Inlägg

Inlägg som Tott3 har skrivit i forumet
Av Tott3
Skrivet av RaidSoft:

Alltid så förvirrad när folk säger att det kostar 50 kr i månaden från Bahnhof för publikt IP då jag har haft de många år och aldrig behövt betala för det. Har det och göra med vilket nät det är och de kör olika regler på olika ställen eller nått? Det låter konstigt om inte samma regler stämmer för andra leverantörer på samma nät dock...

Är väldigt konstigt hela grejen, har sett att de tar betalt för fast ip men det är ju inte samma sak som publikt IP..

Jag betalar heller inte för det, då jag haft det sedan innan dom börja med avgiften. Men skulle du "säga upp" publikt IP och ta det igen kommer du få kostnaden.

Av Tott3

Jag fick efter höjning 479kr + 199kr nätavgift för mitt 1000/1000. (Hade bara 1000/1000 för jag fick det för typ 30kr mer än 500/500 när jag tecknade.)

Sa upp Bahnhof nu och bytte till Inleed där jag har mitt webbhotell sedan många år. Landa 180kr + 199kr/mån för 500/500. Även Inleed ska höja sina avgifter, så kommer då hamna på 259kr + 199kr/mån för 500/500, men ändå en himla skillnad oavsett. Får i stort sätt "nätavgiften på köpet". Hos Inleed ingick även publikt IP, varpå Bahnhof tar 50kr/mån extra för publikt IP.

Av Tott3
Skrivet av Bagarbosse:

Tråden är 6 månader gammal och handlar inte primärt om att Bahnhof är otydliga i sin information angående en specifik prishöjning just nu, eller otydliga i sin information prishöjningar som varit tidigare.

Jaha! Så pass 😅 Den låg i heta trådar, så tänkte inte på datumet. Trodde det gällde höjningarna dom gick ut med i veckan =D

Av Tott3

Smyg vet jag inte, tyckte dom va rätt tydliga i mejlet. Kollade runt lite efter alternativ och Inleed ser onekligen intressant ut. Haft dom som webbhotell i många år och deras support är utöver det vanliga.

Har idag 1000/1000 för 479kr/mån (efter höjning) + 199kr nätavgift.
Inleed tar 296kr/mån för 1000/1000.

Har egentligen inget behov av 1000/1000, tog det bara för jag fick det för typ 10kr mer än 500/500.

Så funderar på att byta till Inleeds 500/500 för 180kr/mån. Dock skulle dom också höja pga förhöjda avgifter från ServaNet, men tror knappast dom går från 180kr/mån till 500kr/mån..

Av Tott3
Skrivet av KAN1N:

Jag har också kollat detaljerna nu på Dream Router vs DM Pro. Och som du säger erbjuder DR nästan allt men med ”stora” begränsningar.
Här kan man testa vad som går att använda med vad och hur mycket resurser de klarar av. DR klarar tex inte mer än en 4k kamera.
https://www.ui.com/consoles/resource-calculator

Sen är DR inte rekommenderad för internet över typ 700mbit. Synd att den inte maxar 1gbit då det bör ses som mainstream idag, iaf om man är insatt nog att köpa DR i första hand.

I ditt fall verkar ju inte DR vara ett alternativ ändå eftersom du vill ha en router som klarar 1gbit. Trist för den hade verkligen varit ”dream” router om den klarar 1gbit bra. Är ju segt med produkt för 2000kr+ 2022 som är slö på routing när man kan sitta på 10 år gamla routers som maxar 1gbit…

Nä, har nog kapat ner det till Pro eller SE. Frågan är ju om man behöver SE när man vet att man aldrig kommer skaffa snabbare nät än 1GB och redan har en Switch med 4st POE+… 🤔 skiljer ändå 2500kr pris vad jag hittat

Av Tott3
Skrivet av KAN1N:

APU4 står att den ska klara 1gbit, kanske något du kan ändra i OS, updates eller settings?

Dream Router har som du skriver inte Protect så vill du ha allt i samma är det ju bara Dream Machine Pro som gäller. Cloud Key Gen2+ har Protect som du kan köra med din APU4 om du får igång 1 gbit på den så kostar det bara 2k typ. Då har du config på din cloud key och Protect och så har du ju redan din POE switch. Dream Machine Pro kostar 4.7k och är

Jag vet inte vad för tjänster du tänker på, det är väl samma tjänster på dream router och Dream Machine Pro förutom Protect? Eller har jag missat något?

Allt har ju bara med hur mycket pengar/overkill du vill köra. APU4 ska ju klara upp till 1gbit enligt Teklager så du kan ju höra med deras support. Dream Machine Pro är byggd för över 1gbit och kostar därefter, det är ju en kul maskin men overkill för de flesta, vill du däremot gärna ha Protect och ny router är den ju ok prismässigt.

