Inlägg

Inlägg som Frekeb har skrivit i forumet
Av Frekeb
Skrivet av Decster:

Om man kan hitta tester så borde 6700K prestera på ungefär samma nivå som i3 10100/F.

Ett grafikkort från AMD vore nog smartast då deras drivrutiner inte kräver lika mycket CPU-resurser så i teorin kan man få lite mer prestanda jämfört mot Nvidias motsvarighet. Dessutom så brukar de vara lite mer prisvärda. Kanske RX 6600 / 6650 XT, eller 6700 XT om man vill ha mer VRAM?

RX 7600 XT ryktas också att släppas i slutet av maj om man orkar vänta på tester och pris.

Körde på ett 6700XT, fick detta när jag kollade på en sida någon nämnde för att kolla bottlenecks; While running graphic card intense tasks, processor Intel Core i7-6700K will be utilized 100.0% and graphic card AMD Radeon RX 6700 XT will be utilized 98.4% .
Känns spontant som en väldigt bra matchning, och inet råkade ha ett kort i fyndhörnan för 4000kr just nu. Tack för hjälpen!

Av Frekeb

Ny GPU till 6700K

Hej, jag skaffade Resident Evil Village och upplever nu för första gången att mitt gamla 970 verkligen inte räcker till länge, men jag vet inte hur jag ska välja nytt kort. Min processor är en 6700K, minnet 16GB DDR4 2133Mhz och jag vet inte hur man hittar info om var den kommer börja strypa ifall jag installerar ny GPU.
Min budget landar väl runt ca 5000, men framför allt vill jag ha möjligheten att själv kunna jämföra lite. Alla tester av grafikkort visar ju med CPU som inte stryper, och tester med min CPU är så gamla så jag inte kan avgöra vad den är kapabel till idag.

Av Frekeb
Skrivet av Jygge:

vad ska man säga det finns gott om olika modeller av grafikkort nu enda nackdelen dom är ofta svin dyra
Ska man ha en enkel spel dator tror jag ett GTX 970 duger än på sina 3.5 Gb (4Gb)
sen finns det en uppsjö av vassare kort , enda problem jag har med mitt RTX3080 är minnes mängden när jag kör i 4K
men det är inte så stort att jag köper ett nytt grafikkort än på ett tag .

Så det är bra att dom rensar lite finns för många varianter nu ute på marknaden

Som ägare av 970 får jag tyvärr säga att det nått sitt slut nu, jag köpte nyligen Resident Evil Village och insåg att det kräver mer minne än vad min gamla trotjänare har att tillgå, så det blir väl att bita i det sura äpplet och se vad man kan hitta som inte ruinerar en idag.

Jag kör en skylake processor och undrar nu hur jag ska välja grafikkort, var hittar man info om vad en gammal processor klarar innan den stryper när man parar den med ett bättre grafikkort?

Av Frekeb
Skrivet av boibo:

För laddning av padda o telefon: vilken USB-C kabel somhelst funkar.

När det gäller över 60w så är det väl speciella kablar. Men det är få datorer som har mer än 60w laddare till att börja med. När dom börjar gå över det, tex workstations eller spelburkar, har dom inte usb-c utan egna laddare. Men dessa kan ju vara upp til 250w (vad jag sett).

Absolut inte korrekt, denna kabeln t.ex. https://www.computersalg.se/i/4167757/renkforce-rf-4381068-0-... klarar bara 0,9A 5V, vilket ger 4,5W. Min telefon klarar 25W genom PPS vilket gör att denna kabeln hade varit rejält mycket för klen för mina behov.

Ser för övrigt att PPS inte alls ingår i PD3.0-standarden, däremot tycks den användas där i de flesta fall.

Väldigt tacksam för en del bra svar, men vore hjälpsamt om folk inte gissar utan att säga att det är just vad de gör.

Av Frekeb

Synd med magnetkontakten, jag får väl hoppas att det börjar erbjudas från telefontillverkarna i framtiden istället. Tackar alla för informationen här!

Av Frekeb
Skrivet av stelex:

Jag har provat magnetkontakter. På sladden satt ju magneten fast, men på telefonen är det en USB-C med magnet och den lossnar från telefonen. För min del fungerade det dåligt.

