Inlägg

Inlägg som Nieko har skrivit i forumet
Av Nieko
Skrivet av Chrisism8:

Kul att höra att någon lyckats i alla fall. Kanske det är värt att göra ett försök imorgon. Jag trodde jag skulle klara mig på mitt 1070 ett tag till eftersom jag mest spelar wow, men jag sa precis upp min subscription där och tänkte lira New World när det kommer om en månad. Dock verkar det som att det kommer få mitt 1070 att gå på knäna så hade varit nice med en uppgradering

Fick precis bekräftat. Köpet lyckades! Hallelujah
Proshops hemsida var verkligen konstig när det var köpdags, vilket även påpekades i en annan tråd, så jag undrar om det är därför vissa av oss lyckades knipa kort ifrån bottar?

Nu hoppas jag innerligt att kortet funkar bra i mitt bygge bara! Så skönt att mitt nybygge efter 10 år äntligen blir klart, även om det är överpris på grafikkortsdelen!

Av Nieko
Skrivet av Chrisism8:

Är det någon av er som lyckats beställa kort från Proshop vid 14.00 när de släpper sina, utan att använda sig av bottar? Såg att de har kort för ganska vettiga priser men vet inte om det ens är värt att försöka tävla mot bottarna?

Jag lyckades på något magiskt vis med ett 3080 Strix, förutsatt att saker och ting nu gick rätt till. Har ingen aning om hur och kände mig rätt förvirrad när jag tryckte på "Köp". Hade hoppats på ett TUF själv, men dom bara försvann direkt.

Av Nieko

Nepp, mitt GTX 1060 fortsätter vara min kompis. Hade hoppats på ett RTX 3080, men ser mörkt ut närmaste tiden. Ifall det fortsätter se mörkt ut alltför länge så kanske jag får se om jag tar ett 3070 ifall priserna är rimliga.

Av Nieko

Så här i efterhand ångrar jag att jag inte slängde iväg en bokning tidigt, trots all väntan ^^; Var naiv och trodde att det inte skulle vara sån brist. Första gången jag hållit koll på nya grafikkort. Men verkar ju som att det har börjat röra på sig (för vissa kort åtminstone), så det är positivt! Är jätteglad att det finns en tråd där det tipsas om när kort finns

Av Nieko

Är fast med iOS 12 på en gammal iPhone, så svaret är nej för min del!

Av Nieko
Skrivet av PeoplesMC:

Hade en 5800x, sen trillade en 5900x ner brevlådan så jag bytte. I efterhand skulle jag nog behållt 5800x, märker noll skillnad i mina användnigsområden. Såg högre klockhastigheter på 5800x men de kanske är för de senare agesorna strypts lite. Övertygad om att du blir nöjd

Yes, har haft min nya dator i drygt... 2-3 månader nu? Funkar finfint med 5800X. Är mest glad över att ha en dator som inte längre låter som en jetmotor, haha. 5800X fungerar finfint för min del åtminstone och än så länge har jag inte problem alls med temperaturer (får se hur sommaren blir!). Ibland hoppar temperaturen upp tillfälligt, men det är såvitt jag vet inte något konstigt.

Så yes, helnöjd för min del

Av Nieko

Kämpa på, min käre 1060
Hade hoppats på ett 3080 till mitt nya bygge, men verkar ju dessvärre omöjligt vid det här laget.

Av Nieko

Får bli Dell Kikade på Lenovon, men valde bort den pga. strömkabeln, fånig som jag är Är trevligt med inbyggd strömadapter!

Då Dell tydligen inte har någon sRGB inbyggd som jag förstått det, så får man fippla med färginställningarna. Kanske finns någon trevlig profil ni använder?

Av Nieko
Skrivet av P-son78:

Jag har Dell’en du har i listan.

Skrivet av Squish:

Jag har också en Dell från listan ovan.

Citerar era båda för att fånga er uppmärksamhet. Går det att stänga av vad som tydligen är blått LED-ljus på baksidan?

