Inlägg

Inlägg som iBib har skrivit i forumet
Av iBib

Som gammal Macanvändare är jag inte det minsta förvånad.

Det har aldrig funnits så mycket spel till Mac som nu och spelandet fungerar överlag mycket bra på Mac, i alla segment utom FPS. Unreal Engine, Steam, etc fungerar bra app Mac.

Apple har tyvärr under de senaste 30 åren aldrig gjort något seriöst försök att få spelandet att fungera bra på Mac. De har ofta i grunden bra tekniker, men fintar upp sig själva å läktaren med att aldrig få in tillräcklig grafik hårdvara i datorerna, för lite samarbeten med utvecklare och lyckas därför inte locka rätt målgrupper till att köpa deras datorer. De som köper Macar gör det inte för att spela, för det gör man bättre på andra plattformar.

Av iBib

Jag satt med en gammal dator med i7-6700 och ett GTX 1080 och fick 25 FPS i CoD MW2. Blev förbannad och har nu byggt en ny AM5-dator och mot alla mina principer lagt orimligt mycket pengar på grafikkortet. Blev ett AMD RX 7900 XTX 24 GB för mig. Jämfört med Nvidias kort upplevs ju AMD:s kort som billiga. Helt sjuka priser i dagsläget, inte konstigt att folk inte köper när ekonomin är skakig runtom i världen.

Av iBib
Skrivet av Nyhet:

Förutom hög spelprestanda bjuder många av senaste generationens grafikkort på saftiga prislappar. Hur mycket pengar är du beredd att kasta på ett kort i dagsläget?

Läs hela artikeln här

Jag vägrar betala mer än 5000 kr för ett grafikkort. Det är helt sjukt att det inte har varit lönt att uppgradera mitt gamla GTX 1080 förrän nu. Ett budgetkort idag ska vara mer än tre gånger så bra som ett sju år gammalt toppkort. Prissättningen på grafikkort är helt orimlig och hämmar hela branschen, inte konstigt att det säljs färre moderkort än på länge.

Av iBib

Om priset är rätt

Ja, om den kostar riktpriset rakt av. 6000 kr

Av iBib
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Problemet är ju tex företag och skolor som inte kommer låsa upp korrekt. De kommer blåsa datorn och done. Skräp i massvis.

Nja, vi som jobbar på stora organisationer med mycket Mac ser ju till att ha alla Macarna klienthanterade (t.ex. DEP/Jamf) så att vi på IT-avdelningen enkelt kan låsa upp dom via ett admingränsnitt. Funkar hur bra som helst. Systemen finns för skolor och företag.

Av iBib

Underbetyg för hela branschen

Det är ett sånt underbetyg på hela grafikkortsbranschen att man inte kan få tag på ett kort för 1500 kr som är bättre än ett sex år gammalt kort.

Budget- och mellansegmentet är helt dött sedan flera år tillbaka. Bara gamla kort som vi betalar orimligt mycket för.

Av iBib

USB-C är det bästa sedan skivat bröd

USB-C är det bästa som hänt sedan USB kom. Du kan inte koppla in den åt fel håll, den fungerar överallt, hög strömförsörjning, enormt höga hastigheter (i synnerhet om enheterna stödjer Thunderbolt).

Jag förstår inte hur någon kan tycka att det är dåligt att man standardiserar på USB-C. I synnerhet när EU uttryckligen säger att när det kommer en ny och bättre standard så ska man uppdatera lagen.

Skulle väl vara Appleapologeter då.

Av iBib
Skrivet av mrqaffe:

Det du önskar är motsatsen mot det majoriteten vill ha och vad som är tekniskt lämpligt och möjligt. Lång räckvidd betyder låg hastighet, man vill inte att wifi ska passera väggar utan framtiden är snarare så koret räckvidd att det absolut inte kan passera väggar och så har man fiberanslutna accesspunkter nära där man tvingas till att använda wifi.

Vilka vill ha det? Entusiaster och vissa företag. De flesta vill att nätverket når hela lokalen med så få basstationer och kabeldragning som möjligt.

Av iBib

Vid det här laget är högre hastigheter helt irrelevanta för hemmamarknaden och vanliga kontor. När en ny WiFi-standard klarar bättre räckvidd och kan ta sig igenom väggar ordentligt så är jag intresserad igen.

WiFi 6 och Mesh i all ära, men det är ingen optimal lösning.