Bra att veta, låter ju inte lockande ifall det är så. Vore trevligt om någon telefontillverkare erbjöd såna anslutningar som standard, då skulle det kännas mer stabilt.

Av Frekeb

Då vet jag ungefär vad jag ska ha. Är där fler tillverkare utöver deltaco som man kan lita på har bra kvalitet?

Jag hade gärna slutat använda usb, men Qi är inte ett bra alternativ om man använder telefonen samtidigt som man laddar, trådlös laddning är skräp när man måste lämna enheten på plattan. Magnetkontakter borde underlätta på den punkten, men eftersom jag inte använt det själv och tillverkarna inte verkar gilla det så har jag svårt att avgöra.

Av Frekeb

Innebär detta alltså att alla kablar över 15W eller vad det nu är automatiskt har stöd för PD? Är PPS också helt orelaterat till kabeln?

Av Frekeb

Är versionerna alltså helt enkelt hur mycket effekt den tillåter?
Då bör jag rimligen titta på högre än 25W ifall jag vill framtidssäkra.
Ja, jag vet hur man hittar dem, men är det någon med personlig erfarenhet av dem?
Kan man anta att de som är certifierade skriver ut det i butikerna? Vad är det för märkning på det?

Av Frekeb

Frågor kring USB

Hej, jag fick ännu en usb-kabel förstörd av ungarna, och tänkte köpa ny, men stötte på en massa frågetecken som vore kul att få klarhet kring. Min mobil är en Samsung galaxy S20 5G, den stödjer PD3.0, PPS och 25W laddning. Inte säker på när jag byter mobil då batteriet börjar tröttna, men lär byta upp mig i prestanda när så sker.

1. är PPS enbart relevant när man tittar på mobilen och laddaren, eller är det viktigt att kabeln stödjer det?
2. vad skiljer PD-versionerna? Butikerna verkar bara skriva att kablarna stödjer PD, men inte version.
3. hur mycket kräm kan man förvänta sig att en ny mobil skulle kunna ha nytta av?
4. hur är det med magnetkontakter? Jag ogillar slitaget i USB och skulle nog uppskatta en magnetkontakt, men vet inte om det påverkar laddningen, och hur kvaliteten är på sådana. Hur fungerar de med mobilskal?
5. hur avgör man om en kabel är bra eller dålig kvalitet? Förstår att wish inte är en bra plats att handla från, men är där särskilda saker man kan titta på för att avgöra om det är värt pengarna med ett visst märke?

Tacksam för svar.

Av Frekeb
Skrivet av Ernesto:

Jag försökte inte förminska, däremot plockade jag fram en teori som jag gissade att du skulle tycka vara stollig, som det faktiskt forskats på. Det är inte omoget alls. Men det visar på din reaktion på någonting du tror är helt befängt, baserat på dina samlade kunskaper.

Det är därför man har den vetenskapliga metoden, att det parametrar kontrolleras, det ska återupprepas, och det ska demonstreras mot en "gelikar", vilket betyder andra människor som forskar inom området, inte gemene man.

Om en "forskare" presenterar resultat som motbevisas eller försakas genom vetenskaplig metod, försöker få ut sin motbevisade teori via sociala media och ber "allmänheten" istället granska hans forskning som inte håller måttet, då är det ju något fel.

Forskning sker under kontrollerade former - Att Stefans moster blev bakfull när hon ätit jordgubbar bevisar inte att jordgubbar orsakar baksmälla, eller att Stina blev gravid efter att vaccinerat sig mot TBE, etc. Om inte alla parametrar är under kontroll kan ju resultatet bero på någonting helt annat.

Bara för skojs skull ger jag dig bevis på att man, än idag, forskar på fekalier och öppna sår (Helt seriöst, inge tokstollerier eller så):
https://www.nature.com/articles/s41598-020-68323-5

Nu håller jag generellt med om att Twitter, i sin rädsla att bli ställda till svars för vad som skrivs på plattformen ibland är lite väl ängsliga, men om det nu var så att man ville få ut information om att det faktiskt är ett problem med någon medicin, eller vad det nu kan vara för vetenskapligt område det gäller - Då gör man ju det genom att publicera sin forskning i rätt kanaler, så det kan granskas korrekt.