Av Nieko

Tack för svaren! Blev ju lite sugen på Dell nu när jag läste på mer om den. Lite synd att den knappt verkar finnas någonstans bara.

Skrivet av anon236072:

Köpte själv en Lenovo Legion Y27q-20 för ca 1 år sedan för 4990kr.
1440p, Adaptiv synk, justerbar höjd, IPS & 165Hz.
Riktigt nöjd med den!

Vilket grafikkort har du? Läst den har haft problem med GTX 1000-serien, vilket jag använder just nu (då 3000 i princip är omöjligt i dagsläget).

Skrivet av Alling:

Vill göra som jag brukar när denna fråga ställs och även nämna en joker i form av XV273K. Native är 4K @ 120 Hz, men den klarar även av 1440p @ 144 Hz med överraskande gott resultat; jag kör så i spel. Används med fördel tillsammans med Monitorian eller DDC Control, då det är extremt segt att justera ljusstyrkan i OSD:n.

Haha, alldeles för mycket för mig! Men spännande design.

Av Nieko

27'' IPS 1440p 144hz - Vilka har ni erfarenhet av (av följande)?

Hej, sitter och skummar över att äntligen uppgradera till 1440p, men som med allt annat blir det lätt beslutsångest när det finns så mycket val. Jag har slängt ihop en lista på Prisjakt vilka är de val det landar emellan:

https://www.prisjakt.nu/c/datorskarmar?1705=2717&22635=26105&...

Enkelt sagt:

Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: IPS, platt
Uppdateringsfrekvens: 144hz (eller mer, beror på pris)
Storlek: 27 tum
Adaptiv synk: Ja
Övrigt: justeringar (höjd etc) är trevligt då VESA ej används
Pris: Upp till ~6000

Jag undrar nu ifall någon kanske har erfarenhet av någon av skärmarna i länken ovan. Utöver dessa har jag också i viss mån tittat på "LG 27'' UltraGear 27GL83A QHD 144 Hz", som dock saknar möjlighet att vrida stativet i sidled.

Jag är fullt medveten om att skärmar är en djungel och att det i viss mån också handlar om estetik. Men nu vill jag alltså fråga ifall folk har erfarenhet, eller kanske har hört något om skärmarna!

Edit. Bör tilläggas att en av skärmarna, MSI Optix, först släpps i april. Kan det vara värt att vänta på, då 1080p-varianten tydligen ska ha varit bra? Ingen erfarenhet själv om ifall bildskärms-releaser brukar vara lika hetsiga som GPU och CPU!

Av Nieko
Skrivet av mattera:

Har sett på flertalet ställen att 5800X går ganska varm men inte läst om det när det gäller 5900X..

Suck... beslutsångesten över detta ilandsproblem...

Som andra har skrivit så beror det här på oerhört mycket. Efter att ha haft mitt nya bygge, med 5800X, i snart en vecka ställer jag mig frågandes till de höga temperaturer jag läst. Nu har jag dock fortfarande ett gammalt GTX 1060 då jag inte fått tag på ett nyare grafikkort, vilket säkert kan komma öka värmen i chassis och därmed CPU:n. Sedan är det ju vinter nu.

I idle ligger jag runt 30 grader för CPU:n med låg fläktkurva. Nu har jag inte hunnit testa mycket än, men tror aldrig jag hamnat över 60 grader i spel (utöver möjligen en väldigt kort sekund då temperaturen hoppat). Nu är det endast spel som Final Fantasy XIV, Fall Guys och Resident Evil 2. Det enda tyngre spelet (utöver RE2) jag har ospelat just nu vore Metro Exodus, men det vill jag spara tills jag har RTX, haha!

Vid en körning i Cinebench landade temperaturen på runt 80 grader tror jag.

Det här är endast med luftkylning. 2x 140mm in, 1x 120mm ut, samt Noctua DH15 som CPU-kylare. Och allt i ett tajt chassi med snålare luftflöde (Fractal Define 7 Compact).

