Inlägg

Inlägg som Dooley har skrivit i forumet
Av Dooley

Hjälp att få ut data från USB-sticka som inte registreras i Windows

Har problem med att läsa data från en USB-sticka, 8gb minne (Win10).

När jag sätter in USB-stickan i någon USB-port på någon dator jag har, så syns den ingenstans. Windows ger ifrån sig det karaktäristiska systemljudet som Windows gör när en ny enhet anslutits till datorn och (jag antar) kan kommunicera med datorn.

Men USB-stickan tilldelas ingen enhetsbokstav. Den syns inte heller som lagringsenhet i Kontrollpanelen > "Computer management" > Disk management Console. Det dyker inte upp någon dialogruta som säger att USB-stickan är oläsbar och frågar om jag vill formatera den. USB-stickan syns inte heller i BIOS eller i CrystalDiskInfo eller i Diskpart.

Det enda som händer är att systemljudet för ny enhet som anslutits ljuder, och sen efter ca 1 minut så kommer Windows-ljudet som säger att en enhet kopplats bort från systemet. Och efter ytterligare 1-2 minuter så kommer 'anslutit ny enhet'-ljudet igen. Och sådär håller det på.

Det är relativt viktig data som sparats på USB-stickan, så det vore fördelaktigt att kunna dra ut den datan. Men eftersom disken inte registreras i systemet på något sätt så kan man ju inte ange vart datan som man vill göra en ISO av finns.

Jag står lite handfallen i det här. Finns det andra program som skulle kunna se disken på ett djupare plan än operativsystemet kanske kan? Eller på något sätt forcera läget att antingen visa att disken kan vara åtkomlig eller inte alls (totalt felande)?
Vad kan man annars göra för att på något sätt komma åt datan?

Tackar för tips och hjälp

Av Dooley
Skrivet av psobject:

För att normalisera bokstäver kan du köra det här:
$str = "Ÿlva"
$str.Normalize("FormD") -replace '\p{M}'
Ylva

Tackar
Det här såg riktigt intressant ut. Jag har suttit ett tag och försökt slå upp precis vad Normalize och FormD gör i just Powershell, men hittar enbart väldans långrandiga och abstrakta hänvisningar.

Om du orkar får du gärna beskriva lite kort vad Normalize gör, vilken parameter FormD är samt vilken slags ersättning som '\p{M}' hänvisar till?

Tack.

Av Dooley

Powershell: Hur ange citat-tecken i kod utan att det tolkas som program-instruktion?

Jag gör ett enkelt PS-skript som skannar igenom filnamn efter bokstäver/tecken som inte ska tillåtas i filnamn, och ändrar dessa bokstäverna. Hittar skriptet ett "Ÿ" i ett filnamn ska den bokstaven bytas ut bokstaven till "Y" osv.

Problemet uppstår när jag vill ange alla tecken som ska betraktas otillåtna i t.ex. en variabel.

$UnsupportedChars = '[!"#$%&'()*+,-./:;<=>?@[\]^_`{|}~€‚ƒ„…†‡ˆ‰Š‹ŒŽ‘’“”•–—˜™š›œžŸ¡¢£¤¥¦§¨©ª«¬®¯]'

I dom tecken som ska vara otillåtna, ingår även det tecken - apostrof i här fallet - som både börjar OCH avslutar variabel. Förenklat exempel:

$UnsupportedChars = '[ab/def']'

Med andra ord, i variabelinnehållet ovan så förekommer apostrof som ett av dom tecken som ska betraktas som otillåtet tecknen (se 7e tecknet i båda variabel-innehållen ovan). Men den apostrofen signalerar då till programmet att detta är slutet på variabelinnehållet - vilket inte är avsikten.
Jag vill kunna ange "alla" tecken som innehåll i variabeln, utan något av dom tecknen tolkas som instruktion/avslut av variabeln. Har problem att förstå hur jag kan komma runt det dilemmat. Begränsad PS-kunskap. Skulle uppskatta hjälp/tips/tankar.

