Under hösten år 2017 anställdes AMD:s grafikchef Raja Koduri av Intel, som tidigt gjorde klart att de hade för avsikt att ge sig in på grafikkortsmarknaden. Konkreta detaljer kring vilka segment de skulle satsa på och inte minst en tidsram uteblev dock i samband med bildandet av avdelningen Core and Visual Computing Group.

Nu bekräftar Intel på Twitter att det första dedikerade grafikkortet lanseras år 2020. Även analytikern tillika chefredaktören på PC Perspective, Ryan Shrout, berättar att Brian Krzanich under en tillställning för analytiker ringat in 2020 som det år då Intel ansluter sig till Nvidia och AMD som aktör på grafikkortsmarknaden.

Enligt rapporten ska Intels satsning på grafikkort innefatta alltifrån datacenter, som bland annat artificiell intelligens (AI) och maskininlärning, men även lösningar för arbetsstationer och spel. Medan bolaget bekräftar att de ska göra lösningar för alla segment framgår inte vilka som blir först ut.

Nämnvärt är att tidigare rykten talat om en lansering redan på CES 2019, något som således inte stämmer. Redan när de nyheterna började cirkulera bedömdes det som osannolikt, då det tar minst tre år att ta fram en ny arkitektur från grunden och göra den färdig som en slutgiltig produkt.

Enligt tidigare uppgifter är kodnamnet på Intels kommande grafikarkitektur Arctic Sound och redan ska arbetet på uppföljaren Jupiter Sound vara i full gång.