Inlägg

Inlägg som mudde har skrivit i forumet
Av mudde

En bra start kan vara att kolla in de spel som har spelbara demos på eshop. Har hittat en del bra spel den vägen.

Av mudde
Skrivet av IKEA Billy Bokhylla:

Så nu finns Skyrin till:
PC, PS3, PS4, PS5, Xbox360, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch och i versionerna:
Original Version, Remastered Version, VR version och Anniversary edition.

https://i.imgur.com/iSns5nc_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Du missade Skyrim: Very Special Edition till Amazon Alexa

Av mudde

Ungefär väntad presentation sett till mängden och kvaliteten på innehållet. Inget jättespännande för min del, men ingen besvikelse heller.

Skrivet av Pirum:

Ja, vill man exempelvis spela klassikern Zelda - Ocarina of Time, som ofta brukar rankas som Nintendos kanske bästa spel, måste man ju dra fram riktigt gamla konsoller. Ok, det går på Wii U, men hur många har den?

3DS-versionen av OOT är alldeles utmärkt och det är ju deras förra generations konsol, så jag ser inte att de egentligen har så bråttom där.

Citat:

De borde släppt en äldre Zelda i halvåret, sen man kan diskutera hur upphottade de ska vara. Nu kommer väl Skyward Sword, den är jag nyfiken på.

Jag föredrar att de lägger lite mer tid på nyversionerna av gamla spel.
Någon enstaka har varit ganska tveksam, men generellt har de lyckats förbättra de saker som åldrats sämst och infört lagom med QoL-förbättringar utan att ta bort känslan på flera av spelen (t.ex. OoT).

Av mudde

AP:n är i stort sett plug and play. Likt mycket vill man nog uppdatera den ändå med senaste firmware. Den fungerar dock direkt ur boxen.

ER-X verkar kunna kräva någon minuts pillande men inget stort (i princip ändra en DHCP-inställning i windows tillfälligt). Finns massvis med youtube-guider på just den routern.

Edit: Kan tillägga att jag haft föregångaren till den rekommenderade APn (AP AC Lite) i ett par år som ersatte WiFi-delen på min äldre ASUS-router. Den var betydligt bättre och stabilare än WiFi-delen på ASUS-routern.
Har nyligen skaffat en till AP (Wifi 6 Lite) och en ny router (fast dyrare router än den rekommenderade) så jag helt slipper gamla ASUS-routern som blivit lite instabil (och får ännu bättre täckning då signalerna inte behöver passera så mycket betong).

Av mudde
Skrivet av trattgunnar:

Hej Swec! Nu behöver jag hjälp med att välja vilken router som skall ersätta min AC68U.

Den routern jag har idag (alltså en AC68U) har tendenser att balla ur vid last när jag spelar (inte särskilt tungt tycker jag) och en annan person typ 7-9m bort surfar på nätforum. Mycket konstigt beteende men jag antar att den var sådan när jag köpte den (begagnad) och att det var därför den såldes vidare, för den har haft detta beteende hela tiden. Min ISP konstaterade efter att jag körde pingplotter att det inte är problem hos dom som jag först misstänkte då problemet alltid uppstod samma tid på dagen (dock var det i verkligheten korrelerat till en viss uppsättning aktiviteter).
Jag har dock äntligen tröttnat och skatteåterbäringen brinner i plånboken

Så till behoven: Avlång lägenhet på typ 50kvm. Två telefoner, en tv, en laptop och en stationär delat på två personer. Inte särskilt mycket aktivitet alltså. Vi har inga särskilda krav på hastighet eller funktioner (bortom wifi då) förutom att skiten inte dör när en person spelar och en annan på andra sidan lägenheten surfar på swec!!

Routern kommer vara centralt placerad i lägenheten, vi kan acceptera att man inte får superstark signal i vardera ände.

Budget: Max 2000kr med gärna under 1500.

Edgerouter ER-X som router och en Unifi Wifi 6 som accesspoint (+ en POE-injektor) hamnar i prisklassen och borde vara stabilt och bra.

Av mudde
Skrivet av ClintBeastwood:

Snart får vi ett Battlefield-liknande spel där kineserna räddar världen istället för amerikanarna.

Den stora frågan är om vi får fler eller färre buggar i det spelet?

Det kanske snart är dags att börja skjuta lite onskefulla nationalister för att försvara revolutionen och idealen från partiordförande Mao, allt under den långa marschen

Av mudde

Dags för lite återkoppling:

Allt anlände i början av veckan och onsdag kväll hann jag koppla in allt. Det fungerade utmärkt direkt.
Det tog ändå lite tid såklart att uppdatera alla enheter och fixa till inställningar och dashboard som jag vill ha det, men OPNsense känns ganska logiskt och Unifi är någorlunda lättanvänt på det det kan göra.

