Inlägg

Inlägg som xxargs har skrivit i forumet
Av xxargs

Har du tittat med någon hex-editor om det finns något meningsfullt i filerna som krånglar - filnamnen är kvar, storleken är korrekt men så är de bara fyllda med '0' tex.

en annan trix är att komprimera filen - blir det inget kvar i komprimerad mode så är filen rätt tom.

Filer som är fyllde med 'nonsens'/slumpvärden är dock svåra att skilja från riktiga filer då alla moderna lagringsformat komprimerar filer på olika sett - även RAW-filer entropikomprimeras på olika sätt så att resultatet ser rätt mycket som 'nonsens' och krymper väldigt lite vid en ytterligare kompression.

När det är tom innehåll så är det ofta resultatet av bitröta - kanske redan på SD-minnen vid första överföringen eller så har det blivit i senare hantering.

Till skillnad från när man läser filer från SSD/snurrdiskar och optisk media får man ingen varning om datat som läses ur SD-minne (och även många USB-stickor) när man har läsfel och datat är ersatt med '0' eller nonsens/slump - vilket var en situation som inte fick hända med tape, magnetdisklagring och floppy och optisk lagring, men dessvärre breder ut sig i flash-lagring som inte är bundna till protokoll som SATA/SAS (och förhoppningsvis också NVMe) för att man en gång i tiden antog att flash-minnen för framförallt medialagring (som SD-minne men även dess föregångare i MMC-gränssnittens värld) aldrig gör fel och ingen mekanism att rapportera tillbaka när det ändå är fel - och så blir det skit när det är lägsta kvalitens Flash i TLC och QLC som stoppas i dessa och i USB-stickor.

Av xxargs

Tänk efter före innan du rycker ur en disk ur NAS:en där vilka RAID-moder som används har betydelse om man kan rycka ur disk eller inte - och säkra att du har en komplett backup på allt som ligger på NAS:en innan du börja rota ifall det skulle skita sig senare när du möblerar om.

Av xxargs
Skrivet av Alphahanne:

Minns på den gamla goda tiden, det glada 80-talet, och jag praktiserade på en elfirma som också bytte kompressorer på kylskåp bl.a.

Man bara släppte ut freonet rakt ut i luften, satte dit en ny kompressor och fyllde på igen innan man förseglade. Var med på en sådan operation ett flertal gånger.

Klart det går fylla på även ett slutet system, sedan om det är en så bra idé är en annan sak.

Man fick inte göra så ens på den tiden och då gällande köldmedelsförordning - men jag vet att man ändå tog och pös ut gasen i plastsäckar som sedan vädrades utanför och tydligen var 'common practice' i stort sett världen runt - detta är en av orsakerna varför köldmedelsförordningarna har hårdnat med tiden och olika köldmedel förbjuds, de som har certifikat och borde vara de som jagar läckor och fixa dem och kräva bättre lösningar för ohållbara designer som näst intill är omöjliga att få läckfritt - är de som fuskar mest för att man inte orka bära in tömmningsaggregatet och återvinnings-flaskan till utrymmet där grejorna finns (och är sällan på några bekväma platser och ofta svårt att få tillträde, upp för rangliga stegar och trappor till tak)

ppb-värdet i atmosfären mätt långt ute till havs talar sin tydliga språk med alltjämt stigande kurvor för olika köldmedel (ja utom R12 som sakta börja sjunka) och en av de stora utsläpparna är faktiskt livsmedelsbutiker med R404A världen över för sina kyl och frysdiskar - trots alla år med internationellt sätt rätt hårda krav i Sverige innan EU:s nya regler (som i viss mån lättade upp i sverige med bl.a att nu inte har rapporteringsplikt i hur mycket som fylls i varje anläggning längre, men märkbart hårdnade i resten av EU) så har tex. svenska livsmedelbutiker under åren tappat 10-20% av sin laddning av R502A/R404A per år sedan 1970-talet trots alla regler och förordningar, det är inga småskvättar utan vi pratar om 20 - 40 kg laddning per kylkrets och jag har själv sett dem med mer än hinkstora receiver-burkar med nivågglas och allt...

