Inlägg

Inlägg som Walkhome har skrivit i forumet
Av Walkhome
Skrivet av KAD:

Några motfrågor:

1. Är det en engångslösning eller är det något som kommer återupprepas några hundra gånger för olika kunder? Om det är en engångslösning så spelar det väl inte jättemycket roll hur svårkonfigurerat det är?

2. Kommer internetuppkopplingen (alltid) ha en publik IPv4-adress, så att den verkligen är åtkomlig utifrån, inte CG-NAT:ad?

3. Har du tänkt på kryptering av lösenordet när det färdas över internet? Du tycks sakna ett krav på detta...

4. Hur fungerar autentiseringen mot skåpens webbserver? Okrypterad HTTP där?

5. Vem kommer underhålla lösningen och se till att den får säkerhetsuppdateringar? Ryktet säger att det är ett riktigt otäckt säkerhetsproblem på gång i OpenSSL - den typen av problem kommer uppstå även i framtiden och bör då uppdateras automatiskt.

6. Oavsett vilken typ av lösning du väljer så skulle jag nog rekommendera agressiva brandväggsinställningar, så att lösningen bara är tillgänglig från vissa utvalda IP-adresser.

Svar på motfrågor:

1. Anledningen till att jag inte vill att det är allt för svårkonfigurerat är för att detta troligen bara kommer utföras några gånger per år, därtill kanske man svänger förbi och gör någon förändring på plats, vilket oftast är obekväm arbetsplats, så lättjobbat är att föredra.

2. Det skiljer sig från projekt till projekt.

3. Givetvis vill jag inte att lösenordet skickas i klartext, någon form av krypterad variant är att föredra.

4. Dessa prylar har allt som oftast dålig säkerhet med http protokoll med standard adresser lösen etc, en del av detta är att slippa konfigurera om dessa på varje projekt.

5. Lösningen lämnas över till driftansvarig, dock är det ibland en ej teknisk kunnig, automatiska uppdateringar är givetvis att föredra om möjligt.

6. Detta är korrekt det du säger att det rent säkerhetsmässigt vore bättre, men motverkar också det "enkla".

Skrivet av KAD:

För att svara på din fråga så tror....

Svar på övrigt:

Först vill jag tacka för svar!

VPN lösningar så som pfSense var det första jag kollade på, dessa kräver som du säger att man först ansluter till VPN'n för att tunnla sig till automatikskåpen.

Och det är just den detaljen som jag skulle vilja slippa, allt som oftast så har driftansvarig på plats behov av att kolla driftstatus på automatikskåpen från ipad, jobbdator, privat dator, telefon etc, och jag skulle vilja undvika att behöva installera programmvaror på alla dessa.

Därmot skulle man absolut kunna ha någon form av autentisering, förslagsvis även där utan programvara på den produkt som försöker ansluta (telefon/dator). En ideé som jag inte vet finns, är om man nu skrivit i rätt användarnamn och lösen så skickas det ut ett mail till mailadress kopplad till användarnamn, i mailet står en kod man behöver skriva in på inloggsidan, alternativt en länk som gör att inloggsidan uppdateras och man är nu inne, kanske med autoutloggning efter 1tim, så får man logga in igen.

Då kan man logga in från vilken ip/produkt som helst, så länge man har tillgång till sin mail, vilket alla nu för tiden har på sin telefon.

Jag skulle verkligen vilja slippa programvaror på användarens enheter.

Av Walkhome

server/vpnrouter/nå annat som skydd? Vad behöver jag?

Hej, nätverk är nytt för mig.

Jag skulle vilja ha lite tips och ideér vad jag behöver för prylar eller var jag ska vända mig hjälp.

Scenario:

4st automatikskåp, men varierande innehåll.
Cat6 kablage draget till central punkt, där även internetåtkomst finnes.

Önskemål:

  1. Alla automatikskåp skall kunna prata med varandra fritt, precis som om de satt ihop i en vanlig nätverksswitch.

  2. Vissa komponenter vill ibland prata ut på internet, exempelvis för att skicka ett mail, detta ska de kunna göra.

  3. När man surfar in utefrån möts man av en login sida, när man angett rätt användarnamn/lösen så kommer man till en simpel html ala årtal 1995 med länkar/ip adresser som är förkonfigurerade som tar en till varje automatikskåps/komponents webserver.

