Inlägg

Inlägg som Northpower97 har skrivit i forumet
Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Det är osannolikt att alla Jamona haft samma fel och att det i så fall bara uppträtt på samma kanal så det förblir nog ett mysterium om du verkligen har kopplat systematiskt och inte missat nått där. Men bra att duu vet att det ändå var högtalarna så nu kan du börja leta nått bättre.

Ja, mystiskt är det.
Dessutom har en annan person haft anläggningen hemma hos sig en vecka och kopplat in allt och kollat allt och samma fel fanns även där, detta med två förstärkare och fyra högtalare.

Dessutom verkar det inte vara något fel på högtalarna i sig utan ett fel som uppstår på ena kanalen någonstans mellan förstärkare och högtalare. Högtalarna har ju skiftats runt en hel del den senaste tiden, inte bara av mig. Två förstärkare också.

Jag kollade för övrigt upp JAMO-högtalarna, åtminstone en av dem i kväll. Fortfarande samma missljud på ena kanalen. Däremot låter det som sagt bra på Kenwood-högtalarna. Men de är mindre så kanske inte störningen når fram på samma sätt där? Men jag märkte inte något som helst problem med ljudet i kväll.

Hur som helst så kommer det att bli problem då det så småningom ska köpas nytt. Jag vill ju gärna ha något som är likvärdigt med mina JAMO-högtalare. Men finns det att få tag i liknande bra högtalare till vettigt pris? Dessutom görs det ju så mycket skräp nuförtiden.

Sedan måste jag ju testa högtalarna hemma innan jag köper dem så att inte distortionen finns där. Kan bli mycket körande fram och tillbaka med grejer och jag som för närvarande inte ens äger en bil.

Att JAMO-högtalarna dessutom verkar vara i gott skick förutom detta konstiga idiotfel stör mig också. Tragiskt att jag inte kan använda dem.

Av Northpower97

Nu har grejorna testats på ett ställe några mil från där jag bor.
Samma problem även där.
Så då kan vi utesluta att det är något i lägenheten eller huset som stör.

Jag har nu fått hem utrustningen och testat med ett par andra högtalare, ett par lånade högtalare av märket Kenwood LS-5551. Dessa är på 100 watt och knappt hälften så stora som de JAMO-högtalare jag testat med, ljudet är inte riktigt lika vasst som på mina ordinarie högtalare.

Men distortionen är borta!
Hur och varför vet jag inte. Någon som har en förklaring varför det fungerar bättre med dessa högtalare än de fyra av märket JAMO jag tidigare testat?

I vilket fall som helst kommer jag att fortsätta att forska i detta.

Av Northpower97

Jag har nu skickat iväg hela anläggningen inklusive lånehögtalare och låneförstärkare till en släkting som ska se om han får den att fungera bättre hos sig.

Några timmar med intensivtestande i min lägenhet löste ingenting. Samma problem oavsett vilka förstärkare, högtalare, kablar, sladdar, väggurtag CD-spelare, kassettdäck eller radio som användes.

Av Northpower97
Skrivet av tuomi:

Flyttar du på högtalarna eller skiftar du plats bak på förstärkaren?

Det senare (men egentligen båda) skulle kunna peka på att störningen ligger någonstans mellan terminalerna dvs yttre påverkan från en kabelhärva med apparatkablar eller liknande som den ena kanalen passerar. Alternativt är ena kabeln kass (om denna använts för samtliga test av samma kanal).

Bonus: testa att skifta plus och minus, dvs röd och svart vid förstärkaren för den kanal som krånglar, ändra ingenting vid högtalaren och se om detta löser problemet.

Jag har provat med att:
Skifta plats på högtalarna
Använda två andra högtalare än mina vanliga
Skiftat plats på kablarna mellan högtalare och förstärkare
Skiftat plus och minus på båda högtalarsladdarna
Skiftat och bytt ut kablarna mellan CD-spelare och förstärkare
Köpt nya kablar mellan förstärkare och högtalare

Och problemet är fortfarande kvar och lika mystiskt.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Dålig akustik har inte med distorsionsproblemen att göra utan att rummet ser kalt ut var bara nått som syntes på videon, högtalarna ska inte stå på golvet om det inte är golvhögtare för det påverkar ljudet ganska mycket, dels ökar vasen men diskanten är ganska riktad och den komemr du inte att höra om su inte sitter väldigt lågt, ljudet kommer alltså att bli betydligt mörkare och ofta blir basen ganska bumlig/bullrig om man har en stativare på golvet, akustiken har inte med ditt fel att göra utan är bara nått att tänka på för att få bättre ljud när allt fungerar.

