Inlägg

Inlägg som Najk har skrivit i forumet
Av Najk

Köpte en LG C3 42" på BF 2023 och har kört den som skärm till datorn sedan dess. Kommer inte gå tillbaka till IPS någon mer gång.

Av Najk

Assassin's Creed: Mirage

Av Najk
Skrivet av anders190:

Tack och beklagar lite samtidigt. Men skönt att kunna skriva ganska obehindrat. Tror vi är lätt bekanta under åren med, jag var mod ganska kort stund, ett år ca eller om det var kortare och har för mig du med var mod då. Känns lite som jag tappat tiden men har för mig du är en av de som lär ha varit mod längst dessutom. Många av de gamla rävarna har ju lämnat facklan vidare idag dessutom. Vilket också behövs med tanke på forumets ålder.
Verkligen, har tänkt läsa igenom tråden vid lämpligt tillfälle, den blev lång och bra men tung. Skönt kan jag tycka att folk skriver om svårigheter, små och stora, som drabbar en i livet. De flesta kan ju relatera i någon mån och jag tror nog ändå att det är bra, få sig en liten tankeställare hur saker kan gå. Och ibland snabbt. Livet kan bli långt och underbart, eller kort och jobbigt. Och allt där emellan.

Låter som en underbar vårdag det! Kul att läsa lite om liv och glädje, speciellt som inlagd. Nu får jag ju jättebra vård här, onkologiska avdelningen är några nivåer över de andra enligt min begränsade erfarenhet men de är generellt väldigt bra överlag. Skönt att veta att livet fortsätter även när man själv inte riktigt kan vara del av det på samma vis. Har plats så jag ser ut men samtidigt aningen morbidt kanske att se just en kyrkogård. Men väldigt fin och välvårdad med mycket liv. Så det är trots "påminnelsen" väldigt härligt att kunna se den.

Levern har gått rätt fort, metastaser och inflammation. Lite oväntat då den tidigare svarade bra på behandlingen men nu verkar tagit över. Svårbehandlad med men får en mer experimental sådan i väntan på en större analys. Har inget emot att prova sånt som är oprövat, ökar det chansen att leva längre så inte mig emot direkt. Alternativet är ju inte ett riktigt alternativ trots allt.

Låter som hur mina planer var lite innan jag blev sjuk med, köpa hus, garage med plats för minst en Porsche 911 (en relativt ny samt en klassiker med renoveringsbehov), om det inte fanns hade jag byggt växthus modell större på tomten då jag länge saknat lite mer gröna sysslor som kontorsarbetare där man på ett dygn petar väldigt mycket på just digitala prylar.
Så stort växthus som möjligt, om inte annat T-varianten med en sittmöjligheter i "mitten" med spaljer över med vindruvor...
Men vi får se, inte totalt omöjligt att jag klarar mig förstås.
Steg upp något karriärsmässigt innan jag blev sjuk. Lite tur i oturen, hann knappt komma igång men höjda lönen gör också sjuklönen något högre. Även om jag förstås hellre jobbat med mina nya åtaganden istället. Sämsta möjliga dagen på jobbet är ingenting mot att vara sjuk. Eller beror kanske på vad sämsta dagen på jobbet också är förstås.

Och jag tror du har rätt syn, går man runt och oroar sig så blir man nog sjuk på ett eller annat vis med. Men man bör hålla koll på förändringar i och med kroppen och uppsöka hjälp tidigt. Kanske visar sig att det inte var något men kan också vara något som måste hanteras tidigt. Behöver inte vara någon jätteallvarlig/dödlig sjukdom men något som börjar tidigt och utvecklas över tid. Har bekanta, som fått muskelsjukdommar tidigt men där det utvecklas sakta men då ingen behandling verkar fungera så kommer han behöva mer hjälp att ta sig fram. Exoskeleton kan inte komma tidigt nog i mitt tycke. Jag är själv så pass dåligt skick idag muskelmässigt att jag både går med käpp, lite kul när jag käkade Oxy (Dr House-referensen ifall någon skulle missa ) men blir också rullator. Lite svårt att svälja som 39 åring men kroppen fungerar liksom inte alltid att gå själv, även om övningar för att få fart på muskulaturen verkar ge resultat. Tack och lov.

