Schweiziska Arctic har genom åren gjort sig kända för sina prisvärda kylare och fläktar. En av de mer lyckade produkterna, som blivit särskilt populär inom entusiastkretsar, är de slutna vattenkylarna i Liquid Freezer II-serien, där konsensus är att de erbjuder väldigt god prestanda vid en rimlig prislapp. Nu har dock företaget upptäckt ett problem med ett större parti av dessa kylare, vilket de ämnar att åtgärda med ett självreparationsprogram.

freezer_ii_2.jpg

Problemet härleds till en gummipackning som sitter i kylarblocket, vilken inte har vulkats ordentligt i tillverkningsprocessen. På grund av detta kan en kemisk reaktion ske mellan gummit och kopparplattan i blocket, där resultatet är att svavelrester och kopparpartiklar frigörs inuti kylaren. Denna reaktion sker inte över en natt, men kan på sikt ge försämrad prestanda och potentiellt även vätskeförlust i systemet.

Timeline_LFII_EN.jpg

Alla Liquid Freezer II-kylare påverkas inte av den felaktiga packningen, utan det handlar om produkter som tillverkats mellan maj 2021 och mars 2022. Bolaget har upprättat en särskild landningssida, där man som kund kan kontrollera huruvida man är påverkad eller inte. Om den aktuella kylaren är påverkad skickar Arctic ut ett gratis reparationskit innehållandes en ny packning, kopparplatta, kylpasta samt påfyllningsvätska (se videon längst upp i artikeln).

För den som inte vågar sig på att utföra reparationen själv finns det även möjlighet att skicka in kylaren till Arctics servicecenter i Tyskland. Bolaget varnar dock för långa ledtider, där man blir utan kylare i flertalet veckor. Kylarens garanti på sex år kvarstår oavsett om man väljer att reparera den själv eller skicka in den.

Liquid Freezer II-kylare som säljs i dagsläget har enligt företaget genomgått ytterligare kvalitetskontroller för att säkerställa att dessa har rätt typ av packning i kylblocket. Den som vill vara säker på att kylaren de tänkt köpa har genomgått denna kvalitetskontroll kan leta efter "QC Passed"-klistermärket som ska sitta på såväl kartongen som radiatorn.

Äger du en Liquid Freezer II, och påverkas du av den felaktiga packningen? Dela med dig i kommentarstråden!