Vem vet, det kanske blir större problem framöver när jag har nytt grafikkort och börjar försöka maxa nya titlar, samt då sommar kommer. Men i nuläget funkar det finfint.

Av Nieko

Fick bli en 5800X för mig ändå, går tyvärr inte att vänta på något som kanske blir försenat ännu mer. Behöver en dator. Ifall det visar sig vara dåligt får man köpa sig något nyare framåt i tiden

Av Nieko

Utifrån andra sidors tester så ska väl 5800X vara rätt mycket varmare än övriga. Hade varit intressant att se ifall ni fick samma resultat.

Av Nieko

Tack för svaren alla. Återkommer nog inom någon dag efter funderingar och korrespondens med en butik.

Sen har jag precis upptäckt att moderkort som använder Intel I225-V fortfarande verkar ha nätverksbuggen, så får se om jag får ta ett annat. Såå besvärligt.

Av Nieko

Tack för svaren alla! Förhoppningsvis blev citeringarna korrekta.

Skrivet av Erik_T:

Disk: SSD vill man ha idag. Exakt vilken spelar mindre roll. NVME disk är att föredra när det är möjligt. TLC-NAND har bättre livslängd än QLC-NAND och är därmed att föredra, även om QLC-diskar brukar vara en bra bit billigare. (SLC eller MLC NAND är ännu bättre, men det är mycket få diskar som tillverkas med sådant NAND idag.)

Har du någon koll på V-NAND? Verkar som att t.ex. Samsung 980 Pro är det. Antar det är /ännu/ bättre än alla de du nämnde? Var inte ens bekant med att det fanns så många olika "klasser" förrän ditt inlägg.

Skrivet av Erik_T:

3) Det kan vara trevligt med separat disk för Windows, men fördelarna är ganska små. Det finns dessutom mängder av program som insisterar på att installera sig på C:\ så Windows-disken bör inte vara alltför liten. Jag skulle rekommendera att köpa en stor SSD för Windows och andra program, och senare köpa extra diskar vid behov. Köper du en separat disk för Windows så skulle jag säga att den absolut inte bör vara mindre än 240GB.

Hm, måste fundera på det. Om vi antar att jag kör två, skulle du rekommendera att den med Windows är PCIe 3.0 eller 4.0?

Skrivet av Erik_T:

1). Korrekt. Alla hastigheter på minnen över 3200MHz räknas som överklockning, och ligger sålunda över moderkortets standardhastighet. Betyder inte att de inte fungerar. (För äldre moderkort så ligger högsta standardhastigheten oftast lägre)

Skrivet av Vox414:

1: Ditt moderkort kan säkert köra 3600hz men det är inte moderkortets "standard hastighet". Således blir det en form av överklockning att köra dem snabbare. Detta görs via moderkortets BIOS och du kan hitta en väldigt bra guide på youtube för hur du gör detta. Kolla linus tech tips, jays two cents och paul's hardware för bra guider.

Skrivet av JohanFlodqvist:

Angående minnena så anses det som tidigare sagt som överklockning att använda sig av en XMP-profil för att be minnena gå i den hastighet som står på förpackningen. Du kan lätt se i moderkortets specifikationer vilka hastigheter av överklockning som det tillåter och i stort sett alla moderkort har 3600MHz som ett alternativ och det räcker med att gå in i BIOS och aktivera XMP så kommer dina minnen gå i rätt hastighet.

Hm, tror jag förstår. Men om nu moderkort oftast tillåter denna högre hastighet, varför är den avstängd som default? Finns det någon nackdel? Livslängd som alltid när det gäller överklockning? Med tanke på att så många rekommenderar jag antar jag att det dock inte är någon större försämring livstidsmässigt?

Skrivet av Vox414:

4. Ditt grafikkort kommer nog generera en hel del värme så jag hade (och har) maxat frontfläktar med luft in och en fläkt upp som ut och en fläkt bak som ut.

