Inlägg

Inlägg som LeMisanthrope01 har skrivit i forumet
Av LeMisanthrope01
Skrivet av Valiumballong:

Urbaniseringen i sig är väl ett exempel. Kan du, med någon timme eller två i bilen, ta dig från en kommun där resurserna är knappa till en välmående kommun så kommer allt fler att göra just det.

Du menar att det är människorna, inte politiken, som skapar problemet? Ligger nog en del i det där. Jag tänker mig att de kommer till en välmående kommun och röstar rött, för exploatering av grönoråden. Sånt vill man inte ha.

Skrivet av CSM101:

Hur har du tänkt dig det ska gå till, att Eon har en separat prislista för tex Lidingö, likaså Maxi och Coop?

Allas elpriser ökar då och ingen separat prislista behövas där. Matpriserna och utbudet skiljer sig beroende på var butiken ligger redan idag. De tar hänsyn till hyror(en innerstadsbutik är inte billigt) och konkurrens.

Citat:

Jag personligen ser till Sverige som en helhet och där måste pengar omfördelas för att det ska gå runt. Vi har idag nischade områden som praktiskt taget enbart sysslar med en sak vilket gör att de kan exportera sina produkter eller tjänster till andra delar av landet. Det medför att man inte kan vara helt självgående eller att man nödvändigtvis kommer upp i samma inkomster som de rikaste kommunerna, men inte för att de producerar något som inte är värt mycket, utan helt enkelt för att de inte är lika många som arbetar i området. Det skulle inte krävas många mjölkbönder eller skogsägare för att bruka ett område stort som Stockholm för sina djur/träd, men de hade inte på långa vägar genererat lika mycket inkomster sett till Stockholm idag. Anledningen är inte att mjölk är billigt eller säljer dåligt, utan för att de är få personer.

Vore det korrekt att beskriva denna syn som nationalistisk? Självgående är väl inte nödvändigt när man kan köpa tjänster av varandra? Tjänsterna kommer fortfarande att produceras om det är lönsamt.

Citat:

Omfördelningen är bra, det är det som medför att hela landet har samma möjligheter till det som utmärker Sverige för vad det är; ett jävligt bra landa att bo i... Jag betalar mer än gärna skatt (kanske inte lika jävla hög som jag åker på nu förvisso) för att bekosta allt som jag haft förmånen att ta del av nu (skola, vård etc). Det är inte konstigare än att jag betalar mycket i skatt för saker jag aldrig kommer använda mig av, men den dag det gäller är alla glada över att man betalar ~1800:- i läkemedelskostnader och bara 80:- per natt för sjukhusbesöket (då den riktiga summan kan överstiga flera hundra tusen rätt enkelt om det vill sig).

Sverige har inte ens en stad på topp 20 på levnadstandard. Det betyder att det finns 20 bättre ställen att spenders sitt enda liv
Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av Triffid:

Varför måste vi förkasta våra känslor, moral osv bara för att vi vet var de kommer ifrån?

Sen personligen skulle jag vilja påstå att man kan uppnå en ännu större känsla av mening med livet när man släppt tanken på att vi är bundna av någon pajas uppe bland molnen.

Säg den då.

Skrivet av Kilroy:

Det har jag gjort så tydligt som är möjligt.
Om du är för ideologiskt förblindad för att se det så är jag inte intresserad av att diskutera vidare med dig.
1+1=2.
Nu har jag det sagt och du kan fortsätta säga emot hur mycket du vill. Det gör det inte mindre sant för det.

Du har inte ens bemöta ett enda argument. Du fick storstryk.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av MBY:

Nej, somliga drar den likafullt "logiska" slutsatsen att socialism krävs just på grund av evolution. Uppfattningarna är ungefär lika nonsensartade.

Låt mig då höra dem så kan jag motarbeta dem. Dessa är de enda rimliga man kan dra om detta.

Citat:

Denna högre mening är inte beroende av evolution som motbevis. Det är fortfarande märkligt att den som mest förnekar all form av mening är den som inte kan låta bli att diskutera mening samtidigt som evolutionen inte har ett skvatt med saken att göra.

Kanske finns flera sätt att motbevisa den men detta är ett starkt sådant.

Citat:

Det verkar vara mest du, kanske bara du, som hänger upp dig på denna religiösa mening. Om det är den du vill diskvalificera så slår du ju in redan öppna dörrar. Men jag tycker det är rätt klart att du drar vidare slutsatser av detta som du inte har stöd för.
Hur tänkte du nu? Vad är det för mening med att motarbeta saker på detta non sequitur-sätt?