Jag ifrågasätter inte att folk forskar på bajsapplikationer, jag säger att det är oärligt att jämföra äpplen och päron, väldigt vanligt att man försöker förminska meningsmotståndare genom att prata om allt annat än ämnet. Jag ställer mig emot hela debattklimatet, sen vad folk forskar på bryr jag mig inte om.

Problemet är att merparten läser bara medias syn, om du publicerar forskning media ignorerar återstår bara impopulär media eller att själv tala till folk

Av Frekeb
Skrivet av AplAy:

Du skrev klart och tydligt att "folk kunde tystas för ifrågasättande" utan att nyansera uttrycket (dvs., visst "ifrågasättande är skitsnack vilket är varför det tystas"), varav min onödiga reaktion.

Om Du vill ha en öppen debatt så måste du också finna dig i en "gemensam objektiv verklighet" oavsett vad Du tycker om de "gemensamma objektiva fakta som råder". Exempelvis är det en oärlig öppen debatt om din första fråga skulle vara något i stil med, "Så hur kan vi bäst fånga Noch Less-monstret som?" Då har du inlett den öppna debatten med "falska fakta" eller så kallade "alternativa sanningar".

Detta blir givetvis mycket mer komplicerat när vi talar om mer komplicerade fakta (t.ex. vaccin) och även fakta som kan ändras i takt med att nya rigorösa data kommer in. Möjligen kanske du skulle fråga något i stil med, "Så, vilka andra alternativa medicinska behandlingar ska vi titta på när vi vet att vaccinering är farligare än sjukdomen?" Extremt oärlig inledning av en öppen debatt där du struntar i "gemensamma objektiva fakta". <- OBS: Ett exempel, inte att Du skulle vara så bakom flötet om vaccin. Eller?

Nyansera hit och dit, det är du som väljer att tolka in mer än vad som är sagt, hade jag avsett annat hade jag skrivit det.
Objektiv fakta kan du glömma i debatt, alla levande varelser utgår från sina subjektiva upplevelser. Upplever du att jag inlett på ett oärligt sätt så peka på var, ta inte upp saker som loch ness-monster om du vill ha en ärlig debatt någonstans.

Jag väljer att inte här ta ställning för eller emot vaccinet. Ett ställningstagande för eller emot detta vaccinet är för övrigt inte nödvändigtvis representativt för ens syn på övriga vaccin.

Av Frekeb
Skrivet av AplAy:

Dessvärre har Du fråntagit dig själv rättigheterna från att diskutera vidare när du semantiskt slarvigt likställer att folk som "tystas"/"censureras" i själva verket bara "ifrågasätter" (eller kanske är "skeptiska") när det uppenbart finns olika nivåer av vad som är "ifrågasättande" och vad som är "skitsnack under täckmanteln av ifrågasättande/skepticism".

Exempelvis så kan du ifrågasätta med godtyckliga källor eller så kan du ifrågasätta med känslor. Två starkt skilda nivåer av ifrågasättande som då får de svar de får... Åtminstone var ärlig med att du ifrågasätter med känslor istället för att försöka maskera det som om du ifrågasätter med godtyckliga källor när du egentligen inte gör det.

Tyvärr har Du gett upphov till ett nytt uttryck, "Jag är inte foliehatt, men ..."

Min rätt att diskutera är vad vi kallar yttrandefrihet, och du har ingen rätt att ta ifrån mig den, så skärp dig. Jag har aldrig jämställt llika former av ifrågasättande, givetvis väger vissa metoder tyngre än andra, och uppenbart är du inte bra på det. Nazisterna följde också auktoritet, vill du sänka nivån till att jag jämför dig med dem? Det är den nivån av argumentation du försöker använda, och det är detta jag menar förstör möjligheterna till öppen debatt, och detta är skälet till den allt kraftigare polariseringen mellan folk av olika åsikter.

Av Frekeb
Skrivet av Ernesto:

Det har ju att göra med att utgivaren (Twitter), kan hållas ansvarig, både moraliskt, men än viktigare, straffrättsligt, om allvarlig desinformation tillåts spridas via deras plattform.

Om nuvarande vetenskapliga uppgifter säger att man ska göra rent sår och en galen läkare hävdar att man ska ha bajs i såret, kommer, tyvärr, Twitter hållas ansvariga då det låtit galningen sprida den informationen.

Om galningen vill att hans metod ska tas på allvar, får han ju publicera sin forskning och få den peer reviewad av andra precis som alla andra. Vetenskaplig metod liksom.