  4. Vid fel lösenord för många gånger blockeras inloggning en tid för att motverka bruteforce

  5. Konfigureringen av användarnamn, lösen, länkar, ipadresser etc skall kunna göras utan att gå en ingenjörsutbildning.

  6. Maxpris för en ej konfigurerad enhet 5000kr

  7. Inga abonnemangskostnader eller dyl som kostar mer pengar än inköpet

Det jag efterfrågar är alltså denna router/server/switch pryl.

Bifogar översiktbild.

Mvh Patrik

Av Walkhome

Den ultimata ultraportabla? Asus Zenbook S UX393. 13.9”, 3:2 3.3K touch, i7, thunderbolt 4, windows hello

Hej! Är ute efter en nya laptop, en liten lätt smidig, hittade Asus Zenbook S UX393 som uppgyller typ allt jag vill ha, men tyvärr verkar den inte finnas att köpa någonstans.

https://www.asus.com/se/Laptops/For-Home/Zenbook/Zenbook-S-UX...

Vad säger experterna? Kommer den börja säljas eller kommer det inom en snar framtid komma en uppdaterad variant eller är det så att jag bör leta mig vidare och köpa någon annan modell?

Har vi någon från asus här som kanske kan lysa lite ljus på dessa frågeställningar?

Tack på för hand!

Av Walkhome

Något som inte diskuteras så mycket är ju just att denna produkt inte behöver tjäna pengar till Gabe genom försäljningen av konsolen, då detta garanterat resulterar i en merförsäljning på Steam store om dem får till Steam OS tillräckligt bra, då kommer varjefall jag en gång för alla sluta lägga pengar på andra launchers så som epic etc som spelet finns på steam.

För mig är detta ett givet köp, lever mycket av mitt liv i olika sammanhang där jag har tillgång till TV med hdmi vid slutdestinationen, så som hotell, husvagn, båt etc, och dem gångerna jag inte är förare så är det ju underbart att man kan spela även på resan dit.

Denna kommer ersätta mitt switch, som jag dock gillar väldigt mycket, men det är tyvärr alldeles för dyrt att köpa spel till.

Att kunna spela ett spel på datorn eller tv'en hemma, cloudspara, och kunna fortsätta på tåget, cloudspara, och sedan fortsätta på en skärm där man anlänt är ju drömmen, speciellt när allt får plats i ryggsäcken. en laptop täcker inte upp detta för mig, och mitt switch har begränsningar (tack vare ekonomiska skäl) i sitt spelutbud.

Av Walkhome

Vårt ps4 pro dog förra vintern, så ps5’an har gått varm här hemma och spelar ps4 spel, håller på ta mig igenom last of us 2 exempelvis. Är väldigt imponerad av hur den fungerar i sin bakåtkompatibelitet.

Men längtar givetvis tills det kommer mer renodlade ps5 spel

Av Walkhome

Jag skulle satsat på en AMD 5600x proj med orginalkylare samt ett B550 moderkort till det.

På det ”spar” du 500kr samt får enligt många tester bättre prestanda.

Om du dessutom beställer från olika sidor samt väljer bort en SSD så får du in ett 3080 i budgeten.

Av Walkhome

Spännande med ny teknik, men jag håller mig kvar med oled tills någon annan teknik faktiskt visar bättre bild.

Och ni som pratar inbränningar och ljusstyrka, har ni testat att leva med en oled en stund? Jag har inte min ljusstyrka på max, vilket med andra ord betyder att det inte behövs mer, och inbränningar har jag inte sett skymten av, men å andra sidan tillåter vi inte att tv står på här hemma utan att någon använder den på riktigt, så blir väl bara 5tim om dagen i snitt, där 80% är färgglada barnprogram från streamingtjänsterna.

LG Oled77c8 inköpt sommaren 2019

Av Walkhome
Skrivet av sleepyoh:

Det är bara en plastbit vars enda syfte......

Perfekt så det enda jag behöver efterfråga och försöka få igenom är alltså att dem lägger en skarv i en abonnentlåda på fasaden som inte är svetsad, utan det skall vara är en skarvkontakt.

Mer behöver jag alltså inte oroa mig över

Tackar för hjälpen!

Av Walkhome

Tackar för alla svar, då kommer följdfrågan, vad är det som avgör vilken sorts skarvstycke/kontakt som används? Bör man försöka få till någon speciell sort? Eller undvika någon?

Av Walkhome
Skrivet av Petterk:

Förstår inte vad du är ute efter. Visst kan de skarva i en box utanför huset, men du kommer inte köra fiberpatchkabel till utsidan av huset utan de skulle bara skarva på kabeln som de kör direkt till överlämningspunkten vid mediaomvandlaren.