Det duger som sagt att använda datorn eller en telefon som tongenerator för det du vill testa så du behöver inte köpa nån hårdvaruversion och ska du köpa nått så ska du kanske inte köpa en ren tongenerator heller utan nått kombiinstrument med oscilloskop och funktionsgenerator i samma låda så att du även kan mäta i stället för att bara lyssna.
Det finns enkla instrument som klarar att mäta audiosignaler typ https://www.electrokit.com/produkt/oscilloskop-och-funktionsg...

Har du något bra råd hur dessa högtalare kan ställas upp om de inte ska stå på golvet?
Ska titta på det där med tongeneratorer eller liknande. Måste få ordning på detta elände.

Skrivet av tuomi:

Vad är det för högtalare?
Ser ut som en spegelvänd Jamo D265 med fyrkantigt mellanregister, var själv lite sugen på storebror D365 i mina yngre dagar.
Hursomhelst så låter ju felet som om det skulle kunna ha med talspole alt skumupphängningen att göra vilket är att förvänta sig med såpass gamla högtalare.

Skummade om mina fina Infinity Reference 61 MkII under året som gick, blev 👌
Men om det nu är lokaliserat till förstärkaren som det verkar utifrån det du kommit fram till hittills så skulle jag snarare gissa på att du behöver blåsa rent i förstärkaren, vad som ska användas mer än tryckluft för att bli av med damm kan jag inte svara på men typ 5-56 i potentiometrar och dylikt?

Högtalarna är av märket JAMO R2 Exclusive. Jag har också använt två högtalare av märket JAMO PR 150 T som jag lånat.
dessutom har jag använt två olika förstärkare av olika fabrikat, en Yamaha RX 500 och en Pioneer receiver X1-301.

Vad gäller högtalarna så låter de som de ska när jag kopplar dem till den andra kanalen. Har ju skiftat runt med fyra st.
vad gäller förstärkarna så är det väl lite märkligt om det skulle vara exakt samma fel på båda.

Att blåsa rent i förstärkarna är annars en bra idé. Men vet inte om det löser detta problem.

Skrivet av bjorn_m_eriksson:

Jo, jag har läst det, men samtidigt är det inte rimligt att problemet inte framkommer då.

Någon del måste ha missats. Alternativt, som kanske är mer troligt, är att man gjort flera åtgärder samtidigt som i sig kanske tar ut varandra. Man får ta det steg för steg.

Det kanske är gjort så, men då borde det vara löst.

Säger inte att någon slarvat här, men det är lätt att missa.

Visst kan jag ha missat något.
Men ändå konstigt att jag inte funnit felet efter allt jag prövat.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Det gick att kolla på videon men den var svårt att dra några slutsatser från mer än att du verkar ha ett väldigt kalt rum och att högtalarna stod direkt på golvet, det ger en negativa akustisk påverkan men för att kunna bedöma fel hade det varit bra om du använt en tongenerator och hittat oljuden och visat en jämförelse med samma ton mellan högtalarna.
Hur som helst så behöver du hjälp på plats för att komma vidare och fixa till akustiken i rummet.

Hmmm.......vet inte om rummet är så där otroligt kalt.

Videon är filmad från en skinnsoffa jag brukar sitta i då jag lyssnar på musik eller ser på TV (TV:n till höger om stapeln med grammofon, förstärkare o.s.v.). Framför soffan ett soffbord och bredvid borden en skinnfåtölj mellan soffa och balkongdörr. Till vänster om den dundrande högtalaren står en stor bokhylla.

Jag har haft ett liknande rum i en tidigare lägenhet och inte haft några problem med missljud från någon stereoanläggning.

Jag har satt "tassar" under högtalarna för att lättare kunna flytta dem. Dessutom testade jag med att lägga handdukar under högtalarna då problemet med distortion i den ena kanalen började. Det lindrade dock inte ens problemen.