- och kylnissar och deras överliggande organisation borde ha varit drivande på hur man bygger mer läckfria platsbyggda anläggningar med andra typer av skarvförbindelse (läs ofta presskopplingar i klass för NASA och högvakumlabratorier med monteringssäkerhet helt läckfritt är nästan till 100% även med mediokra montörer som stressar sig fram - men anslutningarna kostar då förstås mer, men de som provat (av kundkrav) faktiskt fick mindre med garantiärende att det ändå var en mer lönsam montage när det hela räknades ihop i slutändan för alla parter...) men de har under alla åren skitit i det och nöjer sig med att upprepa i grunden använda amerikanska lösningar och deras mer eller mindre i grunden indesigande läckage med konstruktioner från typ 50-talet (dvs. svårt att med normal arbetsinsats och noggrannhet som förväntas av en stressad kylnisse få det garanterat tätt) med baktanken att det skall vara konstant åtgång av köldmedel för köldmedelsbolagen av att det alltid behöver slattas i en skvätt per år och därmed återkommande intäkt.

Så alla dessa köldmedelsförbud och restriktioner som kommit med tiden är till stor del självförvållat av världens olika kylfirmor och produkttillverkare som inte kan (eller snarare vill) få fram bra byggsätt för nära helt läckfria anläggningar under dess livstid. Bil-AC är inte ett dugg bättre - tekniskt sett borde bilens AC fungera hela bilens livslängd och att det borde vara sanktions-avgifter för biltillverkaren så fort det fattas gas vid skrotning räknat på gramnivå!

Runt 2010 kunde man inte ens lova att hållas sig under 30 gram/år i läckage hos de europeriska tillverkarna (de klagade högljutt medans asiaterna hade ingen problem med det och som en konsekvens av det och oviljan av bilindustrin att bättra sig, till biltillverkarnas stora snopenhet klubbades igenom förbud med R134a som köldmedel för nyare bilar inom EU och nu ersattes med en ännu värre soppa som HFO1234yf med sämre termodynamiska egenskaper för arbetscykeln i en bil (där man också skippat suggasvärmeväxlaren med kondensatet som närmast var ett krav för HFO1234yf att få effektivitet i närheten av tidigare R134a, utan hanteras bara som en drop-in gas i befintlig lösning designad för R134a med för bil-AC generellt sämre kapacitet och speciellt situation när det är mycket varmt - och så blundar man för den flerdubbla TFA-bildningen när utläckt HFO1234yf bryts ned i atmosfären gentemot tex. R134a och det ligger man långt med idag (och skrivs väldigt finstilt om det skrivs alls), men en dag så vaknar det till som ett miljöproblem i klass med PCB i långtidshållbarhet i havsmiljöer - dvs. det bryts inte ned alls och istället ackumuleras i vattenmiljön och är mycket stabilt) - med andra ord man har bytt ett miljöproblem till ett annat potentiellt miljöproblem som lagstiftningen inte hunnit med att uppmärksamma och så kommer det vara så länge det är fluor i köldmedels-formlerna!!

Idag så laddas en bil med AC om med ny köldmedelsmängd minst 1 gång under bilens livstid och mycket kan skyllas på att kondensorn byttes från kopparkondensor till aluminium-kondensor som korroderar mycket fortare - till detta att biltillverkare är total ointresserad av att fixa stenskottsskydd för evaporatorn med olika galler och nät som tar ner rörelsemängden på stenar som slår in och minskar risken för punktering av evaporatorn vilket annars är en av de vanligare orsakerna för tom AC på en bil.

Av xxargs
Skrivet av Leyer:

Var jättenöjd med min Andersson ARC 2.3 som jag köpte 2019-05. Men nu tycker jag inte att den kyler bra alls, varit igång 5 timmar utan att det är behaglig värme i rummet (ett ganska litet).

Är det vanligt att de blir sämre med tiden eller är min helt enkelt sönder?

Visst kommer det svalare luft ur den men tycker inte alls att det är så kallt som tidigare åren.