Det är för att det är den enda meningen jag accepterar. Ge mig den bästa alternativa och jag slår ut den på nolltid. Denna slutsats följer direkt ur evolutionen.

Citat:

Det finns bra mycket bättre sätt att motarbeta socialism som inte bygger på felslut och övertolkningar.

Det är varken felslut eller övertolkningar. Ett klart snabbare sätt att diskutera är att komma med motargument snarare än att konstatera olika saker om argumenten.

Citat:

Och altruism tycker de flesta är något nyttigt, så du är rätt ensam i din vilja att motarbeta detta. Du kan motarbeta det bäst du vill, även på bekostnad av din eller dina genkomplex RRP, men kom för höge farao inte och påstå att du gör det på grund av evolution. För det är snarare _trots_ denna, inte på grund av, som du då agerar.

Du har själv sagt att ha pengar är viktigt. Varför var Steve Jobs den mest älskade personen på jorden trots att han bodde i ett slott när det fanns folk som svalt i USA? Egoism per se gör dig inte uppskattad men alturism är överskattat. Om du skulle sälja allt du äger hade du fortfarande inte kunnat hjälpa alla. Dessutom är jordensresurser begränsade. Att ge bort saker till folk man känner är inte sann alturism, det mer av investeringar.

Citat:

Kom igen! Detta är inga slutsatser du kan dra ö.h.t. Vad vi äter beror på näringsvärden, tillgång och matkultur. Evolutionärt sätt är vi enkom omnivorer. Du kan inte på allvar mena att det enda som avgör vad som är ett rationellt födoämne är implikationer av evolution?

Nej men evolution kan göra visa matkulturella saker irrationella. Insekter må vara förknippade men äckel men hund, katt, häst, kanin osv.

Citat:

Ren bullshit. Själv tror jag inte att ekonomin ska "utformas" alls, utan följa under ekonomiska lagar som följer på ekonomisk forskning. Ekonomi som deskriptiv vetenskap och ekonomi som tillämpning är dessutom två skilda saker. Det viktiga är att den senare följer en evidensbasering av den förra.

Kolon hade passat bättre än både punkt och utropstecken efter första interjektionen. Att inte utforma är att utforma. Staten kan välja mellan olika former av kontroll av ekonomin. Att kontrollera så lite som möjligt är ett aktivt val.

Citat:

Det handlar inte främst om att hitta motsättningar i din position

Det är det enda det handlar om.

Citat:

, utan om att konstatera att din position är driven av ideologi och inte kunskaper om evolution.

Man kommer till ett forum för att konstatera olika saker. Man är här för att diskutera.

Citat:

Din hållning är närmare spencerism än den moderna syntesen och vissa är inte ens någon filosofisk ståndpunkt utan bara rent eget tyckande.

Bara grundläggande evolution. Förnekar som sagt inte att empati kan vara medfött. Filosofiskt så blandar jag det bästa av världar, fast det är sant att mitt egna tyckande kom före de teorier som presenterades för mig.

Citat:

. Parallellen till ekonom är en klassiker och jag kan inte påstå att jag själv inte gjort liknande iakttagelser. Marknadsekonomi utan konkurser är som evolution utan död. Bekymret är förstås att det på intet sätt är något som proklameras av evolution. Ideologi som det är, kan hämta sin inspiration från lite var stans, genom att använda vetenskapen som smörgåsbord. Så även här. Du lägger tonvikt vid evolutionära mekanismer som du tror/tycker stödjer din ideologi men struntar blankt i andra mekanismer som talar emot. Men, förstås, vetenskapen är inget smörgåsbord där man bara tar det man tycker om.

Istället för att säga att det inte" proklameras av evolution" kan du väl säga hur man inte kan komma till samma slutsats.

Citat:

Däggdjuren är ingalunda evolutionens "främsta skapelse". Jag tror inte du begriper det, men du klär omedvetet saker i en religiös skepnad, vilket givetvis är inkoherent med dina andra påståenden.

Vad överträffar dem på jorden?

Citat:

Tja, du lyckades inte riktigt ge en koherent bild denna gång heller. Iaf inte utan övertolkning, missförstånd och gammal skåpmat.

Vi kom ivarjefall framåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Inte så mycket akademiska ämnen och samhällsdebatt men står inte deras efternamn i början av varje video? Gå in på birthday.se och knappa in dem där. Du vet att Sweclockers har sitt kontor i Stockholm, kolla Wikipedia för mer specifikt så ifall det finns flera med samma namn så vet du vilka som gäller.

