Inlägg

Inlägg som OSkar000 har skrivit i forumet
Av OSkar000

Duger definitivt för att spela Excel på. Prisutvecklingen går definitivt åt rätt håll även om det här är en lågprisskärm. Några tusenlappar ner till och det kan bli ett provköp enbart för jobb-användning.

Av OSkar000

Nikon D4 uppdateras till D4s, så nu finns det nya roliga saker att dregla över och undvika att köpa

Av OSkar000

Hörnskrivbord är ganska trevligt när man har mer än två skärmar för att få någorlunda lika avstånd till alla skärmarna. Har ett skrivbord som är 220x80+180x60 och det blir ganska fullt på det med tre 24" skärmar.

Hittade en gammal bild på hur det såg ut när det var nymöblerat, 20" skärmen till höger är numera ersatt med en laptop.

http://www.oskar000.se/foto/slask/_dsc3857_sm.jpg

Av OSkar000

Ställ det på ett element eller annat varmt ställe ett par dagar så borde det vara torrt sen. Dränkte ett av mina Cherry MX-tangentbord i mjölk för 4-5 års sedan, sköljde ur med varmvatten i duschen och lite diskmedel och lät det torka någon vecka. Har gått finfint sen dess. Så känsliga är de inte så länge de får torka ordentligt.

Av OSkar000

Det är dumt att chansa och köra utan något som helst ESD-skydd, speciellt på vintern när det är torr luft.

Många svårdiagnostiserade problem kan mycket väl vara en latent ESD-skada som småjävlas lite under speciella förhållanden. Jag har råkat ut för några datorer som borde fungera bra, men som av någon anledning börjat fungera väldigt dåligt efter att någon har gett sig in och rotat i dem eller gjort rent dumma saker med dammsugare i dem. Inget som har dött totalt, men konstiga blåskärmar, program som slutar svara och allmänt knepigt beteende. De flesta skulle antagligen skylla på dålig kvalitet men jag är ganska övertygad om att dålig hantering är det riktiga felet.

Ni som påstår att ESD är en myt/konspirationsteori/totalt ofarligt, har ni aldrig haft en dator som krånglat och där felet inte har gått att hitta?

Av OSkar000

9kg är inte så mycket, ta med något att bära i, typ ikea-kasse eller liknande så är det inte så outhärdligt att släpa på. Borde knappast vara något problem att ta det på bussen heller, det är ju inget jättepaket ändå om de inte packat det otroligt dumt.

Av OSkar000

Vill hon komma närmare så är ju ett 70-200/4 ett bra val. Bra byggkvalitet, bra bildkvalitet, stabilt andrahandsvärde och tillräckligt ljusstarkt.

Stativ är inget som behövs (oftast) innan man kommer upp i vikter kring 3-4 kilo (kamera + objektiv). Ett 200mm är inga problem att handhålla eller springa runt med en hel dag, och speciellt inte en lättviktare som 70-200/4. Bildstabilisering är visserligen bra att ha men hanterbart om det "bara" är 200mm, ha som tumregel att kör slutartider kortare än 1/320 sekund så blir det för det mesta fritt från rörelseoskärpa, med lite träning och bra teknik går det komma betydligt lägre, neråt 1/100 utan stöd och betydligt längre slutartider med stöd. Var lite kreativ så är problemet löst innan det har uppstått.

Det finns en stor risk med att köpa ett 70-200/4 och det är att kvalitetsprylar är otroligt beroendeframkallande. Jag började med ett Nikon 80-200/2,8 för snart 7 år sedan. Det fortsatte med att det sen dess har det köpts in en del prylar, det som står i min signatur nedan + ett par objektiv som inte fick plats...

ps. Lyssna på dumbo, det är en klok person

Av OSkar000
Skrivet av Teh Daniel:

Jag trodde inte de tillverkats sedan 90-talet. Jag har inte ens sett en sådan disk på minst 10 år.

Första S-ata diskarna kom ut 2003 och det dröjde några år innan de blev standard i alla nyare datorer. Så 10 år är ganska snålt räknat i det här sammanhanget.

Av OSkar000

I största möjliga mån ser jag till att ha reflex när det är mörkt. Man syns illa nog ändå även om det är gatlysen och mörka kläder gör det knappast lättare att se nån som kommer gående.

Vad har de som aldrig har reflex för slående argument varför det inte behövs?

Av OSkar000

50mm är knappast det mest mångsidiga man kan använda på en kamera om inte är fullformat. På Canon motsvarar det ungefär 80mm vilket är för långt för det mesta och för kort för det mesta utom just personporträtt och liknande. Går man neråt 30mm så börjar det bli kul igen, Sigma 30/1,4 är riktigt fint om man hittar ett som fokuserar rätt (lite lotto). Är hus/byggnader/arkitektur ett intresse så skulle jag hellre se något raktecknande objektiv som ger motsvarande nånstans mellan 24 och 35mm, eller lite vidvinkligare.

Glöm alla superzoomar om inte distorsion är något som är önskvärt, det är väldigt svårt att få något som överhuvudtaget ser rakt ut med i stort sett alla utom Canons egna 28-300 som inte heller det är särskilt lysande trots en prislapp över 22000kr. Det är kompromisser som är gjorda för att vara mångsidiga, inte för att vara bra.

Bästa förslaget jag har är att försöka ta reda på vad som "saknas" med nuvarande objektiv. Är brännvidderna rätt med ljusstyrkan för dålig så köp en bra normalzoom, Tamron 17-50 föreslogs här, den är bra men tänk på att den utan VC är bättre optiskt. Även Sigma har ett likande som är bra, men inte riktigt lika bra.