Har ett liknande problem senare i koden, närmare bestämt i loopen som söker igenom filnamnen och ersätter otillåtna tecken med tillåtna motsvarigheter. Det är tänkt såhär:

if ($_.Value -match "Å") { $newFileName = ($newFileName -replace "Å", "A") }

Men det blir problem när jag vill ange att det är just Citat-tecken jag vill ersätta/radera ur filnamn, eftersom citat-tecknet används ju just för att definiera tecknet som ska anges/bearbetas:

if ($_.Value -match """) { $newFileName = ($newFileName -replace """, "-") }

PS godkänner inte ens koden som körbar då.
När citat-tecken är just tecknet som ska anges, hur kan man göra då? Samma princip som ovanstående problem.

PS. fattar att folk kan tänka "men vem fasen anger citat-namn i filnamn?". Tänkte så jag med, men en del användare av enkla servern som jag kör för jobbet, är liksom 'dator-dummies' till sin natur .DS

Av Dooley
Skrivet av fsmedberg:

Hej!
Har använt både MPEG4/DivX, Xvid, h264 och h265 under åren. H265 ger likvärdig eller bättre bild, enligt mig, jämfört med h264, men det tar ofta mycket lång tid att koda ned och parametrarna du använder spelar stor roll.

Vilka parametrar använder du när du kodar ned med ffmpeg?
Har du övervägt att använda HandBrake och köra med någon av deras HEVC (h265)-profiler under General?

Tjena! Jodå, jag har Handbrake och har jämfört med deras 265 och 264 profiler. Det är delvis det jag hänvisar till. Tyvärr lyckas jag inte få ut Handbrakes FFMPEG kommando i rå form. Men jag har själv kört med Batch-filer direkt emot FFMPEG istället, med så standard parametrar det finns, typ ..

ffmpeg -i filnamn -c:v libx264 -preset veryslow -crf 23 -c:a copy output.mp4

Ju mer detaljkrävande källvideo jag använder, desto sämre gör 265 från sig, gentemot 264. Ju lugnare och mindre detaljerad video, desto mindre skillnad mellan dom.

Försökte sen även med tvåpass ABR, som gav tydligt bättre resultat för båda.

ffmpeg -y -i "filnamn" -c:v libx264 -preset veryslow -b:v 5000k -minrate:v 2500k -maxrate:v 10000k -bufsize:v 15000k -level:v 5.1 -pix_fmt yuv420p -pass 1 -an -f mp4 /NUL ffmpeg -i "filnamn" -c:v libx264 -preset veryslow -b:v 5000k -minrate:v 2500k -maxrate:v 10000k -bufsize:v 15000k -level:v 5.1 -pix_fmt yuv420p -pass 2 -c:a copy output.mp4

Försökte hålla det simpelt, genom att helt enkelt öka bitraten tills alla synliga artefakter försvann och alla detaljer syntes. Inte kompensera med en massa filter som dolde codecens naturliga reaktion.

Vid en viss bitrate nådde jag det, för H264. H265 fick jag aldrig till, men den började bli bättre vid drygt 4 gånger högre bitrate än H264. Ryktet på nätet gör gällande att 265 ser lika bra ut som 264 vid nästan halva 264 bitraten.

H264 bara ... den helt enkelt ser ut som originalet. En subliminal känsla av nåååågot lägre färgmättnad, men det är inget som syns, bara kan anas. H264 blir sämre när bitraten blir för låg, men blir bra när datahastigheten blir tillräckligt hög. Då ser jag ingen skillnad. Det är liksom 100% förutsägbart.

265 däremot, ser förvanskad ut. Den förändrar outputen. Den ser inte ut som originalet. Det ser inte ut som den försöker göra det ens. Att öka bitraten bara minskar den tendensen en del, men eftersom 265 inte känns som den ens försöker se ut som originalet, så hjälper det liksom inte. Det känns som man försöker pressa 265 till att alstra något som den till sin natur inte är menad att göra.

H264 den bara .. funkar. Ser ut precis som det ska, och reagerar enligt skjutreglage-principen.
... åtminstone för mig. Det är förstås ingen 265-bashing jag är ute och gör. Jag gjorde tråden för jag gjorde något fel, och fick inte ihop det. Ville höra om andras upplevelse av samma sak.

Av Dooley

Kan DNS, inställt i lokal router, läcka mitt IP-nummer förbi lokal VPN-tunnel?

Kör med Mullvad VPN.
Men enligt uppgifter jag nu testat fram, så läcker min lokala IP-adress, via ett ställe i Japan.
Har svårt att se vad det skulle kunna vara.