Skrivet av marcusOCZ:

Hade inte köpt ett stängt chassi till dom komonenterna. Se mot BeQuet 500DX eller Phanteks P500A, alternativt Lancool II mesh. 500DX kommer med tre klart godkända fläktar och du sparar nära en tusenlapp som du kan lägga på bättre cpu kylare eller större SSD.

Skrivet av JohanFlodqvist:

RTX 3080 är ett väldigt strömkrävande kort och det kommer bli väldit varmt i det där chassit. Jag hade kollat på typ ett Phanteks P400A eller liknande med en meshfront och sen komplletterat med en fläkt i bak och en i toppen för att få ett så bra luftflöde som möjligt

Nu blir jag lite fundersam här! Kanske är värt med en fläkt till om möjligt. Men tror inte det bör vara något värmeproblem överlag? Frågade i en discord-server och hittade en person med Define R6 (också slutet) och fyra fläktar som inte kommer över 70C i intensiva spel och ligger runt 45C idle/surfning. Nu är ju det chassit något större dock. En annan med chassit Deep Cool Matrexx 55, och tre fläktar, har runt 45C och runt 80C vid spel då OC (och då med Intels 10700k, som ju är rätt varm) - och då är detta storleksmässigt likt Define 7 Compact.

Kanske jag är naiv? Jag vet inte. Hur ser bra temperaturer ut egentligen? Kan tyvärr inte kolla vad min gamla stationära hade då den är obrukbar just nu.

Skrivet av JohanFlodqvist:

Om du inte måste ha datorn snabbt (då borde du även välja ett annat grafikkort) vänta till Ryzen 5000 kommer om ett par veckor lite drygt. Du kommer ändå behöva vänta ett bra tag för att faktiskt få ett RTX 3080 så då kan du lika gärna vänta på de nya cpu'erna som kommer ha betydligt bättre klockfrekvenser och framförallt IPC än Ryzen 3000.

Jepp, det jag ska! 5800X antagligast

Av Nieko

Speldator (inkl. chassi), budget ca 20 000 - hjälp med hur man ska tänka!

Hej alla! Det är dags att pensionera min gamla dator, men då jag inte är superkunnig behöver jag lite rådgivning!

Budget: ca 20 000 (datorkomponenter + chassi), men kan sträcka mig över vid behov (se testbygge nedan)
Användning: främst gaming (1440p 144hz) och vardaglig användning, men något tyngre program som ArcGIS kan komma att användas. Kanske vissa videoredigeringsprogram/3D-modellering i mindre mån, men knappast mycket. Möjligen VR i framtiden.
Mål: tysthet, RGB är ointressant, vattenkylning undvikes gärna

Bestämda delar:
Grafikkort: ASUS GeForce RTX 3080 10GB TUF
CPU: AMD Ryzen 7 5800X
Moderkort: om möjligt något utan rörlig del, dvs. utan inbyggd fläkt (så antagligen B550). Inbyggt Wifi+Bluetooth är en trevligt för bekvämlighet (men ej krav)
RAM: 16 GB, 3600 Mhz, CL16 <- Mer vet jag inte
Hårddisk: SSD 1TB <- Mer vet jag inte, men rimligen NVMe, M.2, samt PCie 4.0
Nätagg: ingen koll!

Det chassi jag tittat på är:

Chassi: Fractal Design Define 7 Compact Svart Solid

Men någonstans här tar det stop... jag försökte i min enfaldighet slänga ihop ett bygge via Inet , men jag är verkligen ute på hal is:

(OBS! Kunde inte välja rätt CPU, så jag lade till en annan)

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1194144/ett-bygge

Det är främst vad som är bra moderkort, nätagg, RAM och hårddisk jag är nyfiken på. GPU och CPU är bestämda.

