Inlägg

Inlägg som muunkie har skrivit i forumet
Av muunkie
Skrivet av Pitr-:

Det beror förstås på vad man menar med osäkrare. Man kan ju se det som så här, många kameror kommer med en ur säkerhetsperspektiv urusel standard-inställning, vilket i sig inte behöver vara något problem, såvida inte installatören inte håller mycket högre klass och låter standard-lösenordet få vara kvar för "enkelhetens skull" så det ska vara lätt att ta sig in i kamerorna för butikspersonalen.

Jag skulle säga att komplikationen med just ringklockskamerorna är att de i 99 fall av 100 är beroende av en molntjänst aka någon annans server någonstans i världen. Därtill har vi troligtvis en mobil-app involverad som står för själva gränssnittet ut mot dig som användare.

* Säkerhetspraxis hos hosting-leverantören som tillverkaren har valt att använda sig utav (Alibaba Cloud, Amazon, osv)
* Säkerhetspraxis i tillverkarens servrar som huseras i ovan hosting-lösning
* Säkerhetspraxis i mobil-app, delar denna källkod mellan plattformarna (Google och Apple) för att säkerställa samma nivå av säkerhet på båda plattformarna?
* Säkerhetspraxis i själva kameran, ansluter denna säkert in mot ditt nätverk? Kommunicerar enheten med tillbörlig TLS 1.2 eller 1.3 protokoll ut mot ovan huserade servrar som tillverkaren har satt upp för lösningen. Uppdateras grundläggande komponenter såsom OpenSSL genom att linux-basen som mjukvaran bygger på hålls uppdaterad (här är svaret 100% nej när det kommer till kinesiska prylar )

Om vi tar en incident i närtid som exempel som påvisar potentiella problem med standardupplägget med server-lösning någonstans och kamera-flöde in mot denna. Ring råkade ut för att okända människor pratade med deras barn via kameror i hemmen, sårbarheten där var enkel och det vanliga "återanvändning av lösenord". Dvs att användarna inte skötte deras ansvar i säkerhetskedjan, vilket gjordes än värre av att Ring inte vågade ställa krav på flerfaktorautentisering för att undvika att alienera sig med kunderna.

Vad gäller Google Nest och deras lösning så skulle jag säga att säkerheten där är mycket god då Google verkligen anstränger sig med införda krav på flerfaktorautentisering. Men ni känner säkert till Google Drive-incidenten där användare plötsligt kunde få tillgång till andras filer, så risken finns förstås att något sådant även skulle kunna hända för dörrkameralösningen, om nu inte Google har ansträngt sig extra att separera lagrings-domänerna ytterligare.

Själv har jag varit lite sugen på en ringklockskamera, men några grundstenar som måste vara på plats för att jag ska övervåga en produkt för detta är följande
* Enheten måste kunna ansluts till nätverk med kabel (för att undvika att extern part fabriksåterställer enheten och tar över den)
* Nätverkskabeln termineras mot separat VLAN/nätverk med begränsad åtkomst (utifall någon bryter loss kameran och kopplar in sig på nätverkskabeln)
* All videolagring sker antingen i intern SD-lagring i enheten eller i en lokal NAS
* Kommunikation mot mobila enheter sker endast via lokal Home Assistans-serverinstans

En Reolink mao

Av muunkie
Skrivet av m3tr0:

Kontanter FTW!

Swish och ICA-appen FTW

Av muunkie

DS18B20 ska tydligen klara -55°C till 125°C så att bygga en egen sensor med en ESP32 och köra esphome kanske vore något för dig?
Då kan du köpa display med och visa värdet på direkt.

Av muunkie

Vet inte om dom du nämner fungerar men jag själv använder dessa:
https://www.amazon.se/gp/product/B08BTLYSTM/ref=ppx_od_dt_b_a...

Använder för att styra switchbot prylar bl.a.
Jag har ingen BT inbyggd bt i min HA server.

Av muunkie
Skrivet av Nasso:

Jag tror det är första generationen... Model B från 2012....

Låter rimligt. Ska absolut testa home assistant det första jag gör. För sonos-grejerna kräver det inte att jag köper något nytt (om jag tolkat det rätt). Lite osäkert om jag kan kontrollera volym på sonos-enheterna via home assistant. Jag tolkar det som att jag inte kan det: https://www.home-assistant.io/integrations/sonos/

Du kan absolut justera volymen.