Av OSkar000

Beställer man något väldigt sent med "lovad" leverans innan ett visst tillfäle så bör man ha viss respekt för en "shit happens"-faktor som då och då kan påverka leveranssäkerheten. Om det dessutom står att det inte gäller för pallgods (vilket låter fullt rimligt) så hade det snarare fått ses som en bonus om paketet dykt upp i måndags.
Posten har inte oändligt många bilar någon gång på året och speciellt inte dagarna före julafton så det är ganska troligt att de är väldigt välfyllda just nu och då blir det ett antal pall/paket som inte kommer med. Troligen så har även korgar/vagnar med småpaket högre prio än pallgods till privatpersoner vilket gör att man hamnar långt ner i kedjan om man inte betalar för någon bättre tjänst än vad som är standard när det gäller pallar.

Av OSkar000

God jul allesammans!

Se upp med russinen i glöggen, det är de som är farligast

Skickades från m.sweclockers.com

Av OSkar000

Har kört MX Clear i en bit över 20 år med lite MX black inblandat. Föredrar helt klart Clear även om de är lite för tröga i spelsammanhang ibland.

MX Black är dock otroligt trevliga att ha i numpaden, därav har jag ett hybridbygge på jobbet med mx clear i qwerty-delen och mx black på resten. Utan tvekan det bästa tangentbordet jag någonsin har använt.

Av OSkar000
Skrivet av JesperT:

Skulle inte ha några större problem att ha råd att vräka ut pengar på datorprylar. Dock så är jag väldigt hushållsam med mina pengar oavsett hur mycket jag tjänar. Jag bränner inte en massa på trams bara för att jag kan.
Någon gång unnar jag mig något jag verkligen vill ha. Jag känner inte att jag saknar något i datorväg direkt just nu heller.
Har en två år gammal dator som fortfarande funkar bra med nya spel (annat än de allra mest krävande).

Låter lite hårt beskrivet. Det måste nog variera väldigt mycket mellan olika arbetsplatser. Känner inte alls igen mig i beskrivningen här eller det som Bud Bundy beskriver. Att någon skulle bli inkallad till chefen för någon sorts utskällning för att man presterat dåligt vore fullständigt otänkbart där jag jobbar (om man nu inte typ gjort något väldigt grovt olämpligt eller olagligt eller liknande naturligtvis..).
Vi gör alla så gott vi kan och diskuterar kontinuerligt med varandra. Det är mer som ett stort grupparbete. Kritik och synpunkter är en naturlig del av jobbet under utvecklingen. Det är därför inte upplagt för att någon överordnad skulle bli överraskad i efterhand och peka finger åt någon enskild anställd.

Självfallet måste man dock prestera och kan inte sitta och rulla tummarna, men den där hotfulla "prestera eller stick" attityden har jag aldrig känt av.

Inte heller jag känner igen mig särsklt bra i detta fenomen med "prestera eller stick". Nu sliter jag förvisso ändå ganska hårt och försöker att göra mitt bästa, men oftare för att jag har ett jobb som är väldigt kul och där jag får något bra tillbaka för det jag gör än att det är ett tvång som kommer uppifrån chefer eller andra högre uppsatta.

Skulle man råka hamna på en arbetsplats där man av en eller annan anledning inte känner att man passar in, trivs eller är för stressad så är det fritt för de flesta att se sig om efter en annan arbetsplats eller byta karriär. Många skulle antagligen må bra av det, både för personen själv, omgivningen och nya och gamla arbetsgivaren.

Av OSkar000

Erfarenhetsmässigt så är det värre att sitta på en truck hela dagarna och bara köra fram och tillbaka än att hoppa av/på en hel del och dessutom få använda andra muskler än de man sitter på. Största med lagerjobb är att det kan vara väldigt enformigt och upprepande rörelser, men får man gör annat än köra truck så försvinner väldigt mycket av enformigheten.

Av OSkar000

Innan vi har böjbara skärmar så är bredare format ganska ointressanta. För mitt användande både hemma och på jobbet skulle antagligen nuvarande uppsättningar med 3x24" ge mer fördelar. Har svårt att tro att det går att få till vettig ergonmi med en skärm som skulle vara närmare 1,5 meter bred då det blir både svårplacerat och stor skillnad i avstånd från huvudet/ögonen mellan ytterkanterna och mitten på skärmen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av OSkar000

Det finns även "nyare" datorer som är smått odödliga bara de behandlas någorlunda snällt. Min gamla server var en AMD Athlon 2500+, den gick mer eller mindre dygnet runt de sista fem åren den var i tjänst (byggd 2003, stängdes av i somras), det var i stort sett bara avstängning för flytt samt strömavbrott. Troligen skulle den glatt hoppa igång om jag stoppade i sladden idag.

Jag skulle tro att det går att hålla liv i saker som man köper i butik idag i minst 10 år också om de inte misshandlas medvetet. Sen finns det alltid prylar med mer eller mindre genomtänkta konstruktioner som kommer att självdö och prylar som behandlas så illa att de inte har en chans att klara sig ens halva sin tänkta livstid.

Av OSkar000

*tråd låst*

Väck inte den tråd som sover med onödiga inlägg!

Av OSkar000

Att helt ignorera riskerna med esd-skador är bara dumt. Det är enkelt och nästan gratis att skydda sig så varför inte göra det?

Komponenter som krånglar på mer eller mindre svårdiagnostiserade sätt är enligt min erfarenhet ofta komponenter som hanterats mer eller mindre olämpligt ur esd-sammanhang. De flesta skador visar sig dessutom inte på en gång utan kan dyka upp efter en månad eller något år.

Av OSkar000

13k var inte så farligt med tanke på specifikationerna. Räknar med att det försvinner ett par tusenlappar efter något halvår och då är det ett ganska bra pris per pixel.

Skickades från m.sweclockers.com