Under 2017 släppte AMD sina två nya grafikkort Radeon RX Vega 56 och Radeon RX Vega 64. Tillgången på modellerna har sedan lanseringen varit låg, där ingen av av dessa går att köpa från någon svensk återförsäljare i dagsläget. Anledningen som tidigare angetts är dels att intresset för spelande ökat, men även intresset för brytning av kryptovalutor.

Vid presentationen av AMD:s senaste kvartalsrapport berättar bolagets vd Lisa Su att en stor del av försäljningen utgjorts av grafikkort som används för brytning av kryptovalutor. Hon berättar även att tillgången på grafikkort i dagsläget är lägre än de önskar och att de arbetar med att öka produktionstakten.

Detta är dock svårare än väntat, då det råder komponentbrist för tillverkning. Främst handlar det om minne av både typen GDDR5 och HBM2, som används för Radeon RX 400- och RX 500-serien respektive Radeon RX Vega.

Tidigare rapporter talar för att AMD upphört med tillverkningen av Radeon RX Vega i referensutförande. Detta för att istället satsa på modeller från partnertillverkare såsom XFX, Powercolor och Sapphire. Även dessa har dock påverkats av den dåliga tillgången och flera har ännu inte hittat ut i butik.

Källa: Polygon