Inlägg

Inlägg som lakke1 har skrivit i forumet
Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det känns som instabil överklockning av troligen RAM.

Nollställ CMOS, genom att t.ex ta ut batteriet ur moderkortet i en minut, kika sedan om det har kommit någon ny uppdatering till moderkorts BIOS(WHQL, BETA är nog inte värt det.) om du vill få RAM att rulla optimalt.

Finns det ett batteri på moderkortet som man kan ta ur? Spännande, visste jag inte. Får kika på det!

Jag har inte klockat ram-minnena för övrigt, dom har standard-inställning..

Av lakke1

Hej, igen

Datorn har fungerat hyfsat bra, med lite problem med black screen vid start-up någon gång i månaden. Men den har hela tiden hoppat igång efter att jag tryck Ctrl + P eller Ctrl + Alt + Delete. Men nu ville den inte hoppa igång. Jag märkte då att två dioder började lysa på moderkortet, CPU ovh DRAM.

Vad tror ni att felet kan vara? Efter lite googling så verkar det som att felet ligger i RAM-minnena. Vad tror ni och vad rekommenderar ni att jag gör?

Tack på förhand!

Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

Precis, börja köra dom i default, annars kan du om RAM känns slöa uppdatera moderkortets BIOS så kanske EXPO blir stabilare.

Återställde till standard nu och nu funkar det. Skönt!
Vad ska jag göra för att få igång clockningen på ramminnet då?

Av lakke1

Hej!

Datorn är nu äntligen ihopbyggd. Det är dock något som känns lite lurt..

Testade dra igång CS GO och allt rullade på bra. Fick dock blue screen efter typ 20 minuter. Jag hann inte se vad det stod tyvärr. Jag kom dock på att jag endast ändrat MHz på ramminnet i BIOS och inte Expo, så justerade det. Förhoppningsvis det som var strulet.

Men sen helt plötligt efter en halvtimmes surfande så blev mina skärmar helt svarta. Datorn var dock igång fortfarnade. Vad kan detta bero på? Stängde av strömmen och startade igen och då var den i full gång igen.

Värt att nämna är att jag drog igång UserBenchmark och då fick jag riktigt bra betyg där den presterar över förväntan.

När skärmarna blev svarta noterade jag dock att grafikkortets fläktar inte var igång. Fick då lite stress. Men efter lite googlande så förstod jag att det är ganska vanligt med fläktar som är semi-aktiva.

Hur som.. vad tror ni?

Av lakke1

Tack allihopa! Nu är allting beställt.

Återkommer när jag fått hem allt och förhoppningsvis byggt ihop det ☺️

Av lakke1

Jag hittade denna till rabatterat pris. Jag behöver inte vara orolig för att den är överdimensionerad och försämrar mitt system?

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/nataggregat/modu...

Av lakke1

Tack!

Nu är allt beställt utom ramminne. Försöker hitta en ersättare till valt ramminne. Vill helst inte ha RGB.
https://www.webhallen.com/se/product/359660-Corsair-Vengeance...

Har ni något förslag på ersättare? Skulle denna vara ett bra alternativ?
https://www.proshop.se/RAM/GSkill-Flare-X5-DDR5-6000-BK-C30-D...

Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

Kablarna kan vara för korta på SFX, men det kanske funkar med lite mindre mATX chassi.

Tack!
Funkar denna?
https://www.komplett.se/product/1246513/datorutrustning/dator...

Får nämligen inte upp den på komponentkoll.

Av lakke1

Tack!

Är inne på finliret nu. För att slippa allt kablage som följer med den PSU jag valt, så funderar jag på att gå på denna modulära istället. Kommer det funka? Trots att den är gjord för SFX? Har den någon nackdel iom. att den är mindre?
https://www.komplett.se/product/1173619/datorutrustning/dator...

Av lakke1
Skrivet av Snusious:

Ja jo inget direkt fel på den. Dock är WD's Blue SN570 också TLC så samma hållbarhet och så. Ja lite skillnad på hastigheterna men troligtvis inget du märker av i vardagen. Samtidigt kanske inga stora summor emellan.

Där är värmespridare med på moderkortet.

Tack och bock! Tänk vad mycket man lär sig ☺️

Har nu beställt moderkort, processor och chassi. Tänkte precis klicka hem grafikkortet och såg att RX 6700 XT från både ASUS och Sapphire ligger på samma pris. Vilket skulle ni rekommendera?

Sapphire:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/amd/s...

ASUS:
https://www.inet.se/produkt/5412229/asus-radeon-rx-6700-xt-12...

