Skärmar av LCD- och OLED-typ har många fördelar, men de utmärker sig kanske främst när det gäller att visa färger och rörlig bild. Att läsa litteratur och dokument av olika slag är dock en aktivitet som många datoranvändare gör dagligen. För detta ändamål hyllas ofta skärmtypen E-Ink för sin papperslika bild, som genom mycket låg energiåtgång hittat en nisch i e-bokläsare.

Långsam uppdateringsfrekvens och begränsade bild- och färgupplösning är aspekter som hållit E-Ink borta från större framgångar på datormarknaden. Nu satsar Philips på det bästa av två världar, genom att blanda E-Ink och LCD hos skärmen 24B1D5600. Det rör sig om en tudelad modell med en 24 tum stor IPS-panel som primär bildyta, flankerad av en E-Ink-historia på 13,3 tum.

E-Ink-skärmen hanterar fyra nyanser av grått och har upplösning är 1 200 × 1 600 pixlar – stående 4:3-bildförhållande. Den ackompanjerande skärmen är monterad vid sidan av den större, på ett gångjärn som gör att den kan vinklas upp till 45 grader mot IPS-varianten. Stativet för hela pjäsen kan höjas och sänkas, samt lutas framåt och bakåt.

Philips E-Ink 1.jpg
Philips E-Ink.jpg

IPS-skärmen har upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar och uppdateringsfrekvens om 75 Hz, specifikationer som förtydligar produktens riktning mot användning på exempelvis kontor. I linje med detta finns inbyggd USB-hubb och Ethernet-anslutning, som sällskapar bildingångarna. På den fronten syns Displayport, alternativt USB Type-C med stöd för Thunderbolt och 90 watt laddning för bärbar dator. E-Ink-skärmen kräver separat bildinmatning över en USB Type-C, som kan skicka 15 watt till ansluten enhet.

I skrivande stund är det oklart när modellen dyker upp i Sverige, men med svenska listat som valbart språk för skärmens inbyggda meny är det sannolikt bara en tidsfråga. Philips 24B1D5600 finns tillgänglig i Asien till ett pris kring 600 USD, vilket motsvarar runt 7 500 kronor inklusive moms.