I början av år 2017 fälldes dåvarande internetleverantören Bredbandsbolaget i hovrätten och tvingades blockera The Pirate Bay. Redan året därefter dömdes Telia till detsamma, och nu följer tre till. Efter beslut från Patent- och marknadsdomstolen tvingas Tele2, Telenor och Tre att blockera flera piratsajter framöver.

Likt tidigare domar följer även den här en stämningsansökan signerad flera stora filmbolag, en lista som inkluderar bland annat Nordisk Film, Svensk Filmindustri, Netflix, Disney, Warner Bros och Paramount. Flertalet är desamma som stod bakom de tidigare stämningarna och urvalet av piratsajter som de tre operatörerna ska tvingas blockera är nära identiskt.

Likaså framgår av utredningen att upphovsrättsligt skyddat material utgör huvuddelen av The Pirate Bay, Fmovies och Nya Filmers utbud. Vid en avvägning mellan å ena sida rättighetshavarnas intresse av att kunna förhindra intrång och å andra sida internetoperatörernas näringsfrihet och abonnenternas informationsfrihet bedömer domstolen att rättighetshavarnas intresse väger tyngst i detta fall. – Patent- och marknadsdomstolen

Internetoperatörerna måste blockera tillgång dels till välkända The Pirate Bay, dels webbsidorna Fmovies och Nyafilmer, som tillhandahåller både torrents och strömning av film och serier. Till följd av att de domännamn som tjänsterna nyttjar ständigt förändras ska operatörerna löpande även blockera nyuppkomna varianter. Skulle operatörerna inte följa domen föreligger vite om 500 000 kronor.

Samtliga tre operatörer har motsatt sig stämningen, men några planer på att överklaga domen tycks utebli. I ett uttalande till DI förklarar Fredrik Hallstan, presschef på Tele2, att domstolen "konstaterat att det finns förutsättningar för blockering" och att de därmed ämnar rätta sig efter beslutet.