Men funderar på om det kan bero på, att jag nyligen uppdaterat DNS servern som min lokala router ska använda, till att använda Cloudflares DNS?

Av Dooley
Skrivet av diizzy:

Som sagt, vapoursynth/avisynth3 och fixa till grain och annat "noise" som inte komprimerar väl. Kan också vara att du behöver stabilisera bild etc

Ah så kan man göra.

Tackar även alla andra får åsikter och råd.

Av Dooley
Skrivet av diizzy:

Problemet är inte formatet, problemet är hur klippen (inte) är förbehandlade

Hm. Så .. man måste smöra stekpannan innan man steker?

I mitt fall, så har jag väldigt sällan möjligheten att styra vilka egenskaper ett video-material skapas som, eller har. Så i så fall antar jag det handlar om "förbehandling" då?

Vad för slags saker ingår i "förbehandling"?

Av Dooley
Skrivet av Phod:

Litet salt eftersom HEVC inte är någon magic bullet? Ett av målen med HEVC var att det skulle möta det ökande behovet av högre upplösningar, och inte att vara något arkivformat.

Som du märker är detta ingen bra idé, speciellt inte när man försöker pressa ner bitrate:n. Då blir det bara viktigare att tune:a en encodern efter källmaterialet, samt att i vissa fall även göra litet lätt filtrering.

Tvärtom är det ditt användningsfall som ställer till det. Återigen, HEVC är inget arkivformat.

Hm, sant. Jag förenklar kanske lite, för jag vill ha det så
Vilket format skulle du känna är bra 'arkivformat'?

Av Dooley
Skrivet av Phod:

Det här har varit problemet med HEVC hela tiden. För att uppnå högre komprimeringsgrad gjordes några uppoffringar.

Det är så pass alltså.
Kanske jag som är konstig, men om videon skiljer sig tydligt och märkbart från originalet, vid direkt anblick, då hade jag tyckt uppoffringarna varit alldeles stora. Klart det blir lättare att komprimera mer om man skippar detaljrikedom Det problemet uppstår ju inte alls med H264 för mig. Skulle inte valt att kalla den nya varianten H265 då, utan istället H264 LE, eller nåt.

Skrivet av Phod:

Men du har för höga förväntningar på den här typen av codec. Även om man använder AVC så är det ju så att resultatet har artefakter som man upptäcker om man detaljstuderar materialet, men det ser bra ut vid vanlig tittning. Om du inte vill ha "minsta lilla krusning eller avvikelse" så bör du välja en lossless codec.

Ja jo, det är ju sant. Det enda måttet jag använder, är mina egna ögon. Har även flera skärmar så jag har flyttat videon mellan olika skärmar, bara för att utesluta att det är skärmens eventuella tillkortakommanden jag ser. Tänker att om jag inte uppfattar någon skillnad alls, trots att jag tittar i 2x, den nivån borde ju räcka för alla andra dödliga med.
Sen vad experter och proffs använder och kan se, det är ju en helt annan nivå.

För högupplöst videoutbyte brukar jag köra ProRes 422HQ. Ingen större ide att göra en H264 video i CRF 0. Videofilen blir dubbelt så stor som en Prores422 då, och ändå lossy. Jag ville mest se vilken bitrate och generella inställningar som funkar bäst 'överlag' nästan oavsett vilka källmaterial man kodar. H265 verkar inte hålla jämna steg med H264 där, åtminstone inte för simpel och direkt tillämpning.

Ska kika lite på AV1 nu, även om kompatibiliteten hos folk i allmänhet inte lär vara den bästa - än.
Första utlåtandet av AV1 är: Holy shit vilken trög transkodnings-tid?! Långt värre än H265. Transkodningen når knappt upp till 0.1 gånger faktiskt speltid, för en 720x576 video i 25fps.

Av Dooley
Skrivet av diizzy:

H.265 är effektivare sen kräver det kunskap för att utnyttja det så effektivt som möjligt. Ska jag vara helt ärlig så är du lite sent ute att hoppa på det tåget utan AV1/VVC är väl det du bör lägga fokus på om du ska lära dig några format på nytt. Eftersom du inte lämnar någon information alls om dina klipp och med tanke på vad du beskriver så skulle gissa på att de har en massa grain/noise vilket komprimerar väldigt dåligt även från mindre effektiva format t.ex MPEG-2. Du kommer förmodligen behöva lägga ner lite tid på vapoursynth/avisynth2 eller motsvarande för att filtrera dina klipp så de komprimerar bättre.

