Frågan huruvida teleoperatörer ska tvingas lagra kunduppgifter är vida omdiskuterad och har varit uppe för debatt ett flertal gånger. Det direktiv som föreslog detta ogiltigförklarades och upphävdes av EU-domstolen, men justitieminister Morgan Johansson berättade tidigare under året att regeringen vill införa detta igen.

För nyhetsbyrån TT berättar Johansson att regeringen inom kort kommer lägga fram ett lagförslag för riksdagen, vilket innebär att mobilföretag måste spara de uppgifter de har om sina kunder. Syftet är att bekämpa grova brott såsom terrorism och narkotikabrott och endast de uppgifter som är strängt nödvändiga för detta måste lagras.

Exakt vad det innefattar är inte känt, men enligt det förslag som lades fram av regeringens utredare i oktober 2017 rör det sig om uppgifter om vem personen har ringt till och vid vilken tidpunkt. Det handlar också om uppgifter om var enheten har befunnit sig vid ett bestämt klockslag.

Enligt det tidigare presenterade förslaget får polis och myndigheter inte själva begära ut dessa uppgifter, utan detta måste göras av en åklagare. Huruvida detta har ändrats i det färdiga förslaget är ännu okänt och det är heller ännu inte känt hur det ska kunna förenas med lagar och regler inom EU.