Använd termometer och faktisk kolla gradtalet på in och utgående luft - dels mätt på baksidan i överkant på AC:n där det drar in luft för evaporatorn och bör vara rumstemperaturen i rummet och sedan den kalla(re) luft som blåser ut ur maskinen in i rummet. Temperaurskillnaden bör vara minst 12 -14 grader C (gäller äldre maskiner och/eller mindre maskiner på typ 2 kW/7000 BTU med R407C/R410A som köldmedel) medan nyare maskiner med R290 och runt 3kW/10000 BTU bör man nå mellan 17 0ch 19 grader C temperaturskillnad beroende på fläkthastighet - mätt vid kring 28 graders rumstemperatur.

man kan inte lita på 'jag tycker och jag känner' utan det är hårda fakta som gäller med uppmätningar av tex. temperatur som ovan om man skall se om det fungerar rimligt eller inte. och det vore också väldigt bra med temperaturmätare som också anger Rh-värde (luftfuktighet) på rumsluften då mycket fuktig rumsluft så kan den upplevda kylan (sensibla kylan) vara betydligt mindre då i tropikvärme och hög luftfuktighet nära 100% Rh kan upp till 60-70% av kylkapaciteten användas för att kondensera ut vatten och temperaturdiffen på insug och utblås betydligt mindre än vid torrare luft och därmed upplevs som dåligt fungerande....

Vad många glömmer bort är att man också måste minska sin egna värmeproduktion lägenheten i form av påslagen elektronik (tex om du har någon maskin som minar så kan det ge fler hundra watt mer med värme och sådant märks ordentligt om man sedan försöker kyla med en portabel AC), hindra solljusinstrålning genom fönster med persienner och hellre markiser på utsidan

Av xxargs

Unken lukt får alla AC förr eller senare när naturen påminner om verkligheten.

Kort sagt det är pollen, damm och hudpartiklar som sätts av i de fuktiga ytorna i evaporatorn (kylflänsen som kyler) och där etablerar sig bakterier som lever på det och då speciellt efter man kört sin AC och lämnat evaporatorn med en massa kondens kvar i sig vilket ger tid för tillväxt i rumsvärme i åtskilliga timmar efter avstängning innan det är så torrt att det hela avstannar.

Att köra på fläkt enbart upp till en halvtimme efter man stängt av kompressorn för dagen för att torka upp evaporatorn är ett bra sätt att försöka fördröja tiden till det börja lukta unket då på torr evaporator så kan inte bakterier växa till sig.

Vår/höst brukar vara värst för tex bil-AC då luftfuktigheten inte är så hög att det skvalar kondens om evaporatorn medans sommar och sensommar med mycket högre luftfuktighet så håller det efter bättre då mycket av det som sätts av på de fuktiga ytorna spolas bort med kondensvattnet. Samma regler brukar gälla för inomhus-AC och portabla AC.

Om det luktar mycket unket så får man titta på AC-rengöring som finns i handeln och då specifikt 'värmepumpsrengöring' då många AC-rengöringsmedel för bilar bygger på aerosol som sugs in i AC (i läge återcirkulation av luft) och kondenseras ut på dess evaporator och kräver att luftvolymen är liten i som en bilkupé vilket är en situation som inte kan återskapas i en lägenhet.

Att använda hemgjorda lösningar som utspädd klorin avrådes då det är ganska starkt alkalisk och det fräter på aluminiumflänsarna (även om akaliet själv är väldigt bra på att mjuka upp och lossa biofilmer) i evaporatorn men i bilsammanhang med illaluktande AC så har det fungerat bättre än förväntat med 'Virkon S' för att ta död på bakterierna på ytan och denna innehåller också tensider mm. för att mjuka upp biofilmer. Applicering där brukar göras med blomspruta och brukslösning i dimmform låter man dimman sugas in i bil-AC oftast öppningen där kupé-filtret normalt sitter och man räknar med att större delen av dimman när det passerat fläktar etc. fastnar på evaporatorns lameller.

Det är noga att köra AC god tid (och i tex. läget avfuktning) efter rengöringsvätska applicerats och då helst i fuktig luft så att kondensbildningen är ymnig och tvättar ur evaporatorn på rengöringsmedel - i det läget bör man också koppla in dräneringsslang till hink för kondensen (och kan vara ganska smutsig) även för maskiner som normalt ångar upp sin egna kondens.

och till sist - detta får man räkna med att upprepa då rengöring och desinficering bara hjälper en tid innan ny lager med damm och pollen och bakterier återetablerar och det börja lukta unket igen.