Kan hålla med om det mesta i sista stycket, en del tror jag att jag också nämnt innan. Har varit på forumet idag över 20 år (tidigt 2002-slutet av 2021, omreggad i början av 2023 till nu). Som tonåring var jag inte jätteaktiv men har inte alltid varit speciellt harmonisk eller trevlig, delvis för att jag kan vara iite dålig att uttrycka mig emellanåt, smågnabb som drar iväg och folk som läser in lite vad man vill, vilket jag såklart själv gör. Men det är ju sånt de flesta forummedlemmar gör under sin vistelse samtidigt. Kan uppskatta det ibland men just efter återkomsten i början av 2023 känns forumet både harmoniskt och inbjudande för fler. Inte samma trolldrev och lågkvalitetsinlägg som jag upplev började bli för mycket på senare år. Skönt att vara hemma igen, och försöker överlag just sprida en trevlig gemenskap trots mina egna åsikter osv. Alltid kul att se folk motivera en ganska fast åsikt i något ämne. Underbart forum även om jag som vad det verkar saknar mer redaktionellt innehåll och fredagspanelen. Även om tiden med radarparet Emil och Jonas är förbi. Var få avsnitt jag missade då och jag tycker det jag sett från panelen i mer närtid är bra men lite för oregelbunden. Fin sammanfattning om veckan som gått, lite smått och gott och bra innehåll. Lite så jag ofta föredrar mina poddar för att få en uppdatering på vad jag missat och lite synpunkter och åsikter från de jag genuint tycker är intressanta att se vad de tycker i olika ämnen.

Sen saknar jag min primära speldator. 4090't var 38-årspresenten och den datorn uppdateras ständigt. Och när jag blev sjuk har den prioriterats lite extra. Byte till 7800X3D och ny plattform, 42" OLED, diverse kringutrustning och saker för att göra den bekvämare. Har ett fotstöd som kom innan jag blev inlagd som inte hunnit testas. Samt en till liten Jonsbo 8" panel för att få lite mer displayer att visa relevant data. Löjligt små bredvid 42" men bra för mer statisk info som jag inte vill ha på OLED'en.
Hade precis fått hem skärm 2 när jag behövde in igen... men sånt kan vänta.

Man kan tycka lite vad man vill om priser och sånt för spelvärlden. Tycker man ska unna sig om man kan, tid är pengar, och är det en viktigt intresse/hobby så varför inte om inte ekonomin tryter tänker jag.

Det sagt har jag förstås också min Steam Deck på sjukhuset. Extremt avstressande att ha närmare 1TB spel installerat över NVMe och microSD när jag är ifrån datorn. Rekommenderas alltid varmt.

Liten snabb edit: Har över åren sett användare som varit stökiga men som lugnat ner sig med åren. Inga namn nämnda men skönt att se medlemmar som varit länge funnit någon slags harmoni och lugn i livet. Sånt värmer.
Många av oss äldre i forumet kom ju hit tidigt. Och gillar även att vi också har många genuint äldre personer här. Bra med blandningar över ålder. Mycket kunskap och intressen som dyker upp generationsvis.

Tack för ett utförligt svar Anders! Jag läste vartenda ord med stort intresse.

Du skriver om stora saker (livet, vad som gjorts/borde ha gjorts o.s.v.) så som de små sakerna (avsaknaden av det du håller kärt i vardagen som gör att livet förgylls litet extra). Teknik i all ära, men uppenbarligen är du inte en "mega-geek" utan också har andra intressen som växthus.

Vi reggade oss nästan samtidigt då. Svårt att tänka sig att man var 22 när man registrerade sig och nu är 44 år. 2002 levde vi i en annan värld. IT-krashen runt millenieskiftet var fortfarande en färsk händelse. Det är överhuvudtaget imponerande att en sajt som SweClockers ens finns kvar med tanke på hur snabbt journalistik i allmänhet och techvärlden i synnerhet förändrats. Jag var som du skrev moderator i en väldans massa år, men det sista var jag dålig på att vara aktiv så nytt blod behövdes.

Fortsätt att hålla oss uppdaterade i tråden - vi håller tummarna för dig!

Av Najk
Skrivet av anders190:

Liten trigger varning, en del mörkt men mestadels ljust tror jag.

Fått börja en experimentell behandling mot levern ganska få har testat den men min typ av cancer. Inte cytostatika riktigt men lite otrevligs biverkningar. Den är inte fullt testad och den verkar eventuellt bara om man har en typ av ovanlig mutation. Värt att prova då det ser ut som det enda som gör att jag klarar mig.

Utan behandling är det inte otroligt att det går fort. Chansen att överleva året och nå 40 ser rätt låg ut men tyvärr hur konstigt det än låter, något jag vant mig med. Trots så tidigt, mycket saker jag har framför mig och så. Men leva svårt sjuk? Ärligt talat vill jag nog hellre få vila i frid isåfall. Men vi får se inte riktigt där men vet vad som väntar.

