Inlägg

Inlägg som TheJonaz har skrivit i forumet
Av TheJonaz
Skrivet av LeonHart:

Du kan ha flera olika nät och ssid och välja per ssid om du vill att det ska köra 2,4 GHz, 5GHz eller båda.

Super, då blir det en Ubiquiti nästa vecka. Är det stor skillnad på Dream Machine och Dream Router?

Av TheJonaz
Skrivet av LeonHart:

Inga problem att gå via aruban

Nice, tack!! Kan jag ha mer än 2 nätverk? Idag kör jag ett ”privat” på 5GHz, ett för IoT på 2.4 (är det va?) samt ett gästnät.

Av TheJonaz
Skrivet av fragwolf:

Det är bara koppla in och köra. Du behöver inte "aktivera" något mesh. Det är bara sätta samma ssid/lösenord som du har redan. Dock kan du byta kanalen på 2,4/5ghz nätet.

Så långt är jag med, men kan jag koppla Lite 6 i Aruban och SEN ner till Dream Router eller måste Lite 6 gå direkt till Dream Router?

Av TheJonaz

Ubiquiti och Aruba-kompabilitet

Jag har sakta men säkert insett att jag behöver inom kort bygga om nätverket, och det lutar åt en Dream Router på nedervåningen och en Lite 6 där uppe, där vi har våra datorer samt en Aruba 2830-8G. Min fråga är, kan jag koppla Lite 6 i Aruban och sen den ner till Dream Router, eller måste jag dra 2 kablar upp för att få nytta av WiFi-mesh och således koppla Lite 6 separat i Dream Router?

Av TheJonaz

Mer WiFi på övervåningen

Hej.

Jag har en ASUS Wireless Router RT-AC68U på nedervåningen som delar ut WiFi, och en Aruba 2530-8G på övervåningen där vi har våra datorer. Problemet jag har, är att i sovrummet som är diagonalt från WiFi-router har inget WiFi, då det är timmerhus med 30cm väggar och golv. Planen längre fram är att investera i ett Ubiquiti Unifi-system, men då vi precis fick barn så känner jag att jag inte riktigt vill lägga de pengarna nu. Finns det någon liten pryl jag kan koppla in i Aruban på övervåningen för att förstärka WiFi här uppe?

Av TheJonaz

Inga undertexter på Narrator på Discovery+

Tjena. Jag vet inte om det är ”meningen”, men om jag börjar kolla på en serie, i detta fallet Deadliest Catch, så är berättarrösten textad i början, men stänger jag av min TV (Samsung) så är det bara deltagarna som är textade och inte berättaren. Fler än jag som upplevt detta?

Av TheJonaz
Skrivet av Veni:

En annan fråga, dom andra grafikkort som Du testat med, krävde dom el via PCIe 12V eller kunde dom drivas direkt via PCIe porten? Annars är det kanske nätdelen som håller på att kasta in handduken.

4 krävde 12V, den andra via PCIe. Ska testa ta bort batteriet en längre tid

Av TheJonaz
Skrivet av Veni:

Det och någon eventuell kortslutningsbygel som kanske HPe har lagt in.

Provade plocka batteriet, men hjälpte inte. Samma fel..

Av TheJonaz
Skrivet av Veni:

Nolla BIOS och kolla om det hjälper.

Du menar plocka batteriet?

Av TheJonaz

HP Z4 - 3 långa och 3 korta pip

Hej.

Jag har problem med min HP Z4. Den har fungerat felfritt, fram tills för några dagar sedan. Skärmen startade inte upp efter att gått ner i viloläge, så jag utgick från att det var mitt gamla GeForce GTX 970 som kastat in handduken. Jag satte i ett annat, ett RTX 4000 som jag vet funkar, men samma problem..svart skärm. Efter några försök började den larma, 3 långa och 3 korta pip som enligt googlande skulle indikera på problem med grafiken. Jag har nu testat 5 olika grafikkort, 4 som tagits direkt ur fungerande maskiner men samma problem. Jag har testat följande:

* Plocka ur samtliga 4 RAM
* Låtit 1 RAM sitta i
* Bytt RAM och testat annat
* Satt i alla 4 igen
* Provat med GeForce GTX970
* Provat med RTX 4000
* Provat med 3 andra kort jag inte minns modellen på

Jag hade en Z Turbo Drive Quad Pro på PCIe-port, och testade switcha dessa 2, men samma problem oavsett vart jag sätter grafikkorten. Vad mer kan jag testa, och/eller vad kan det bero på?