Av lakke1

Hittade denna SSD med välsigt bra prestanda till ett lågt pris. Vad tror ni om den?
https://www.inet.se/produkt/4305357/wd-black-sn770-1tb-gen-4

Hur vet man om man behöver en värmespridare till sin SSD?

Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag måste blandat ihop med ett annat bygge, 430W är korrekt och grafikkortet drar 230W av dessa, så 450W minst, 660W lagom och man bör inte ha mer än 860W då kan PSU't tappa i effektivitet.

XMP är jättelätt att aktivera i BIOS, ofta en droplist med Deafault/profile1. En omstart som kan innebära att datorn står och tuggar i 5-10 sekunder (tränar minnena), kan starta om av sig själv och sedan hoppar igång i den bättre hastigheten. Skulle det mot alla odds inte fungera, så brukar inställningarna nollställas automatiskt, men i enstaka fall kan man behöva nollställa dom manuellt genom vad som kallas reset CMOS. Skulle det inträffa är det bara att fråga här på forumet, så hjälper någon till.

SSD'er är en djungel som RAM då det inte alltid står exakt vad som är i dom, det brukar dock alltid stå läs/skriv hastighet och TBW (terrbytes written) som är en siffra på hur mycket data som beräknas kunna skrivas till disken. 600TBW är en vanlig siffra på 1TB, vilket betyder att man kan fylla och tömma disken cirka 600 000 gånger.

Sedan jobbar diskar mycket riktigt med SLC, MLC,TLC & QLC, vilket är olika tekniker för att lagra data på disken. single, multi, tripple, quad. dvs 1,2,3 eller 4 bitar som skrivs till disk med samma elstöt. De flesta SSD'er idag använder TLC eller QLC, tyvärr får man forska lite extra för att få reda på vilka produkter som använder vad. Högt TBW värde brukar innebära TLC.

Hur som helst 1TB är ofta mer prisvärt än 500GB idag och 2TB är i princip ikapp 1TB man bör ju helst inte fylla sina diskar till mer än hälften ändå, för att dom ska fungera optimalt.

Tack!

Så om jag förstått rätt så kan jag köra på valt moderkort och sedan välja ramminne med maximalt 6400 MHz och AMD Expo för att enkelt överklocka ramminnet i bios? Sen tar jag ett minne med så lågt CL-värde som möjligt.

Om jag inte överklockar ramminnet så kommer det endast köra runt 5000 MHz men annars fungera normalt? Jag hittar ingen "standardhastighet" specificerat för detta moderkort.

Om jag väljer ett minne med XMP (Intel) istället. Kommer det fortfarande fungera lika enkelt att överklocka eller kan det bli mer struligt?

Kan något gå sönder när man överklockar på detta viset eller är det helt riskfritt?

Kommer nog lägga beställning på nedan under veckan. Eventuellt att jag byter ut ramminnet mot ett AMD Expo istället beroede på ert svar på ovan. Samt även tar en SSD med lite högre TBW (just nu endast 300).
https://komponentkoll.se/bygg/pZhIg

Av lakke1

Tack för svaren båda!

Jag tror vi är inne på slutskedet nu.

- På moderkortstillverkarens hemsida står det följande:
"Supports DDR5 non-ECC, un-buffered memory up to 6400+(OC)"
https://www.asrock.com/mb/AMD/B650M-HDVM.2/index.asp#Specific...
Vad betyder det exakt? Kommer jag kunna köra på valda ramminnen? Dessa är 6000 MHz, CL30. Vad jag förstår så betyder "O.C" overclocked. Måste jag överklocka något för att få det att fungera?
https://www.inet.se/produkt/5306286/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...

- Vid val av hårddisk, vilken hastighet borde man fokusera på? Läsa eller Skriv? Funderar eventuellt på detta, är det dugligt?
https://www.inet.se/produkt/4305460/kingston-nv2-m-2-nvme-gen...

- Borde det inte räcka med 500W PSU om jag skippar 7600X och kör på vanliga 7600?

- Det verkar som att detta blir beställningen. Ni får jättegärna säga till om något borde bytas ut. Sista chansen nu 😄
https://komponentkoll.se/bygg/BjsMQ

Åter igen, tack!

Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

12-serien är alder lake, 13-serien är en blandning av alder lake & raptor lake, 14-serien är enbart raptor lake.
6000MHz visst men tajmings på CL36 är inte så hippt, bättre välja
https://www.inet.se/produkt/5306286/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...
B760 funkar, men du vill nog ha ett Z690 eller Z790 moderkort om du ska uppgradera processorn senare till en som går att överklocka, B660 & B760 är låsta och inte designade för överklockning, mer än autoboosten.
Det kostar dock en del med DDR5 brädorna; https://www.proshop.se/Moderkort/ASRock-Z790-PG-Lightning-Mod...
Det var lite därför jag tänkte AMD istället för intel.