Känns som i många sammanhang har jag rollat ett par extra luck poäng. Fungerat bra överlag i livet, saker har oftast löst sig själv lite i "nyp mig i armen"" andan. Så hoppas på något sådant även här. Har inte gett upp, inlagd igen och är där jag får rätt och bra vård, en liten hög med böcker, surfplatta (streamar älgvandringen), mobil, rejäl Anker laddare, 1000XM3 lurar för att hjälpa sömn, MBA M1 med PS4 kontroll (datorn köptes enbart i och med sjukdom, lång batteritid och sval vilket är perfekt inlagd samt min Steam Deck. Blir att fortsätta med Zelda Oracle of Ages snart. Äntligen! Missar early Access släppet av Manor Lords som kanske är spelet jag mest sett emot i år. Men i sammanhanget kan jag acceptera det. Såvida inte min Air lyckas dra igång det då.

Experimentella medicinen? 50 000kr per paket. Behöver inte betala själv tack och lov. Och läkare och forskare i Uppsalahåller vad det verkar stenkoll på mitt fall, i och med att det är en så pass ovanlig och aggresiv cancer variant. Känns betryggande då jag inte är den sista som får den. Känns lite som livet ändå bidrar med något framåt.

Lite tung läsning tänker jag. Tänker ofta på Pale på senare tid, kanske mest vi äldre medlemmar som minns idag även om jag sett några med tråden och nicket i signaturen. Tänkt läsa den mer grundligt men inte blivit av riktigt.

Och kom ihåg att kolla symptom, hur pinsamt (jag sket blod typ en gång i timmen och ringde in efter andra gången, på tal om pinsamt) det känns det är era liv det handlar om. Kan vara rätt sent de visar sig tydligt. Och varje sekund räknas. Ökar mycket bland relativt unga och behandling kan vara mycket svårare än äldre. Mer erfarenhet då äldre är mer utforskat.

Cancer botar inte sig själv. En del går inte bota men man får kämpa.

Ha det gott och ta hand om er!

Tack för att du delar med dig hur det går, men det är fruktansvärt jobbigt att ta del av. Jag är gammal räv här på forumet och minns väl Pale och allt han gick igenom.

För egen del har det varit en lång (men rolig) dag med barnen. Det har varit bra väder. De har har ätit gott, hoppat i studsmattan med kompisar och ätit sitt lördagsgodis. Framåt kvällen hade jag äntligen lite tid över och satte mig och "dösurfade" innan det var dags att lägga barnen. Jag såg att du skrivit i tråden och fick läsa det flera gånger. Jag har tagit del av lite tidigare inlägg men visste inte hur allvarligt det var och det du skrev nu tog hårt på mig.

Jag är några år äldre än dig och livet just nu går så fort framåt. Familj, hus, karriär... Man tar för givet att allting bara ska "fungera" - även ens kropp. Det är så klart fel, samtidigt som man inte kan gå runt och oroa sig för vad som kommer "runt hörnet".

Jag hoppas verkligen att sjukvården kan hjälpa dig och att du får leva länge. SweClockers har varit en del av mitt liv i över 20 år. Många användare har kommit och gått. Vi "hänger" i samma delar av forumet och det är alltid en fröjd att läsa dina inlägg då sättet du skriver på andas en "trevlig" person (även ifall jag så klart inte träffat dig personligen). Det vore rätt kul att hänga här med dig lång tid framöver och snacka spel, hårdvara, svindyra grafikkort som vi vägrar köpa - men sedan köper ändå, gnälla på Intel, gnälla på nVidia gnälla på AMD, gråta över några missade FPS i ett spel där vi "bara" får 180 FPS på våra 4k oled-skärmar. Livet på Sweclockers helt enkelt!

Kämpa på!

Av Najk

Eftersom jag har en GPU samt skärm med HDMI 2.1-specifikation så kör jag med en sådan kabel. Dessförinnan var det displayport som gällde.

Av Najk
Skrivet av Alling:

Intel har väntat ett år längre än vanligt med att introducera en ny sockel för stationära datorer. Raptor Lake Refresh har samma LGA-1700-sockel som används med 12:e och 13:e generationen Core-processorer, men i år kommer en ny sockel och nya moderkort.

Wow, vilken långkörare LGA 1700 blev. Verkligen imponerande, Intel!

Skämt åsido. Beställde precis en ny CPU till mitt AM4-moderkort från 2019.

Haha. Själv har jag alltid kört Intel "av tradition" = jag är en idiot till kund.

Har alltid varit nöjd med Intel, men samtidigt inte sett ner på AMD då de gör grymma processorer. Men det här med sockelbyten var och vartannat år från Intels sida har alltid varit en nagel i ögat.

Av Najk

Medlem sedan 13 september 2003.

Av Najk

13600k. 14 kärnor - 6 p och 8 e. Är tydlig med detta så ingen snöflinga blir kränkt och skriker "fejk cores!11".
Skämt åsido! Brutalt trevlig uppgradering från min gamla käpphäst 4790k.