Av iBib
Av iBib

Så här ligger landet nu:

* Har provat med IDE-ström (5,25") > SATA-ström y-kabel - ingen skillnad (är nu övertygad att problemet inte sitter i strömförsörjningen till diskarna)

- Så nu vet jag att problemet antingen sitter i hårddisken eller i mobot, synd jag inte har en known-good SATA-disk, då hade jag bara kunnat prova den, och synd att jag inte har en till dator med SATA-kontakter, då hade jag kunnat prova mot den.
- Köper jag ett externt chassi för SATA-diskar så är jag inte säker på att jag blir klokare

- Jag har även provat boota till Ubuntu för att se om diskarna syns där, men får inte Ubuntu att boota ordentligt till Gnome så att jag kan luska vidare där, surt. Får se hur det slutar, jag antar att jag gjort tillräckligt mycket felsökning som privatperson för att kunna returnera det som inte funkar - problemet är bara, vilket som inte funkar? Mobo eller HDD?

Citat:

Inget som ligger och kortsluter någonstans? Du kan testa att köra moderkortet utanför lådan och med bara en hårddisk (ingen DVD-spelare)

Tror inte något kortsluter, då hade väl inte datorn bootat ordentligt? För allt verkar funkar klockrent utom just SATA-diskarna. Kan det vara så att SATA-kontrollern är kortsluten bara den?

* Har även provat att bygla ned till SATA1 (1,5 GB) på diskarna med hjälp av den här bilden - gjorde ingen skillnad
* Har provat se om det finns någon strömsparfunktion i BIOS som inte meddelar diskarna att de ska spinna upp - hittar ingen sådan
* Har hittat information om vad som krävs för att den ska spinna upp, kring 2,3 - 2,4 A (hittade inte exakt information för den här modellen, men för närliggande Samsungmodeller) - har inte testat hur många Ampere som går till disken, men Volten ser ju bra ut, hoppas jag inte ska behöva testa Amperen också

Suck, börjar bli lite uppgiven - ska testa med en PATA > SATA adapter för att se om en known-good PATA-disk jag har syns i BIOS under CMOS... Får se...

EDIT:

Fallet är löst!

BÅDA diskarna är trasiga...

Jag har nu provat med en High-Point RocketHead 100 IDE to SATA adapter för att testa en known good PATA disk till mina SATA-portar. Disken dyker inte upp på ICH9-portarna (men är ett känt fel med RocketHeadadaptern), men väl på Gigabytes egen kontroller... Provade med två olika diskar och olika SATA-kablar, samma resultat varje gång - de funkar. Så det måste vara fel på de två diskarna jag köpte, vilken ofantlig otur.

Suck, men nu vet jag i alla fall vad som är fel.

Jag returnerar diskarna snarast till Dustin, och byter nog till Seagatediskar istället.

Tack för all hjälp!

Av iBib

Du har så rätt Jalle64, har dock just testat strömmen från nätagget med en nätaggstestare från Kjell & Co. Strömmen är det inget fel på, +12V, +3,3V samt +5V visade fina värden. Så:

* Inget fel på SATA-strömkablarna
* Inget fel på nätagget

Har även provat med andra SATA-kablar (heavy duty gjorda för SATA 3GB från Deltaco), gjorde ingen skillnad. Så:

* Fel på hårddiskarna
* Fel på moderkortet
* Inget fel alls, de ska bara inte synas i BIOS utan endast i operativsystemet efter installation av drivare

Det sista tror jag dock inte på...

Av iBib

1. Säljare säger vad som helst för att sälja
2. Du har ingen rättighet mot en säljare eftersom ord står mot ord och säljaren har en företags-/garantipolicy att luta sig mot

Alltså: gå inte med på något som inte är skriftligt, eller att du spelar in samtalet (med hjälp av mobilen t.ex.)

Jag överdriver inte, jag jobbar och har jobbat med försäljning och reklamationer. Du kan tyvärr aldrig lita på en säljare, inte ens om säljaren låter övertygande eller det den säger är högst rimligt. Se till att ha kunskap om hur saker förhåller sig innan du går med på något.

Påstår säljaren något, se till att den kan styrka det med något skriftligt.

Däremot är det inte ovanligt att kunder missuppfattar både det ena och det andra, ofta till sin fördel - hur orimligt det än må vara.

Av iBib

Tack för snabbt svar.

Ja, allt angående SATA är Enabled i nuläget.

Edit:

Inställningar i BIOS:

Integrated peripherals
SATA RAID/AHCI Mode: Disabled (Disabled/RAID/AHCI)
SATA Port0-3 Native Mode: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Device: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Ctrl Mode: IDE (IDE/AHCI/"RAID/IDE")

Jag har även provat:

Integrated peripherals
SATA RAID/AHCI Mode: AHCI (Disabled/RAID/AHCI)
SATA Port0-3 Native Mode: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Device: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Ctrl Mode: AHCI (IDE/AHCI/"RAID/IDE")

Samt:

Integrated peripherals
SATA RAID/AHCI Mode: RAID (Disabled/RAID/AHCI)
SATA Port0-3 Native Mode: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Device: Enabled (Disabled/Enabled)
Onboard SATA/IDE Ctrl Mode: RAID/IDE (IDE/AHCI/"RAID/IDE")

Men ingen variant gör någon skillnad.