Av TheJonaz

HP Z4 vägrar starta utan grafikkort

Hej. Jag har en HP Z4 som vägrar starta om det inte sitter ett grafikkort i den. Just nu har jag bara 1 kort, och det sitter i min nuvarande maskin, och det finns inget inbyggt i moderkortet. Tanken är att köra proxmox på denna, så den behöver inget grafikkort. Jag har kikat runt i BIOS, men hittar inget. Någon som har koll på hur jag kan stänga av denna funktionen?

Av TheJonaz

Jag såg nu när jag städade, att Aruba'n har fiberingång. Jagf har tillgång till fiberkabel, skulle det vara en bra idé att dra upp istället för TP?

Av TheJonaz
Skrivet av Viochee:

Antar att den tunga trafiken inte går via internet så då bör det vara lungt

Nope, ingenting ska ut eller in från de maskinerna, det är bara intern data.

Av TheJonaz
Skrivet av Gorian:

Nej, Switch 1 borde inte påverkas nämnvärt av trafiken som går mellan enheterna anslutna till Switch 2. Trafiken ska ta kortaste vägen, om du inte gjort nå märkliga regler i switcharna och/eller routern.

De är helt standard, jag har inte ändrat något i konfigen på dem 2.

Av TheJonaz
Skrivet av Haptic:

nej, så länge allt är korrekt konfigurerat så ska switch 1 vara helt ovetandes om vad switch 2 gör utöver att dom känner till var saker finns.

Fantastiskt, tack!

Av TheJonaz

Belastning på nätverk

OK, först och främst så ursäktar jag den tunga grafiken. Försök att inte bli för avundsjuka..

Dator 1, 2 och 3 kör på switch 2. Dator 4 och 5 använder switch 1, som har inkommande internet från router. Dator 1, 2 och 3 kommer skicka mycket tung data upp till NAS 5, som också är inkopplad på switch 2. Jag gissar att dator 4 och 5 klarar sig, men kommer det märkas någon belastning på switch 1 under den tiden datan skickas till NAS?

Switch 1 är en Aruba 2530-8G och Switch 2 en TP-Link, minns inte modell, men bägge är gigabit.

https://i.ibb.co/vLQbD2m/Untitled.png

Av TheJonaz

Tack för alla svaren. Känns ändå som att det inte är en helt dum idé att göra så, mot att riva ner alla taklister igen och dra ny kabel. Jag ska för skojs skull mäta innan och efter byte av kabel, för att se om/hur mycket skillnad det blir

Av TheJonaz
Skrivet av Cerb:

Håll i hästarna nu
Jag sa aldrig något om vad jag tror i frågan.
Jag gissar nog att det kommer fungera rätt hyfsat för dig så länge du inte har krav på riktigt hög länkhastighet eller så.

Jadå, och jag kommer inte hålla dig ansvarig om jag inte får samma hastighet som med en annan kabel. Jag poängterade bara att jag fick olika svar, så no harm done

Av TheJonaz
Skrivet av giplet:

Det jag menar är att du lugnt kan köra på med adaptern. Olika varianter av överföringar är standardkomponenter i patchpaneler osv. Om du upplever problem så är det med 99% säkerhet kabeln snarare än adaptern som spökar.

Jag har faktiskt aldrig sett platta kablar som är längre än några meter. De har mycket lättare att plocka upp störningar. Precis som med alla andra kablar så blir det känsligare och känsligare ju längre kabel.

Ja, men tappar jag lite hastighet så är det ju faktiskt inte hela världen, kan jag känna. Det vi gör hemma är tittar på Netflix, Disney+, kollar lit youtube och spelar onlinespel, så skulle jag gå till 900 istället för gigabit, så känns det inte som en märkbar skillnad?

Av TheJonaz
Skrivet av Cerb:

Det är väl ingen annan som kommenterat ditt val av kabel?

Nä, jag menade mest att de flesta sa att det kommer gå bra, sen säger du att det inte blir bra alls. Så, då är det ju inte så konstigt att jag blir lite orolig och ifrågasätter. Sen är det inte menat som negativt, utan mest för att jag vill veta om jag eller de andra missat något.