Inlägg

Inlägg som Spille har skrivit i forumet
Av Spille
Skrivet av Waxinator:

Jag kör en Synology DS414 NAS med 4 x 4 TB WD Red i RAID5+ och den har ett flertal program (se flik Android Apps) däribland "DS Download" (=torrent). Deras RAID system kan uppgraderas efter hand med större diskar (mixed). Den är sovrums-tyst och kan schemaläggas när den skall vara igång. Den ligger kanske lite över din budget.

O.B.S. Köp aldrig disk via Internet som transporteras av PostNord !!! (de kommer garanterat fram i obalans).

Har tittat på DS414 innan faktiskt! Och den ligger verkligen inte över budget! Min tanke var budget på 6k för enbart NAS'en Men kan jag komma undan med 4k och fortfarande få en maskin som klarar det jag vill ha så äre ju toppen! Läste lite på Wikipedia om de olika RAID varianterna och RAID5 känns helt klart som något för mig! Men som de stod var ett vanligt problem är att diskarna ofta är lika gamla och då går sönder väldigt tätt inpå varandra så kanske man köpa till en disk i taget med ett halvår imellan eller nått sånt kanske för extra säkerhet.

Skrivet av stormense:

Tänk på att både Downloadstation och Transmission är rätt enkla torrentklienter. Lade ner min Synology för att det bland annat inte gick att sätta labels vilket är viktig för mig. Men kan man mecka i terminal går det få in Deluge ellet rutorrent men jag klarade inte av det.

Nä min Synology DiskStation DS213 får allt stå och damma när jag nu kör Windows Server.

Vad menas med att sätta labels? Går det med Downloadstation eller Transmission låta NASen stå igång dygnet runt med torrents online?

Läste även att DS414 var möjlig att sätta upp som VPN server, är det möjligt att koppla ihop det med en VPN tjänst så att den vardagliga datatrafiken in/ut från NASen också går genom VPN? Har tittat på att skaffa VPN från OVPN.se vilket verkar vara en bra tjänst. Sitter just nu med Integrity från Bahnhof men det funkar inte alls bra med torrents, har iaf inte hittat något sätt att få det o funka bra ännu..

Av Spille

Söker NAS med torrentklient

Tjenamors!

Har sökt lite varstans men inte hittat så mycket som hjälper mig med valet av NAS så nu vänder jag mig till er kära Swec'are!

Jag är på jakt efter en NAS med plats för 4-6st HHDs, lär köpa 2x3TB till att börja med för att sedan fylla på med fler allt eftersom. Den ska kunna ha en bra torrentklient och även kunna streama 1080p. Möjlighet till VPN och kryptering är också önskvärt

Budgeten ligger la runt 6-8k ungefär

Har absolut ingen koll på hur Raid fungerar heller så tips om detta och andra "bra o veta grejer" hade med varit uppskattat!

Tack på förhand!

Av Spille
Skrivet av Sveklockarn:

Drar åt ordentligt gör man med rätt moment. Vi kan ta en M6 (hållfasthetsklass 8.8) som exempel, den ska dras åt med 9,8 Nm för optimal funktion. Då är skruven sträckt med 1160 kilos kraft. Rekommenderat åtdragningsmoment motsvarar 80% av skruvens hållfasthet, alltså finns det 20% ytterligare (upp till 12,25 Nm på M6) att dra innan skruven passerar sin sträckgräns och slutar vara en skruv.

Förstår du nu varför det är en dålig idé att "dra åt ordentligt"?

Jag jobbar som konstruktör så är ganska medveten om vad du menar ja när jag behöver ha full koll på moment i varje skruv jag drar så kommer jag skaffa en momentnyckel.. men innan jag ska bygga något så seriöst så räcker det att "dra åt ordentligt" Får ju självklart se till att inte dra åt med 50Nm på t.ex en M6, då blir det lite tråkigt!

Av Spille
Skrivet av Sveklockarn:

Det använder man ju lämpligen en momentnyckel till, annars blir det jäkligt svårt att få rätt moment. Mycket stor risk att sträcka skruvarna över sträckgränsen om man drar åt med maskin, samt att det kommer bli otroligt obehagligt att dra fast skruvar som tvärt kommer ta stopp.

Ja helst.. men så noga kommer jag nog inte behöva vara bara så jag kan dra åt dem ordentligt, jämfört med en vanlig stackars skruvdragare

Skrivet av Krass:

Står ju iof att den har 30 Nm. Men visst den går inte att jämföra med de starkare 18V maskinerna.

Oj jag läste visst lite för snabbt där ja!