Jag har för mig att Emil någon gång sagt att han hade små barn vilket placerar honom över 30 men under 40 vilket också stärks av hans tunnhårighet. Jag tror att Jonas är under långt under 30.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av Kilroy:

Som jag har sagt, den typen av högre mening som de flesta religioner pratar om menar jag inte finns.
Jag tycker som sagt att vi bara är rymddamm och någon typ av högre mening, exempelvis religiösa meningar, finns inte.

Så ja, jag har hela tiden sagt att det inte är på "samma nivå" eller vad du vill kalla det.

Då har vi det utrett.

Citat:

Det du verkar för ideologiskt förblindad av att inse är att det du snackar om är precis samma sak som socialism, fast en ideologi som du gillar.

Jag har tydliga argument som presenteras medan ni går runt frågor och argumentera för saker jag aldrig motsatte mig. Kan du inte bara peka på var det inte stämmer?

Citat:

Finns absolut ingenting ur ett evolutionärt eller rymddamms perspektiv som tycker att det ena är mer rätt än det andra.

Har du ens läst mitt inlägg som sammanfatta min åsikt på denna sidan. Jag inte hur det skulle bli tydligare att det inte är så här jag menar.
[quote]
Jag tycker dock själv väldigt mycket om den evolutionära idéen om att evolution leder till samarbete vilket leder till specialisering.
Det gäller både biologiskt och kulturellt/socialt.[quote] Vad pratar du om? 95% av all verksamhet går ut på att förstöra för andra organismer. Vissa få organismer lever i symbios. I matsmältningsystem finns det ofta bakterier som lever i symbios med värden. Men detta samarbete är bättre först efter någon annan organism har konsumerats.

Citat:

Se på vårat samhälle idag, det finns ingen människa som kan allt.
Vi behöver mängder med specialiserade människor för att skapa och göra allt vi har och jag tycker den typen av samarbeten är fint och bra.

Visst finns det fördelar med folk men konkurrerande flokar måste beskämpas.

Citat:

Nu vet jag inte vad jag babblar om längre men det var lite tankar som väcktes genom att läsa din inkonsekventa, okunniga och trångsynta argumentation.

Du pratar gärna om de olika meningarna man lätt kan skapa men tycks inte kunna ge något exempel. Jag har motverat varför inga kan skapas och länkat till sidor som visat att jag knappast var ensam om denna syn. Jag har också erbjudit mig att slå håll på vilken mening som helst. Men inte en enda har du nämnt. Ändå är jag den trångsynta?

Jag har haft mer eller mindre konstanta åsikter och rätt ut alla missförstånd ni skapat. Det finns inget som inkonsekvent med mina inlägg. Din ståndpunkt är dock inkonsekvent då den erkänner livet som meningslöst men man ändå kan skapa en egen mening.

Även om jag stundtals känner att ni främst vill visa vad ni kan om evolution snarare än att föra en debatt så har debatten aldrig varit beroende av kunskap. All relevant fakta har presenterats och varken ad hominem eller extra faktadiskussioner har varit nödvändiga. Detta har inget med kunnighet att göra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av Kilroy:

Det stämmer nog i minst 99% av fallen, men det var inte det jag frågade.

Men ja, poängen är ju att om vi inte använder skatteutjämning så kommer ju dom kommunerna som producerar mat och el t.ex. få öka priserna eller kommunala skatterna på dom områdena istället för att väga upp.
Så mat och el blir mycket dyrare i Lidingö än i andra kommuner t.ex. om man vill ha en mer lokal, marknadsekonomisk styrning av omfördelning istället för en statlig politisk sådan.

Känns det inte smidigare att betala mer för el och mat direkt snarare än via inkomstsfördelning? Hur blir det med kommuner som inte producerar något? Du får gärna ha åsikten att inkomstutjämning är bra men just det argumentet kändes ganska vekt sponant.

Skrivet av Valiumballong:

Skulle kommuner få stå helt på egna ben samtidigt som det är fri rörlighet skulle det bara leda till att problemen flyttas från en kommun till en annan.

Exempel?

Citat:

Finns fördelar med ekonomisk sammanhållning genom omfördelning inom nationens gränser.

Detta är tråden att spotta ut dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Denna fråga togs dock inte upp.

Citat:

Vad finns det för mening med att satsa på dig själv om det inte finns någon mening?

Djuren strävar efter att minimera smärta och maximera lycka. Det är sant att inget skulle hända på en stor skala om man bara gick och dog. Men det är jobbigare att göra det än att bara fortsätta och inte tänka på alltings meningslöshet. Du lever bara en gång och då kan man lika gärna passa på att göra något av det. Man ska dock alltid vara medveten om att du egentligen inte kan påverka det stora hela. Det är som att spela BF. Du satsar hårt på att stoppa ryssen i Caspian Borders, om du har tur får nu ner masten men allt resetas ändå efter matchen. Varför fortsätter du då spela? För att du luras att det är värt. Om reset:en kommit mer frekvent hade du inte tyckt att det var roligt längre. Det är en depressiv tanke men när den väl sitter finns det ingen som kan punktera den.