Sedan är det väl mycket möjligt att akustiken i rummet kan förbättras men jag måste ändå tvivla på att den skapat det missljud som du kan höra från basen i den vänstra högtalaren.

Vad som stör mig är att problemet finns kvar även när jag provar med andra högtalare, förstärkare och även skiftar mellan CD-spelare och det gamla kassettdäcket. Fullständigt obegripligt. Lägg då till detta att jag bytt ut kablarna mellan förstärkaren och högtalaren.

En släkting till mig ska komma förbi och titta på eländet någon dag framöver. Sedan har jag pratat med en ljudbutik som ska göra hembesök till ett rimligt pris någon dag framöver, kanske nästa vecka. Ännu ett alternativ kan bli att flytta anläggningen till en annan lokal och testa. jag ska också försöka få tag på en tongenerator och testa med en sådan. Borde väl gå att köpa någonstans utan alltför långa leveranstider.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Fungerar detta?

https://1drv.ms/u/s!AnNQ7K_BtbxVZyhGbqUPXvL6PJk?e=zBamHt

Av Northpower97
Skrivet av Överklockad_gasklocka:

Jag har läst igenom tråden men inte 100 % lusläst, men jag kan inte se någonstans att du testat koppla in en annan uppspelningskälla i stereon, alltså t.ex. en mp3-spelare eller mobilen till aux/line in.

Jag har provat med ett kassettdäck.
Med samma resultat. Distortion i vänstra kanalen.

Dessutom har jag testat både CD-spelaren och förstärkaren med att lyssna i hörlurar. Då hörs ingen distortion.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Youtube eller molnlagring, du kan använda tex One drive eller Google drive, ta bara nån enklast är nån du redan har ett konto hos.

OK, filen ligger på One Drive. Hur gör jag den tillgänglig för dig?

Av Northpower97
Skrivet av olga32:

Det är ju enkelt att testa om inte annat. Skifta de två kablarna på högtalaren och se om det blir någon skillnad.

Tycker bara du verkar lite grinig och motsträvig mot folk som vill hjälpa dig. Det är förstås svårt att tolka sådant skriftligt.
Hoppas det löser sig för dig. Lycka till!

Grinig och motsträvig? Definitivt inte!

Däremot fruktansvärt less efter att ha tjafsat med detta i tre veckor utan att problemet blivit löst.

Jag är tacksam för all hjälp jag kan få i detta fall.

Vad gäller det där med att skifta kablarna så var det det första jag gjorde. Har gjort det flera gånger sedan dess utan att något blivit bättre eller givit någon klarhet i vad det är som är fel.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Du kan väl ladda upp den på Youtube eller nått ? Har du inget konto där så kan du lägga upp den på nått annat ställe och posta en länk till den.

Går det inte bara att posta filen (26 sek och 50 MB) någonstans.

Testade med Soundcloud. Efter att väl ha skapat ett konto och lagt upp filen skulle den "mastras" och det skulle de ha betalt för.
Betala för 26 sekunder av ett misslyckat ljud? Glöm det!

Måste väl finnas något bättre ställe att lägga upp det på.

Att söka på Google är helt värdelöst numera. Bara en massa annonser och hänvisningar till Facebook.

Någon som har ett tips om var jag kan lägga upp skräpet tillfälligt utan kostnader och tjafs?

Av Northpower97
Skrivet av olga32:

fasfel i högtalaren?

edit:
bilder/video och ljudinspelning hade ju inte skadat?

och trots att du verkar väldigt bekymrad över problemet orkar du inte flytta anläggningen till ett annat rum för att felsöka...?

Orkar inte?
Förra helgen släpade jag in hela anläggningen i köket som ligger i andra ändan av min lägenhet och monterade upp allt där så det handlar inte om att orka.

Fasfel i högtalaren? Vilken av de fyra högtalarna? De fungerar ju alla när ljudet i andra kanalen går ut där.

Skrivet av haijen:

I det här läget skulle jag ta med det som behövs för att testa till en kompis. Du verkar ha provat det mesta man kan tänka sig, så att prova hos någon annan kan utesluta problem i din lägenhet (som då också verkar följa med i olika rum).

Kan bli att jag gör det. Men jag behöver hjälp med transporten då jag inte äger någon bil för närvarande.