Av xxargs

Vill du ha serverklass-säker drift så är det någon av LSI-SAS-92xx korten flashad till IT-mode du skall titta efter, men som sagt, de är inte de mest strömsnåla som finns. Dessutom kräver de minst 8 PCIe-socket eller PCIe socket med open end[1] om det är färre antal PCIe-lanes tillgängliga och motsvarade kapacitets-nedsättning i överföring. Sådana kan hittas från ca 400:- inkl sata-kablar och frakt på ebay till några tusenlappar utan kablar hos Dustin mfl. här i sverige. Titta efter LSI-SAS9240 tänkta att användas för ZFS så är de färdiga med rätt firmware inladdad redan om du söker på ebay/amazon.

Sedan finns det ett antal rena SATA/PCIe kort baserad på marvel eller jmicron mfl. för konsument-användning som https://www.inet.se/produkt/5412304/delock-4-port-sata-pci-ex... (som i det här fallet bara har 1 PCIe-lane @ 600 MB/s att fördela över 4 SATA-diskar) och vid låg disklast fungerar de troligen tillräckligt bra, utan tecknen att de inte är riktig stabila över tid är när du börja använda diskarna i tex. RAID över diskar på samma kort och i kombinationer med stor disklast med tex. köra över diskimages, resynkning av RAID eller väldigt transaktionsintensiv hantering och glitcharna eller kortare hängningar börja märkas (ofta görs busreset mm. väldigt snabbt av medföljande drivrutin för att dölja det så mycket det gå då om det går ordinarie vägen kan ge stall uppemot 30 sekunder vid varje hängning annars - tyvärr mycket vanligt sätt att lösa för buggiga chip där korten upplevs fungera bra i windows med tillverkarens egna drivrutiner men i linux är en massa strul då man går rätt på utan fabriksdrivrutinen mellan och så småningom black-listas chippet som används i kernel och en massa trix och fix måste göras för att få det användbart - på USB/SATA-konverter är det hela tiden så och chip från jmicron sticker ut rejält där...)

Med andra ord - vill du ha full fräs på varje disk (600 MB/s som mot SSD-diskar) så blir det att titta på HBA som LSI-SAS92xx-serien medans kan du samsas med upp till 4 diskar på en ensam PCIe-lane 2.0 (max 600 MB/s - dvs. 150 MB/disk om alla diskar körs parallellt som i en RAID5-struktur på 4 diskar) så kan det funka med ovanstående nämnda delock med marvel 88SE9215 chipset.

[1} det går i många fall försiktigt såga upp på moderkortets PCIe-kontaktens vägg i ändan av kontakten så att en del av kortets kontakter hänger utanför i luften då PCIe är kompatibel att kunna stega ned till en enda PCIe-lane även för kort som har många aktiva lanes normalt sett.

Av xxargs

Här är det öppet för liten app som bevakar lagringen via SMART och gör shutdown på burken om det är mer än 1TBWD (1TB/dygn skrivet) [ställbart givetvis] och varnar långt innan dess, typ - det är väldigt extremt att någon skriver 1 TB/dygn för 99.99% av oss privatpersoner såvida man inte minar avsiktligt chia eller just kopierar diskamages...

Av xxargs

Crystal disk info är nästan standard numera för SATA-SSD/snurrdisk SMART-info - när det gäller NVMe är det annan sak då det inte per definition är SATA-disk men kanske emulerar SMART-info ändå (Har ingen NVMe burk att kolla hemma)

Av xxargs

Kanske dags för ny mjukvara som trackar SSD/NVMe hälsa hela tiden och varnar när wearlevlingen ökar markant på kort tid med just avseende risken för oönskad chia mining...

i Linux skulle det inte vara så svårt att skripta och köra i cron med hjälp av smartctrl och kolla lämplig fält, men windows... men risken att få skit in är heller inte lika stor i Linux även om det inte är helt noll där heller. Men idag ger sig malware-skaparna på de längst hängande frukterna - dvs windows och windows-användare.

Av xxargs

Det finns en sump i botten så det är helt normalt att liten skvätt kommer ur dräneringsuttaget - det måste ändå finnas lite höjd på vattenytan för att skovelhjulet skall plaska kondensorn så att det ångar iväg av värmen och den uppvärmda luften.

Det finns också flottörer som stänger av portabla AC om det blir överfullt i sumpen för att det inte lyckas ånga iväg tillräckligt med vatten - i tropikerna kan det nog hända med 100% fuktig luft men i sverige kommer det vara väldigt sällsynt med situationen.