Twitters 200 bokstäver duger ju inte till att rapportera årtionden av forskning och bevisning.

Löjligt att försöka förminska mitt argument genom att ta upp saker om att smeta bajs, ingen forskare försöker argumentera för det och det är en omogen jämförelse. Twitter kommer inte hållas ansvariga för att någon tar upp vetenskapliga rön som skiljer sig från statens officiella åsikt, och skulle så vara fallet är det definitivt inte moraliskt rätt. Vad säger du om folk som tar upp bieffekter de själva varit med om? Dödsfall? Att man kan argumentera för att färre dör utan vaccin gör inte verkliga dödsfall till en lögn, och likväl censureras folk.

Av Frekeb
Skrivet av Printscreen:

MEN DET ÄR JU DET SOM TWITTER GÖR! Det är därför dom här jävla mupparna måste skapa sina egna plattformar, för att inlägg just BLIR "rödmarkerade" och folk stängs av.

Sitter du och sprider direkt farlig dynga som extrem främlingsfientlighet eller antivaccinations-trams på facebook blir du avstängd. Systemet du förespråkar funkar ju!

Jag börjar tro att du är troll, för såhär blind kan ju ingen vara.

inb4 hänglås

När forskare som jobbar på just ämnet vaccin väljer att kritisera just detta vaccinet så är det alltså trams? De blir nämligen borttagna från facebook, och andra sociala medier. Alla som kritiserar något är inte foliehattar i morsans källare, och denna ensidiga censur spär på just foliehattarnas fantasier. Varför tystas folk bara för ifrågasättande?

Av Frekeb

Många tråkiga åsikter om yttrandefriheten här. Att man kan ogilla vad folk skriver betyder inte att möjligheten att skriva det är dåligt. Att man läser något som anses extremistiskt gör en inte extrem, ibland kan det vara intressant att få veta vad andra tycker och tänker om något. Den legala aspekten vet jag inte mycket om, men ni som oroar er för att man kan fastna i någon ekokammare eller åsiktskorridor, ni sitter redan i en. Vidga era vyer och lyssna på meningsmotståndare, det är er attityd mot dem som leder till polariseringen i samhället.
Jag har pratat med nazister, kommunister, islamister och alla andra knepiga typer jag stött på, och istället för att skrika åt dem har jag upplevt att många blir lugnare bara de upplever att folk inte förtrycker deras åsikter.

Och nej, att låta dem komma till tals innebär inte att låta dem komma till makt. Bygg inga halmgubbar och sluta anklaga folk för att ha allsköns åsikter bara för de ser annorlunda på saker.

Av Frekeb

https://www.elgiganten.se/product/mobil-tele-gps/laddare-och-...
Ser denna bra ut? Står att det är QC 3.0 och USB-C PD-kompatibel, antar att PD-kompatibel inte är en lögn så som HD-ready var när det begav sig.

Av Frekeb
Skrivet av Samsung:

Det finns Powerbanks i ungefär samma storlek (och prisklass) som har stöd för snabbladdning med Power delivery 3.0. Nu har jag inte testat exakt denna, men den verkar omtyckt: https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/elartiklar/powerbank/...

Låter som ett alternativ, har lite svårt att ta mig till netonnet innan helgens pokemon go-event dock, så får väl se vad jag hittar på elgiganten, eller nöja mig med den jag skaffade så länge

Av Frekeb

Då tackar jag för bra svar, tråkigt besked, men inget att göra något åt antar jag. Något bilbatteri släpar jag nog helst inte med mig, även om man inte kan stava till mobil utan bil.

Av Frekeb
Skrivet av Samsung:

Om man tittar på specifikationerna på utgången "USB 1: 5V / 1A / USB 2: 5V / 2,4A / USB-C: 5V / 3A / Maximum Output: max. 5V / 3A" så verkar det inte vara USB PD 3.0 (Power delivery) / QC 3.0 / QC 4.0 eller någon annan typ av snabbladdningsstandard, utan bara vanlig 5V med lite högre effekt. Jag skulle nog returnera och välja en powerbank som har stöd för USB PD 3.0.

Är power delivery en nödvändig sak för att kunna ladda i 3A? Vad är meningen med 3A om den inte laddar i det?