Det enda lite negativa är att Unifis controllermjukvara är lite begränsat. Jag hade gärna sett att man kunde t.ex. manuellt ändra i topologin för att spegla riktig inkoppling (både var WAN kommer in och att det finns en icke-unifi-switch där). Även andra vyer är omöjliga att justera som man vill. Nu är detta inte direkt ett stort problem, men lite synd med såna begränsningar de enkelt hade kunnat åtgärda.

Generellt är jag mycket nöjd med utrustningen (och täckningen med 2 APs) och jag hoppas jag har stabilt interner framöver.

Tack så mycket för hjälpen vid mina funderingar!

Av mudde

Lite uppdatering:

Efter mycket funderande har jag till slut beställt. Det blev en Teklager APU2E4 med OPNsense samt AP WiFi 6 light och Switch 8 Lite POE direkt från Ubiquiti.

ER-X + AP (+ injektor) hade säkert räckt utmärkt, men OPNsense lockade efter lite tittande på youtube och POE-Switchen som övervakas med samma program som AP:na blev lite extra lyx då jag ändå behöver switch där + POE till APn.

Jag får återkomma när allt är hemma och inkopplat.

Edit: Kan tillägga att en anledning till att jag till slut tog tag i det och behövde bestämma mig var att befintliga routern lyckades krascha 2 ggr samma dag under arbetstid. Den fungerade igen efter reboot båda gångerna, men med mer jobb hemifrån är stabilt nätverk viktigare än tidigare år.

Av mudde
Skrivet av niclasc:

Den kör senaste firmware. Hittar inga loggar

Som @tcntad säger så kör återställning om du inte redan har det (tryck med gem i ca 10 sekunder på återställningsknappen). Fungerade på min AC Lite som controllern inte hittade (men som fungerade utmärkt annars).

Av mudde
Skrivet av Daemon:

Köar om det blir ändrade planer.

Nu är dom hämtade.

Av mudde
Skrivet av s0sdaf:

Skulle kunna komma förbi inom 30min. Du får skicka address i PM.

PM skickat

Av mudde
Skrivet av s0sdaf:

Tar dom gärna, kan hämta! Hur mycket väger dom ungefär?

edit: Hittade vikten på 70cm-varianterna, verkar vara 4kg för paret, så gissar på cirka 5kg eller 2.5kg styck för dessa då? Behöver inte ha exakt vikt, vill bara veta vad som är rimligt för att frakta dom, om man kan ta dom under armen eller om man behöver lasta dom på något, dom såg väldigt stora/tunga ut på din bild, men om dom bara är 90cm och i trä borde det inte vara några problem?

Dom är inte särskilt tunga, men har inte mycket till referens eller ens en våg i källaren. Lätta att bära rent viktmässigt är dom, men lite otympliga.

När har du möjlighet att hämta?

Av mudde

Högtalarstativ skänkes - Proson 90 cm, Svarta

Hej,

Jag har ett par högtalarstativ som skänkes till någon som har nytta av dom.

Modellen är Proson Högtalarstativ 90 i svart/start trä, 90 cm höga (utmärkta för surroundhögtalare).
De är hela och i ok skick (dock dammiga på bilden).

Stativen hämtas i centrala Sundbyberg.

/Mahdi

Läs hela annonsen här

Av mudde
Skrivet av Molgorain:

Kul tråd!

Har testat att vara utan armbandsur i nästan ett år. Men jag saknar att ha något på höger handled.
Egentligen vill jag bara se tiden som något ungefär, så jag har snöat in på att köpa en enhandsklocka dvs bara timvisare.

Har kollat på lite olika modeller, dels som inkörsport för att se om det är något som passar en.
Eller ska man gå på en mellanklass på en gång, alternativt all-in och köpa en riktigt snygg med kostsam klocka.

De jag har tittat på är.
Insteg:
Luch
Pole

Mellan:
Botta
Defakto

Kostar:
Meistersinger no1
Meistersinger no3 Blackline

Udda 24h:
Wundr 24h

Fastnat lite för Botta och Pole, mesta dels för designen och priset. Men samtidigt det går inte att jämföra med Meistersingers.
Eller ska man försöka hitta en minimalistisk ren tvåhands och sedan bekosta en klockmästare att ta bort den ena handen?