Citat:

Precis som jag skapar mig en mening med vad jag vill göra så skapar du dig en mening med att satsa på dig själv.
Det är en mening som du har skapat.

Det är att försöka undvika sanningen. Det handlar om att försöka lura sig själv. Om du vill kan jag motargumentera vilken påhittat icke-religiös mening du vill.

Citat:

Fattar du inte?

Jag förstår precis din åsikt. Du hävdar att man kan skapa en mening för sig själv och att den kan vara lika bra som en religiös. Du borde dock inse, särskillt efter länken att dessa meningar du pratar om inte är på samma nivå som de som fanns i det religiösa samhället.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Det är som att prata med en bandspelare. Oavsett vad den hör kör den sitt band. Kanske om jag försöker beskriva min ståndpunkt från början i ett inlägg.

Att känna till evolution gör det svårt att tro på någon mening och tex socialism. Det finns inget i teorin i sig som motsäger något av dem men det enda logiska slutsatserna att dra är att de inte är något att ha.

Om vi börjar med meningen så kan den defineras olika. Min definition är den som religiösa har, ett slags högre syfte. Jag är öppen för andra förslag men inga ordentliga har presenterats. Man kan ska sig ett mål och en sysselsättning men inte en mening.

Hur kan man dra denna slutsats av evolutionen undrar ni då. Vi var inne på detta förut. Då evolutionen(eller egentligen tillhörande teorier som bygger på den) förklarar hur livet uppstod och hur detta skedde m.h.a de fysikaliska lagarna och inte någon skapare. Det var en slump att jorden uppstod med rätt förhållanden. Saker som uppstått av slump kan inte ha någon mening. Detta är det enda logiska tills motsatsen bevisats. Evolutionen bidrar också med att motbevisa Gud vilket tar bort mycket av de religiösas mening.

Vad beträffar socialism, alturism och liknande otäckheter så är det inget heller som evolutionen i sig nämner förutom det MBY sa. Men de kan motarbetas med den. Genom att veta varför du känner sympati för någon du inte borde kan du lättare motverka det. Detta kan liknas att undvika att bli sjuk. Om du känner till bakterier är det lättare att motverka dem.

Utöver detta så säger evolution att alla djur härstammar från samma cell. Det vore sjukt att säga att är rationellt att äta gris men inte hund och tycka synd om människor som dör. Genom att betrakta evolutionens främsta skapelse, däggdjuret, vet vi också att konkurs är nödvändigt för att komma någon stans. Ekonomin borde utformas efter det mäktiska naturen har åstakommit.

Finns det något där ni motsätter er? Det borde även ha svarat på de flesta frågor som ni hade nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av MBY:

Ditt felslut påminner inte så lite om kristna fundamentalisters felslut att utan Gud, ingen moral. Förstås bäst genom denna seriestrip:
http://i.imgur.com/V391Q.jpg

Det är inget felslut. Samma typ av mening som finns hos religionerna finns inte annars. Du kan inte påstå att något annat skulle kunna vara lika episkt som att hinduistiskt klättra mot skyarna.

Citat:

Samma felslut igen. Lite roligt att du inte märker det. Att människor inte är mer värda än "rymddam" förutsätter en värderare som uppenbarligen inte är människa. Du implicerade just det du argumenterade mot. Fail. Du kan inte heller använda evolutionen som "värderare" för den har inga sådana attribut.

Jag har inte påstått något annat.

Citat:

Det vore förstås klädsamt om du faktiskt hade studerat de discipliner som du så självsäkert diskuterar. Evolution är mer än naturlig variation och selektion och det finns rader av andra fenomen som spelar in, speciell när det kommer till så avancerade djur som människor. Det handlar först och främst att öka sin relativa reproduktionsframgång, RRP. Det är "meningen" ut något sorts icke-antropocentriskt, evolutionärt perspektiv. Att öka sin RRP som individ handlar om att göra sig attraktiv, även på omständliga och indirekta sätt. Och här finns ett antropologiskt generellt fenomen vi kan beteckna som "status". Öka sin status kan man göra genom att åbäka sig på en rad olika sätt, exempelvis bli rik, sticka ut, visa att man har resurser. Det kanske vanligaste sättet att visa att man har resurser är att ge och sprida dessa. Det är knappast någon slump att snålhet brukar hamna rätt högt upp på listan bland icke-åtråvärda och avtändande egenskaper. Diverse handikapp-principer som att ge utan att ta kan öka RRP. Det är knappast ej heller någon slump att skenbart irrationella beteenden som "vaskning" uppstår. Det är förresten inget nytt alls och inget som stureplan-brats uppfunnit utan förekommer i olika varianter genom historien och bland olika folkslag. Indianstammar som tävlar eller "krigar" genom att visa vilken grupp som kan förstöra och elda upp mest av sina egna tillgångar, t.ex.

De bakomliggande fenomenen kan alltså vara själviska och rationella men effekten blir olika former av altruism. Slösaktig snällhet kan löna sig. Dessutom kan altruism styras av en moral vars grund i sin tur är framevolverad. Evolutionen har ingen riktning och ingen framförhållning, men ett sätt att ge individerna detta och låta dessa svara på stimuli i realtid är att förse oss med hjärnor. Eftersom DNA inte kan hårdkoda en hjärna (det finns helt enkelt inte tillräckligt med information i DNA) blir denna med nödvändighet plastisk och har "bara" en del grundläggande strukturer. Detta gör att en rad olika fenomen uppstår vars rationalitet kan vara svår att bena ut, men som både implicerar och direkt skapar vad vi skulle kunna kalla "sann" altruism.

Utöver detta har vi släktskapsselektion, något som mer direkt leder till altruism gentemot släktingar. Nu råkar det vara så att hjärnor inte alltid kan hålla reda på släktingar och det finns hos avancerade sociala djur som människor flera typer av gruppering som kan tolkas som "släkt". Gruppsammanhållning är troligen adaptivt oavsett om gruppen är "familjen", "staden", "nationen" eller "världsdelen" eller "jorden". Genomet kan inte hårdkoda in exakt hur gruppen ser ur utan låter hjärnan ta hand om detta. Endast strukturen "bilda grupper" finns och den är troligen adaptiv.

Vidare har vi effekter som "grönskäggseffekten" som avser förmågan för genkomplex att känna igen samma komplex hos andra individer, släktingar eller inte. Det är nämligen inte nödvändigtvis individerna som är den fundamentala enheten för selektion utan i vissa sammanhang är det mer matnyttigt att modellera genen eller genkomplexet som denna enhet. Ett själviskt genkomplet kan alltså då hypotetiskt koda för en fenotyp samt predispositionen hos individen att känna igen denna fenotyp hos andra (även icke-släktingar) individer och positivt särbehandla dessa. Det skulle kunna vara en förklaring till varför vi kan känna irrationell gemenskap med personer med samma namn, samma utseende eller någon annan ärvd eller miljömässig likhetsfaktor.

Att tro att altruism eller andra beteenden av uppoffring strider mot evolution är således fel och bygger på en naiv, icke-problematiserande och trivial bild av evolutionen.

Så är det säkert. Genom att känna till detta och veta att det inte är du, kan du nå längre. Det är som slicka sig runt läpparna när man är torr. Om man vet att det bara blir värre kan man köra något annat istället.

Jag har genom hela tråden hävdat att man genom att förstå evolution inte kan tycka om den känslobaserade socialismen.

Citat:

Ytterligare en värdering. Märkligt med så många värderingar från någon som i sak vill hävda meningslösheten som stipulerad av evolution. Som sagt, det är tydligt att du är formad av någon sorts ideologi, inte av vetenskaplig förståelse.

Det är skillnad på meningslöshet och värdera. Värdera är något man gör av sig själv. Att inte värdera kräver aktivt motstånd. Jag ser inte heller motsättningen med att värdera och veta att livet är meningslöst.

Citat:

Inte för att jag begriper ditt svar heller. Vad menar du? Vi drar många nyttiga slutsatser av evolution. Få vetenskaper har en sådan bred och allmän tillämpning. Hela livsvetenskapsfältet (medicin, sjukdomar, ekologi, jordbruk, genteknik, etc, etc, etc) drar stor nytta av vetenskapens resultat och kunskaperna kring evolution är bokstavligen värt oräkneliga miljarder kronor.

Varför envisas du då med att poängera vad som är värdering och slutsats?

Skrivet av Kilroy:

http://folkets-lexikon.csc.kth.se/folkets/#lookup&mening&1
Bästa ordlistan jag hittade genom snabboogling, du kan slå upp det själv i SAOL eller nått om du vill veta mer.

My point exactly. Folkets Lexikon är inget att ha.