Har också några frågor:

1) Av någon orsak anses 3600 Mhz CL16 RAM vara en sweetspot för Ryzen, men i Inets Datorbyggare så anses dessa överstiga moderkortets standardhastighet. Detta gäller tillsynes alla moderkort oavsett modell (även sådana som rekommenderas online); hur går det ihop? PCPartPicker ger inte samma fel.

2) Ytterligare en sak i Inets Datorbyggare som förvirrar mig: i det valde chassit står det på flera moderkort att: "Moderkortet har inte nog anslutningar för USB 3.1 Gen2 portarna på chassit". Detta innebär alltså att vissa USB-portar helt enkelt bara inte går att använda ifall jag väljer ett sånt moderkort?

3) Gällande hårddisk är jag väldigt osäker på vad som blir bra. En tanke jag hade var att köra 120 GB (alt 240 GB) SSD + 1 TB SSD, där förstnämnda var tänkt till endast Windows och vissa enstaka program. Den större är tänkt till t.ex. spel. En motivering är att underlätta ominstallation av Windows vid behov. Men tänker jag fel här? Är det onödigt? Eller finns det fler fördelar? Och då blir också problemet vilken av dom som ska vara PCIe 4.0. Känner mig oerhört osäker här, särskilt då det är dyrt...

4) Hur bör man egentligen tänka angående fläktar? Jag har noll koll och har främst utgått ifrån andra byggen. 2x 140mm framtill, och 1x 120mm baktill.

5) På tal om fläktar undrar jag om fläktkontroll i chassi ens används idag? Som jag förstår det så är det rätt ointressant numera.

Nu blev det här oerhört långt, men hoppas på hjälp! Ser fram emot att sätta tänderna i något nytt, samt försöka lära mig mer om komponenter.

(Om det inte är för mycket så kanske ni som använder en 27'' 1440p 144hz-skärm kan säga vilken ni använder; ska sätta mig och läsa på om skärmar härnäst!)

Av Nieko

@ParasiteX @4.0 @Xinpei

Tack för svar! Jag är lite onödigt på hugget då min stationära dator efter 9-10 års tjänst fått problem (och då jag ändå planerade nybygge så tänker jag inte lägga ut pengar på att fixa - länge leve laptop!), så jag vill försöka kunna få ihop grejer utan att stå utan en smärre evighet (särskilt ifall det blir slutsålt på fem sekunder)! Så dåså, då är det bara att vänta på att de svenska priserna kommer och snacka med lokalbutiken

Av Nieko

Ursäkta min bristfälliga kunskap, men visst går det att knåpa ihop en dator redan nu och sedan välja CPU senare? Det verkar inte som att det inte är någon pc-del som inte skulle kunna utnyttjas optimalt på t.ex. 5800X, men skulle göra det på 5900X. Eller är jag ute och cyklar? Tänkte göra ett helt nytt bygge med RTX 3080, samt någon av de nya Ryzen, så skulle vara skönt att kunna sätta sig med det redan nu innan benchmarks.

Av Nieko
Skrivet av versions:

nu har jag två 27" 1440p ips, men en är 144hz och den andra 60hz och visst stör jag mig på 60hz-skärmen. det flyter så fint på den med 144hz jämförelsevis. hade jag köpt nytt nu hade jag inte ens tänkt på 60hz även för sekundär skärm men har haft svårt att motivera köpet av en ny skärm för att slippa webbsurfning och dylikt i 60hz.

Tackar för svaren! Du känner inte att två stycken 27'' blir för stort? Måste nog räkna på utrymmet själv inser jag.
En anledning till att jag tänkte ha en 1080p var att det kanske skalar bättre ifall man nu råkar ut för (främst äldre) spel som inte stödjer 1440p. Att köra 1080p på en 1440p-skärm lär ju knappast se bra ut?

Skrivet av versions:

3. jo, visst. det kan du annars fixa genom att sänka ljusstyrkan på den ljusare skärmen också.

Tänkte inte ens på det, haha! Så uppenbart >_<;;