Inlägg

Inlägg som EkorrenHJ har skrivit i forumet
Av EkorrenHJ

Det är ett 280 av Sapphire.

Av EkorrenHJ
Skrivet av Christley:

har ingen lust att läsa en wall off text men kan kan försöka hjälpa med de jag snappade upp.

vill du ha en vr experience men på samma gång vara säker på framtiden så hade jag skaffat en 6700k, vänta på att nya pascal eller polaris släpps om ~2 månader. de enda jag hade sparat i den datorn är chassit, ssdn och nätagget.
sen antingen sålt eller gjort något annat med de resterande delarna

Tack för snabbt svar.

Vad kan de säljbara delarna vara värt på Blocket tror ni?

Av EkorrenHJ

Upptäckte att jag inte var så tydlig med min frågeställning. Jag ber om ursäkt för det.

Det jag söker råd för är vad jag ska tänka på för att få bäst prestanda för bäst pris efter mina behov ovan? VR och 4K Gaming är krävande. Om jag bygger datorn för det bör den även klara de andra uppgifterna jag vill att den ska användas till. Gav några exempel på CPU, moderkort och GPU ovan. De ligger alla rätt högt i pris. Finns det något billigare som ändå har prestanda nog att vara framtidssäkert inom VR och 4K Gaming?

Jag har väl ingen direkt maxbudget annat än sunt förnuft. Tänker inte köpa något grafikkort som är dyrare än 8000 kr och tänker inte heller köpa ett uppgraderingspaket som är dyrare än så. Men trots att budgeten är rätt hög sparar jag gärna pengar där det går.

Tacksam för svar.

Av EkorrenHJ

VR-kompatibel med framtidsutsikt

Jag brukar uppgradera datorn med några års intervaller och känner att det börjar bli dags nu igen med kraven för bra VR-upplevelser och 4K.

Min nuvarande dator ser ut som följande.

AMD FX-6300 Six-Core Processor 4.00 GHz (jag har inte full koll på vilken fläkt jag använder för tillfället)
Ballistix Sport 8 GB RAM 1600MHz
GA-970A-DS3P
AMD Radeon R9 200 Series
Samsung SSD 840 120GB
Define R4 Black
Integra R2 750 W

***bort/moderator****

Jag har redan beställt Windows 10 Home 32-bit/64-bit USB Svensk och Samsung 850 EVO Series Basic SATA III 2,5" SSD - 500 GB. Jag bör få dem vilken dag som helst. Bara att byta operativsystem kommer att göra under för den här maskinen. Windows ska in på nya hårddisken och den gamla på 120GB ska agera lite extra lagringsutrymme.

Jag tror att mitt nätagg och mitt chassi håller en uppdatering rätt bra.

Processorn är okej och klarar med nöd och näppe ett VR-test. Det är inte bra nog. Alternativen för min del är Intel i7 6700K Skylink eller alternativt en Intel i5 6600K Skylink. Jag har tittat på några uppgraderingspaket som kombinerar i7 med Z170, 16GB DDR4 och 212 Evo Cooler. Brorsan som är mer kunnig än mig tycker att jag klarar mig bra på en i5:a men jag är lite av en märkesbög och känner att det kan vara värt att slå till med någon extra tusenlapp för den högre prestandan. Framtidsutsikt är viktigt trots allt. Vill inte behöva uppgradera igen alldeles för snart.

Det är svåra tider för grafikkort. Jag känner att jag vill ha prestandan hos 980 Ti 6GB men den är förbannat dyr. Jag känner också att i och med kommande Pascal och Polaris kanske 980 Ti 6GB tappar en del pris inom kort (eller så kanske jag till och med tar något av de nya korten om prislappen ser bra ut). Ett alternativ är att skaffa en 970 nu med avsikt att uppgradera igen till hösten. En 970 är dessutom en ordentlig uppgradering på mitt nuvarande kort. Det tråkiga är dock att jag helst vill undvika att uppgradera igen redan till hösten. Jag litar inte heller på att köpa begagnat. Har blivit blåst förr när jag köpt begagnat.

Nu till budgeten. Jag är inte rik och har inte mycket undanstoppat. Jag jobbar heltid vilket gör att jag kan unna mig något ibland och jag lever annars rätt snålt. Har relativt låg lön. Har dessutom nyligen köpt en S7 Edge till fullpris. Men å andra sidan får jag tillbaka 9000 kr på skatten i juni. Jag skulle kunna köpa allt på en gång med det lilla jag har undanstoppat. Jag skulle annars kunna köpa det del för del under loppet av 2-3 månader och njuta av den lilla bonusen när skatteåterbäringen kommer i juni.

Å andra sidan är jag jävligt sugen. Så svårt svårt. Vill gärna spara pengar där det går men är inte så jättesugen på att hålla tillbaka på prestandan heller eftersom jag inte planerar att uppgradera igen på några år.

Alla tips och råd är välkomna.

Edit: Vill lägga till att jag har som mål att faktiskt köpa VR och en 28" 4K-skärm under året också. Men eftersom det blir 10-12000 kr extra bara för den delen väljer jag att fokusera på burken nu och se vad ekonomin tillåter framåt hösten.

Edit 2: Förutom VR och gaming är övriga saker jag använder datorn till "multitask-surfande" (d.v.s. jag har alltid flera fönster av något uppe på två skärmar - kanske streamar Netflix medan jag slösurfar). Andra saker jag gör under "multitask-surfande" är att spela lättare spel som kräver mindre direkt engagemang (som Hearthstone vilket man lätt kan göra medan man fokuserar på en film eller något på andra skärmen). Sysslar även en del med att teckna och måla digitalt med Photoshop och pen tablet. Har även sysslat en del med videoredigering (inte nyligen men vem vet om jag blir sugen igen) samt layout i redigeringsprogram (är ett intresse jag fått i och med utbildningar i grafisk formgivning och sånt). Det senare kan kräva en del processorkraft, framförallt när jag gör det samtidigt som jag gör andra saker. Brukar även konstant ha många program i gång samtidigt vilket tar på CPU och minne för att jag är för lat att stänga ner saker som jag kan vilja starta upp igen snart.