När Nintendo avtäckte Switch med OLED-skärm var det inte riktigt den konsol som rykten och teorier målat upp en bild av. Utöver den nya skärmen var Nintendo snabba på att bekräfta att det inte rörde sig om några hårdvaruskillnader. Trots det vägrar rykten om en "Switch Pro" med kraftfullare hårdvara kapabel till högre upplösningar ge med sig.

Rykteskarusellen drog igång igen nyligen, då det rapporterades att flera spelutvecklare fått tillgång till utvecklarverktyg för Switch med 4K UHD-stöd. Detta dementerades omedelbart av Nintendo, men nu letar sig ytterligare uppgifter ut på webben som pekar på att åtminstone en förberedelse för högre upplösningar är i görningen. Den här gången är det Youtube-kanalen Nintendo Prime som står för upptäckten. Det är dock inte konsolen som står i centrum, utan den nya dockningsstation som lanseras tillsammans med Switch OLED.

I en video där dockningsstationen plockas isär och granskas även invändigt noteras en förändring av bildutgången. Likt tidigare modell är den utrustad med en HDMI-port, men till skillnad från tidigare är det nu uppgraderat till HDMI 2.0. Det innebär att dockningsstationen i teorin kan sända ut en bildsignal i 4K UHD med en bilduppdateringsfrekvens på 60 Hz. Det medföljer även en HDMI-kabel med motsvarande stöd.

Detta måste inte nödvändigtvis betyda något, då HDMI 2.0 är bakåtkompatibelt med tidigare versioner. Det kan helt enkelt vara så att hårdvaran för den senare standarden av något skäl var mer praktisk eller prisvärd när beslut om bildutgång togs. Kombinerat med alla andra oberoende uppgifter om en "Switch Pro" fortsätter det dock tala för att det sannolikt handlar om något mer än endast rykten.

När det gäller specifikt dockningsstationer ligger två teorier nära till hands. Det kan röra sig om ett försök att säkra kompatibilitet med framtida konsoler. Ett annat möjligt scenario är att Nintendo haft planer som av någon anledning lagts på hyllan alternativt slopats helt, men inte tillräckligt tidigt för att stoppa eller förändra produktionen av den nya dockningsstationen.

Läs mer om Nintendo Switch: