Inlägg

Inlägg som simon24simme har skrivit i forumet
Av simon24simme

Fractal Design R4 fan controller med NZXT LED?

Hejsan!

Jag undrar om det är möjligt att köpa 3 stycken NZXT Sleeved Cable LED 2M i olika färger (RGB) och koppla strömtillförseln till fläktkontrollern som ingår i Fractal Design R4 chassit.

Idén är att kunna ändra ljusstyrkan på alla tre färger samtidigt med en knapp

Kommer såklart behöva några adaptrar men kommer det funka utan att NZXT kontrollerkorten går sönder? För kortet kommer ju få 5v, 7v och 12v från fläktkontrollern.

Av simon24simme
Skrivet av niclasc:

Det krävs en del våld att sätta kabeln åt fel håll

Inte i den adaptern inte.. Va precis lika svårt på båda hållen.

Har bara lite backupdata på den, skulle den dö så har inte världen gått under. ^_^

Skickades från m.sweclockers.com

Av simon24simme

Hårddisk GND brann upp, ops :)

Halloj!

Tänkte fixa lite med en hårddisk som hade några år på nacken. Jag köpte ett externt nätaggregat eftersom jag ville koppla in den internet i min macbook. Hårddisken va på 3,5" vilket innebar att nätaggregatet i macbooken inte gav tillräckligt med ström.

När jag kopplade in det så va jag lite slarvig. Kopplade min strömkabel på fel håll i nätaggregatet.. Alltså 12v där det ska va 5 och 5 där det ska vara 12.

Det tog inte speciellt lång tid innan jag såg att det började ryka och jag drog snabbt ut kabeln såklart och insåg hur dum jag va
Och min tanke va direkt "Där rök den terabyten.". Men sen insåg jag att det var bara GND portarna som va sönder. Så jag testade koppla in den igen fast denna gången på rätt håll

Disken fungerade fint, testade ett S.M.A.R.T. test och fick fel på tre minnesadresser. (Men dem hade jag nog fått ändå eftersom den har några år på nacken).

Jag är inte jätteinsatt i elektronikens alla hörn, så jag undrar helt enkelt hur kan detta påverka min hårddisk att inte ha någon GND på dessa pinnar?
Det finns ju tre pinnar till med GND, men dem är väl kopplade i ett slutet system utanför 12v? (Bara min egen gissning).

Det är pin 10-12 som är disconnected.

http://cdn.imghack.se/medium/4a9c1911943134f72574d4d9c9ebf2fa.jp...

Av simon24simme
Skrivet av hasenfrasen:

Citat: "Tänk bara på att den klarar max 1Tb diskar ( i mitt fall 2st 1Tb diskar)"

Istället för att bekymra dig om "går sönder", bekymra dig över hur du skall ta backup. Raid0 är hastighet. Raid1/5/6/whatever är uptime. Backup är backup.

Citat: "Vet ej vad tidigare skrivare menar med 1 TB diskar då jag själv använder 2TB diskar i RAID 5 och får ut totalt ca 8 TB utrymme på min dator."

Hastigheten är egentligen inget jag prioriterar, det är den lilla extra säkerheten men eftersom RAID 1/5/6 ger bättre hastighet också så är det ju klart att jag ska ha den också. Vill inte degradera mig med hastigheten då den bör bli snabbare eller åtminstone lika.

Av simon24simme

Vilket RAID kontrollerkort?

Hallå i stugan!

Jag har brottats med att försöka köra en RAID5 i Windows Server 2008 R2 Enterprise nu i flera dagar utan tillfredsställande resusultat.
Det problemet, den tråden.

Jag har i alla fall börjat fundera på att köra en hårdvaru RAID i stället. Jag dumt nog skaffat mig 5 st 3TB Western Digital Green diskar men det bör fungera ändå även om dessa diskar inte är det ultimata för en RAID5. Eftersom jag inte är speciellt insatt i RAID systemen fullt ut så undrar jag vilket kort jag bör välja. Jag vill köra RAID5 eller RAID6 men inte pröjsa för mycket, har ju som sagt redan 5st 3TB diskar.

Jag funderar på detta kort:
http://www.dustinhome.se/product/5010331072/lycom-sata-300-1-to-5-port/?utm_campaign=prisjakt&utm_source=prisjakt.nu&utm_medium=pricecompare&utm_content=5325

Den senaste recensionen är väldigt likt vad jag behöver. Han har 5 st 2TB WD Green så det verkar som att det skulle kunna fungera. Skillnaden är ju att jag har 5 st 3TB WD Green. Kommer det att bli ett problem? Han verkar ju ha klarat sig i alla fall snart 3 år. Vill helst inte betala mer än 1 000 för ett kort, PCI-Express x1 är det jag har på moderkortet.

Sen undrar jag också om RAID kontrollerkortet som jag nu kommer att köpa går sönder, hur gör jag för att inte förlora all min data? Måste jag köpa ett exakt likadant kort eller går det att göra på andra sett också? Hur vet jag i så fall att det kortet fortfarande finns på marknaden när/om kortet går sönder?

Tack på förhand!

Av simon24simme

Jag skapade om en RAID5 på samma diskar med 10GB på varje disk. Testade sedan att köra en benchmark och får då:

http://i47.tinypic.com/d8x9g.png

Av simon24simme
Skrivet av Tozzi:

Tycker väl att om du ändå satsat en hel del pengar på disk så borde en ordentligt RAID kort vara den minsta konstnaden. Dessutom är det lite att såga på den gren man sitter på utan, hela prestandan finns att hämta med hjälp av ett sådant kort.

Lite som att köpa en Porsche med att sätta en gummisnodd under huven som "motor". ^^

Jo det är ju i och för sig sant

Just nu vill jag i vilket fall som helst försöka använda den gummisnodden, sen får jag väl försöka uppdatera till en riktig motor

Av simon24simme
Skrivet av Tozzi:

Om kortet går sönder har du ju garanti på det. ^^

Jo, det är ju sant. Men det svider i plånboken med hårdvaru just nu ^^
Har ju skramlat ihop till hårddiskarna, dock successivt. Men ändå

Av simon24simme
Skrivet av Tozzi:

Okej.. Låter ju konstigt att du får så dåliga hastigheter, kanske ligger en begränsning i mjukvaruraiden. Annars bör du ju skaffa ett riktigt RAID kort som tar hand om diskarna utan att sänka prestandan på övriga systemet.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=517701

Det är pengar som jag inte har, dessutom vad gör jag om kortet går sönder? ^^
Föredrar mjukvaru RAID för tillfället ^^

Skrivet av Wixner:

.. det är inte så att du har benchmarkat när den synkroniserar RAID-kedjan?

Jo, det stämmer. Det var precis det jag gjorde i början. Därför lät jag det gå hela 6 dygn så att den blev klar.
Till min förvåning då så va det fortfarande lika dåligt resultat, möjligtvis någon MB/s snabbare, men fortfarande uselt.

Om jag kör list partition på disk 0 i diskpart via cmd så får jag detta:

Partitionsnr Typ Storlek Start ------------- ---------------- ------- ------- Partitionsnr 2 Dynamisk reserve 1024 K 17 K Partitionsnr 1 Reserverad 127 M 1041 K Partitionsnr 3 Dynamisk data 2794 G 128 M

Så ser det även ut för disk 1 2 3 och 4

Av simon24simme

CPU användningen ligger mellan 5% och 15%, 1,5GB minne används (av 4GB).
Jag har en QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3215 MHz (16 x 201) processor i servern.

Av simon24simme

Bilden från (CrystalDiskMark) är på en av diskarna utan att den är raidad. Eftersom jag satt halva kvällen igår och försökte fixa problemet så blev jag tvungen att RAIDa om, vilket skulle ta 6 dygn till (tills synkroniseringen är klar).
Men när jag skapar RAIDen så ser det ut såhär:

http://i48.tinypic.com/30tsaq8.png

http://i48.tinypic.com/2mqszfb.png

Då står det "Synkroniserar om" i ungefär 6 dygn, sen blir den "felfri"

Jag har även testat köra kommandot create volume raid size=(storlek på en disk i MB) disk=0,1,2,3,4 align=4096 Sen formaterade jag den till NTFS då den skapade en raid i filformatet RAW, (när jag testade med diskpart via cmd).

Av simon24simme

Nä, storage spaces finns bara som jag har förstått det i Windows server 2012.
Jag använder diskhanteraren, men även kommandot diskpart.

Av simon24simme

Mjukvaru RAID5 Windows Server 2008 R2 Enterprise

Hallå där!

Nu har jag suttit här i flera dagar för att få rätt på mitt ENORMA problem!

Jag tänkte slå på stort och skapa en mjukvaru RAID5 med 5st 3TB diskar. Jag kör Windows Server 2008 R2 Enterprise.
Mitt problem är att skrivhastigheten på min RAID5 blir väldig seg! Den ligger omkring 10MB/s och läshastigheten omkring 20MB/s.

Skulle jag använda bara en disk åt gången (en enkel partition, ingen RAID) så ligger den betydligt högre:

http://i48.tinypic.com/2dmcgo0.jpg

Jag måste väl säga att just nu är jag väldigt förvirrad med alla olika begrepp som align och allokering, vad är vad och vad är det?
Som jag har förståt det så måste man köra en align för att typ få volymen att börja på ett visst ställe på hårddisken, eller något liknande

Jag hittade detta inlägg och försökte göra som han beskrev, men jag lyckades inte.

Någon som vet hur jag ska gå tillväga?

Här är lite info om en av diskarna (de är lika förutom en som är en: WDC WD30EZRX-00MMMB0)

Beskrivning Diskenhet Tillverkare (Standarddiskenheter) Modell WDC WD30EZRX-00DC0B0 ATA Device Byte per sektor 512 Medium inmatat Ja Medietyp Fixed hard disk Partitioner 2 SCSI-buss 0 Logisk SCSI-enhet 0 SCSI-port 1 SCSI-mål-ID 0 Sektorer per spår 63 Storlek 2,73 TB (3 000 590 369 280 byte) Antal cylindrar 364 801 Antal sektorer 5 860 528 065 Antal spår 93 024 255 Spår per cylinder 255 Partition Disk #0, Partition #0 Partitionsstorlek 1,00 MB (1 048 576 byte) Partitionen börjar vid 17 408 byte Partition Disk #0, Partition #1 Partitionsstorlek 2,73 TB (3 000 458 729 984 byte) Partitionen börjar vid 134 235 136 byte

Tack på förhand!

Edit:
Jag skapade om en RAID5 på samma diskar med 10GB på varje disk. Testade sedan att köra en benchmark och får då:

http://i47.tinypic.com/d8x9g.png