Skrivet av mrqaffe:

Det vore nog väldigt bra att flytta stereon till ett annat rum för att testa för då kommer du förhoppningsvis att behöva koppla isär allt och dessutom lyfta/bända lite i lådorna och sånt kan definitivt påverka om nått glappar/lödningar som släppt och kablar och kontakter.

Har du ingen telefon du kan spela in en videosnutt med där felet framgår ? Det behöver inte göras med en separat mikrofon till datorn utan det intressanta är att felet går att förstå via inspelningen, det behöver inte vara tv kvalitet utan bara så pass bra att problemet tydligt framgår.

Att du skulle ha en extern störning som konsekvent påverkar en kanal på flera olika apparater är så otroligt osannolikt att det är närmast uteslutet.

Är det nått fel på elen i lägenheten är det också närmast helt omöjligt att det bara skulle påverka en kanal i ljudanläggningen, du har ju stereoapparater och inte separata monoblock så elnätet kan inte bara påverka en kanal på det sätt du beskriver och dessutom kan det inte låta bli att påverka hörlursljudet, det finns rimligen bara 2 ställen det kan vara problem om du beskrivit dina tester korrekt, förstärkarens slutstegsdel eller högtalarna.
Jag tror du måste ta fysisk hjälp av någon på plats för att komma vidare i din felsökning för du har missat nått som andra troligen uppfattar som ett uppenbart problem eller metodfel.

Förra helgen släpade jag in hela anläggningen i köket, satte upp den där och testade. Problemet finns kvar. Sedan släpade jag tillbaka allt till vardagsrummet igen och satte upp allt på nytt. Jag har för övrigt testat tidigare med att plocka ned allt och så att säga "börja om från början".

Annars håller jag med det du skriver om att fel i lägenheten skulle påverka på ett annat sätt.

En släkting till mig som jag lånat två av högtalarna av kommer att hjälpa mig med detta till veckan.

Jag ska testa med telefonen. Kan jag skicka filen till dig eller kan jag lägga upp den någonstans?

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Du måste oftast inte ha en dedikerad tongenerator utan kan använda en dator eller telefon, jag länkade tidigare till https://www.tolvan.com/ där kan du ladda ned Tone och sedan använda datorn som tongenerator och om den mjukvaran inte passar så kan du leta reda på nån app och använda telefonen.

Jordpotentialfel är inget som plötsligt brukar uppstå om inget har gått sönder och har nått gått sönder ska den felaktiga prylen repareras för det är i det läget bara dumt att gå runt problemen med nån galvanisk isolator, jag har tidigare länkat till di boxar och trafos men om man bara ha problem med jordpotential kan man ofta även använda enklare saker typ https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/hogtalare/tillbe...

Signaljordspotentialproblemen beror sällan på nått som har med elsäkerhet att göra så din hyresvärd kommer troligen inte att optimera elnätet, men ja det går att optimera elnätet om man verkligen vill men det kostar och eftersom det oftast inte påverkar säkerheten om det inte är nått allvarligt fel så lär du i så fall få stå för ombyggnaden själv och är det fel på nån apparat så kommer det ändå inte att hjälp utan man måste i det läget reparera felet.

För att kunna utesluta potentialskillnader i elnätet kan du mata alla prylar från samma uttag via en lämplig grendosa för då har du inga potentialskillnader som kan komma från elnätet på det sätt som kan hända om du ansluter apparaterna direkt till olika vägguttag.

Skulle du kunna spela in ljudet och ladda upp nånstans så man kan få höra det ? Det funkar anttagligen bra med en Youtubevideo men lyssna själv på viden innan du laddar upp den så att du vet att den håller vettig kvalitet så att problemet hörs, är den för dålig så gör om så att den blir bra nog för att man ska förstå problemet.

Ska jag använda datorn så måste jag flytta hela utrustningen till det rum där jag har datorn. Dessutom krävs kablar som jag kan koppla både till datorn och förstärkare/CD-spelare (olika uttag). Dessutom finns risken att det blir samma resultat som när jag lyssnade på musik från CD-spelaren och förstärkaren i hörlurarna, att det låter perfekt där och i telefonen men inte när jag använder stereons högtalare.

För att spela in ljudet så måste jag ha en mikrofon kopplad till datorn och jag äger ingen sådan för närvarande. Dessutom krävs en lång sladd då jag har ljudanläggningen i andra ändan av lägenheten.