Nu är detta för anime men det var den första jag hittade som var relativt enkelt om man inte är van med termer etc.
https://blog.kageru.moe/legacy/grain.html

Du har också t.ex doom9.net men de förutsätter att du har gjort din research innan du frågar något och de flesta är nog redan besvarade om du söker där dock kan det vara långa trådar.

Aha. AV1 och VVC kan inte ens Premiere Pro koda till, senaste version. Det kan bli aktuellt att kolla på längre fram för mig.
Mina behov är inte "professionella", utan är mer inne på att skapa bästa möjliga 'generiska' konvertering till mest kompatibla möjliga format. H264 är väldigt dominerande på den fronten nu, medan H265 är på uppgång. AV1 och VVS har jag inte ens kommit i kontakt med - än. Tackar för tipset.

Misstänker också att H265 kanske har en brantare implementerings-kurva. Dvs det kanske är så pass mer avancerat än H264 att man inte kan förvänta sig bättre resultat direkt 'out-of-the-box'. När jag kodar till H264 via FFMPEG så kör jag däremot inte med några specifika filterinställningar eller så, utan kör väldigt standard. Gör jag detsamma med H265 så .. nope, ser hemskt ut. Blev väldigt förvånad, speciellt med hypen på internet. Jag vill gärna undvika att nerda ner mig för mycket i att göra avancerade custom-script för varje enskilt videoklipp som ska transkodas.

Referensklippen jag använt är av rätt olika slag. Där H265 misslyckas mest, är främst ett klipp med massor (50-75 st) av små detaljer som rör sig fort och konstant hela tiden över hela bildytan. Detta kombinerat med stora tydliga objekt som rör sig långsamt, och en bakgrundsnyans som är fejdad mellan ljusblå till svart. Där sunkar H265 ner det som mest. Måste höja till nära 5 gånger högre bitrate än H264 innan H265 börjar ens komma i närheten. H265 är dock lika bra på att bevara färgerna, som H264.

Ska kika runt lite på doom9 forumet, som du säger, för att läsa om andras erfarenheter av 'direkt' tillämpning av H265. Det kanske inte bara är jag som har missuppfattat nåt med H265.

Av Dooley
Skrivet av FX9:

Om jag förstått rätt är det i redan rätt hög upplösning som man faktiskt drar nån större nytta av "5". Men jag har begränsad erfarenhet

Men du låter som du även testat det?

Mja, nja .. det går inte ihop i mitt huvud. Det skulle då innebära att en avsevärt nyare och mer effektic codec enbart ge bättre resultat i en viss storleks-upplösning och uppåt, men ge ett sämre resultat (än en nära 20 år gammal codec) i t.ex. 1920x1080 eller lägre storlekar? Det har jag väldigt svårt att tänka mig, ens hur det skulle gå till rent tekniskt.
Alla andra codecs jag känner till och har testat på liknande sätt fungerar så att om codecen ger ett generellt bättre resultat så ger den ett generellt bättre resultat, oavsett upplösning.

Av Dooley

H265/HEVC för video beskrivs såå bra, funkar inte alls för mig.

Har ägnat 2 veckor att optimera mitt sätt att transcoda video från Lossless (eller närapå lossless) till lägre pplöst H264.

Utgick från H264 mycket pga kompatibilitet. Men i min efterforskning stötte jag hela tiden på lovprisanden av hur H265 sopar mattan med H264, även vid halva bitraten. Klart man var tvungen att prova. Använder FFMPEG senaste version osv.

Under åren har jag samlat på mig ca 10 stycken högupplösta videoklipp, som verkligen anstränger video-codecs till sitt yttersta. Några av videoklippen är t.o.m. gjorda speciellt för att göra det, för testbruk. Vissa är mindre storlekar, andra är upp till full 4K 60fps.

Så jag börjar transcoda och när jag uppnår bitraten där jag - trots stora ansträngningar - inte längre ser den minsta lilla skillnad mellan originalet och H264, då vet jag att jag är hemma. Jag förstorar ofta upp video-spelarens (VLC) fönster till dubbla storlek för att inte missa minsta lilla krusning eller avvikelse. Tittar många gånger på samma transkodning och fokuserar på specifika olika små visuella detaljer varje gång.