Dream Router är ju bra upp till 1gbit typ, men då lägger du ju 2k på en enhet utan Protect som du vill ha.

Ha haft flertal svängar med deras support utan framgång. Sist kom vi fram till att det beror på att jag kör VLAN's och det klarar den inte. Han själv kom bara upp i 1GB när han inte använde sig av vlans.

Dream Router har protect, men är limiterad till en "tjänst". Du får alltså bara välja EN utan protect, access, tele, osv..

Av Tott3

Tjena tråden!

Funderar på att byta ut min APU4 router från TekLager till en från UniFi av lite olika anledningar. Dels för helhetslösning och styra allt från samma panel, samt att den flaskar på 500mb/s.

Googlar så jag blir helt snurrig, så nu frågar jag här. För/Nackdelar med Dream Router VS Dream Machine Pro?
Vet på ”Router” får man bara tillgång till en tjänst, där jag gärna vill använda protect. En annan är access som jag förmodligen inte kommer använda.. men vilken är den tredje?

Jag har en Unifi AP och POE switch sedan tidigare. Även kollat på Pro SE, men känns överflödigt då mitt nät är på 1GB och jag redan har en POE Switch? Kommer förmodligen inte skaffa snabbare när än 1GB heller.

Skjuter man sig själv i foten om man köper en Dream Router tro? Sett till priset verkar den ju fin.

Av Tott3
Skrivet av Fenrisulvfan:

Moderkort: MSI X570 Tomahawk WiFi (Nypris: 2490) 1000:- (snart EOL)
CPU: Ryzen 9 3900X (Nypris: 4590) 2500:- (förra generationen)
Minnen: Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance (Nypris: 1825) 1000:- (går att köpa motsv prestanda nytt för 13-1500:-)
Kylning: Corsair Hydro H100X (Nypris: 949) 300:- (beg vattenkylning)
Lagring: Corsair Force M510, 1TB NVMe (Nypris: 1849) 700:- (snabba NVMe har rasat i pris)
Chassi: Fractal Design Meshify C (Nypris: 1390) 500:- (finns nytt för under tusingen)
PSU: 750W Modulärt (Nypris: Runt 1500) 500:- (köpte ett för 600:- nytt nyligen, men brukar gå för runt 800:-)
GPU: MSI GeForce GTX 1070 8GB Gaming X (“Flaskhalsen”) 1500:-

Totalt: 8100:- så 8k som kompispris, annars kan du säkert få 10k på blocket.

Bra utvärdering, tack!

Av Tott3
Skrivet av Klubba:

Runt 6-8k skulle jag säga spontant, kanske lite lägre om det är "kompispris"

Kompispris blir det inget i alla fall..

Av Tott3

Värdering av datorpaket (Ryzen 3900X mm)

Hej! Skulle behöva lite hjälp med värdering på detta paket?

Moderkort: MSI X570 Tomahawk WiFi
CPU: Ryzen 9 3900X
Minnen: Corsair Vengeance 32GB @ 3200Mhz
Kylning: Corsair sluten vattenkylning
Lagring: 1TB M.2 (Samsung Evo 970 har jag för mig)
Chassi: Fractal Design Meshify C
PSU: 750W Modulärt
GPU: MSI GTX 1070 (“Flaskhalsen”)

Vad tror ni det är värt?

Av Tott3
Skrivet av mpat:

Detta, eller köp bara en ersättningsfläkt och peta i den där den gamla satt. Ser ut att finnas för under 200kr vid en snabb googling.

Priserna på grafikkort är på väg ner, äntligen, men det går långsamt, så det är helt fel läge att köpa nu. Som vanligt är det så att det är de billigaste korten som har kortast att falla. Eftersom AMD 6500XT är alltför gimpat blir väl det billigaste som finns en AMD 6600.

Mycket bra svar här, det tackar vi för! Kanske bäst att hålla tummarna att det jag har kämpar på så länge som möjligt då och hoppas på att priserna sjunker lite.

Av Tott3

Ersättare till 1070?

Hej du gamle pålitliga forum!

Häromdagen tyckte jag min dator lät ovanligt mycket, så jag tog och öppna den för att se vad som står på, till min förvåning hittar ena GPU-fläkten liggandes i botten av chassit, ovanpå min PSU.

Jag är inte sådär jätte insatt i hårdvara längre, så jag undrar om det finns någon värdig ersättare som inte kostar skjortan? Max 5-6 tusen tänker jag mig. (Och att det går att få tag i.)

Det går ju såklart fint att köra på en GPU fläkt tills den havererar helt, ligger sällan över 40-50 grader. Men har som sagt ett 1070 från 2016, så det är ju heller inte det nyaste kortet. Sen vill man ju heller kanske inte lägga ut 5-6 tusen och inte få någon form av prestanda ökning alls.