OK, visst kan jag köpa in både mikrofon och sladdar om det är nödvändigt men just nu har jag inte tillgång till det som krävs.

Men effekten på detta oljud är ungefär som om man vrider upp en basförstärkare på högsta volym så att det bara "dundrar" i högtalaren, detta trots att volymen är normal. Tänk dig Jimi Hendrix med en kraftigt distad bas. Om jag spelar en skiva där basen går ut i den andra kanalen (där det låter som det ska) och exempelvis sång och gitarr går ut i den felaktiga kanalen så är ljudet i den felaktiga kanalen lätt "skrapigt", ungefär som en dålig transistorradio.

Vad gäller eventuellt jordpotentialfel så måste jag också tillägga att jag har två mindre högtalare kopplade till datorn som ju står i ett annat rum och med dessa är det inga problem. Tyvärr är ljudet undermåligt på dessa jämfört med stereoanläggningen (när den fungerar) och av den anledningen lyssnar jag mest på musik i datorn när jag jobbar. När jag verkligen vill LYSSNA på musik är det stereoanläggningen jag använder.

Skulle det vara något fel i lägenheten som hyresvärden inte kan/vill åtgärda så måste jag flytta! Finns inget annat alternativ. Men det är väldigt ont om lägenheter i staden där jag bor och jag trivs bra där jag bor just nu.

Så detta håller på att utveckla sig till rena mardrömmen. Jag har en distortion i stereoanläggningen vilket gör att ljudet i den vänstra högtalaren låter illa. Men jag har testat med fyra olika högtalare som alla låter bra då jag använder dem till den andra kanalen.

Jag har testat med två olika förstärkare som uppenbarligen har exakt samma fel. Eller..............?

Jag har testat med att lyssna på musiken i hörlurar från både CD-spelare och förstärkare och där låter det OK.

Spelar ingen roll om jag använder CD-spelaren eller mitt gamla kassettdäck, problemet finns kvar så uppenbarligen är det inget fel på CD-spelaren eller kassettdäcket.

Jag har prövat med att byta kablar mellan förstärkaren och högtalarna och skiftat dem på alla möjliga sätt, jag har testat med andra sladdar och väggurtag, även släpat in hela utrustningen i köket som ligger i andra ändan av lägenheten och testat där men felet finns kvar.

Jag har pratat med alla sorts experter som bara skakar på huvudet. Fortsätt leta, säger de. Men hur ska jag kunna finna ett fel som inte går att hitta och som bara fanns där en morgon för tre veckor sedan?

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Beskrivningen hur man löser problem pga jordpotentialproblem var inte riktad till dig utan Jagers.

Däremot måste det vara nått du missat i din felsökning för om du verkligen gjort det du beskriver på rätt sätt så hade du hittat felet, det finns ingen extern störkälla som kan uppföra sig på det sätt du beskriver och konsekvent bara påverka en och samma kanal på flera apparater och att alla apparater i olika kombinationer ger samma symptom är mycket osannolikt så det lär vara nån enkel sak som du missat.

Prova som sagt att använda en tongenerator som signalkälla och stäng av alla tonkontroller och ratta in tongeneratorn så att du vet vid vilken frekvens eller frekvensområde missljudet uppstår för det kan ge ledtrådar om vad som händer och dessutom brukar det vara mycket enklare att hitta felkällan "i detalj" om man bara spelar upp den frekvens som orsakar problem och inget annat, att bara lyssna på musik ger inte alltid så mycket hjälp vid felsökning.

Var kan jag köpa/låna en tongenerator.

Den största ljudbutiken där jag bor tog ett oanständigt högt pris för hembesök/felsökning så det kan vi glömma. Använder hellre de pengarna till att köpa nytt om nu det blir nödvändigt. I övrigt trodde personen jag talade med på att något i lägenheten påverkade. Men vad?

Men detta med jordfel kom upp på ett annat ställe som jag besökte. Personen jag talade med föreslog att jag skulle skaffa en isolator, vad nu det är för något och var man nu får tag på en sådan. Ska det beställas så måste jag göra det på öppet köp om det nu visar sig att en sådan inte löser problemet.

Om det nu skulle vara ett jordfel, jordpotentialproblem eller liknande, är inte detta då hyresvärdens ansvar? kan jag kräva att de åtgärdar problemet.