Jag använder 2-pass kodning och ABR, alltså inte konstant bitrate (CBR). I det här ingår även att ställa in några enstaka parametrar som främst stämmer överens med käll-filens färgschema, storlek, mpeg nivå osv. Bitraten för visuell oskiljaktighet från ansträngande högupplösta videofiler blir inte särskilt överdriven heller. ca 2200kbps för en 480p fil.

Men H265 ska jag testa nu. Samma källfiler, samma fåtalet parametrar (ibland anpassat för H265) osv, och tänker se om det går att få H265 visuellt oskiljbar från originalet, som jag kan göra med H264.
Men redan efter första försöket så slås jag av att H265 ser riktigt illa ut jämfört med H264, vid samma bitrate. H265 är smetig, suddig, och överdriver skärpan på några få redan skarpa objekt. Den slätar även ut färgerna på vissa ställen. Var riktigt chockad. Det här är nästan på nivå med gamla Windows Media Video eller gamla AVI codecs.

Så jag började kolla parametrar och shit. Men oavsett vad jag gör, och hur högt jag än höjer bitraten för att få bort den suddiga, smetiga kvaliten, så ... det spelar ingen roll. Jag lyckas inte få H265 att vara visuellt oskiljaktig från källan hur jag än bär mig åt.
Provade även att koda till H265 i Premiere Pro, fall det var FFMPEG implementering av codecen som var dålig. Men nä, det blir liknande resultat även där.

H265 är trots allt nästa generation och H264 närmar sig 20 år i ålder nu snart. Och med följandet H265 har på nätet, så ... det är liksom nånting som inte stämmer här. Så känns det för mig. Antingen fuckar jag upp nånting, eller så är det nånting jag inte förstår eller har missat.

Jag gjorde den här tråden för att fråga/höra vad er andras uppfattning är om H264 vs H265 och hur man framgångsrikt transkodar H265 på rätt sätt.

Tackar för alla former av respons, tips, åsikter m.m.

Av Dooley

För mig är integriteten jätte-viktig. Fast jag tror den är viktig för olika personer på olika sätt.
Mitt internet-liv levs i väldigt stark skym-undan med. Är extremt noga med att inte mitt namn och nät-aktiviteter ska kunna kopplas ihop.
Därför man använder alla blockerare i webbläsaren med. Söker man på mig på nätet finns det noll träffar, förutom offentliga hemadress osv. Säger även till andra att aldrig nämna mig online när dom skriver eller publicerar.

Det jag är oroad över, är inte nåt olagligt eller andra typ "Dumheter" man försöker dölja. Lever ett väldigt mellan-mjölk-svensson liv.
Det jag är oroad över, är att någon/några fuckar upp möjligheten till den tillvaron för mig. Jag är rädd för "Mobben" helt enkelt, dvs människor med för mycket fritid och energi och bristande omdöme.
Det är bara titta på SVT-dokumentären om Instagramupploppen i Göteborg 2012 t.ex. eller SVT-serien "Stalker", så fattar man direkt.
Staten, polisen, eller utländska statliga aktörer är jag inte oroad för. Inga Edward Snowden proportioner här liksom.

Internet är troligast världens största register, som kan genomsökas retroaktivt bakåt i tid. Att bli uthängd på nätet, eller kartlagd genom info som jag själv lagt ut om mig, spår som sen kan användas för att manipuleras och vända en halv nation emot en, inklusive myndigheter och medier, det är jag rädd för. Kan hänga ut en som endera homofil, nazist, peddo, har knarkproblem, har kontroversiella politiska sympatier som 'inte är okej' osv osv. Med AI tar det bara 2-3 minuter att fixa en ’deep fake’ bild eller filmklipp på en själv som kan användas för att starta ett drev mot vilken privatperson som helst.
Steget ifrån det, till att folk börjar höra om det på nätet och sen börjar typ kasta in en rök-granat genom rutan här hemma, klipper av bromsledningarna på bilen, eller sprider rykten till arbetsgivare, lämnar in falska förmyndar-intyg till myndigheter osv, är inte långt. Det är svårt och tar lång tid att bygga upp ett bra liv och en balanserad tillvaro. Det tar bara dagar att förstöra det för decennier framöver. Även phising och andra begrägeri-upplägg kan orsaka samma sak.