Edit: det kommer komma 800-serie moderkort till 14-serien, men det ska vara samma sockel, huruvida dessa 800-serie moderkort kommer ha fler funktioner vet jag dock inte, men en kvalificerad gissning är nog stöd för snabbare RAM hastigheter bland annat.

Ja, jag funderar pä att gå tillbaka till AMD. Det känns som att kostnaden springer iväg om jag väljer Intel och försöker framtidssäkra.

Jag tänker något av följande alternativ. Jag har försökt sätta ihop dessa utifrån tidigare diskussioner i tråden.

Ryzen 5 7600:
https://komponentkoll.se/bygg/kAZvQ

Ryzen 5 7600X:
https://komponentkoll.se/bygg/MpqFz

För 700 kr, är det värt att gå för ett 7600X istället? Borde jag köra på adderade vattenkylningen eller köra på Snusious alternativ istället?
https://www.inet.se/produkt/8308824/thermalright-peerless-ass...

Borde jag byta ut PSU mot 700 W istället?

Känns som jag bara trimmar på min budget mer och mer 😄

Tack för att ni står ut med mina frågor!

Av lakke1
Skrivet av Snusious:

Håller med om att 13400F bygget är mer balanserat just nu, men tycker samtidigt det är på gränsen till dumsnålt. Hade det gått hade jag gjort såhär. Bättre men mer för bättre uppgraderingsmöjligheter framåt.

https://komponentkoll.se/bild/rblYc.png
Blir 200 kr dyrare av att undvika Amazon (trodde butiksfiltret skulle hänga med).

7600 presterar en bra bit bättre än 13400. Kommer vara GPUn som flaskar fortfarande men med detta finns möjlighet till endast GPU uppgradering senare. Hamnar även på AM5 med möjlighet att uppgradera CPU någon generation fram. PSUn riktigt bra deal just nu, blir också framtidssäker.
7600 vs 13400F:
https://youtu.be/AdvWGEzYqg4

Edit: ja, detta är mer än vad som behövs för CS2. Mer att man får mer framtid för inte så mycket mer.

PSU:n har utgått från Kompletts sortiment tyvärr.

Skulle denna fungera istället?
https://komponentkoll.se/bygg/UZIMJ

Behövs extra kylaren till CPU? Såg att det medföljer en med R5 7600.

Om jag ändå behöver köpa med en kylare, borde jag då inte gå upp till en R5 7600X istället? Kostar bara 100 kr extra.

Av lakke1
Skrivet av Snusious:

Håller med om att 13400F bygget är mer balanserat just nu, men tycker samtidigt det är på gränsen till dumsnålt. Hade det gått hade jag gjort såhär. Bättre men mer för bättre uppgraderingsmöjligheter framåt.

https://komponentkoll.se/bild/rblYc.png
Blir 200 kr dyrare av att undvika Amazon (trodde butiksfiltret skulle hänga med).

7600 presterar en bra bit bättre än 13400. Kommer vara GPUn som flaskar fortfarande men med detta finns möjlighet till endast GPU uppgradering senare. Hamnar även på AM5 med möjlighet att uppgradera CPU någon generation fram. PSUn riktigt bra deal just nu, blir också framtidssäker.
7600 vs 13400F:
https://youtu.be/AdvWGEzYqg4

Edit: ja, detta är mer än vad som behövs för CS2. Mer att man får mer framtid för inte så mycket mer.

Hade helt missat denna Youtube video. I den ser man ju att 7600 är ett mycket bättre alternativ för denna budgeten. Verkar som att jag får se över alternativen igen..

Av lakke1
Skrivet av Rupenbritz:

Bra input och håller med. Men 14600k kommer inte passa i Z790. Det kommer krävas nytt moderkort - så om man inte ska ha en 13600K nu så behövs inte ett Z kort.

Oj, mycket information nu, men förhoppningsvis har jag tolkat er rätt nu.

- Jag bytte bort 13400F mot en 12400F, då 13400F inte gör någon större skillnad på en speldator.
- Jag bytte ut ram-minnen mot snabbare. 6000 MHz
- Jag bytte graffikkort mot en annan tillverkare.
- Förstod inte riktigt vad som gäller för moderkortet. Behövde det bytas ut? Mot vad i så fall?
Tänker för framtiden att det är bäst att köra på DDR5.

