Inlägg

Inlägg som Nefrums har skrivit i forumet
Av Nefrums

finns i stort sätt bara en metric som är relevant, hur snabba de är. dvs svarstiden. CL / frekvens

Av Nefrums

Enda dagen på året man blir glad över att bolåneräntorna är höga är när man tittar på sin deklaration!

Av Nefrums

kommer bli dyrt att använda swish...

Av Nefrums

Tycker bilden mer ser ut som den är gjord med ms paint, AI bilder är inte så dåliga.

Av Nefrums
Skrivet av pine-orange:

Solceller blir CO2 neutrala efter några års användning, i en värld med koldioxidskatt är det mer synd om köttätare och folk som använder fossila bränslen på olika sätt (flyga, köra,...) i så fall. Det kan aldrig bli koldioxidneutralt.

Det där stämmer inte alls, i alla fall inte för några solceller som finns i dag. Om man tex köper kinesiska solceller där allt kiselet framställs i kol eldade smelterier, så blir inte solceller co2 neutala inom sin livslängd om de inte sätts upp på en mycket solig plats, dvs inte i norra Europa.

Det går att tillverka solceller på ett co2 vänligt sätt, (samma för cement och stål etc.) Men det är inget som görs/finns på marknaden idag. Men det är ofta det exemplet som skrivs i reklam mm ändå.

Av Nefrums

Vänta bara tills vi får koldioxid skatt på saker. Då kommer ju allt som är tillverkat av kisel att få en känga. Men det kommer nog ta ett tag innan det införs för det är politiskt svårt att erkänna att tex solceller är sjukt dåligt för miljön!

Av Nefrums

Mycket rolig tråd detta. Det finns två konkurrerande operativ system med 20 vs 80% marknadsandel. Men i ett litet insignificant hörn av världen så är den mindre av de två mer populärt i vissa kretsar, så då håller det stora totalt dominanta operativsystemet på att dö ut?
Snacka om att man måsta ha skyddslapparna på för att starta denna tråden! LUL

Hurvida Apple kommer att dö ut helt innom de närmsta åren eller inte är därimot en intresant fråga. Apple har ju verkligen gått all in på Kina och det finns ju de som tror att Kina kollapsar snart och då är det ju kört för Apple. Men om Kina skulle fortsätta existera som ekonomi ända tills 2030, vilket inte så många tror är så troligt så skulle ju Apple ha tid på sig att flytta sin verksamhet.

Av Nefrums
Skrivet av mkk:

Känns mer sannolikt att 1 av 10 streamare har bildkvalitet i åtanke och den största begränsningen är väl oftast själva tjänsten och inte inspelningen?

Som streamare kan jag bekräfta att detta inte stämmer. Tjänsten man använder sätter begränsingar på vilken bitrate man kan använda. Vilken encoder man använder påverkar hur bra kvalitet man får ut av den bitraten.

AMDs encoder är fruktansvärt värdelös, ska man köra GPU encoding så när det nvidia som gäller, så har det varit i åratal. Encoding är inte så tungt att man måste ha ett häftigt grafik kort för att driva det, (brukar ligga runt nån % GPU för mig, som visserligen har ett häftigt grafikkort). Att encoda via cpu går också bra men det tar ju en del kraft fån cpun. mycket mer så en det tar från GPU.

Av Nefrums
Skrivet av Squallie:

Tråkigt att en till, utöver Netflix, börjar ta extra betalt för 4K. Antar att det kommer sprida sig till alla..

Detta är ju inte så konstigt då det är direct relaterat till deras kostnader.

Av Nefrums

man kanske skulle passa på att köpa ny cpu nu innan chip shortage 2.0 kommer, inte helt otroligt att detta är sista cpu generationen på länge.

Av Nefrums

4000 serien har inte mer preformance/pris.

Den är snabbare och dyrare. vill du ha ett snabbare kort kan du köpa 3070 eller vänta på 4060. de kommer vara mycket like både i pris och i prestanda.

Av Nefrums
Skrivet av thu:

Vilka varvtal får du köra fläktarna i för att kyla allt? Du har inte börjat få ett tickande/knattrande ljud från dem? Behövde rycka de medföljande 140mm nu efter endast 2½ månad, och då jag gjort det hör jag att det finns en svag antydan till samma ljud från 180mm också.

Nej det har jag inte märkt. Jag kör dem baserat på temp så de varierar lite i varvtal.

Av Nefrums

Bara flytta till kina eller nåt annat land med lika extrem populationskollaps. Där har ju lönerna i snitt ökat med x15 sen år 2000.

Av Nefrums
Skrivet av slipbit:

Det är ju sånt här beteende som gör att inflationen biter sig fast. Mat kan man inte leva utan, men ett vattenblock går utmärkt.

Det är bara att vänja sig. Inflationen vi ser nu är bara början. Den är driven av populationskollapsen och de-globaliseringen, och det kommer inte bli bättre på flera årtionden.

Av Nefrums

Att full x3d skulle vara bättre än halv x3d är ganska väntat.

Av Nefrums

tänkte jag skulle svara att jag har bygget med en sån i torrent, men så har nån redan länkat in en bild på min burk!

fins fler bilder i denna tråden: #19331530

Av Nefrums

Att ha mer ram än man använder ger 0 vinst. Spel som kräver mer än 10Gb ram är sällsynta.

Av Nefrums
Skrivet av ronnylov:

Detta är också intressant:
https://www.tomshardware.com/news/windows-11-gaming-benchmark...

Är hyfsat säker på att det var aktiverat som default när jag hade gjort ren installation av Windows 11 Pro.
Går att stänga av om man vill ha bättre prestanda. Gjorde skillnad i benchmarks även med min 13700K.
Men det ska väl ge extra skydd mot virus så man får väl fundera på om det är värt risken.

Att VBS skulle skydda mot virus är en sanning med modification. Det kan hjälpa lite mot vissa typer av riktade attacker. Inget som gemene man behöver oroa sig för.

VBS sänker prestandan ganska mycket i vissa spel, typ 10-20%. För både Win10 och 11. skilnaden är att VBS är påslaget per default i win 11 och av per default i win 10.

Av Nefrums

jag är lite besviken på ddr5. Det finns fortfarande inget ddr5 som ens kommer i närheten av att vara lika snabbt som ddr4. Trodde faktiskt det skulle gå snabbare. Men det blir lite bättre, de nyaste ddr5 minnena har ju 9ns. Det är ju bara 20% långsammare än ddr4.

Av Nefrums

Det måste vara svårt att sätta rätt pris när marknaden svänger som den gör.

3000 serien hade ju alldeles för lågt MSRP, den borde ju legat 50% högre. Så att de hade gått att få tag på. Antar att Nvidia har svurit mycket över hur mycket de gick miste om där och satt priset på 4000 serien efter det. Men de har kanske satt det lite väl högt nu.