Inlägg

Inlägg som ulanddanne har skrivit i forumet
Av ulanddanne
Skrivet av Shudnawz:

Well, 1a borde ju vara att börja byta de komponenter som inte bytts, dvs CPU och PSU primärt (disken i sista hand, ur mitt perspektiv).

Men alltså, du har bytt moderkort mellan datorerna, men varit noga med att ta ur processorn varje gång så den har varit kvar i samma maskin? Det låter ju jättebökigt istället för att bara ta hela brädan med CPU och hela skiten och flytta?

Jag förstår att det kan tyckas bökigt, men alla som har en tonåring vet hur ödesmättat det kan vara (för dem) om det inte fungerar att spela/streama(hennes gamla i7 2600 orkade inte). Hon fick låna min maskin, som inte krånglade vid tillfälle. Sen hjälpte jag henne att köpa och montera en motsvarande men lite billigare moderkort/HDD/Minnen. Jag tänkte att den nya 3600:an kanske var ett bättre exemplar därav tog jag den och tillbaka resterande delar från min maskin.

Till saken hör att jag kör ett väldigt litet mini-itx chassi som passar mer eller mindre bra med vissa moderkort och den optimala kylaren för just det chassit. Dottern har velat byta chassi när vi satte upp hennes gaminghörna så då har jag ändå passat på att byta ut delar för att försöka utesluta vissa delar som boven i dramat. Vilket lett mig till följande tre potentiella felande komponenter.

Men någon i denna tråd tipsade om en mjukvara jag kunde kika på, för att slippa krångla med att fysiskt byta ut komponenterna, det faktum att det händer med så långa mellanrum gör ju en sådan process ganska långdragen dessutom.

Av ulanddanne

Blåskärm - ibland

Jag satte ihop en dator till mig och senare en snarlik till dottern. Jag har bytt fram och tillbaka komponenter mellan dessa två riggar, de är båda Ryzen 3600, men oavsett om jag byter minnen och moderkort så har dottern aldrig problem med sin rigg - jag däremot får alltid blåskärm nån gång i månaden, emellanåt kan jag få ett par stycken ganska tätt och sedan är det lugnt ett bra tag. Därav orkar jag aldrig utreda vad som ligger till grund för problemet.

Det som händer är följande: Blåskärm
Datorn bootar om och hårddisken kan inte hittas (tills dess jag stängt av datorn helt)
Jag måste ALLTID avaktivera Bluetooth i bios, in i windows, starta om, aktivera Bluetooth igen - annars tappar datorn kopplingen till bluetooth var tredje sekund och det plingar konstant.

Jag har någonstans kommit till slutsatsen att felet borde ligga på följande:
1. Processorn som alltså varit konstant.
2. Hårddisken som också varit konstant
3. PSU som varit konstant

Tips? Tips på enkla sätt att felsöka detta?

Av ulanddanne
Skrivet av Robins:

Har du provat leka med inställningarna i spelet?

Edit: Tydligen kan jag inte läsa....

Jo, det har jag. Kan nämna att jag testat alla tänkbara upplösningar samt low, medium och high inställningar. Inga komponenter är i närheten av att maxas trots att jag kör på bästa kvalitet och uppskalning 1,5 (1440P).

Hade jag inte kört spelet helt utan problem tidigare hade jag släppt detta (som så många anda) men jag vet ju att det går att spela spelet utan drops, kan bara inte förstå vad som ställer till det denna vända.

Av ulanddanne

Genshin impact frame drops - driver mig till vansinne!

Hej!

Jag har nu bytt dator fem gånger, jag kan inte för mitt liv begripa varför jag inte kan lira Genshin impact utan störiga frame drops titt som tätt som sabbar hela upplevelsen.

Jag började med en Ryzen 3600 + RX 5600xt när spelet lanserades och har kunnat spela felfritt fram till för någon månad sedan när tonårsdottern snodde min dator då hon behövde en lite mer modern burk när hon började med streaming.

Jag fick hennes gamla i7 2600 + rx 580 och fick massa problem med drops i Genshin impact. Jag bytte upp mig till en i5 4690K (som jag körde i 4,5GHZ) men problemen kvarstod. Jag köpte en ny dator igen Ryzen 3600 + RTX 2060 men problemen kvarstod, bytte tillbaka till mitt ursprungliga rx 5600 XT och problemen är mindre men jag får fortfarande drops om än mindre än tidigare. Testade även ett gtx 1060 och det fungerade rätt bra med knappt några drops men hade redan lagt ut det till försäljning och inväntade min nya dator...