I sådana fall är det också konstigt att jag bott i denna lägenhet i mer än ett år och problemet uppstod för tre veckor sedan.

Av Northpower97
Skrivet av Jagers:

har liknande problem med mina monitorer, kopplade bort jorden på monitorerna då blev det bättre men jag har fortfarande massa oljud i dem, det är störningar från eluttag och andra elprodukter som orsakar det i mitt fall, kanske något liknande i ditt fall.

Skrivet av mrqaffe:

Det låter som om du driver en balanserad ingång från en obalanserad signalkälla ? Är det så kan du konvertera signalen "på riktigt" så den blir balanserad genom att använda en di box eller en ren signaltransformator, di boxar är ofta billigare och det finns både aktiva och passiva medans en bra trafo brukar vara bäst och oftast dyrast. (billiga trafos är inte sällan riktigt bra)
https://www.thomann.de/se/di_symmetrilada1.html
https://www.lundahltransformers.com/problem-solvers/

Du kan även byta signalkälla tex om det är en dator så kan man välja ett ljudkort med balanserad utgång.

Skrivet av mrqaffe:

Det framgår inte entydigt om det ljudkortet har balanserad utgång eller inte utan de skriver bara att det är tele, om det är balanserat har du då använt en balanserad kabel till högtalarna eller hur har du anslutit dem ?
Om det är balanserat kopplat och du har brumproblem borde du prova att koppla bort skärmen i signalkabeln.

Allt detta är överkurs för mig. Jag har inte en aning om hur man byter ljudkort, transformatorer eller liknande. Jag vågar inte heller ge mig på att dribbla med det elektriska då jag har obefintliga kunskaper om hur man gör.

Visste jag exakt var felet var så kanske jag skulle kunna åtgärda det med lite hjälp från någon expert. Men jag har fortfarande inte en aning om vad det är som orsakar detta.

Problemet är att det handlar om missljud i ena kanalen och som nämnts tidigare har jag testat med fyra olika högtalare och två förstärkare. Om det vore någon störning utifrån borde det väl påverka hela anläggningen och inte bara ena kanalen.

Jag hart ju också testat att flytta hela anläggningen till andra änden av lägenheten (köket) och problemet kvarstår.

Utrustningen har jag haft i många år, det senaste jag köpte var förstärkaren (begagnad) och den har fungerat i över ett år utan problem. Problemet bara dök upp. En dag skulle jag lyssna på lite musik och då började helvetet.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Jag förstår inte riktigt vad du menar med att behöva klippa isär kablagen, man behöver normalt bara skala ändarna och det måste man göra även om man ska montera kontakter och anledningen att man inte har onödiga kontakter är att det är billigare och oftast bättre att skippa kontakterna på kabeln, man klämmer normalt fast kabeln när den sitter i hålet genom polskruven. Ibland väljer man att ha kontakter i högtalarna utifall man behöver göra det enklare att lossa kabeln där för att underlätta städning om man har stora golvhögtalare som är svåra att lyfta undan. Dina högtalare är ju däremot inte särskilt stora och de har även klämlister för kabelanslutningen i stället för polskruvar, eftersom du har klämlister så kan du nog inte ha särskilt grova högtalarkablar heller för det lär inte passa i kontakten.

Att provspela förstärkaren lär en hifihandlare göra gratis och en rengöring kostar inte så mycket om det inte hördes något uppenbart fel på den vid test.

Jag tror fortfarande att det är ett väldigt enkelt fel att lokalisera om man kan prova på plats för du har med största sannolikhet missat nått vid testandet. Jag tror inte att en hifihandlare är dyr att ta hem för hjälp, troligen tar de max nån symbolisk summa eller gör det gratis, men be inte om hjälp hos någon som inte är hifihandlare för elkedjorna kommer troligen att ta betalt för det.

Du kan nog även få hjälp med felsökning av nån ljudentusiast typ nån som är med i SAS eller LTS om de finns där du bor.

Det jag menade var just att skala ändarna på kablarna. Jag ber om ursäkt om jag krånglade till det hela.

Visst kan jag ta med förstärkaren till en hifi-handlare men problemet är att det låter lika illa då jag använder låneförstärkaren.

Jag ska kolla med någon av handlarna i staden där jag bor om jag kan få någon att göra ett hembesök. Jag måste ju reda ut detta på något sätt.