Av Spille
Skrivet av Sveklockarn:

50 Nm är lämpligt för fransk träskruv av de större dimensioner du nämner. Om du går till en verktygsbutik så brukar man kunna få prova, då känner man även hur finkänslig styrelektroniken är byggd. Jag är bara en glad amatör, men har förvisso goda erfarenheter av just den detaljen på Makita. Det är det ganska jobbigt att jobba med en maskin som nästan bryter handleden om man inte passar sig när man drar i skruv.

Jag tänker ju dock inte på träskruv, utan fingängad skruv som skall dras fast med antingen mutter eller direkt i stål och aluminium Då är det bra o kunna dra med någorlunda rätt moment så att skruvrackarn sitter fast ordentligt Känns som jag gör ett bra val iaf då!

Av Spille
Skrivet av Sveklockarn:

Vad är det för skruvar du ska dra egentligen...?

Nu den närmsta tiden kommer det vara mest hushållsgrejer jag kommer skruva och borra i, men har lite planer på att dra igång projekt som behöver M4-M8 iaf. Och då är de bra om jag har en ordentlig maskin att dra dem med Känns lite onödigt att köpa en svagare masking nu för att sen behöva köpa en ordentlig iaf.. och sen om jag kommer upp till att jag behöver dra M10-M16 så får jag köpa till en slagskruvdragare gissningsvis Därför jag är så inne på Makita serien så jag kan slippa flera typer av batterier och laddare i ett senare skede.

Pratade med toolab förut idag och de har fått in denna maskin idag så tror jag tar och beställer den när jag kommer hem från jobbet
http://www.toolab.se/produkt/Makita-DDF480RMJ-Makita-Borr-Skr...

Av Spille
Skrivet av ODDNAME:

http://www.bosch-professional.com/se/sv/gsr-10-8-2-li-33304-o...

Sådan kör jag som alltiallo, den har hjälpt mig borra i väggar, satt massa svårskruvat i träbyggnationer, borrat stål vid fräsbygge etc.
Den räcker väldigt länge har jag upplevt och brukar ha gott om kräm kvar när man väl behöver
Väldigt smidig och extremt stark för sin storlek. Som komplement kör jag en vassare Metabo slagborrmaskin.

Den är lite klen när de kommer till o dra skruvar dock 15Nm kommer man inte så långt med

Av Spille
Skrivet av Kent:

Plus moms och säljer endast till företag.

Ah jag såg det med sen.. Men helt överkomligt pris på toolab iaf!

http://www.toolab.se/produkt/Makita-DDF480RMJ-Makita-Borr-Skr...

Just nu ligger det mellan den och sen denna DeWalt

http://www.toolab.se/produkt/DeWalt-DCD790M2-Borr-Skruvdragar...

Tyvärr är Makita'n "slut hos leverantör", men tänkte att jag slår toolab en signal och kolla om de tror att de ska få in den snart igen.. Men annars så ser DeWalt'en ut som ett värdigt alternativ!

Av Spille
Skrivet av Lasse468:

Tror du kommit på rätt spår. Var också runt och kollade på andra märken i höstas, men kom fram till att Makita är det kvalitétsmärke har absolut bredast sortiment där ett och samma batteri passar "allt". Slutade med det här kitet : http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2800928

Vad jag känner till så funkar alla Makitas 18V 3 Ah batterier till alla deras 18V maskiner. De minsta batterierna på 1,3 Ah funkar dock inte i kraftigare maskiner. När du väl har laddare och några batterier, finns det gott om batterilösa maskiner att köpa, som är "billigare".

Bra beskrivning om deras modeller och vad alla de flesta bokstäver står för: http://www.its.co.uk/blog/buying-guides/what-makita-drill-to-...

Tack för den länken!! Den var väldigt bra att kolla igenom. Synd att den var från hösten 2013, de nyare modellerna fanns inte med :/

Men kan ju iaf konstatera att det är en 18V "General purpose" maskin med borstlös motor jag är ute efter iaf!

Av Spille
Skrivet av TheDiddler:

Ahsell har erbjudande på makita just nu DDF456 borrskruvdragare samt DTD146 Slagskruvdragare. Har inte kollat någon annanstans så vet inte hur det ter sig hos andra men.

http://np.netpublicator.com/netpublication/n00328903 <------ Direkt till paketet. 2995~
http://www.ahlsell.se/Aktuellt/Erbjudanden/Kampanjtorget-nov-... <----- Om du vill klicka dig fram till hp.netpublicator

Tackar för länken! Hittade även att de har kampanj på en DDF480 för 2.995kr, verkar också väldigt najs!

Skrivet av 2011:

Kom och tänka på en sak är att om du nu ska köpa nytt så köp gärna verktyg som är kol/bortsfri det blir mindre värmeutveckling och mindre friktion, som då gör att motorn blir starkare och att batteriet håller längre.

Precis min tanke också! Därav att jag fastnade för Makita's LXT serie..