Jag har installerat rena Windows 10 vid varje byte av dator/komponent. Jag har alla de senaste drivrutinerna, jag har provat med och utan freesync (HP Omen 32) testat ny och gammal HDMI-sladd... testat med alla kombinationer av inställningar både i spelet och i inställningar för grafikkorten, testat 60 och 75HZ, jag kan på min höjd få droppen att minska men aldrig försvinna.

Någon som har tips på vad jag kan ha missat? Jag har provat med och utan överklock, testat att undervolta... HJÄLP!!!

Vissa hävdar att Unity ligger bakom problemen som så många upplever med drops. Jag funderar på om det inte kan vara senaste version av Windows som är boven i dramat.

Av ulanddanne
Skrivet av Särimner:

Absolut om du har bra sample, du får fram ditt sample genom att köra diagnostik i CTR.

jag fick bara en siffra 3.18 tror jag var resultatet på hela prollen och ett ccx med 3.17 och det andra på 3.22. Hur jag omsätter det till "dålig, medel, bäst" vet jag inte...

Av ulanddanne
Skrivet av Felixark:

Någon som vet om detta är värt att göra på en amd ryzen 5 3600 allstå om det blir någon ökning prestanda.

Fick detta på min 3600: Gick från 4090 på båda CCX:en till 4000 och 4025, från 1.361 ner till 1.256 i volt men tappade 70 poäng i CB.

Kontentan är väl att man kan få ut snarlik prestanda men sänka strömförbrukning och temperatur. Körde bara en snabbis på lunchen så inte hunnit sätta mig in i resultaten i detalj ännu.

Jag kör ett ITX-bygge i ett NCase chassi (väldigt litet) så kan jag få ner temperaturen 10c så är jag ganska nöjd (inte hunnit kolla exakt vad nya tempen ligger på).

Av ulanddanne
Skrivet av pokerproffset:

Tydligen är min 3800x bronze exemplar, riktigt skit exemplar.. testade både undervolt (1.175v) och övervolt (1.350v) och undervolt gav mig 4050mhz. mindre än original. övervolt gav 4350 på CCX1 och 4300 på CCX2.

Var ser man rankning "bronze"? Tror min 3600 inte klarade sig särkilt väl, gick från 4090 på båda CCX:en till 4000 och 4025, från 1.361 ner till 1.256 i volt men tappade 70 poäng i CB.

Av ulanddanne

Demon´s souls ser fantastiskt ut, men är uppriktigt orolig att det blivit ett enklare spel som saknar den där känslan av precision man får med originalet... Någon mer som uppmärksammat att det ser ut som det blivit något Sony vill ska vara "mer tillgängligt för alla" det vill säga; ett lättare spel?

Av ulanddanne
Skrivet av pv2b:

Är det i så fall inte enklare att bara skaffa/bygga en router som klarar OpenVPN? Varför ska du ha kvar din befintliga router?

T.ex. bygga något baserat på OPNsense eller pfSense. Har du tur går det t.o.m. att använda din Mac för det.

Jo, jag inser förstås att det bästa vore att köra ett OS som är mer ämnat ändamålet, problemet är att jag tycker minin är vansinnigt trevlig att ha som surfdator (har en pc som huvuddator). Så jag har liksom gått från att tänkt köra någon linuxdist för nätverk till att fästa mig lite vid maskinen. Känns så där att köpa ytterligare en dator...

Av ulanddanne
Skrivet av giplet:

Det är möjligt, men kräver en del konfigurering.

Din NAS kommer att hamna på ett eget nätverkssegment bakom Mac minin, så typ får du ytterligare en router i ditt nätverk. Sedan jag gissar att du vill kunna komma åt din NAS från dina andra datorer också, så det måste minin också hantera.
Ingen svår konfigurering för den som kan.

Tack för input, gissade att det inte var ”plugg&play” även om det förstås hade varit trevligt om allt bara funkade... får nog ta mig en funderare.

Av ulanddanne

Använda Mac mini som router? (WireGuard)

Hej,

Jag har en Mac mini som jag skulle vilja använda mellan mitt nätverk och Nas, främst för att kunna köra WireGuard till min Qnap nas som i dagsläget trasslar en del med protokollet OpenVPN, för att inte nämna den hastigheterna (eller avsaknaden) som OpenVPN dras med.

Tanken är alltså att min Mac är trådad till min router, jag använder sedan en USB-adapter för att få ytterligare en nätverksport som i sin tur kopplar in min nas och i MacOS hanterar jag VPN-tjänsten.

Är detta möjligt? Är det krångligt att åstadkomma?

