Sedan 2002 har ägare av grafikkort från AMD (ATI) haft för vana att ladda ner det universella drivrutinspaketet Catalyst för att få de senaste optimeringarna och buggfixarna. Detta ska det nu bli ändring på, och med den nyskapade divisionen Radeon Technologies Group i spetsen presenteras nu det nya mjukvarupaketet Radeon Software som ersätter Catalyst rakt av.

Det nya drivrutinspaketet kommer med ett nytt namnschema, där den första stora versionen går under kodnamnet Crimson Edition. Kommande inkrementella uppdateringar bibehåller detta kodnamn tillsvidare, men använder sig av samma versionsnumrering som Catalyst, det vill säga att de första siffrorna motsvarar årtalet och de sista månaden för släppet.

I fokus syns den helt omarbetade kontrollpanelen Radeon Settings, som ersätter nuvarande Catalyst Control Center. Först och främst handlar det om en drastisk omdesign, vilken tillsammans med upp till tio gånger snabbare uppstartstid ska ge användaren en avsevärt smidigare upplevelse än tidigare versioner. Till omdesignen hör bland annat överklockningverktyget Overdrive, som tidigare fått en del kritik för att vara extremt klumpligt.

Ovanpå detta introducerar AMD en överskådlig meny över samtliga installerade spel, med möjlighet att göra specifika inställningar per speltitel. Därtill går det även att applicera särskilda överklockningsinställningar via Overdrive för olika spel. Det är i dagsläget oklart om företaget har tänkt gå samma väg som Nvidias Geforce Experience, med optimerade spelprofiler baserade på användarens hårdvara.

AMD:s nya drivrutinspaket har i dagsläget inget spikat lanseringsdatum men ska enligt företaget rullas ut innan årets slut.