Själv använder jag detta kortet:
https://github.com/johanfrick/custom-sonos-card

Av muunkie

Vilken Pi är det du har? en 3'a fungerar bra att börja med för att se om du "trivs"

Kanske kan vara värt att spana in Aqara's hubbar + tillbehör, dom har väl homekit stöd på det mesta.

Personligen så skulle jag behålla Sonos och satsa på en Sonoff sticka istället för conbee, köra HA på någon enkel hårdvara för att sedan exponera det du ansluter till Homekit.

https://www.m.nu/ har ganska bra priser och alltid 4 för 3 på Sonoff prylar.

Av muunkie

Har Telia 250/250 Fiber och har inte haft några problem alls.

Av muunkie
Skrivet av Bosse78:

Tro vad som är så speciellt med orginalkabeln då...

Den till mitt tangentbord var nog ingen datakabel bara.

Skrivet av richie80:

Vet du om bluetooth och 2.4ghz funkar samtidig efter uppdateringen?
Tyckte de använda ordet “simultaneously” på hemsidan, men i en recension sa de att det bara gick att få ljud från en källa i taget.

Inte en funktion jag själv kommer använda men kan bekräfta att det fungerar för mig iaf.
Provade ljud från Youtube på datorn och Spotify från mobilen.

Av muunkie
Skrivet av kniven:

För mig funkar det via usb kabel men inte via dongel. Har skickat en fråga till deras support om hur man ska göra.

Hittade någon reddit post som länkade till två artiklar om hur man ska göra, men de länkarna som angavs var outdated. Om jag lyckats tyda det rätt så handlade ena om att man skulle köra uppdatering till senaste firmwaren, vilket inte går att göra för mig, sen när det är gjort ska man göra en ny omparning mellan dongel och lutar.

Nån skrev att man behövde vpn och ha usa IP för att firmware upgrade ska fungera men testade men Anonine i NY utan framgång med det med.

Fick det inte heller att fungera först, funkade med kabel men inte trådlöst men jag använde en usb c kabel som jag brukar ladda mitt tangentbord med.
Testade för skojskull kabeln som följde med och då hittade den en fw-uppdatering och efter det så fungerar allt.

Av muunkie
Skrivet av Snyft:

Vad är billigt för att starta/stänga lampor/vägguttag?

Wifi+Cloud är billigt, typ Deltaco, Meross eller TP-Link Tapo.
Vill du köra glödlampor med så kollar du med fördel vilka som har detta i samma sortiment så du slipper köra massa olika appar alternativ kontrollerar så att dom har stöd för Google Home som funkar bra oavsett om du har Android eller iPhone

Skrivet av KEJANb:

Gör dig själv en tjänst och starta upp en home assistant hemma för man börjar alltid med ”ska fixa lite lampor” sen sitter du där i träsket och måste byta ut ALLT när du vill lägga till massa annat skoj 😁

Njaaa nu är ju fördelen med HA att man kan integrera nästan allt så att man köper på sig något som inte fungerar i HA när man väl kommer dit i sin automationsresa är väl inte så vanligt?

Av muunkie
Skrivet av muunkie:

1 000 kr + frakt

Sorry, måste hoppa av då jag fick tag på en annan.

Mvh

Av muunkie
Nytt bud: 1 000 kr + frakt :)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av muunkie

Rekommenderar att slänga ett öga på Home Assistant, är nog inte för alla men väldigt billig lösning då du kan kombinera typ allt och få in det i samma system.

Av muunkie

En av mina favoriter är Casio G-Shock GW-B5600

Av muunkie

500 + frakt

Av muunkie

Den är bäst!

Av muunkie

Svaret är nog att man inte måste köpa det överhuvudtaget..
Finns det några spel som erbjuder det du är ute efter? Om det är samma ägare till plattformen så kan jag förstå din kritik, nu har jag inget xbox men jag har köpt Minecraft till iPad vilket gav mig och övriga familjemedlemmar möjligheten att installera det gratis på ipad/iphone.

Av muunkie

Enligt artikeln gällde erbjudandet för mac till den 25'e och till PC 28'e

Av muunkie

mitx chassin har ofta distanserna monterade redan men chassin som har stöd för flera olika storlekar av moderkort kräver att man installerar distanser på rätt ställen för att inte kortsluta.

inet.se/kampanj/3782/montera-moderkort

Om jag var du hade jag kollat om chassit kräver distanser, flashat bios på nytt och sedan om det inte hjälper tagit ut allt och börjat om från början.
Testa om datorn fungerar bättre om du monterar ihop den utanför chassit med endast nödvändiga komponenter.

Av muunkie

Hej, har du någon koll på vad det skulle kosta att skicka den?
Mvh