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Då har du konstaterat att felet uppstår i förstärkaren eller högtalarna för annars skulle även hörlursutgången i förstärkaren låta illa. Dina signalkällor och signalkablar är alltså ok enligt det som du beskriver ovan.
Har du verkligen kopplat om högtalarkablarna fysiskt (skiftat plats mellan höger och vänster kanal i förstärkaränden) för att kolla om det är förstärkaren eller högtalarna som har nått fel ?

Förstärkaren tillverkades 1987-89 så den skulle nog i vilket fall må bra av en rengöring (både alla reglage och dessutom är den troligen rätt "allmänt dammig" inuti) och allmän översyn så att ta den till en verkstad för service vore nog inte fel och då kan de även provspela den.

Har du en lika gammal högtalarkabel kan den ev vara oxiderad om den inte har någon typ av skydd likt förtennade ledare eller att det är guldpläterade kontakter som krimpats fast på kablaget. är det "naken koppar" i kabeln kan det vara bra att klippa bort ändarna till man kommer in till o-oxiderad koppar.

Tyvärr existerar samma problem då jag använder den förstärkare som jag lånat och att exakt samma problem existerar på två helt olika förstärkare känns aningen osannolikt.

Högtalarkablarna jag har är helt nya. Bland det första jag gjorde var att byta kablar. Kablarna har jag klippt upp på vanligt sätt. Undrar förresten vilken dåre som kom på det där med att stereokablar ska klippas upp istället för att man använder vanliga kabelkontakter. Är jäkligt trött på att tvinna kablar nu.

Jag har dessutom skiftat kablar så många gånger hit och dit att jag knappt kommer ihåg hur jag gjorde. Jag har ju också testat med fyra olika högtalare och två förstärkare.

Visste jag exakt var problemet fanns så skulle jag utan tvekan lämna in vad det nu är som inte fungerar till närmsta expert för översyn och rengöring. Men då flyger väl några tusenlappar. Jag kommer så väl ihåg då jag för många år sedan lämnade in en VHS-spelare för översyn då den av någon anledning stängde av sig efter en kvart av programmerad inspelning. Då jag efter två inlämningar med oanständigt långa väntetider och åtskilliga hundralappar fattigare för andra gången upptäckte att samma fel fortfarande fanns kvar så slängde jag ut VHS-spelaren genom fönstret och köpte en ny (som fortfarande fungerar även om jag använder den väldigt sällan).

Ett hembesök från någon expert från någon affär är väl snart det enda som återstår. Men hur många tusenlappar kommer det att kosta. Kanske vore bättre att använda de pengarna till att köpa nytt?

Av Northpower97
Skrivet av mrqaffe:

Telefoner brukar funka helt ok som linjesignalkälla, det är deras förmåga att driva hörlurar som ibland inte är bra.

Jag tror du har nått "enkelt" fel bara man hade kunnat varit på plats och kunnat prova delarna, har du frågat din lokala hifihandlare om de kan komma och prova anläggningen ? Och som sagt du kan väl lista vilka prylar det är du har ?

Jag köpte en adapter och testade med den.

För det första så var adaptern en lite knepig historia då den inte helt passade till mina hörlurar. Jag fick sitta och hålla fast i den hela tiden under de tester jag gjorde.

När jag väl fick detta att fungera så var det inga problem med att lyssna på musiken i hörlurarna, vare sig jag kopplade in dem i förstärkaren eller CD-spelaren. Det lät som det skulle. Åtminstone märkte jah inget av den distortion som ligger i ena kanalen då jag spelar med stereoanläggningen på vanligt vis.

Det verkar som problemet ligger någonstans mellan CD-spelare/förstärkare/kassettdäck och högtalare. Distortionen ligger hela tiden i den vänstra kanalen (från mig sett).

Testade även igår med att skifta sladdar och även byta ut vissa sladdar. Det missljud som finns i ena kanalen är ungefär som om man vrider upp en förstärkare eller dålig transistorradio på max. Om jag spelar en låt från en CD där basen ligger i den vänstra kanalen så låter det ungefär som en konsert där basen är uppvriden på absolut max med kraftig distortion och "skrap". Skiftar jag sladdarna så att basen kommer i den högra kanalen låter det perfekt, utan distortion och skrap. Däremot ligger "skrapet" kvar i den andra kanalen, även om det hörs något mindre utan kraftig bas i denna kanal. Som jag nämnt tidigare så är detta något som uppstått alldeles nyligen.