Av Najk

Aldrig ägt ett Playstation och har aldrig varit särskilt insatt i konsolens historia + chansade på tre frågor så får vara nöjd med resultatet.

Av Najk

Inte förvånande, tyvärr. Eftersom Nvidias målgrupp och affärsmodell skiftat så får vi entusiaster räkna med att komma i andrahand.

Detta är ju så klart spekulation, men det enda positiva är att jag skulle kanske kan sälja mitt kort för samma pris jag köpte det 2022. :).

Av Najk
Skrivet av SueCia:

Tyvärr så verkar det inte bättre. Blir inte förvånad om vi ser kraftigt ökande inflationssiffor inom ett halvår.

Inte bara handeln. Var och varannan person i min närhet var på fjällresa under sportlovet; Säfsen, Idre, Sälen, Åre, alperna... Är inte deras sparade pengar slut snart?

Av Najk

https://image.bokus.com/images/9789151839042_200x_gustav-vasa-la...

Boken var intressant om man vill ta del av hur grunden för det moderna Sverige tog form, men språket var i delar lite "gammalmodigt" (boken är dock inte så gammal då den skrevs för ca 20 år sedan).

Boken tar sin början med en nulägesbeskrivning av läget i Norden och omkringliggande områden under slutet av medeltiden med Kalmarunionen och Hansans konflikter för att sedan glida in mot Gustav I.

Av Najk

Priset på datorhårdvara är på tok för högt för gemene man nu för tiden. Stigande räntor kopplat till hög inflation och recession påverkar så klart också.

Här på Sweclockers verkar ju många inte ha problem att lägga 20 000-25 000 bara på ett grafikkort, eller uppgradera sin processor vartannat år... Men denna grupp är knappast representativa för befolkningen som helhet. Vi är ju trots allt "geeks" här som prioriterar denna typ av prylar.

Vissa företag (NVIDIA exempelvis) bryr sig inte om gamers längre på samma sätt som innan då deras intäkter inom andra områden så som AI vida överstiger vad deras tidigare målgrupp stod för i intäkter.

Av Najk
Skrivet av Svantesson666:

Haft min CX som skärm i flera år och inte tillstymmelse till inbränning eller pixelfel. Tycker debatten om inbränning borde ge upp snart, den är verkligen hysteriskt överdriven.

Det är väl olika paneltyper också. LG's TV har WOLED, medan gamingskärmar har QD-Oled. Enligt Rtings inbränningstester så verkar QD-Oleds tröskel för inbränning vara lägre jämfört de modeller som har WOLED-panel.

Av Najk
Skrivet av Thomas:

https://returnyoutubedislike.com/

Ja, siffrorna är delvis "fake"... men jag har aldrig stött på ett fall där inte siffrorna matchar vad jag skulle uppskatta att videon förtjänar, när jag väl sett den, så jag märker inte ens av att det är "borta".

https://i.ytimg.com/vi/EHuiuySakOo/maxresdefault.jpg

Av Najk

Ge oss tillbaka "tummen ner" istället. Den hjälpte mig att snabbt att avgöra om en video faktiskt handlade om det den beskrev och löste det jag efterfrågade.

Av Najk

Jag har kört med 1Password sedan runt 2010 tror jag. Som artikeln säger är det dyrt, men så är det också säkrast också. När jag jämför mitt eget säkerhetstänk med övriga familjens så är jag typ NSA och de är farmor som har kört med ena barnets namn och dess födelseår som lösenord på alla sajter i 20 år.

Av Najk
Skrivet av MangeMange93:

Men funkar det med övriga komponenter ovan?

Dit nägaggregat ska räcka till då 750W är rekommenderat. Men sedan har vi ju det där med flaskhalsar som kan bli ett problem då du kör i 1080p där processorn kan bli ett problem.

Vill du i framtiden gå upp i upplösning så är ju det grafikkortet ett mer "framtidssäkert" kort.

Av Najk
Skrivet av MangeMange93:

Kan tillägga att jag kan sträcka upp budgeten några tusenlappar om det kommer göra stor skillnad.

4070ti super? Kostar väl runt 11'. Då får du ju tydligen 3090-prestanda på kortet.

Av Najk

God of War är mitt senast klarade spel. Men shit vad en del mosar på med sitt spelande i tråden! Själv har jag för mycket andra "skyldigheter" i vardagen för att hinna med allt jag skulle behöva.

Just nu kör jag igenom The Last of Us (part 1). Spelet ger mig konstant hjärtattack och allmän ångest över vad som skulle kunna vara en alternativ verklighet. Tyvärr hann jag se TV-serien innan spelet och då denna följer spelstoryn ganska troget vet jag vad om väntar olika karaktärer med mera.