörande skruvar. Dessa monteras under själva infästningsanordningen på processorkylaren, vilket i praktiken gör att avståndet mellan kylaren och processorn minskar med 3,7 mm. Enligt Noctua kan denna avståndsminskning skapa inkompatibilitet med vissa moderkort och man ska därför vara aktsam om just ens modell har stora höljen eller kylflänsar som kan slå i exempelvis värmeledningsrören på kylaren.

Monteringsdetaljerna är utvecklade tillsammans med extremöverklockaren Roman "der8auer" Hartung och är tänkta att användas ihop med exempelvis Thermal Grizzlys Ryzen 7000 Direct Die Frame, där den sistnämnda låser fast processorn i sockeln. Enligt Noctuas mätningar kan man förvänta sig en temperaturminskning med upp till 20 °C under belastning när en Ryzen 7000-processor utan värmespridare används med bolagets processorkylare ihop med flytande metall.

Att avlägsna värmespridaren på sin processor fimpar garantin på denna och medför ganska stora risker om man inte är väldigt försiktig. För den som känner sig lite äventyrlig och vill använda sin Noctua-kylare efter ingreppet kan de nya monteringsdetaljerna köpas direkt via bolagets webbplats för 4,90 euro, det vill säga ungefär en femtiolapp. Har man en 3D-skrivare går det även att skriva ut dem med hjälp av ritningarna som Noctua publicerat.