Tanken är att kunna simpelt kunna byta ut patchkabeln mellan boxen på fasad och mediakonvertern mot en längre när det behovet finns i framtiden, detta då utan dyra omkostnader så som att blåsa in ny fiber.

Av Walkhome
Skrivet av Spiffman:

Du lär ju få fukt i den och få problem över tid.
Låt dem dra in den i huset och så kan du skarva vidare därifrån med en dubbelhona.

Är det verkligen ett problem? Jag tänker mig att skåpet där fibern kommer ifrån inte är ett uppvärmt torrt utrymme, så därför borde ju inte en värderbeständig dosa vara ett problem?

Om jag måste gå permanent till mediakonvertern så blir jag tyvärr tvungen att vänta med installationen, då hela huset skall helrenoveras och kan inte ha nått på insidan under renovering, och vill dessutom inte ha en skarvdosa på insida vägg efter renovering.

Av Walkhome

Skarvkoppling inkommande fiber fasad

Hej, jag har en fråga.

Jag är i planeringsstadiet att beställa fiber.

Tanken är att göra installationen enligt följande:

•Fiber i rör ingrävt till fasad.
•På fasad monteras en abonnentlåda (exempel enligt bild)
•I abonnentlådan monteras ett fiberskarvstycke (oklart vilken sorts kontakt)
•Från abonnentlådan dras sedan en färdigkontakterad fiberpatch á 2m till mediakonvertern i huset.
•När jag sedan fixat iordning teknikrummet i huset så byts simpelt fiberpatchen ut mot en längre färdigkontakterad á ca 10m som förläggs i rör inuti vägg för att komma till rätt ställe i huset.

Frågor:
1. Är det negativt med en skarv i dosa på utsidan fasad?
2. Kommer installatören gissningsvis ha några invändningar mot detta installationsförslag?
3. Något annat jag bör tänka på?

https://www.hexatronic.se/wp-content/uploads/2013/02/HX-13431.pn...

Tack på för hand

Av Walkhome

Jag köpte mig en ryzen 5 15”
Kanske anses som dyr men om man vill ha en 15” laptop med högupplöst touchscreen som väger under 1.5kg så har man faktiskt inte så mycket att välja på.

Sen att den har en ”enorm” pekplatta och 3:2 skärm är också plus i kanten.

Orginalladdaren som laddar via surfaceport är 65w, jag köpte mig en 60W usb-c laddare och en 2m usb-c/usb-c och upplever att den laddar fortare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Walkhome

USB C dock som har USB 3.1 och DP 1.4 alt HDMI 2.0

Hej! Jag köpte mig en Surface Laptop 3 15” med AMD proj på black friday.

Det jag nu är ute efter är en USB C dock som har detta:

•Power delivery tillbaka till datorn minst 60W (helst inbyggd laddare)
•Minst 2st vanliga USB A för tangentbord och mus
•Minst 1st DP 1.4 och adapter eller HDMI 2.0 för att ansluta en HDMI 2.0 4k TV 60HZ 4:4:4 utan latencypåslag.
•Helst ej fast USB C sladd till datorn.

Men det här är en total djungel, dem billiga dockorna klarar bara 30hz, och dem dyra klarar flera 4k skärmar och upp emot 8k skärm, finns det inget prisvärt alternativ i prisklassen ”nån tusing”.

Den enda som faktiskt klarar specen är HP G5
https://www8.hp.com/h20195/v2/getpdf.aspx/c04168358
Och kostar 2000kr

Om jag förstå specen rätt så kan jag simpelt koppla in min tv med en hdmi kabel av bättre sort och njuta av 4k 60hz bild och ljud utan fördröjningar och dyl som blir att dem gör om signalen ”video over usb”, samt att usb uttagen inte begränsas till usb 2.0 hastigheter.

Lite dyr, men kanske är det vettigaste alternativet?

Mvh

Av Walkhome

Hur lätt behöver en dator vara för att lyfta uppfälld med en hand?

Hej, jag är på jakt efter en ny dator, är inte ute efter en gamingdator, men det får gärna vara en lite kvickare processor parad med ssd hårddisk och 16GB minne.

Det jag dock slås av är hur tunga datorer är, jag sitter idag med ett gammalt LG monster som väger 2.6 kilo enligt matvågen här hemma.

Jag tänkte mig att jag ville ner på högst 1.5kg ex laddare.

Men det verkar svårt! Dem flesta är uppe på 2kg och min fråga är då, kan man lätt flytta en 2kg dator med en hand från knä till soffbord? Var går gränsen?