Innan du läst länken kommer vi inte frammåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Vad är skillnaden mellan bluethooth, IR, WLAN och NFC. Låter som amerikanskt larv.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av Kilroy:

Som jag redan har visat så har du rent objektivt fel.
Om jag känner en mening, så finns det mening.
Ingen objektiv eller allmänrådande mening, men mening för mig.
Sen skapar man gemensamma meningar vid socialt interagerande osv.

I ett försök att hitta en ordentlig definition av mening hitta jag denna http://sv.wikipedia.org/wiki/Meningen_med_livet

I den listas några olika ståndpunkter med namn på meningen. Jag skulle placera dig inom kategorin 2.

Citat:

Ok, då hade jag rätt. Du har fel.
Jag håller helt med om det, om vi pratar något slags objektivt eller allmängiltigt värde.

Wut?

Citat:

Nej, det "borde" du inte alls.
Du "borde" absolut ingenting alls. Som du säger, vi är bara rymddamm. Rymddamm "borde" absolut ingenting alls. Det bara är.
Det finns absolut INGENTING du borde göra.

Om det inte finns någon mening kan jag satsa på mig själv. För att uppnå det finns det saker som borde göras.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av ozo64:

Bra. Det är nödvändigt. Men det är väl inget nytt? De har bara ändrat på det lite.

Nej det är inget nytt men artikeln aktualisera det igen.

Varför är det nödvändigt?

Skrivet av Henrik21:

Rätt intressanta tankegångar och håller inte helt med dig.

I de attraktiva kommunerna (läs kranskommunerna till Stockholm) så snyltas det otroligt på regionens attraktivitet. Många av kommunerna har ju inte en egen arbetsmarknad utan litar på att Stockholm/Solna kan leverera detta.

Den bostadsbrist som finns är också en logisk följd av dels den plan- och bygglagstiftning vi har samt den negativa attityd som många politiker visar gentemot nya exploateringsområden.

I alla fall den senaste versionen så var det väl 10 kommuner utav 290 som var nettobetalare. Utav dessa 10 så snyltar ju majoriteten som sagt på Stockholms attraktivitet.

I artikeln finns en länk till Regeringens fullständiga lista. Det är som du säger ungefär 10 (~13)som är nettobetalare, däribland Stockholmskommun. Så jag är inte riktigt med på hur betalning till resten av Sverige kan motiveras med deras geografiska bonus.

Sen är jag inte riktigt säker på var tillskottspengarna kommer ifrån. Det är klart fler som för positiv utjämning än negativ. Är det från resten av statens budget i.e. förmögenhetsskatt och moms? Vilka är det som främst betalar förmögenhetskatten om inte Stockholmskommunerna?

Sen tycker jag att det är viktigt att poängentera att det inte bara är klustereffekten som gör Stockholmsregionen lyckad. Det finns här väldigt många ordentliga människor. Om man till exempel jämför med min nuvarande kommun Göteborg så är det här nästan uteslutande mindre seriösa människor baserat på min universitetsklass(förvisso bestående av en del andra människor än Västra regionen). Från min förra klass är vi nu tre stycken på läkarlinjen på KI och det samma kan inte sägas om dessa människor som tycker 3:or och 4:or är något fint.

Skrivet av Boo:

Jag tycker att man ska begrunna huruvida det är legitimt eller inte för person A att bestämma över person B, bara för att person C och person D tycker att person A ska göra det.

Det är väl lite det jag också var inne på. Rent ideologisk håller jag med dig och när det kommer tillbö bistånd till andra länder är detta min åsikt. I det här fallet tror jag dock att man måste blanda in de sociala konsekvenserna, eller?

Citat:

Att godtyckligt sitta och försöka poängsätta den absurda mängd variabler som finns i en modern ekonomi med syftet att genom politiska styrmedel optimera slutresultatet är i bästa fall mental onani som gränsar till autistiskt beteende, i värsta fall vansinne.

Gäller detta även inkomstfördelning för kommuner eller ingripandet på marknaden generellt? Är liberal en korrekt tolkning av inlägget

Skrivet av bud_bundy:

Jag tycker det är svårt att säga något utan att riktigt sätta sig in i det och veta hur kommuner som nu kommer få mycket mer pengar kommer att satsa dem.
Problemet generellt tycker jag är att det är så otroligt enkelt och slösa bort en massa skattemedel och ännu värre EU-medel. Där jag själv personligen har varit delaktig i mångmiljonsatsningar, där vissa lösningar har varit fullkomligt ekonomisk idiotiska. (ingen sund människa skulle göra dem, men när någon annan betalar så väljer man det bästa av allt som man kan få..)

Så jag kan vara för denna fördelningspolitik om det samtidigt blir hårdare krav på vad våra skattemedel slösas på.

Håller helt med. Men hur skulle denna kontroll ske? Ska det vara en statligenhet med stickprov likt ekobrottsmyndigheten(men de kollar bara företag?) eller ska media bli bättre m.h.a offentlighetsprincipen? Jag blir bitviss less på att höra helt oväsentlig information om Obamas fritidsintresse och få scoop. Uppdrag granskning hör väl till de bättre

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Åsikter om skatteutjämningen för kommuner

Det nya utjämningsystemet presenterades härom dagen där pengar från kommuner som tjänar mycket överförs till de som tjänar mindre. Till de största förlorarna här min uppväxtkommun Lidingö tillsammans med Lund, Sollentuna, Lomma och Järfälla. Till vinnarna hör: Högsby, Ljusnarsberg, Vilhelmina, Boxholm och Lekeberg.

Detta fick mig att fundera på min inställning till det. Min grunduppfattning är att staten ska vara som ett företag man köper tjänster av. Det blir billigare att samarbeta om vissa saker och risken för parasiter försvinner om alla alltid betalar. Det är trevligt med lag och ordning, vatten, brandkår, renhållning och även om jag tycker att skolan och sjukvården bör privatiriseras kan jag se charmen i att ha den gemensamt. Vad som jag däremot inte känner för att bidra till är andras simbassänger, bidrag och fritidsverksamhet. Det är därför jag är kluven till att dina skattepengar ska gå till tjänster du aldrig kommer att använda till förmån till folk du inte känner. Var är de som säger att vi inte har mer gemensamt med skåningarna än sydeuropéer nu?

Jag gillar inte heller vissa kommuner får möjlighet att leva över sina tillgångar, varför ska de dra ned när det är folk på Lidingö som betalar. Man tappar snabbt uppfattning om pengar när det inte är ens egna. Det finns kommuner med hög andel Vänsterpartiet i styrelsen som till exempel tycker det är HELT FANTASTISKT att ta hit så många invandrare som möjligt, trots att det i snitt tar sju år för dem att etablera sig. Jag har inget problem med invandrare som sådant men jag tänker inte betala för någon annan. Om kommunens invånare vill ta hit fler så är det helt okej för mig så länge inte mina pengar går dit. Till exempel föreslår nu FP att extra pengar ska läggas på problemskolor med högandel utlandsfödda.

Ett annat motargument är att den nya urbaniseringen vi ser gör det icke lönsamt att ha små städer. I dagens samhälle räcker det inte i regel med gymnasieutbildning och göra något halvdant. Man måste samla många ingenjörer på samma ställe och få är beredda att flytta ut i vildmarken. Detta är en process vi inte kan stoppa och vi bör därför så snabbt som möjligt anpassa oss.

Argument för är överbefolkning(växer snabbare än vad staden kan hantera) i storstäderna. Lidingö behöver inte höghus och asfalt utan borde eftersträva att behålla grönområdena, villorna och det låga andel brott som kommer med isolation. I Stockholm är det även många som vill behålla staden som ett museum. Inget får rivas och inga höghus får byggas. Hela regionen tjänar på att vara huvudstaden med arbetstillfällen och världsrepresentation så om andra betalar skatt hit för att bygga upp det borde de också få något tillbaka.

Ett annat bra argument är folk ute på landsbygden utbildar människor som sedan flyttar hit. Kompetens kan förloras om de kommunerna går i konkurs. Man kan också fråga sig om det är mänskligt att låta den bildade minoriteten gå miste om bibliotek och konst. Kanske är det värt att stödja det.

Vad tycker ni? Jag kan inte besluta mig om det är rätt eller fel.

Av LeMisanthrope01

Då ska vi se... vart var vi? Blev bannad mitt i diskussionen och sen var det tenta vecka.

Skrivet av Kilroy:

Nej, jag accepterar inte din definition av "mening".
Jag menar att din definition av "mening" inte finns, det du pratar om finns inte. Och eftersom det du pratar om inte finns så är det inte det som "mening" betyder.
Det du kallar "riktig mening" finns inte, det jag kallar "mening" är alltså "riktig mening".

Den meningen finns om Gud finns. Men då Gud inte existerar finns ingen mening.

Citat:

Jag är helt övertygad om att du tror fel.
Vilka motsättningar är det du ser som du tror att jag missar?

Hur kallt och naturligt liv är. Hur människor egentligen inte är värt mer än rymddam.

Skrivet av MBY:

Det kan inte bara vara rationellt, det kan faktiskt vara väldigt rationellt direkt ur ett evolutionärt perspektiv, ur ett selfish gene-perspektiv.

Det är precis vad det inte är. Istället för att tycka synd om flyktingar och offer borde jag fira att konkurrensen sänkts.

Citat:

Var tror du egentligen att bevekelsegrunden kommer ifrån, om den inte medges av evolutionen? Återigen undrar jag vad du är ute efter. Det luktar något ideologiskt över det du säger och du begår misstaget att låtsas/tro att ideologin är stipulerad av evolution.

Vetenskap är intet värt om man inte kan dra nyttja av den. Man måste kunna få dra slutsatser av den.

Av LeMisanthrope01
Skrivet av oobum:

Atrix och Helosan har jag bra erfarenheter av, och dessa används ofta på byggen. Det blir väl inte manligare än så?

Sträckte mig mellan antirynkkrämen och mangon efter den blåa Helosan-tuben som du beskrev. Det var precis vad jag behövde. Visste att man kunde lita på någon med Rammstein-avatar.

De andra alternativen var säkert också bra men så skulle jag ändå till COOP igår och såg den stå där. Har inte råd med 140kr/200ml dock.

Av LeMisanthrope01
Skrivet av Crazy Ferret:

För att börja med 'va' så är det en interrogativ interjektion (frågande utropsord). Exempelvis "Va? Vad är det du säger?"; i de allra flesta fall utgör 'va' just en egen sats avslutad med ett frågetecken. Resten av fallen handlar om kombinationer med andra interjektioner eller i exempelmeningar av föregående typ.

'Vart' (skilj dock från talspråkets dialektala [vɑːʈ] (alt. [vaʈ]) vilka kan vara uttalsvarianter på 'var', men nu är det den skrivna svenskan vi talar om) har ett par olika användningsområden. Dels det, för din fråga irrellevanta, pronomen som är neutrumform av 'var' (ex. "Han granskade vart och ett av de tre korten."), dels vardaglig perfektform av 'att vara' (Ex. "Jag har vart hemma hela dagen." - avkortad form av "varit" helt enkelt). Sedan har vi det användningsområde du fiskar efter - interrogativt adverb. Här kan vi enkelt sett säga att 'vart' frågar om en riktning och 'var' frågar om befintlighet. (Ex. "Vart är vi på väg?" och "Var är vi någonstans?")

'Var' kan ha ett halv lexikon av användningsområden, men jag skulle nog våga påstå att preteritum av 'att vara' är den vanligaste formen (Ex. "Bollen var gul") följt av det interrogativa adverbet gällande befintlighet (Ex. "Var är vi någonstans?". Därefter kommer den medicinska termen, fiskfamiljen och utrumformen av tidigare nämnt pronomen, och så vidare ...

Så, för att besvara din fråga: Ingetdera, då man inte bör perfektform av 'att vara' som ett alternativ till 'att ske'. Däremot kan frågan mycket väl lyda "var skedde/utspelade sig/hände detta".

Det är klart att det måste gå och skriva. Alla använder det hela tiden. Är det något de fixar tills nästa patch eller? "Var var" är väl det troligaste alternativet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av CSM101:

Du får gärna förklara mer, jag trodde det var en plojsida bara.

Jag har alltid trott att det var en satir likt "Nej tack! Till människor i Sverige" och "Vita kränkta män".

När jag läser det igen:

Skrivet av Hästar finns inte:

Vi, folket, kan övertyga våra ledare att häst är en frukt som inte finns. Vi kan få bort alla lögner som sprids. Vi kan förändra situationen i Sverige. Tillsammans är vi starka.

Så verkar det mer som en satir på religioner. Att hästar inte skulle finnas syftar väl på att vissa tror på Gud.

Eller är det en satir på vänstern eller feminister?

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01
Skrivet av CSM101:

var kom "invandringsskeptiker" in i bilden?

Jag trodde att det var det som grejen med sidan. Om så inte för fallet vad är meningen med sidan?

Av LeMisanthrope01

Jag ser inte kopplingen mellan hästar som inte finns och invandringsskeptiker. Är det att båda hävdar sig ha rätt trots att PK-människor tycker att de har fel?

Skrivet av Crippa90:

Fjortonåriga småtjejer har alltid skrivit och uttryckt sig korkat på nätet sedan lunarstormtiden. Ser inte direkt kopplingen till muslimer.

Situationen hade aldrig uppstått utan hederskultur. Plusgymansiet, Bergsjön och Biskopsgården är inte heller kända som samlingsplatser för etniska svenskar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av LeMisanthrope01

Jag har funderat lite på frasen "Vart var detta" som i "var ägde detta rum". Hur är det den egentligen ska skrivas. Vilket är det?
* "vart var"
* "var var"
* "va var"
* "vart va"