Så ju mindre synlig man är i det offentliga och på nätet, desto bättre - som jag ser det. Har en stor mängd säkerhetsrutiner som jag följer slaviskt både gällande nätet och till vardags, men utan att ständigt gå omkring och känna mig paranoid för det. Det är bara en del av vardagen, som att låsa dörren till bostad, bil m.m. Man gör det utan att tänka numera.

Annonsering är jag inte rädd för, bara störd av i allmänhet så den blockar jag ut så gott jag kan. Tillägg i webbläsaren som raderar alla cookies tillhörande viss domän, 5 sek efter man inte längre har den domänen/elementet öppet i webbläsaren längre, problem solved med reklamen liksom.

Av Dooley

Hur bäst kopiera fil via batch utan visuella indikationer/irritationer?

Finns det något sätt att skapa en batch-fil eller process som kopierar filer/mappar från en plats till en annan UTAN att man behöver nåt prompt-fönster eller annan visuell indikation som ploppar upp?

Att köra Powershell script ..

Copy-Item "C:\file.txt" -Destination "E:\file.txt"

eller DOS-batch ...

xcopy c:\file.txt e:\file.txt

.. ploppar upp ett fönster osv.

Enbart intresserad av att göra detta via viss automation, inte via öppna tredjepartsprogram el. dyl.
Mina egna idéer/kunskaper räcker inte till. Undrar om hjälp, alternativt lite diskussion runt detta.
Även intresserad om det kan göras via lite mer avancerad programmering, dedikerat program el liknande.

Tackar för idéer, åsikter tips m.m.

Av Dooley

Fick just hem min F1, efter att ha förändrat leverantörsavtalet lite.

Använder privat server hemma (ska eg inte göra det, men överför inga datamängder att tala om). Eftersom man har dynamiskt IP, så behöver man därför Dynamisk DNS klient för att koppla en URL till ens hemma-server. Jag har en tidigare Telia-levererad router hemma med (plus ett par andra från andra tillverkare) och den tidigare Teliamodellen innehöll en Dynamisk DNS klient som var inställbar och fungerade okej. Men det här verkar inte finnas på F1an.

Eller? .. hittade just info på Telias supportsida, där inställning för DynDNS för just F1an syns på screenshotten på sidan.
https://www.telia.se/foretag/support/info/f-oppna-portar-wifi...

Men den inställningen finns inte på mina inställningar när jag går in i exakt samma meny på min F1 (ja, jag har aktiverat 'visa alla inställningar'). Jag talar alltså om när man loggat in på routern via web-interfacet (192.168.x.x. nånting). Märkligt som fan. Fick just hem F1an, så den borde vara helt ny och fräsh-uppgraderad? Kan det vara så att en flash-uppgradering från Technicolor (som gör F1an) kan finnas, och få fram den där DynDNS inställningen? Gillar inte när det känns så här, abstrakt och märkligt.

Vidare, så är F1an låst till Telias DNS, och man kan inte heller byta användarnamnet för login via Web-interface. Standard-användarnamnet är "User", och man kan inte ändra det efteråt. Man kan bara ändra lösenord för inloggning via web-interface, men inte användarnamn. Känns lite avigt att användarnamnet ska vara känt, av potentiella angripare. Lite som att låsa inloggningsnamnet till "Administrator" eller "Admin".

Ringde just till Telias tekniska support, och fick besked - av 2 olika support-snubbar - att "det här är ingenting vi erbjuder support för". Gällde alltså förfrågan om närvaro av Dynamisk DNS klient i F1-routern samt möjligheten att byta användarnamn för webb-inloggningen. Med andra ord, det är lite för avancerat för hur Telias heminstallationsprodukter är tänkt att användas, och dels vill snubbarna inte ge sig in på att rådge personer med andra behov att modda för mycket.

Men supporten sa även att uppkopplingen som Telia erbjuder använder ingen specifik samverkan mellan ISP och router för att uppnå några fördelar som man förlorar om man kör egen annan router. Enda potentiella nackdelen är att F1-routern är förinställd till Telias DNS, att man kan spara cash på att få en ny router om den slutar funka, och att supporten känner väl till routern osv.

