Inlägg

Inlägg som DGS har skrivit i forumet
Av DGS
Skrivet av Dreas89:

Jag börjar nog bli tjatig men snart måste ju även den siste motståndaren för uttalandet: ”Man får räkna med instabilare drivrutiner med AMD” ge sig och säga sant.

Det är ju för många ingen deal breaker men värt att ta med i kalkylen.

...Men detta har ju ingenting med drivrutinernas stabilitet att göra? snarare kompitabilitetsproblem.
Jag ser det som en unik förstagångsituation, alltså att grafikdrivrutiner för första gången påverkar anticheatprogrammen. Jag kan i alla fall se framför mig att drivrutinsutvecklarna helt enkelt inte tänkte på att testa CS2 online för att det aldrig tidigare har varit ett problem, men att det nu kommer vara en del av deras testningsprocess.
Om AMD däremot inte lär sig ifrån denna situation och inte börjar testa sina lagreducerande lager mot alla anticheat program håller jag med dig om att det är illa.

Av DGS
Skrivet av hypermode:

Jag tror inte det sitter så flamsiga personer som planerar på Intel. Tror inte de tänkte att ARC skulle betala sig vid första generationen. T.ex. Microsoft visste att de skulle gå back med första Xbox men de behövde en isbrytare för att penetrera marknaden för andra generationen.

Kikar man på prestandan på t.ex. Metro Exodus är kortet bättre än 3060 Ti vilket var deras mål som jag förstår det. Korten har stor potential. Raytracing-prestandan är riktigt bra och XeSS är förvånansvärt bra för en första generations kort och teknik.

Med tanke på kretsstorleken, antalet transistorer och minnesbusens bredd (256b) på (DG2-512) så skulle det förvåna mig otroligt om deras ursprungliga plan var att endast matcha 3060Ti.
3060Ti är samma chip som 3070Ti består av, GA104.
Rimligtvis borde de ha siktat på att få liknande prestanda i fulla DG2-512 ~ A770 som den fulla GA104 ~ 3070Ti.
Trots detta så har nvidias GA104 klart färre transistorer 17.4G mot intels 21.7G .

Men jag tror helt på det du säger om att de inte förväntade sig avkastning under första generationerna.

Av DGS
Skrivet av frankof:

Högre vikt medför långsammare retur med samma tryckmotstånd, eller?
(newton är alltid närvarande, tyvärr)

Newtons tredje säger att varje kraft har en motkraft, det är denna motkraft vi känner som ''tryckmotstånd". Då den kraften vi behöver lägga på tangenten minskar när tangenten är tyngre, så får vi också en proportionerligt lägre motkraft tillbaka på fingrarna, dvs tryckmotståndet.
Lägg ett litet men tungt objekt på någon av dina knappar och tryck sedan, så märker du att den erforderliga kraften för att trycka ned tangenten har minskat.

Av DGS
Nytt bud: 200 kr 200 + frakt för g703, ta gärna med magneterna om du ser dom.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av DGS

200 + frakt för g703, ta gärna med magneterna om du ser dom.

Av DGS
Skrivet av Xinpei:

Det var väl det jag förklarade i mitt ursprungliga meddelande?

Skrivet av Xinpei:

När problemen inte ligger i kretsar Nvidia kan producera utan i delkomponenter som andra aktörer gör samt resurser för dessa så spelar det ingen roll hur många olika grafikkort Nvidia släpper. De kommer ändå inte ha nog mycket komponenter för att göra kretsar av. Så detta blir i praktiken ännu en papperslansering.

Har du någon källa på att det är delkomponenter som är flaskhalsen? Själv har jag mest hört om att det är kapaciteten hos kretstillverkarna.
Asus berättar att dom endast väntar på kretsar från Nvidia.

Tillverkning av delkomponenter som kondensatorer och PCB är mycket lättare att skala upp och bygga nya fabriker för än till chiptillverkning. Därför bör eventuella tillgångsbrister på dessa "delkomponenter" ha försvunnit vid det här laget.
Att GF är fullbokad till 2023 och TSMC sätter högre och högre priser tyder på att det är det som är den största flaskhalsen.

Skrivet av 1440p165:

Det är viktigare för nvidia att maximera pengarna de får från varje krets då de inte kan tillverka kretsar nog för att möta efterfrågan.

Därav 3090ti, 3090, 3080ti, 3080 12GB, 3080 10GB

Äntligen någon som förstår ekonomin bakom det hela, det är precis det jag säger. Oavsett om det blir billigare eller dyrare kretsar så blir det mer total beräkningskapacitet per wafer. Sen är det upp till Nvidia om de vill skänka besparingarna till sina kunder (AIB) eller själv få högre margins.

Jag tycker inte om Nvidia som företag, dom har gjort väldigt mycket man kan kritisera dom för.
Men jag förstår inte varför alla blir upprörda över att dom släpper nya SKUs eller nya kretsar. Grafikkortsbristen blir ju inte sämre för det? Det är ju just på grund av bristen som de kommer med alla dessa "specialkort".