Mitt huvudsyfte med datorn är redigera bild & film (Lightroom, Photoshop & Davinci Resolve), om det har någon betydelse i valet över Nvidia/AMD. Mina övriga specs står i signaturen.

Av Tott3
Skrivet av No_Jah:

Mm, det är en klassiker...

Ja, det är en lite inlärningskurva jämfört med konsumentrouters, men det är nog värt det i slutändan. Man lär sig mycket.

Portarna funkar på en VM, men inte den andra. Har gjort en clone på firewall regeln och ändrar destination bara.. Men vad än jag gör där är det tvärstängt. Den VM'en har heller inte UWF eller IPTables installerat, går ansluta med lokala IP't via ssh t.ex.

Av Tott3
Skrivet av anon291473:

Man ska inte behöva skapa nat regler på nya interface i opnsense, den köra alla normalt skapade på sina autoregeler.

Om du ska komma åt din proxmox från wan behöver du göra en port forward till den.

Proxmox i sig räcker att komma åt över LAN, vilket jag gör. Däremot vill jag komma åt en VM maskin med publikt IP, som jag inte lyckas få till. Jag kan pinga till och från min VM.

Edit: Ser ut att funka nu. Slog igång NAT Reflection.

Av Tott3

Det står att porten är öppen på t.ex portchecker.co, samt OpnSense inbyggda port diagnostics.

Kommer fortfarande inte åt den via publika IP. Vad kan det tänkas bero på då?

Av Tott3
Skrivet av No_Jah:

Kan Proxmoxserver pinga OpnSense, och hur ser Nätverksinställningarna ut i Proxmox, får den IP från DHCP, eller använder den statisk IP, och är isåfall rätt gateway angiven?

Kan det vara att det saknas regel i brandväggen som tillåter enheter från LAN2 att nå Internet, eller kan ske bara tillåtelse till DNS som saknas?

Skrivet av anon228747:

Har du konfigurerat NAT utgående från ditt andra nät?

Ursäkta sent svar, ha jobbat!

Kunde inte pinga från servern och kunde inte pinga serverns IP, som är statiskt satt till 10.11.11.2.

https://i.postimg.cc/3JkpDymV/2021-11-05-20-37-40.png

Jag kopierade detta och ändrade till LAN2 och LAN2 Net. Nu verkar jag kunna pinga till och från i alla fall och 10.11.11.2 dyker upp under leases.

Edit: Jag testade nu koppla in en laptop direkt till porten och det funkar perfekt, sen får internet. Så nu är det snarare något med serverns config efter att jag flyttat den och gett den nytt IP på nätverket. Ska testa reboota och se om den hämtar DHCP.

Edit 2: Jag kommer nu åt internet på servern. Men verkar inte komma åt portarna, så nu är det bara brandväggen i routern som ska confas korrekt antar jag.

Av Tott3

OpnSense & Conf av NIC's/Firewall

Hej!

Har precis uppgraderat mig till en lite mer avancerad router med OpnSense på, där jag har 3st portar.
Det är en liten inlärningskurva när man kommer från konsument router, men det går sakta framåt.

Port 1 är satt till WAN.
Port 2 är satt till LAN. (Vi kallar den 10.1.1.1, DHCP Enable)
Port 3 är satt till LAN2. (Vi kallar den 10.2.2.1, DHCP Enable)

I port 2 har jag kopplat mitt Orbi system i AP-läge tills vidare då Switch & AP kommer på posten, och där funkar allt frid och fröjd.
I port 3 har jag kopplat in min server som kör Proxmox, som däremot inte verkar få något internet.

Så om någon vänlig skäl skulle vilja försöka hjälpa mig få rätsida på detta vore det väldigt uppskattat. =D
Har Googlat och Googlat och vänt upp och ner på varenda config känns det som..

Av Tott3
Skrivet av goga_fett:

Lite sen på bollen xD Blev lite på is detta, men sitter och kikar nu igen. En sån här lösning såg ju riktigt trevlig ut. Men hur funkar den utan strömförsörjning?

Av Tott3

Nu skulle jag ju ha den i en stationär dator, så skärmprestanda känns ganska irrelevant till diskussionen

Av Tott3
Skrivet av hypermode:

Vet inte om jag missat något men är sådana hära inte aktuella?

Allt är väl aktuellt, undra mest bara om det finns någon smart lösning som har USB-portar OCH minneskortläsare för att slippa USB-stickan för minneskort som jag kör nu, går det köra USB-C är det en bonus då det blir en kabel mindre kontra en USB-A med strömförsörjning. =D Meeen, det ser tungt ut på den fronten, så får nog införskaffa en vanlig USB-A och nöjda mig där, blir nog också bra.