---

Unken sur disktrasa-doft är något som alla AC får förr eller senare och beror på damm och pollen som sätter sig i evaporatorns våta flänsar och det är speciella bakterier som trivs där och etablerar sig efter en tid - detta gäller alla AC som har så kall kondensor att den blir rinnande våt. Mycket kondens (hög luftfuktighet) håller rent (men det hamnar i sumpen istället och därför bör man dränera då och då och är vätskan inte ren så bör man låta det dräneras till behållare tills det är ren vätska igen) medans blir kondensorn bara immig för att luften har lägre Rh och svårt att producera kondens (vår/höst) så kan det ackumulera lager av biomaterial på kylflänsarna som inte sköljs bort utan det kommer först senare när luften har blivit fuktigare.

En regel man bör tänka på är att låta fläkten gå en stund efter att man stängt av kompressorn och kyl-läget, så att evaporatorn får blåsa sig torr, vilket kan ta en kvart till en halvtimme i tid då det kan vara flera dl vatten som sitter i flänsarna.

Med torkningen av evaporatorn gör att det inte blir en massa tid i värme och fukt under rätt lång tid som gynnar bakterieutvecklingen (medans när det kallt så händer det inte så mycket med bakterietillväxten av samma orsak som att vi har kylskåp för matvaror). - Detta gäller också bil-AC att stänga av kylläget och dra på fläktarna i kupén en god stund innan man parkera bilen just för att minska tillväxten i evaporatorn - och i bilar, se till att kupé-filtret är fräscht och inte en massa glipor där luften kan smita förbi filtret - då fördröjer man problemet med sur trasa-lukt när AC:n startar för dagens färd.

Bättre luftfilter än den medföljande på den portabla AC:n insug för luften till evaporatorn kan minska takten på dammavskiljningen till kondensvattnet men samtidigt får det inte vara så täta att de minska luftflödet för mycket genom evaporatorn (stannar ofta på för låg temperatur när kondensorn under 0 grader C och risk för frost och is)

När lukten väl är kännbar finns en del AC-rengöringskit att köpa både för bil och för AC inomhus och man spruta på skum eller motsvarande evaporatorns flänsar (de med bara gasflaska och alkoholdimma som sprutar ut för bil fungerar inte i lägenhet då det förutsätter att ventilationen cirkulerar i kupén med rätt liten luftvolym som i en bil [alkoholen kondenserar ut på evaporatorns flänsar, var det tänkt]) och de innehåller tensider mm. som lossar en del av beläggningarna - sumpen skall då tömmas till extern behållaren när man sedan kör maskinen med kyla (lägsta fläktfart/silent) och bildade kondens tvättar ur evaporatorn i ett antal timmar efter.

Kort sagt naturen gör sig påmind hela tiden och mycket av partiklarna (= maten för bakterierna) som ger sur doft efter en tid är genererade av oss själva - speciellt inomhus.

Av xxargs

Snyggt gömt om man byter idle-processen till något som minar Chia cryotocurrency eller motsvarande - det är inte så processortungt att det väcker misstankar med hög värmeutveckling och ger snabb respons så fort du startar program etc. då det helt enkelt stannar just då (precis som den ordinarie idle-processen gör) utan det är lagringen det sliter på som du märkt - och har man kommit så långt med ett virus/malware så kamouflerar det sig väl med alla standardprogram som visar för disklaster etc...

Du har förmodligen förbrukat mer SSD-slitage med detta virus/malware än vad du någonsin kommer göra de närmaste 10 åren med normal användning på SSD:n...

---

Läste lite till och det verkar som chia arbetar med idleprocessen i en del implementationer och en 512 GB M.2 SSD kan bli sönderkört på typ 40 dagar...

Av xxargs

Är det annan plats än sverige - typ tropiker under regnperiod ??

