I Windows finns generellt sett tre olika huvudsakliga lägen för att visa innehåll. Med fullskärm visas innehållet över hela skärmen utan några kanter eller menyer och eventuella notifikationer stoppas vanligen, vilket är vanligt för bland annat spel och film. Utöver det finns två fönsterlägen, antingen med eller utan kanter (eng. borderless windowed), där det sistnämnda ser ut som fullskärm men beter sig som ett vanligt fönster.

För specifikt spel är det vanligt att fullskärmsläge är det förinställda alternativet. Detta görs dels för att det lämnar mer plats för grafiska gränssnitt, dels av prestandaskäl. Det kan dock ställa till det för den som kör flera skärmar eller behöver kunna växla mellan olika fönster, där det sistnämnda ofta tar längre tid eller rent av kan få spelet att krascha. Det uppmärksammar nu även Microsoft, som implementerar fler optimeringar för spel i fönsterläge.

När ett spel eller program körs i fullskärm har det direkt kontroll över vad som visas på skärmen och renderar endast det. När det istället körs i något av de två fönsterlägena presenteras det istället till det specifika fönstret, samtidigt som skrivbordet och eventuella program i bakgrunden renderas som vanligt. Det kan i vissa fall kan leda till exempelvis högre latens och lägre FPS, samtidigt som funktioner likt Auto HDR inte fungerar.

Skärmbild 2022-02-22 143852.png

För att förbättra detta introducerar Microsoft en ny metod för att optimera renderingen vid fönsterläge i Windows, vilket ger en optimering liknande det som redan sker i fullskärm. Detta är något som endast påverkar spel som körs i grafikgränssnitten DirectX 10 eller 11, då spel i DirectX 12 enligt Microsoft redan drar nytta av det. Enligt Microsoft förbättrar det både latens och innebär stöd för Auto HDR och variabel uppdateringsfrekvens (VRR).

Till en början är funktionen endast tillgänglig för användare som betatestar genom Windows Insider-programmet, innan det lanseras till resterande användare. Det framgår inte om det endast gäller Windows 11 eller om det planeras även till Windows 10. Den uppdatering som finns tillgänglig i nuläget är dock baserat på versionsnummer endast aktuell för Windows 11.