Tvisten gällande datalagringsdirektivet har pågått under en lång tid. Bland annat blev den under 2014 ogiltigförklarad av EU-domstolen då den ansågs vara ett allvarligt ingrepp i användarnas integritet. Trots detta tvingades operatören Tele2 av Post- och telestyrelsen att fortsätta med detta. Frågan har sedan dess prövats i EU-domstolen, som nu har kommit med ett yttrande i frågan.

Enligt Henrik Saugmandsgaard Øe, en av EU-domstolens generaladvokater, kan de svenska lagarna vara helt i linje med EU-rätten men att vissa krav måste uppfyllas för att rättfärdiga datalagring. Bland annat är det endast motiverat när det handlar om allvarligare brott, inte lindriga. Han menar att man måste ställa behovet av datalagring mot den påverkan det har på demokratin.

Då det för två år sedan fastslogs att lagringen av trafikdata stred mot vissa av EU:s grundläggande rättigheter valde många länder att göra sig av med de lagar relaterade till lagring av trafikdata. Sverige och Storbritannien är två av de få länder som fortsatt kampen då de anser att det är nödvändigt för brottsbekämpande syften.

Tele2 är fortfarande av åsikten att datalagring bör avskaffas och att de är nöjda med EU:s yttrande i frågan. Stefan Backman, som är chefsjurist på Tele2, säger till TT att de tolkar yttrandet som att datalagringen i Sverige inte uppfyller EU:s krav.

Vi ser nu fram mot EU-domstolens slutliga dom i målet men hoppas oavsett den slutliga utgången i målet att få se ett väsentligt mer balanserat datalagringssystem i Sverige.

Yttrandet är dock ingen slutgiltig dom i fallet. Detta kommer ske senare i höst då EU-domstolen ska ta ställning till målet.