Skall normalt inte behövas på en dyrare maskin som dessa - snurrar skovelhjulet som stänker på kondensorn i maskinen ?? (måste dessvärre ta bort kåpan för att se det) normalt brukat man kunna höra lite dropp eller plask-ljud akustiskt eller hur man skall beskriva det efter en tids körning som kvitterar att hjulet snurrar.

billigare maskiner har inget sådant hjul och har då ofta byttor som måste tömmas ofta eller att koppla in dräneringsslag till avlopp (med hink/dunk som avlopp riskerar man översvämning och då kan det bli dyrt på riktigt)

Av xxargs

En bil-AC uppemot 16-25 övergångar som slangpresskopplingar och kopplingar med O-ringar sammanlagt räknat (viton-ringar som forma om sig med tiden som modellera och tappar presstryck och därför börja läcka en smula efter 10-15 år) och då är inte kompressorns egna tätningar mellan sina halvor i ren metall (som i princip har kompressorolja som tätskikt) medräknat och tätningen på kompressoraxeln som dem jag plockade isär i princip inte var bättre än vevhuspackboxen till en moped (trodde faktiskt att det var bättre än så, vet att somliga har grafitbuss-tätning men inte den jag rev sönder)

En bil-AC kan helt enkelt inte med bästa vilja bli riktigt så tät att det kan kallas hermetisk tät.

Av xxargs
Skrivet av Alphahanne:

Ja, jag vet detta. Nu tänker jag mig att en portabel AC kan vara mer konstruerad som ACn i bilar, där det jag skrev stämmer, än en kyl/frys. Variationen på konstruktionen kan vara ganska stor mellan olika fabrikat. Därför är det svårt ge ett generellt svar.

Nej faktiskt inte - Portabel AC är betydligt närmare en kyl/frys i konstruktion än en bil-AC och det är helhermetiskt - dvs allt är hårdlött.

Det finns förvisso en service-anslutning någonstans men den är antingen krimpad med en hätta efter klämmningarna strax innan eller så har man hårdlött ihop rörändan. - kort sagt det handlar om att punktera serviceldningen med speciellt klämdon som kan tappa ut gasen också om man skall ta ut gasen och rörskärare och korta av röret en kort bit för en ny anslutning vid fyllning igen (och är det för kort får man hårdlöda in en förlängning - med skyddgas i maskinen (ren kväve) och väl vakumsugen innan) och så klämmer man och hårdlöder ihop ändan igen när allt är klart och fungerar.

Att jacka in manometerstället för att se högtrycksida och långtrycksidan vid felsökning är i princip ogörligt vid kontroll portabel AC utan det handlar om att lyssna, känna av temperaturer på olika punkten med termometrar, mäta förbrukad motoreffekt, temperatur insug-utblås och titta på jämnhet i värme/kyla på evaporator och kondensor och dra lite slutsatser med hjälp av tidigare erfarenheter.

Det är först med större maskiner man kan hitta anslutning av skruvad typ men samma sekund har de tendens att läcka mer över tiden...

Nu betyder inte att hermetiska maskiner alltid är täta då man kan råka på utmattningsskador av vibration, mekaniska skador och missar av hårdlödningar vid produktionen - men generellt är läcknivån väldigt låg på hermetiska maskiner och håller gas i funktionell nivå i regel långt över 30 år.

portabla AC som säljs idag är numera i de flesta fall R290-fyllda och de äldre gaserna som R407C och R410A mer eller mindre utfasade på portabla AC.

Skall man vara krass så är R290 (propan) bättre köldmedel rent termodynamiskt än någon av det syntetiska varianterna tidigare, R600a (Isobutan) slog ut R134a av samma orsak att det faktiskt är ca 20% bättre (energisparande) när det gäller vitvaror men det motarbetades i det längsta av köldmedelsbolagen med alla tänkbara fula trix under åren och sista bastionen USA håller nu också på att falla.

Av xxargs
Skrivet av loie:

Tack båda för hjälpen!

Satte upp en annons här på SWEC för att se om någon säljer något färdigt.

Om inget skulle dyka upp, vad händer om jag köper ex dell h200 och inte flashar om den till it mode, d.v.s. skulle det inte fungera som en vanlig sata disk om man kör plug and play?:
https://www.tradera.com/item/1210/335740657/dell-perc-h200-sa...

Jag har sett att massa SAS-kontroller ska ha batteri till, måste man ha det för att det ska fungera?

