Det är nu inte långt kvar till headset för virtuell verklighet anstormar spelmarknaden. Först ut till PC blir Oculus Rift, där de första exemplaren som ska motsvara den slutgiltiga konsumentversionen håller på att levereras till utvecklare. Nu gör profilen Chaoss86 på Reddit gällande att han fått chansen att testa enheten.

Enheten som kallas Oculus Rift Consumer Beta – Engineer Sample 7 (ECV7) ska enligt uppgifterna ha flera stora och märkbara förbättringar mot tidigare versioner. Den första är skärmen, där pixlarna uppges vara "så gott som osynliga" vid normal användning. Han tillägger samtidigt att det går att skönja ett rutmönster på visa färger om man verkligen koncentrerar sig, men att resultatet ändå är avsevärt bättre än Samsung Gear VR och testenheter av HTC Vive.

Den andra punkten som ska vara märkbart bättre är synfältet (eng. field of view). Visserligen sägs det vara aningen kortare vertikalt, någonting som istället vägs upp av en rejäl horisontell förbättring. Användaren som även snickrat ihop en bild där enheten jämförs mot andra alternativ, däribland HTC Vive, gör dock gällande att det är en korrekt vägd kompromiss från Oculus sida.

Därutöver talar han om flera andra förändringar, som bättre spårning, linser och bra ljud genom de inbyggda hörlurarna. En viktig aspekt som inte är teknisk men berört många är komforten, där enheten ska vara lätt och sitta bekvämt, men ändå tillräckligt hårt mot huvudet för att inget ljus ska läcka in.

Lanseringen av Oculus Rift äger rum första kvartalet nästa år och fler detaljer om konsumentversionen är sannolikt att vänta till elektronikmässan CES 2016, som går av stapeln i Las Vegas, USA, den 6 januari.