Önskemål:
15.6” 1080 skärm, gärna IPS
Minst 256Gb SSD
Minst 16GB Ram
Minst 8250u Prolle
Minst 8tim batteri vid vanlig surf via wifi.
Under 1.5kg i vikt ex laddare

Övriga plus men ej krav:
Thunderbolt 3
Snabbladdning
Pekskärm
Numpad
Bakgrundsbelyst tangentbord

Behövs verkligen inte:
Windows hallo
Fingeravtryckläsare
SDkort läsare
Grafikkort utöver intel 620

Prisidé ca 12.000kr

Den inprincip enda datorn jag hittar som passar önskemålen är Acer Swift 5, den väger in på 1kg.
Netonet

Om jag dock släpper på viktkravet så öppnar det upp för en hel uppsjö av datorer, så frågan är:

Hur lätt dator skall man satsa på för att lätt kunna lyfta den med en hand uppfälld?

Tack på för hand.

Av Walkhome

Gratisprogram för att klona SSD som OS ligger på.

Hej, jag är ute efter ett gratisprogram som kan klona min 120GB SSD som OS’et ligger på till en annan 120GB SSD.
Antingen inne i windows 10, eller programvara på usb och boota in på den.

Anledningen är att satte ihop en beg konfig till min son, råkade då lägga OS på en OCZ ssd som tydligen har en känd bugg att den inte alltid hittas i bios vid start av datorn, detta gör att man blir inslängd i bios vid uppstart, och enda lösningen är att starta om datorn, och på ca 5 försöket, så hittar den disken och därmed windows och bootar som vanligt, väl inne i windows har inga fel upptäckts.

Jag har en annan 120GB SSD liggandes (kingston) och vill nu simpelt klona över hela till denna, formatera OCZ disken och använda den som spelbiblotek för 1-3 spel istället.

Vill inte installera om OS, är ute efter en 15min lösning, och vill inte tappa spelinställningar etc.

Tack på för hand.

Av Walkhome
Skrivet av Belzader:

@Walkhome:
Har inte sett funktionen att dela "hela datorer" i Windows, men jag kan dela ut mina optiska läsare och anslutna USB-stickor på samma vis som jag delar ut diskar.

Att jag sen inte har fått delning mellan mina datorer att fungera, är en helt annan femma men funktionen att dela ut optiska läsare & anslutna USB-stickor finns där.

Jodo, visst går dem att dela, men skulle vilja att dem delas per automatik, om dem finns där.
Va händer om man delar ett usb, och så dras den ut?

Även sådana prylar som inte får en enhetsbokstav, så som en gopro kamera eller en iphone.

Det lättaste lösningen borde vara att man på någe sätt kan dela ut hela datorer, med allt vad det innebär.
Synd att man inte kan dela ut ”den här datorn”

Kanske är fjärrskrivbord en lösning? Då kan man ju komma åt allt, men segar det ner? Om datorn jag vill in och kika i används till att spela ett krävande spel, sänks fpsen om jag ansluter till den via fjärrskrivbord?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Walkhome

Dela ut hela datorer i lokala nätverket, externt program eller finns funktionen i windows?

Hej, jag har sökt, men inte riktigt hittat det jag är ute efter.

Jag skulle vilja att alla fem Windows 10 datorer här hemma delas ut i nätverket i sin helhet, jag vet att funktionen finns i Windows att dela ut hela hårdiskar men då fungerar det ju tyvärr inte med minneskortläsare, optiska läsare samt usbminnen.

Går det att dela ut hela datorer i nätverket på något sätt?

Av Walkhome

Erbjuder 2350kr, kan hämta i ösmo efter helgen.

För den pengen vill jag ha:

Gigabyte Z97X-Gaming G1 (komplett i kartong med alla tillbehör)
Intel Core i7 4790K
Corsair Vengeance LP 16GB 1866Mhz (2x8GB)

Deepcool HTPC-200 Kylare
inkl alla medföljande monteringstillbehör. (Om den passar på paketet ovan)

1st Western Digital Black 500GB 7200 RPM

Hör av dig

Skickades från m.sweclockers.com

Av Walkhome

Jag håller på knåpar ihop ett mail men stötte på en fråga jag inte lyckas hitta svar på:

Kan dem kräva mig på dyrare fraktavgift till utlandet?
Är betydligt dyrare att frakta den till Danmark där den skickades ifrån än 10 mil hemifrån där dem har sitt bolag registrerat.

Det har inte någonstans framgått att detta handlar om en import.

Utan jag har simpelt köpt en produkt på en svensk nätbutik.

Skickades från m.sweclockers.com