De med batterier är HW-RAID-kort med egen ramcache (ECC-typ) för skrivning och läsning och de som är lite modernare kan också sättas i IT-mode och ändå dra nytta av RAM-cache, speciellt om man inte önskar att slå på diskarnas egna writecache (ger större kraschtålighet vid plötslig strömavbott - de flesta mjukvaru-RAID haverier med md-adm RAID och LVM i Linux beror på just oönskad strömavbrott mitt under diskaktiviteter och systemet blir inkonsistent för att påslagna write-cache på respektive diskar har skrivit olika mycket, och med avslagen writecache på diskarna så blir systemen väldigt trötta att det idag trots riskerna så slår man på writecache som default i tex köpeNAS fast burkarna inte har UPS).

LSI-SAS-92xx seriens kort (som din dell h200 är i OEM-form) har ingen RAM-cache och beroende på inladdad firmware så kan anslutna diskar dyka upp som singediskar i IT-mode ändå trots att det är firmware för IR (RAID-mjukvara) vilket jag upptäckte i efterhand när jag redan hade gjort RAID1 och driftsatt... - men gör inte som jag och använda deras RAID1 via dess bios och sedan upptäcker att diskarnas writecache stängdes av hårt och inte går att slå på igen och det har kraftig påverkan på allmänna prestanda till de slöare på diskarna medans som singeldisk kan man slå på diskens write-cache via hdparm eller sdparm i linux-miljö.

Skall man ha mjukvaru-RAID med write-cache aktiverade på diskarna på burkar utan UPS-matning bör man köra på RAID-system som ZFS och BTRFS direkt på diskarna (de är transaktionshanterande och kan backa bandet tills man har en valid startpunkt där all sparad data är korrekt och dessutom kan kolla det med checksummor) medans användning med mdadm-RAID och LVM i linuxmiljö bör man ha UPS-matning på dator/NAS då risken är lite för hög att man förlorar sin RAID/LVM-volym lite för ofta rent statistiskt.

Systemen som kör med mdadm-RAID och LVM i många köpeNAS är inte bra fast man ovanpå har liggande BTRFS då BTRFS egna räddningssystem kan inte användas i fallen när man har inkonsistens i själva RAID:en i lagret under, det kommer inte ens så långt att man försöker montera BTRFS filsystemet alls över huvud taget även om BTRFS kan kasta de senaste transaktionerna till senast valida och rädda sig den vägen[1]... - så en köpenas (som tex synology) bör köras via en UPS [2] som strömmatning så att avstängningen blir kontrollerad om strömavbrottet är så länge att batterierna närmar sig slut.

Skall du använda HW-RAID så vill du ha kort med batteri och inbyggd ECC-RAM-cache (så stor som möjligt) men då pratar vi om annan betydlig högre prislapp

[1] Kasta man de inkonsistenta transaktionerna i filsystemet ovan så är inte de inkonsistenta datat i RAID heller intressant då det kommer att skrivas över med ny data med tiden, men man kommer aldrig så långt då man inte ens testar att montera BTRFS i det fallet när man har RAID-strul i de lägre lagren och BTRFS kan heller inte berätta för den underliggande RAID att allt är OK och filsystemet kunde monteras och felflaggorna för inkonsistent RAID är kvar vid varje omstart

[2] billigast APC-kompatibla duger så länge man man kan koppla in UPS via USB-sladd till NAS för att trigga avstängning när det börja närma sig batteritorsk.

Av xxargs

Problemet när ögonen börja bli trötta och inte fokusera som innan när man var yngre att 14" börja bli att som att rota efter saker genom en brevinkast-springa och man har ingen nytta av några 2560x1440-upplösning då man helt inte kan titta närmare för de mer förkrympta sifforna med den högre upplösning då allt blir bara sudd och det är en väsentlig förbättring i upplevelse med 15" och större - dock inte när det gäller att bära omkring det hela.

ni yngre begriper nog inte vad jag talar om - ni på +40 vet troligen vad jag menar och det blir bara värre med tiden...

Av xxargs
Skrivet av reverend benny:

Problemet är att du många gånger vill använda externa resurser såsom nätverk, USB mojänger eller kanske även ut på nätet.
En helt isolerad miljö med smältlim i alla portarna tror inte jag är realistiskt för hur folk vill använda ett system.

Du har inte sett vad som sker i stat, region och kommuner samt företag inom infrastruktur.

Slutna nätverk utan publik Internetacces kommer mer och mer för hantering av känslig och säkerhetsklassad material med början av trafikstyrelse-skandalen 2017 och nu skärper man upp allting bit för bit.