Verkligen blandat med urverken där.
En med, ej namngivet, manuellt urverk (jag brukar anta att de är B-sortiment från de vanliga budgetmodellerna från kina och japan som inte klarade QC).
De flesta var med quartz-urverk (batteri), åtmonstone namngivna så de håller nog tiden bra (de riktigt billiga japanska massproducerade quartz-modellerna klarar det utmärkt och dyrare schweizare är inte mycket sämre).

De dyrare klockorna har vanliga schweiziska mekaniska urverk som säkert duger utmärkt.

Vad är du ute efter där? Mekanisk (automat eller manuell) eller batteridriven?

Av mudde
Skrivet av Talisker00:

Har väldigt svårt att bedöma hur svårt det skulle vara för dig. Tog ett par timmar för mig på OpenWRT och något längre på pfSense, men då har jag jobbat med andra brandväggar i drygt 20 år. Jag har faktiskt fysiskt installerat och kofigurerat brandväggar på fyra kontinenter och i 20+ länder.

Oj, det låter lite avskräckande. Tid är det inte alltid jättegott om som småbarnsförälder. Samtidigt så tänker jag att så länge det går snabbt att bara starta igång den och komma åt internet, så kan jag nog hitta tid allt eftersom för allt tillkommande jag framöver vill försöka få att fungera.

Skrivet av Ralleballe:

Jag valde ER-4 för att stoppa fibern rakt in i SFP-porten. Switch behövdes ändå, så kände inte att jag saknade det i routern. Sen är det väl tveksamt om jag behöver prestandan, en ER-X hade säkert funkat lika bra.

Det låter som en smidig lösning. Bor dock själv i lägenhet med fiberomvandlingen i föreningskällaren, så SFP är i dagsläget ingen fördel för mig. Jag har heller inga planer på att peta på tjänstefördelaren då jag redan dragit extra kabel för IP-TV och gärna vill undvika att krångla med den (mest så att jag inte behöver felsöka nätverket varje gång IP-TV krånglar).

De lite starkare Edgerouters (4/6P/12/12P) verkar ju ändå ha ganska bra med kraft för ganska rimliga priser. Det lockar kanske ändå mer att antingen köra den billiga lösningen med ER-X och ersätta den i framtiden om behoven dyker upp, Alternativt skaffa en APU2 och tvinga mig att lära mig lite mer om nätverk på riktigt.

Av mudde

Just routern är lite svårare att bestämma sig för än jag trodde.

Jag har kommit fram till att fördelarna med gemensamt system i Unifi inte överväger att det verkar mer begränsat och att produkterna inte direkt lockar.
Det fungerar helt ok för APs (men inte alltid helt problemfritt för mig), men ser inte det som jättespännande för routern.
Utöver det så verkar USG:n svagare än det mesta annat och den och Pro-versionen verkar vara på utgående. Samtidigt är det mer som stör mig med UDM:en än vad det är som lockar.

EdgeMAX verkar inte direkt jättelockande när jag nu kikat en del på Youtube-tutorials, men ER-X är riktigt prisvärd med hygglig kraft och inbyggd switch för en spottstyver. Sen finns ju alltid ER-4 och ER-12(P) om mer kraft behövs.

Samtidigt är det en del som lockar med en APU2. pfsense verkar hyllas av så många för att det kan göra allt och har massvis med stöddokumentation och tutorials överallt. OPNsense verkar ju ha ett riktigt trevligt och lättförståeligt GUI. Allt där verkar väl strukturerat och lättarbetat (och heter det man tror saker ska heta till skillnad från BSD-termerna i pfsense) samtidigt som det verkar klara samma saker som pfsense. Dock verkar det finnas mycket mindre stöd/tutorials tillgängligt än till pfsense.

Huvudalternativen är således:
ER-X
ER-4/ER-12
APU2 med pfsense
APU2 med OPNsense

Som AP blir det nog en Unifi 6 Lite tillsammans med nuvarande AP AC Lite. Behövs switch så blir det nog också en Unifi, antingen Flex Mini eller Lite 8 POE, beroende på om jag lyckas övertyga min själv att POE underlättar eller inte.

Av mudde
Skrivet av Talisker00:

Personligen tycker jag att Ubiquity är bra, men verkligen inte på routrar enligt mig som mer avancerad användare.
Just anonymiseringen var när jag kikade på det inte möjlig att lösa som jag ville ha det. Dvs, att beroende på vilken klient (dator/telefon) jag hade så kunna välja om man ska anonymiseras eller inte. Det kan vara viktigt om man spelar, för då vill man inte ha den extra fördröjningen.
Sedan var det en hel del annat som gjorde att jag både har pfSense och OpenWRT på mina routrar, men det kanske är mer överkurs.