Jag har de senaste dagarna testat med en massa olika inställningar för att få bort eller minska detta brus. Men det har inte riktigt lyckats. Eländet finns kvar även om jag ställer in ett ljud med mycket diskant, även om det då hörs mindre. Men då får jag en väldigt platt ljudbild som mest påminner om gamla tiders billiga transistorapparater, de där som man hade i sommarstugan bara för att kunna lyssna på något.

Apropå det grejer som jag använder så är min tsndardutrustning följande:

Förstärkare Yamaha RX 500

CD-spelare Technics SL-P 370

Kassettdäck Nakamichi LX-5

Två högtalare Jamo R2 Exclusive
Rated power 100w
Music effect 150 w
Frequency range 37-20.000 hz
Sensivity 2,5 w/96 db/1 m
Impedance 8 ohm

Dessutom har jag också testat med:
Förstärkare Pioneer receiver X1-301

Två högtalare Jamo PR 150T
Rated power 100w
Music effect 150 w
Frequency range 37-20.000 hz
Sensivity 2,5 w/96 db/1 m
Impedance 8 ohm

Som du skriver kan detta vara ett enkelt problem.
En sak som jag börjat fundera på är om "tunern" för radio-delen kan vara störande på något sätt, om jag av misstag aktiverat något som inte ska vara aktiverat. Jag använder inte någon radioanslutning till denna anläggning men kanske kommit åt något av misstag.

Men det låter ju lika illa med den andra förstärkaren.

Av Northpower97
Skrivet av twit:

Vad jag kan se har du inte skrivit vad du har för prylar, men just hörlursuttagsproblemet är antagligen lätt att lösa med en adapter, såsom denna.

OK, jag ska köpa en sådan så får vi se.

Av Northpower97
Skrivet av Dimman:

Har du provat i ett annat eluttag?

Ja, jag släpade in hela anläggningen i köket en morgon och monterade upp allting därinne.
Samma resultat med samma störning i vänster kanal.

Skrivet av mrqaffe:

Provlyssna ljudet från apparaterna med hörlurar för de har väl hörlursuttag ? Helst borde du nog lyssna på ljudet från en telefon och sedan om den låter ok så pluggar du in den som signalkälla.

Det vore också intressant om du kunde spela in ljudet från respektive apparat och lyssna på det själv och helst även ladda upp det så man kan få höra hur störningen låter.

Apparaterna har hörlursuttag men de hörlurar jag äger passar inte till dessa.

Vet inte om telefonen är något lämpligt redskap då allt ljud låter skit på mobiltelefoner.

Jag har nu i helgen försökt med olika inställningar på ljudet för att kunna eliminera detta oväsen. Problemet är att ljudet då blir allmänt dåligt med mycket diskant och låter "platt" jämfört med det djup i ljudet som jag är van vid. dessutom minskar det bara problemet och tar inte bort det. Lyssnade också på en skiva där basen omväxlande ligger i olika kanaler. Då basen ligger oi den vänstra kanalen låter det skapligt men då basen ligger i den högra kanalen låter det som om bandet tagit in Jimi Hendrix som spelar en kraftigt distad bas. Även på skivor med basljuden jämt fördelade på båda kanalerna låter det illa då den kraftiga distortionen på ena kanalen stör ljudbilden, Det innebär att vissa skivor med särskilt tungt basljud (Black Sabbath) nästan blir ospelbara. Alternativet är då att ställa in ett äckligt diskantljud som också gör musiken omöjlig att kunna lyssna på.

jag kan inte fatta hur detta problem kommit till och vad det beror på. Visste jag att det var en högtalare, en förstärkare eller CD-spelaren som det var något fel på vore det ju bara att byta ut det som inte fungerar. Men då jag testat med fyra högtalare och två förstärkare och det låter illa från ena kanalen både med CD-spelare och kassettbandspelare så vet jag inte vad jag ska göra.

Funderar på att slänga ut allt men det känns fel då det är bra grejer jag har. Dessutom kostar det väl en förmögenhet att köpa en stereoanläggning av kvalitet idag.