Det är redan ett problem med mjukvaror som behöver Internetaccess för tex licensservrar för att fungera eller prenumerations-tjänster av produkter att de helt enkelt inte går att använda i dessa fall och i många fall hankar man på äldre paketorienterade installationer med CD-kod eller inskriven licensnummer.

Men för framtiden så kommer man inte längre att kunna använda en del 'självklara' program som idag om det inte också finns offline-installationer där även aktivering måste flyttas över som fil på USB eller skrivas in för hand.

Office-paketet i sig har alternativ som libre office för nöjaktig kompabilitet (dock kommer det att gnölas...) men problemet är tex olika CAD-program då mycket av den känsliga informationen är i form av ritningar

Av xxargs

Somliga virus kan kamouflera sig väldigt skickligt att även antivirusprogram inte ser det - nästan som att viruset kör din ordinarie Windows som en Virtuell Machine-instans och windows har då inte någon möjlighet att 'titta' utanför systemet som viruset nu kontrollerar till fullo och ser inte virusets genererade disklaster eller processorlast med de ordinarie windows-verktygen - förutom att allt kommer vara trött och dålig respons och det är mycket mer hårdlastad CPU där processorfläkten inte går ner i varv som brukligt vilket ofta märks mest på laptop men kan missas på stationär dator.

Sådana virus kan man bara komma åt om man botar annat os med antivirusprogram från USB-sticka som scannar igenom din systemdisk (flertalet AV-företag har sådana iso-images att ladda ned och brännas till bootbar USB-sticka - och skall göras med en dator som inte misstänks ha virus i sig), då viruset i det läget har modifierat boot-delen av windows så att det startar sin egna kod allra först och kapslar in den senare windows-körningen att windows själv inte se något alls av det...

UEFI-systemet i BIOS var tänkt att ha mekanismer som förhindrar sådant (signerade boot-loaders) men virusinfektionen kan komma in i ett steg senare i boot-processen ändå.

Sedan är det som redan nämnt att nedladdning av uppdatering för windows kan börja loopa då MS använder sig mycket gammal dret i programväg för sina uppdateringar som de inte orkat att skriva om till 64-bitars program och därför kraschar om. tex loggfilen för installationen blev över 4 MB stor när det annars bara är kring 100 kByte stora för att använda komprimeringsprogrammet var bara 16 bitars från win95-tiden och andra corner-case som de inte besvärat sig att finna... och så börja det från början med ny nedladdning från början igen...

Av xxargs

Du får starta taskmanager och i den (under performance) öppna resource monitor och se vilka program som skriver som en tok mot SSD under dessa dagar - kanske fått in malware som bryter diskbaserad kryptovaluta...

10 TB om dan ger ca 1 GB/sek och det är nära dubbel så fort som det är möjligt över med SATA-anslutning men möjlig över NVMe - tills SLC-cachen är full och efter det 40 - 90 MB/s, så det hela verkar lite fishy - har du provat med andra program för SMART än disksentinell så att det inte programmet som misstolkar siffror.

Med så hård disklast så borde din dator i allmänhet inte kännas alert heller...

Av xxargs
Skrivet av murzoo:

Nu blir det Windows på linux-kernal. Det är enda vägen framåt!

Håller med - MS behöver en OS som inte är så hårt knutet till NTFS som filsystem då de med nuvarande windows har målat sig in i till en väldigt lite fläck i ett hörn idag, deras försök med ny filsystem som ReFS har inte fallit väl ut och heller inte koncentrerat på vad för filsystem MS verkligen behöver för att hålla sin plattform fungerande framöver.

Det handlar om att hantera flash-minnen, zoner på SSD/NVMe och snurrdiskar (tex 32 MB-block som minsta skrivstorlek mot SSD/NVMe eller mot snurrdiskar med SMR-teknik.) och en hel del annan optimeringar för dagens användning och sökmönster som man inte med bästa vilja kunde se framför sig när NTFS en gång designades.

Jag gissar att det blir mer eller mindre är en linux-liknande kärna i botten eller vart fall drivrutin-paket för att kunna använda i linuxvärlden vanligt använda filsystem och sedan olika emuleringslager för NTFS-specifika funktioner och kanske VM-lager för bakåtkompabiliteten med tex. win10-funktionalitet.