Hur tror du det vore för mig som novis - vore det dumt att ge sim på t.ex. en APU2 med förinstallerat opnsense eller pfsense? Är de enkla att komma igång med? Att det är svårt att behärska det fullt ut är inget problem, men att starta upp och nästan direkt kunna göra lite självklarheter utan tonvis med tutorials vore ju bra.

Av mudde
Skrivet av Aiwi:

Slår du inte på IDS/IPS (vet inte varför man skulle göra det i ett privat hushåll) så kommer den klara 1Gbit galant. den kommer inte klara 1Gbit/1Gbit upp/ner samtidigt, då den har en max throughput på 1Gbit gemensamt. Men det är inte vanligt att någon laddar upp något i 1Gbit/s exakt samtidigt som någon annan i hushållet laddar ner något i 1Gbit/s.

För 250Mbit/s så kommer du inte ens möta denna begränsning.

ER-Lite är den billigaste Edgeroutern som klarar 1Gbit/1Gbit upp/ner samtidigt, med sin 3Gbit total throughput.

Japp ER-X har switch-chip i sig, så eth0 är internet in, sen eth1-4 har samma hastighet och full fart mellan varandra. (ER-Lite har inte switch chip)

Det är väldigt få routrar som klarar att 250Mbit/s eller för den delen 1Gbit/s över ett VPN som körs på dem. Det kommer nog vara mest prisvärt att sätta upp en överbliven dator som router för att kunna klara full VPN throughput den dagen du behöver detta.

Är i dagsläget lite osäker på vad jag förväntar mig att den ska klara, men lite marginal skadar ju inte om det inte kostar orimligt mycket i pengar och effektförbrukning. Jag inbillar mig att kraven generellt kommer att öka nu i takt med att antalet uppkopplade enheter ökar och barnen börjar få lite mer internetbehov de närmaste åren som jag vill kunna reglera.

ER-X verkar helt klart prisvärd då jag ändå behöver en till switch. Är det mycket som t.ex. en ER4 eller UDM klarar där ER-X inte räcker till eller brukar det snarare vara så att man snabbt måste upp till mycket kraftfullare så fort kraven ökar?

Vanlig överbliven hårdvara låter som något som blir varmt, stort och högljutt så det hoppas jag verkligen kunna undvika.

Av mudde

En följdfråga till mina funderingar: När behövs normalt mer kraft än t.ex. ER-X? Vad brukar begränsa "normal-swec.medlemmen"? Är det när man kör IPS/IDS på snabb lina? VPN?

Av mudde
Skrivet av Talisker00:

Vad menas med VPN på routern? VPN server för anslutning utifrån? VPN site to site? VPN för anonymisering?

Anonymisering. Är väl inget jättebehov, men vore bra att kunna köra det i framtiden om det är rimligt med någorlunda vanlig hårdvara. Viktigast är stabilitet och att det klarar alla enheter som kan tänkas kopplas in.

Skrivet av krijoh:

För 250 behöver du ha usg pro eller dream machine ifall du ska köra med IPS/IDS.
Ubiquiti brandvägg är inte världsbäst men jag personligen ville ha allt i ett gränssnitt.
Wifi 6 pro ap finns i early access (går åt på 5 minuter efter man fått mailet om lager status)

Hur är det med USG-serien? De (både vanliga och pro) verkar svåra att hitta på hemsidan och verkar således vara utgående produkter. Det verkar dock saknas ersättare. UXG pro verkar bli dyr (och bara early access) och vanliga UXG har inte annonserats så den är nog många år bort.

UDM är lite annorlunda och jag stör mig lite på "alli-i-ett"-tänket när APn redan känns gammal (och ingen ersättare/uppdatering verkar vara på väg). Man verkar dock få bra prestanda och "mycket" på köpet med både switch och någon form av lokal controller. Det kanske ändå är ett av de bästa alternativen, även om jag vid senare tillfälle kanske skulle köra den utan APn.

Unifi 6 Pro verkar bra prissatt för vad man får. Jag tror dock den är overkill för min användning och skulle ändå inte bli av med behovet av 2 APs. Den verkar också ha tagit bort föregångarens extra nätverksport.

Skrivet av Aiwi:

Erx och en u6-lite blir väl en perfekt komplettering till det du har!

Tänk på att de nya u6-lite och u6-lr inte kommer med någon poe injektor längre.

Den kombon kanske räcker och verkar mest prisvärt. Visst har ER-X ett Switch-chip i sig eller uppfattade jag det fel (har för mig att jag såg det någonstans)? Hur är prestandan med 250-lina?

Tack för varningen om injektor! Trodde de fortfarande kom med sådan.