Av DGS
Skrivet av Gyhlen:

Ja just nu så känns det som att dom lanserar kort trots vetskapen om att det inte finns några kretsar men det ser bra ut inför investerarna men skiter TOTALT i konsumenterna.
Börjar bli lite tråkigt nu!

ELLER så är det kanske så att dom lanserar nya kretsar för att kunna tillverka FLER chip...
Bättre anpassad chipstorlek till den slutgiltiga produkten innebär bättre användning av den tillgängliga waferarean. Vilket i sin tur leder till fler chip per wafer hos Samsung och då fler grafikkort till dig och mig. (Eller i alla fall fler totalt antal CUDA-enheter per wafer, beroende på om dom tillverkar större eller mindre kretsar).
Utan den nya kretsen så skulle de behövt använda "halvtrasiga" GA102 där stora delar av wafern går till spillo.

Varför skulle investerarna bry sig om en ny SKU? Dom intresserar sig för mycket "större" saker än ett enskilt grafikkortsläpp sent i en generationscykel.

Av DGS
Skrivet av Dracc:

Skit-idé att tvinga användning av en proprietär standard.

Proprietär? USB-C??
Det är ju en hel-öppen standard.

Av DGS
Skrivet av Xinpei:

Det är ju standard att garantier ryker om man börjar pillra på produkter utanför vad de är designade för. I detta fallet är de "låsta" processorer och därför ryker garantin om man börjar överklocka dem. Det är ju som sagt standard.

Sedan är det inte omöjligt att de tar skada heller med tanke på att de är "låsta" för en orsak. Antingen är de defekta eller så är de helt enkelt oklara om de går att klocka i huvud taget så Intel skickar ned dem i segmenten. Även detta är standard och har varit det i över tio år minst. Så den enda nyheten här är Intels varningar.

Om anledningen verkligen skulle vara defekta kretsar, hur kommer det då sig att alla AMDs processorer stödjer överklockning? Nej, det handlar om mer eller mindre ren segmentering.

Av DGS
Skrivet av maweric:

Man kan ju alltid hoppas att 6nm noden Arc görs på ger god tillgång.

Tyvärr tror jag inte att det är så, N6 är en iterativ utveckling av N7 och inte någon nod de har byggt nya fabs för. Så TSMCs N6-kapacitet utvecklas på N7-kapacitetens bekostnad och det resulterar ju i lägre utbud av AMDs grafikkort.
Flaskhalsen för tillgången är TSMCs totala kapacitet, det spelar i princip ingen roll om det är AMD eller Intels grafikkort som tillverkas. Såvida inte Intel betalar väldigt mycket pengar och tar kapacitet som annars skulle gå till andra företag som QQ och mediatek, men det resulterar ju i att ARC korten blir ännu dyrare och Sweclockarnas grafikdepression obotad.

Jag ska tillägga att eftersom N6 är cirka 20% tätare nod och att TSMC påstår att den har ökad yield och kortare produktionstid så borde det väl i och för sig göra att fler grafikkort blir tillverkade per Wafer jämfört med samma kretsar på N7, men å andra sidan vet man inte om N6 använder fler EUV steg än N7 och därför blir en flaskhalsad i de processtegen.

Av DGS

Den snäva 64 bitars bussen är i min mening det största problemet, alldelles för låg bandbredd på detta kort. RX 480 har nästan dubbla bandbredden!?!? 128 bit eller till och med 96 bit (och då även 6GB GDDR) hade varit mycket rimligare.

Av DGS
Skrivet av Dem8n:

Vad är skillnaden mot spammet vi ser i betalda artiklar?
För mig är det samma spam, bara att det ena är från SWEC och det andra från en medlem, [...]

Det @pv2b skrev.
Problemet är inte att det är "spamm" utan att marknadsföring görs i det gömda.
Sweclockers bestämmer vad dom publiserar och vad som är spam på deras hemsida, deras sponsrade artiklar är inte det.
Dessutom är det ena olagligt, och det andra inte.

Av DGS
Av DGS
Skrivet av Mordekai:

Finns väl massor med användare som avslöjat att de har aktieinnehav i företag x och konstant uteslutande rekommenderas deras produkter?

Det är ju ganska stor skillnad mellan att "hjälpa" Intel eller AMD att sälja ett tiotal processorer genom att hausa på en Sweclockers tråd och att få direkt betalt för varje produkt man har hjälpt ett företag att sälja. Ingen aktieägare i det här forumet har tillräckligt stort aktieinnehav och samtidigt tillräckligt högt förtroende hos användarna för att kunna tjäna något på det.

Dessutom är det ena olagligt och det andra inte. Ja, så länge du inte agerar finansiellrådgivare på forumet och lyckas mobilisera användarna att sälja sina hus och investera i aktien i stora mängder, och på så sätt höja priserna.