Skrivet av kyre:

Festool är hobbyamatörproffsens favoritmärke. Säkert bra saker men höga priser och ganska onödiga om du inte kommer använda maskinen extremt mycker, kanske i jobbet. Lite Apple-varning om du förstår.

Om du vill ha det enkelt kan du försöka titta på Batteriekosystemen från olika tillverkare. Ryobi, AEG och Makita bl.a har många maskiner som delar batteri vilket kan spara pengar om du ska köpa många verktyg och kan tänka dig allt från samma tillverkare.

Jag lutar åt att köpa Makita, men personalen på Bauhaus rådde mig att köpa AEG som är billigare men nära på lika bra för en amatör som mig. Däremot tror jag att jag kommer köpa allt från olika märken då jag inte kommer behöva så många nya maskiner till mina projekt.

BTW så är det nog en borrhammare du ska ha till betongen. Se följande utmärkta guide för en förklaring av termerna.
http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/234091-l...

Tack för att du faktiskt svarade på nått jag skrivit! Många här har skapat någon diskussion mellan varandra istället...

Ja det hade ju varit så sjukt gött o kunna köpa till fler verktyg och slippa ha ännu fler laddstationer och olika typer av batterier att tänka på! Inom ett par år kommer jag ju troligtvis, förutom borrskruvdragare som jag ska köpa nu, köpa en slagskruvdragare, en cirkelsåg och kanske en sticksåg eller vad ja nu kan behöva!

Jo jag vet att det är en borrhammare jag ska ha om jag vill kunna borra i hårdbetong t.ex. Detta är det dock inget jag har en tanke på att köpa

Av Spille
Skrivet av mats42:

En makita röst till.

Fick min första för 21 år sen (examensgåva). Har sen dess köpt två till. Alla tre är fortfarande i drift.

Den senaste är en 14V skruvdragare och den har jag absolut inga planer på att byta ut. Den har aldrig gett sig på en skruv utan det brukar vara jag som inte klarar att hålla emot när det blir tungt nog.

Det man ska tänka på är att man köper en modell med metallkugg i växellådan (gäller samtliga märken), de håller för evigt samt att man vill ha en laddare som det är lite fart på. Att behöva vänta 60 min när man upptäcker att båda batterierna (ja man ska ha minst två) är tomma är inte kul. Maskinen ska även ha en momentväljare så att man välja hur hårt den ska dra.

Enda nackdelen med en riktigt bra skruvdragare är att du kan glömma att köpa bits till den på byggmax, biltema osv, de här maskinerna är så starka att de gör köttfärs av dåliga bits i ett nafs

Ja en laddare med fart är väldigt önskvärt! Ytterliggare en nackdel med den AEG jag nämnde innan som hade 60 min laddare..

Har spanat lite på detta paket från Makita med 3st 3,0Ah batterier och 22minuters snabbladdare. Är den med i LXT serien är det nästan en självklarhet för mig att köpa den känns de som.

Sen fanns visst denna också som var med 2 batterier istället..

Vad är skillnaden på "Makita DDF456RFJ" och "Makita DDF456RF3J" ?! Eller är det bara en typo kanske..

Haha ja, jag har med tänkt samma sak om bitsen faktiskt.. Tänkte att jag ska passa på och köpa en ordentlig bits-sats och borr-sats i samma veva som jag köper en ny maskin

Av Spille
Skrivet av havoc:

Skulle nog säga att det spelar mindre roll förutsagt att du väljer ett av de bättre märkena och hittar ett bra erbjudande.
Jag skulle nog hoppa slagfunktion och istället lämna det till senare och då köpa en hyffsat billig borrhammare (med sladd).

Det är svårt att generellt säga att det och det märket är bättre än nått annat, bara här i tråden har du tex fått flera tips som motsäger varandra. Man jämför maskiner som kostar 5000:- med de som kostar 2000:- och ger generella tips som att just en tillverkare är bättre än en annan vilket som jag ser det är svårt att göra eftersom det i ena fallet kan röra sig om en budget och i andra fallet en premiummaskin.

Mitt tips är därför köp en maskin som gör det du skall inte det du eventuellt behöver senare, skall du endast använda slagfunktionen nån gång räcker en billig borrhammare bra (Jula nämndes i tråden och det funkar tom).

Ja ett fint erbjudande hade varit kanon.. Därav att AEG ligger bra till med den maskinen som är nedsatt från 2,5kkr till 1,5kkr! Ända jag tänker på där är att de känns som lite klena batterier, och jag kan inte köpa in andra maskiner senare som kan använda samma batteri.

Och ja att folk jämför med Festool och andra svindyra maskiner är inte så bra.. jag har en budget på ca 3kkr och det är då med andra ord enbart specifika maskiner inom de priset jag vill jämföra!

