Med gräsrotsfinansierade Mini ITX-chassit Ghost S1 tog svenska Louqe ett bestämt kliv in på marknaden för Small Form Factor-produkter. Den avskalade och kompakta lådan har en volym från 8,2 liter och kan genom modulära inslag exempelvis bestyckas med vattenkylning. Produkten är ett populärt inslag i SweClockers forum och med stor hantverksskicklighet har fler medlemmar maximerat prestanda per volym med Ghost S1 som grund.

► Kenneth och Jonas bygger i Louqe Raw S1

Uppståndelsen var därför stor när företaget tidigare under året avslöjade nästa produkt i sortimentet, i form av det stående SFF-chassit Raw S1. Moduläritet och exceptionellt kompakta yttermått byts stöd för större grafikkort och enklare byggprocess, något Jonas och Kenneth testat i direktsänt format. Nu tar Tom's Hardware in Raw S1 i testlabbet för att se vad den 12 liter stora lådan går för.

Vid demonteringen syns samma egenskaper som Louqes successiva Twitter-serie av bilder uppvisat: En mittendel som förses med moderkort och nätdel på ena sidan, grafikkort på den andra och hela lösningen omgärdas av ett hölje i aluminium. Recensenten noterar avsaknaden av lättåtkomliga anslutningar, som enbart utgörs av en USB Type-C i bakkant. Med upplägget hamnar övriga anslutningar under chassit.

Toms hardware raw s1 4.jpg

Bildkälla: Niels Broekhuijsen, Tom's Hardware

Toms hardware raw s1 1.jpg

Bildkälla: Niels Broekhuijsen, Tom's Hardware

Aluminiumskalet beskrivs som gediget och det faktum att alternativen för hårdvara och kylarlösningar är relativt begränsade, lyfts främst som en fördel i samklang med namnet "Raw". I kylväg saknas stöd för radiatorer och i toppen finns plats för en fläkt som driver luft genom systemet, med ofiltrerade hål på sidorna för luftinsug. Kylaren i testet är Noctuas NH-L12S, som framöver påstås få en specialversion för just Raw S1 – precis som modellen för Ghost S1.

Med lägre minnen är det inga problem att använda denna kylare, men skribenten varnar för att nämnda fläkt bör monteras innan nätdelen samt att det med SFX-L-nätaggregat – som stöds på papperet – kan bli trångt. Den längre formfaktorn skrotar samtidigt möjligheterna till just fläkt, medan platsen för 2,5-tumsenheten stryker på foten med längre nätdel eller för den som vill gömma undan överblivna kabellängder.

I artikeln framhävs att monteringen är enkel och att grafikkortet kanske är den allra simplaste delen, även om den PCI Express 4.0-kompatibla förlängningskabeln inte gör det mest robusta intrycket. Med fotografering för artikeln inräknad noterar skribenten att tidsåtgången stannar på ungefär en halvtimme, varefter det är dags att titta på temperatur och ljudnivå.

Toms hardware raw s1 3.jpg

Bildkälla: Niels Broekhuijsen, Tom's Hardware

Toms hardware raw s1 2.jpg

Bildkälla: Niels Broekhuijsen, Tom's Hardware

Med Founders Edition-modellen av Nvidia Geforce RTX 2070 Super under skalet är det tydligt att det inte rör sig om ett ljuddämpat chassi, och med grafikkortets fläktar vid 75 procent av hastigheten är systemet "irriterande högljutt". Ljudnivåerna är ungefär desamma med skalet på och av, men i förstnämnda läge beskrivs ljudet som mindre hårt. Inte heller kylningen hindras särskilt mycket av skalet, där Core i5-9600K-processorn med kylfläkten på fullt drag når 75 °C med panel, 70 °C utan. Grafikkortet ligger på 64 respektive 57 °C i samma situationer, men med fläktarna på 75 procent.

Slutsatsen är att Louqes senaste skapelse är en välsvarvad produkt som osar kvalitet, där det höga priset om 329 USD, motsvarande omkring 3 500 kronor, går att motivera med den goda kvalitetskänslan och produktion i Sverige. Lådan lever upp till målet att vara lättarbetad, erbjuda god funktion och en minimalistisk estetik – något extra komplexitet och flexibilitet skulle förstöra. Slutbetyget är 4,5 av 5 stjärnor.

Är du sugen på att flytta in i ett Raw S1-chassi, när det väl börjar säljas?