Webbläsaren Internet Explorer har inte åldrats med värdighet och är idag ett lapptäcke av bitar skapade under Internets framväxt. Trots ett numera ganska solkigt rykte är det inte ovanligt att minnas tillbaka på webbläsaren med värme, och för många möjliggjorde den första mötet med WWW. Det går inte att förneka att Internet Explorer har varit viktig för att ta webben till dess nuvarande form, men idag avslutar Microsoft all support för det nära antika programmet.

internet-explorer-1-0-08.png

Internet Explorer 1.0 som visar BBC:s hemsida (Bildkälla: Pcwdld)

Internet Explorer debuterade 1995 och det handlar således om en 27 åring som idag avtackas. IE, som webbläsarens förkortas, tog sina första stapplande steg som en del av tillvalspaketet Windows Plus! till Windows 95. Paketet kostade 49,99 dollar, cirka 910 kronor inklusive moms i dagens penningvärde. Bara månader senare samma år levererades webbläsarens i version 2.0 gratis genom den första stora systemuppdateringen av Windows 95.

Just integrationen i Windows blev föremål för mycket kritik och ledde bland annat till att Microsoft drogs inför rätta av staten för brott mot konkurrenslagstiftningen under 1998. Ett första domslut beordrade att Microsoft skulle delas upp i två separata bolag; ett som utvecklade Windows och ett annat som utvecklade Internet Explorer. Microsoft överklagade domslutet och som bekant vann de och förblir ett och samma bolag än idag.

Version

Årtal

Andel

Kommentar

1.0

1995

1%

Levererades som en del av Windows Plus! Till Windows 95 för 50 USD.

2.0

1995

5%

Stöd för Windows 3.1, NT, Mac OS. Kom inbyggd i Windows 95 OSR 1.

3.0

1996

10%

Bland de första webbläsarna med stöd för CSS. Introducerade Activex.

4.0

1997

20%

Tät integration i Windows. Levererades med Windows 98.

5.0

1998

35%

Levererades med Windows 98 SE och 2000. Introducerade XML.

5.5

2000

80%

Stöd för Windows ME. Figurerade I tidiga Windows XP-betor.

6.0

2001

85%

Första versionen som tog bort stöd för Windows 95/NT 3.5 och äldre. Levererades med Windows XP.

6.0 SP2

2004

95%

Introducerade add-on manager och pop up-blockerare.

7.0

2006

85%

Levererade flikar, byggde bort en del av den täta skalintegrationen som startades med 4.0. Enda versionen med stöd för IA-64.

8.0

2009

70%

Microsofts första browser som klarade Acid2-testet, sist ut bland alla stora webbläsare. Levererades med Windows Vista.

9.0

2011

45%

Släppte stöd för Windows XP och äldre. Sist ut av de stora webbläsarna med stöd för SVG-formatet.

10.0

2012

30%

Förbättrat stöd för CSS, HTML 5 och hårdvaruacceleration. Tog bort inbyggt stöd för Flash.

11.0

2013

20%

Levererades med Windows 10. Sista nämnvärda uppdateringen lanserades 2019/2020.

Utöver konkurrenshämmande verksamhet har Microsoft ofta anklagats för att sätta käppar i hjulet för de olika webbstandarder som dykt upp genom året. Från Microsofts egna Activex-tillägg till bristande implementation av rådande standarder, orsakade Internet Explorer problem på webben för den som inte använde IE. När utvecklare arbetade runt buggar i Microsofts implementation kunde det inte sällan resultera i att stöd för webbläsare som faktiskt följde standarderna mer korrekt blev försämrat.

Där Internet Explorer fick en ganska bra start med tidigt stöd för CSS vändes detta framkantstänk till det motsatta med tiden. Microsoft var sena eller motsträviga till att implementera nya webbstandarder. Med tanke på deras enorma marknadsandelar under hela 2000-talet är det många som anser att Internet Explorer höll tillbaka utvecklingen.

Trots dess brister är det många företag som blev beroende av Internet Explorer och dess egenheter. Microsofts nya webbläsare Edge innehåller lägen för att efterlikna många av Internet Explorers egenheter. Framförallt är det här något som berört företagsanvändare, där exempelvis Microsofts egna hemsida för beställningar från företagskunder fram till nyligen enbart gick att besöka från Internet Explorer.

Internet Explorer blev webbläsarens som vi älskade att hata, men trots all kritik var Microsoft uppe och nosade på över 95 procent marknadsandel under några år. Webbläsarens som till slut fick Microsofts dominans att rucka på sig var förstås Firefox. Det stora fallet började dock ske i samband md att Google Chrome tog världen med storm.

Onsdagen den 15 juni markerar alltså den sista dagen för Internet Explorer... nästan. För användare av Windows 10 Long-Term Servicing Channel (LTSC) och vissa versioner av Windows Server kommer stödet att fortsätta en okänd stund in i framtiden.
RIP Internet Explorer, vi kommer inte att sakna dig!

Använde du Internet Explorer privat i nämnvärd utsträckning? Har du flest positiva eller negativa minnen av webbläsaren?