Av ulanddanne
Skrivet av Plattelöparn:

Även 1U-kylare är förmodligen för höga för 3020 Micro, dessutom är det inte vanligt 1150-fäste i den. Liknar 2011 narrow. En lösning kanske vore att köra burken utan lock och montera en tornkylare med justerbart fäste.

Ser ut att finnas relativt låga koppar-kylflänsar till server men just denna micro-pc verkar ändå ha en fästanordning som liknar AMDs mer än intel, eller det du föreslår 2011 narrow... dessutom skulle alla kylflänsar hamna fel för luftflödet då det verkar som (om de mot förmodan skulle passa att fästa) Dells servrar har en annan orientering mot hålen i 3020:an.

Har lurat på att ta upp ett hål och köra en Noctua 80mm (low profile) på utsidan av chassit. Beställt en ny fläkt från kina, om den har samma störiga ljud som den som satt i kan det nog bli högaktuellt.

Av ulanddanne
Skrivet av Sions:

Är det inte vanliga lga1150 kylare? Har bytt till vattenkylning i en tidigare server jag hade, var dock supermicro, var samma kyllarfästen som vanlig dator.

Hej, tror Dell har en egen standard (eller flera) med mått som jag tycker påminner mer om AMD mer avlånga fästanordning (åtminstone i denna lilla maskin).

Av ulanddanne

Modda kylarlösning Dell 3020 Micro ?

Jag har nyligen införskaffat en liten trevlig minidator från Dell som jag tänkte köra MacOS på (säga vad man vill om det) vilket känns som ett roligt litet projekt. Datorn kostade inte många hundralappar, har lagt lite ytterligare på att uppgradera processorn och ram.

Tanken är någonstans att datorn ska gå dygnet runt då jag tänkt använda den, förutom som generell surfdator även som router (WireGuard) till min nas - och min primära dator får vila tills dess jag vill spela eller göra något mer seriöst.

Något som slog mig under gårdagen när jag uppgraderade processorn till en i5:a (tidigare Pentium) är att datorn väsnas en hel del och ligger på en relativt hög temperatur som inte borde vara så svår att få ner om man bytte/moddade kylarlösningen.

Efter att ha vänt mig till oraklet vid namn Google insåg jag att Dell producerat en hel del rena kopparkylflänsar primärt till server - som åtminstone till ögonmåttet ser ut att kunna passa denna lilla maskin.

Någon som har någon erfarenhet om Dells kylarlösning på server? Är de skillnad på fästanordningen, finns det någon standard så man likt LGA 1150 direkt kan avgöra om det går att skruva på kylflänsen (bortser från övriga mått som kan stöka till det).

Av ulanddanne

Förvirrad. Trodde Windows 10x skulle vara operativsystemet med dubbla skärmar? Android?

Av ulanddanne
Skrivet av Krippa75:

Är det nån bakgrundsprocess som går? Typ att scanna filsystemet, hämta uppdateringar eller liknande?

Tror på virus, borta efter ominstallation av Windows 10

Av ulanddanne
Skrivet av [SmR]BMF:

@ulanddanne: senaste bios? senaste chipset drivare?

Japp och japp. Tror på virus, borta efter ominstallation av Windows 10.

Av ulanddanne
Skrivet av Shiprat:

Vad mäter du användninge med innan du öppnar aktivitetshanteraren?

Låter som typiskt beteende för någon slags cryptominer infektion, men de brukar ju belasta 100%.
Är allt annat nerstängt, inga browsers uppe?

Körde med senaste CAM, har någonstans uteslutit att CAM läser fel eller är anledningen till belastningen. Tror nog det kan ha varit något virus (hade för skojs skull testat en trainer på ett spel). Slutade med att jag gjorde en ren ominstallation och nu är problemet puts väck.

Just att den slutade använda resurser när man startade aktivitetshanteraren, och började tugga igen när man stängde ner aktivitetshanteraren tycker jag pekar på virus, även om den bara stal lite och försökte dölja detta för gemene användare liksom.

Av ulanddanne

Ryzen 3600 idle:ar inte?

Bytte nyligen till ett ITX system (tidigare E-ATX samma prolle). En sak som störde mig enormt med ett helt nytt system och en ny installation av Windows är att min prolle alltid ligger på 10% användning, tills dess att jag öppnar upp aktivitetshanteraren, då går den ner till 0-1% och fläktarna går ner i varv... stänger jag ner aktivitetshanteraren så går den tillbaka till 10%...

Någon som har en susning vad detta beror på?

Av ulanddanne

38 liter står det i rubriken, någon som har de faktiska måtten på lådan? Ingen tycks ha måtten av alla som rapporterat om lådan.

*Såg i texten att det är detaljer som de går ut med närmare lansering. Borde inte vara toksvårt att räkna ut dock.