Intrycket från inställningarna och även språkbruket, är att F1an luktar ICA, så att säga. Den funkar säkert för den som vill få upp nåt spontant, men så fort du vill göra något mer specifikt, så ... räkna med stor kreativitet för att göra något som uppenbart inte är tänkt.

Av Dooley

Har en Orbweaver i fullgott skick, fullt fungerande. Skickar bilder om så önskas, och kan få iväg den redan idag.

Av Dooley
Skrivet av TobiasStockholm:

Vore inte den enklaste lösningen att skapa en separat krypterad/lösenskyddad partition på disken? Då behöver du inga tredjepartsprogram som bara krånglar till det.

Sant.
Men då hamnar man i läget att backup bör göras genom att skapa en partitions-image (som tar med krypteringen) och som sen ska lagras på backupen.
Det är görbart, men .. fasen det känns bängligt. Finns det nåt lättare mer direkt sätt så vore det guld.

Av Dooley

Hur bäst skydda/låsa mapp i Win 10/11?

Har en mapp, som jag vill låsa för insyn helt och hållet. Det verkar inte som Windows kan erbjuda mig att göra det på ett enkelt och snabbtillgängligt sått, så jag tänkte fråga efter bästa lösningar? Även tredjepartsprogram eller liknande.

Hittills har jag använt mappen på en USB-sticka, som jag Bitlocker-krypterat. Men flashbaserade minnen är inte bra att lagra filer på under längre tid. Redan fått s.k. bit-röta i några filer där, så jag vill ha mappen på en skivdisk istället. Kommer förmodligen vilja organisera fil/mapp systemet så att jag behöver låsa en del av filsystemet, t.ex. en mapp.

Att använda Windows interna "Encrypt contents to secure data" (som finns i fil/mapp egenskaper) låser bara filer/mappar så att de inte kan öppnas på annan dator/windows-installation/användare. Men alla som går in i mappen kan fortfarande se allt innehåll, filnamn, mappstruktur, radera- eller lägga fill filer/mappar, även om man inte kan öppna filerna. För mig är detta inte tillräcklig 'låsning'. Jag vill ha det så att ingen kan se innehållet i mappen eller radera/lägga till filer där.

Jag vill gärna kunna låsa upp mappen, och då använda den som en vanlig mapp. Dvs att kunna skriv till- och hämta ut från mappen, ändra mappstruktur.
Jag vill även mappen ska gå att lagra direkt på backup, gärna som låst eller 1 enhet och liknande. Vill inte nån ska komma åt filerna genom att stjäla backupen. Så om jag t.ex. splittar upp 1 disk i 2 partitioner, och bitlocker-krypterar 1 av dom partitionerna, och placerar den mappstruktur jag vill skydda på den bitlocker-skyddade partitionen, då så kan jag inte backa upp den partitionen på ett direkt och enkelt sätt.

Direkt och enkelt är ledordet här, för mig. Jag vill helst undvika att behöva zippa upp hela mappen och sen zippa ihop den igen med lösenord. Det känns alldeles för bängligt. Mappen kommer kunna innehålla över 100gb osv.

Men det är inga 'statshemligheter' eller olagligheter jag vill skydda. Om typ militär eller polisens mest avancerade kan öppna låset, efter viss möda, det gör mig inget. Det är privata semi-avancerade opportunister jag vill skydda på materialet mot.

Finns det några kända lösningar, eller förslag för att anordna någon sådan lösning?

Tackar för förslag och tankegångar.

Av Dooley

Lyckades till slut få bort kopplingen till dump-filen, men det tog ett jäkla tag. Linux kändes oförskämt fräscht och förutsägbart, just då iaf

Tack för alla förslag

Av Dooley
Skrivet av xxargs:

Man använder Linux uppstartad på USB-sticka för sådana saker - att försöka lösa det i windows är självplågeri i en del sammanhang och speciellt vid olika diskmeck på lågnivå...

Ja det är nästan så jag börjar tro det. Fan att man ska behöva ta till andra operativ-system för att reparera problem i Windows. Inte klokt.

Kör jag Linux från USB kan jag nog formatera disken, men det skulle inte förvåna mig - när jag sätter igång Windows sen igen - ifall Windows får nåt tuppjuck, nån process som inte hittar vad den förväntade sig, och blir instabilt eller muppar sig. Sjukt att man kör på det här operativet fortfarande, faktiskt. Är rätt sur nu ..