Är detta den optimala konfigurationen?
https://komponentkoll.se/bygg/RLMJP

Av lakke1

Tack, Rupenbritz och Fenrisulvfan!
Er hjälp uppskattas enormt mycket för mig som är extremt okunnig i denna djungeln. Jag försöker läsa på och lära mig eftersom era svar kommer in!

Det känns som att jag nu har två riktigt bra alternativ i samma prisklass.

Om ni kan hjälpa mig att resonera kring nedan frågor så kan jag förhoppningsvis dra iväg en beställning sen:

1. Hur mycket bättre är Rupenbritz alternativ med fokus på GPU och CPU? 1000 kr extra är inte så mycket och det kan jag lägga om det är värt. Ser ut som att denna kombination av GPU och CPU har mindre bottleneck och fungerar bättre tillsammans.

2. Är det inte ganska dumt att köra på DDR4 i ett framförhållningsperspektiv? DDR4 lär väl försvinna inom en tid och då är det väl kanske bättre att köra på DDR5 så att det finns lite underhåll och uppdateringsalternativ?

3. Vad är det för skillnad på grafikkorten när de heter samma sak men sen massa tillägg efter? Som i detta exempel "Mech" och "Fighter"?

Jag justerade Rubenbritz alternativ lite med input från Fenrisulvfans förslag. Kan detta vara något?
https://komponentkoll.se/bygg/NUCRR

Hoppas jag inte är till allt för mycket besvär!

Av lakke1
Skrivet av Rupenbritz:

1) Ja den räcker, PSU requirements räknar oftast in hela systemet. Själva GPUn drar bara 180W enligt google.

2) Ja det passar.

3) Borde ej va bottleneck

4) ASUS Prime är väl känt som "undvik" på Sweclockers. Dessutom overkill moderkort för din budget, hade valt något under 1300kr om du inte aboslut måste ha WiFi/BT. Men tänk på att du kan köpa nätverks kort/BT modul för 100-200kr senare vid behov.

5) Ingår, men med denna borde du ha en seperat CPU fläkt (Thermalright Peerless Assassin är väl det alla rekommenderar just nu då den är bra och budgetvänlig)

6) V2 är bättre

7) Överlag tyker jag fortfarande du är helt fel ute för din budget. Intel Core i5 13400F är både billigare och bättre i spel. Då får du in ett 6700XT istället vilket är ett bättre grafikkort.

Mitt förslag med samma budget + CPU kylaren:
https://komponentkoll.se/bild/rYgaa.png

Tack för input!

5. Super! Ersätter man den som följer med eller monterar man denna Thermalright på något annat ställe?

7. Tack för förslag! Jag ser att du valt ett moderkort och ramminne för DDR4. Varför vill man inte köra DDR5?

Av lakke1
Skrivet av Fenrisulvfan:

Inet, Komplett och även Sweclockers har bra guider på att bygga dator på YouTube.
Lycka till! Återkom gärna i tråden och berätta hur det har gått.

Modifierade designen lite. Främst pga följande:
- Chassit hade fått dåliga recensioner
- Ram-minne med det priset hade försvunnit från återförsäljarens hemsida
- Vill undvika handla från Amazon då jag har dåliga erfarenheter därifrån.

Vad tror du om denna konfiguration?
https://komponentkoll.se/bygg/GyCIR

Några frågor på detta:
1. Räcker PSU till? När jag läser om GPU så tolkar jag det som att den kräver minst 650 W och sen behöver väl CPU en del också? Drar de andra komponenterna också någon ström?

2. Kommer allt passa i valt chassi? Valde detta chassi eftersom iCUE verkade som en smidig funktion och sen var det väldigt stilrent och inte så skrymmande.

3. Jag läste på lite om "Bottleneck" och om jag förstår det rätt så kanske inte valda GPU och CPU är den ultimata kombinationen? Använde denna sida för att ställa dessa mot varandra.
https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/1lq1bf/3/g...

4. Är valt moderkort ett bra val eller borde jag ta något annat?

5. Behövs separat fläkt för CPU eller ingår det?

6. Vad är det för skillnad på nedan grafikkort? Borde inte V2 vara bättre för den lilla prisskillnaden?

ASUS Radeon RX 6650 XT Dual OC
https://www.komplett.se/product/1213579/datorutrustning/dator...

ASUS Dual Radeon RX 6650 XT V2 OC
https://www.komplett.se/product/1224810/datorutrustning/dator...

7. Kom gärna med förslag på att byta ut komponenter för bästa funktionalitet.

Tack på förhand och för all hjälp hittils.