Av DGS
Skrivet av ztenlund:

Så fungerar det inte. Bruset styrs i grunden av storleken på sensorn i kombination med bländaren, givet en viss ljusnivå, då detta är avgörande för hur mycket ljus man kan samla in per bild. Sedan kan sensorer ha olika egenbrus och andra egenskaper, vilket i hög grad är en fråga om ålder/tekniknivå, där mobilsensorer brukar ligga i framkant per ytenhet, men ytan är fortfarande inte stor. Att slå ihop pixlar har dock fördelen att man kan öka informationskvaliteten per pixel i så måtto att en sensor (med vissa undantag) inte ser alla färger i varje pixel och interpolerar fram detta. Och mobiltelefoner har mycket annat för sig också, vilket underlättas av att små sensorer är lättare att göra snabba att utläsa. Att t ex ta en hög bilder på raken och slå ihop dem är ett sätt att få ned bruset. Så kan man göra med en vanlig kamera också, men man måste får dem att matchas ihop.

Alltså, har du en mindre pixel får du mer brus i den. Därför ser bilder tagna med kameror med många pixlar brusigare ut vid 100 %, allt annat lika, där man i praktiken använder ett kraftigare förstoringsglas. Det betyder däremot inte att bilden är brusigare vid samma presentationsstorlek. Eftersom bilderna direkt från sensorn i dåligt ljus kommer att se katastrofala ut i 100 % om de lagras i 200 MP, så är det i praktiken helt bortkastat och därför bättre att skala ned dem och få en bild med betydligt bättre informationskvalitet per pixel.

Skrivet av DasIch:

Fast jo, det är ju precis som jag skrev. Samsungs nya sensor är ljuskänsligare (bättre SNR) och genom pixel binning ökar man SNR ytterligare, där pixlarna kan grupperas för upp till 4x så hög SNR. Det innebär i princip fördelarna med större pixlar i dåligt ljus (mot en reduktion i upplösning) och hög upplösning i bra ljus.

Jag tror det ztenlund försöker förklara är att självaste pixel-binningen i sig inte ger mindre brus jämfört med om samma pixelteknik hade används för att tillverka fyra gånger större pixlar med samma totala sensor area.

Om man delar upp varje pixel till fyra mindre som samsung har gjort så behövs avgränsande ytor i mellan pixlarna vilket i en stor pixel hade använts som ljusabsorberande "pixelytan". Vilket ger mindre totalt absorberat ljus och därmed även brusigare bilder.

Extremhöga MP-tal och pixelbindning är alltså inte något att sträva efter om man vill skapa bästa möjliga sensor. Men om marknadsförare vill ha stora siffror så är pixel-binning ett sätt att göra en dålig situation bättre.

Av DGS
Skrivet av Daniel75:

Dotterns 6900XT merc black körs redan i 2450 MHz... så inget nytt där.

Jodå, för det första så är de ännu mer selektivt utvalda och kommer därför klocka högre.

Men den största förbättringen kommer komma från det 13% högre klockade minnet, speciellt i högre upplösningar då 6900XT är hårt flaskhalsad av dess minnesbandbredd.
Jag skulle säga drygt 10% snabbare i 4K.

Av DGS

Qnix 27", IPS 1440p QHD 96Hz

Mycket fin panel med IPS som klarar av att gå i 96 Hz utan artefakter.
Modellnummer: Qx2710LED
Jag har både Nätsladd och 3m dual link DVI-D
Observera att den endast har DVI-D ingång.

Jag har ingen kartong, så endast upphämtning i Uppsala.
köp nu för 400.

John

Läs hela annonsen här

Av DGS
Skrivet av Veni:

Snart blir även ingenjörerna arbetslösa. Bara hantverkarna/reparatörerna/finmekanikerna kvar att göra arbetslösa med hjälp av maskiner.

Grov generalisering, visst är en stor del av ingenjörsarbeten lösningsbara på liknande sätt som denna floorplanning, dvs ett optimeringsproblem (reinforcement learning) som har tydliga regler för vad som kan göras och ett sätt att evaluera hur "duktig" det neurala nätet är, och kan därför förbättras.

Men du måste förstå att många (de viktigaste) ingenjörerna skapar helt nya, banbrytande lösningar på problem som i dagsläget inte ens går att representera på enkla sätt som ovan, och därför inte går att lösa med maskininlärning.
Det kommer ta LÅNG tid innan vi har AI som designar hela mikroarkitekturer bättre än människor.

Jag anser dessutom att titeln och ingressen till artikeln är missvisande. Floorplanning är en mycket snäv del av processen att "skapa kretsar" och antagligen den mest "hjärndöda". AIn är bättre än människan på att planera layouten, inget annat.

Av DGS

Qnix 27", IPS 1440p QHD 96Hz

Hej!
Dags att göra mig av med skärmen då jag köpt en ny.
Mycket fin panel med IPS som klarar av att gå i 96 Hz utan artefakter.
Modellnummer: Qx2710LED
Jag har både Nätsladd och 3m dual link DVI-D
Observera att den endast har DVI-D ingång.

Buda
Jag har ingen kartong, så endast upphämtning i Uppsala.

John

Läs hela annonsen här

Av DGS

Zen 3D?