Kan det vara så att diskarna inte kommer att synas i BIOS alls?

Edit 2:

Jag lade handen på hårddiskarna när datorn har bootat (passerat POST), men de spinner inte upp alls - inget händer.

Jag misstänker att något av följande har något fel:

* Nätagg
* SATA-strömkablarna (har dock provat med 2 olika par)
* SATA-kablarna (har dock provat med 2 olika)
* Hårddiskarna (lite orimligt, då båda uppvisar samma beteende)

Jag ska se om jag får tag på en multimeter i morgon så ska jag se om det kommer någon ström via SATA-strömkablarna.

Jag har även uppdaterat BIOS till F12, gjorde ingen skillnad.

Av iBib

SATA diskar syns inte i BIOS

Jag har precis slängt ihop en ny dator:

Operativsystem: - (inte kommit så långt än)
Processor: Intel E8400 klockad till 3,8 GHz
Processorkylare: standard
Moderkort: Gigabyte GA-P35-DS4 rev 2.1
BIOS: F9 (levererades med den)
Minne: DIMM DDR2 4GB PC2-6400 800MHZ KIT (2X2GB), KVR (KVR800D2N5K2/4G)
Grafikkort: Asus GeForce 8800GT 512MB GDDR3, 600MHz, PCI-Express 2.0, 2xDVI-I/HDCP (EN8800GT/G/HTDP/512M)
Hårddisk 1: SAMSUNG SPINPOINT 250GB SATA/300 7200RPM 16MB (HD252KJ)
Hårddisk 2: SAMSUNG SPINPOINT 250GB SATA/300 7200RPM 16MB (HD252KJ)
Nätagg: Zalman ZM600-HP med 24 + 12V
Övrig kylning: 1x120mm utblås och 1x80mm insug i lådan
Övriga komponenter: NEC ND3540 DVD-brännare och D-LINK DWA-556 WIRELESS N W-LAN PCI-EXPRESS KORT

Inga av mina två diskar syns i BIOS, har provat att ha SATA-diskarna kopplade mot SATA-portarna kopplade till ICH9R-chippet, samt till Gigabytes egen SATA-kontroller.

Har provat SATA-läget för ICH9R som Disabled (ej RAID eller AHCI), som AHCI eller som RAID, inget har gjort någon skillnad (diskarna har inte synts i BIOS under CMOS).

Har även provat de få inställningar som finns för Gigabytes egen kontroller (Disabled/Enabled eller IDE, RAID/IDE eller AHCI.

Någon som har några idéer?

Jag kommer att flasha om BIOS till F12 nu (senaste versionen), men skeptisk till att det kommer göra någon skillnad.

Av iBib

Skulle rekommendera Samsung 226CW, som har wide gamut färgåtergivning - ger bättre färgåtergivning, särskilt på foto och film. Ligger i samma prisnivå som BW. Du kan hitta den via Pricerunner, jag ska själv köpa en 226CW när jag snart flyttar tillbaka till Sverige.

Angående 3000:1 så är det dynamiskt, inte något du kommer att använda alltså. Här har du en bra recension av 226BW: http://www.trustedreviews.com/displays/review/2007/03/09/Sams...

Offtopic: snygg avatar 2good4you, nästan precis som försäkringskassan Helnajs!

Av iBib

Komplett har huvudlager i Norge och Nederländerna om jag inte minns fel. Allt måste skickas från dom. Hemsidorna är mer bara fronter för de olika länderna, men i själva verket sköts det mesta centralt. Mycket smart.

Ni som kollade in Kompletts hemsida när de började med den svenska sidan kommer kanske ihåg att stora delar av sidan var på norska.

Av iBib

Alla deras sidor verkar vara nere.

Kollar mest den irländska butiken www.komplett.ie (bor där), men det visar sig att www.komplett.no (norska huvudsidan), samt svenska www.komplett.se och nederländska sidan www.komplett.nl är nere också. Antagligen en central server som är nere, märkligt att de inte har någon backup. De måste förlora miljoner per dag om servern är nere.

Det är antagligen inte underhåll, då de inte har någon temporär sida som meddelar om driftstoppet.

Av iBib

Bra sida om WRT54G/GL: http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

ASUS WL-500g har inbyggd nedladdningshantering till extern hårddisk (kan alltså ladda ned saker på egen hand från FTP, HTTP eller Bittorrent direkt till extern hårddisk). Mycket praktiskt.

Av iBib

ATi:s drivrutiner (även äldre)

Modifierade ATi-drivisar

Men jag tror inte det räcker med att byta drivisar för dig, låter som att du har ett större problem att tampas med.