Av Spille

Fasen kul o se hur folket håller igång här!

Skrivet av fizzdan:

Tja, som du ser så blir det mycket åsikter...

Åk till Bauhaus och fingra på de olika maskinerna , du kommer känna skillnaden..

Skickades från m.sweclockers.com

Precis vad ja tänkte o göra! Men Bauhaus hade väldigt dåligt utbud av Makita.. Skulle väldigt gärna klämma o känna på dem med! Mer specifikt deras LXT serie som verkar vara väldigt bra om jag vill utöka med andra verktyg..

Skrivet av GhostsOfOnyx:

Kör på Milwaukee'n av de där, bra dragare men föredrar själv formen på Makitan men den du har länkat har alldeles för litet batteri.

Ja tyckte också den Makita'n kändes lite klen.. Vill väldigt gärna ha länk till deras LXT skruvdragare..

Skrivet av Sveklockarn:

Vad är det för skruvdimensioner du tänker att du ska dra åt med 50 Nm?

Väldigt skönt att veta att maskinen klarar av o dra skruvar upp till M10 ordentligt.. Sen när jag ska börja dra ännu större skruvar får jag nog skaffa mig en ordentlig slagskruvdragare

Skrivet av maverickgoose:

Först och främst TS, fråga yrkesmänniskor som håller i sin maskin varje dag, inte hobbynissar som tror sig veta allt.
Det är ingen idé att köpa en dyr proffsmaskin om man inte använder den väldigt ofta. Jag vet att det kan kännas mysigt att hålla i och använda dyra maskiner men det är enbart ekonomin som blir lidande. Reflektera i hur mycket du VERKLIGEN kommer använda den och köp därefter.

Till citerad ovan så tillverkar dewalt allt från hobby-budet till proffsmaskiner och priserna är därefter.
Köper du en maskin för 500kr, ja, då kan man inte gnälla särskilt mycket.

Ser man till generationer så blev de flesta maskiner ofantligt mycket bättre när lithiumbatterierna kom (typ två generationer sedan).
Min dewalt är idag fyra år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Chucken börjar tappa sitt grepp men det är förståeligt.
Då håller jag i min maskin extremt mycket eftersom jag arbetar som montör/servicetekniker. Arbetar mycket i rostfritt som inte är särskilt förlåtande likt trä eller alu.

Tänkte faktiskt köpa ny inom en snar framtid och då blir det den här;
http://www.toolab.se/product/DeWalt-DCD790P2-Borr-Skruvdragar...

Festool är maskiner för finsnickare. Bra grejer med fin avtryckare men du skulle inte vilja borra med en hålsåg á 100mm i rostfritt.
Panasonic tycker många om men den enda erfarenheten jag har är att min kompis chuck började glappa i sidled. Ganska dyra maskiner men antagligen ett säkert val.
Hilti är också fina maskiner men jag har inte använt någon över en längre tid.
Boschs professional är det inget större fel på och ganska billiga.
Makita har en kompis använt över en längre tid. Höll bra med låg vikt.

Det var ju precis dem jag ställde frågan till i mitt första inlägg? Precis som du säger så vill jag inte ha någon proffsmaskin för 4-6kkr.. Men jag kan absolut tänka mig att lägga upp till runt 3kkr för en riktigt bra maskin som jag kan ha i 5-10år..

Skrivet av SueCia:

Har du någonsin ens provat en "skruvdragare" med slag?
Jag köpte nyligen (2 månader sen) en ny skruvdragare att ha i jobbet, det blev Hitachis bästa batteridrivna skruvdragare med slag. Jag använder slagfunktionen dagligen då jag monterar enstaka prylar som kräver 5.5mm hål, det finns inte ord för att beskriva hur jävla skönt det är att ha slagborr tillgänglig i skruvdragaren, o slippa sladdvindor och klumpiga slagborrar.

Så NEJ det är verkligen inte bara ett försäljningsknep, det är en funktion som underlättar vardagen ENORMT för oss hantverkare.

Skrivet av Lasse468:

Föredrar Makita pga av grym kvalité och jättestort sortiment med 18-voltare.

Har en 15-år gammal Makita borrmaskin/skruvdragare som jag använt i ur och skur och det är enbart reporna på skalet som vittnar om dess ålder. Går som ny maskinellt.

Makitas 18V sortiment är jättestort och använder samma batterier (>=3 Ah). Flera av deras slagborrmaskiner har 2 inställningsringar: en för vridmoment vid skruvning samt en andra ring för slagborr/borr/skruvning. Superbekvämt när du borrar och drar skruv om vart annat.

Sista inköpet var deras cirkelssåg BSS610 (http://www.toolab.se/produkt/Makita--BSS610Z-Cirkelsag-18V-16...). Man förundras hur man stått ut med sladd och klinga som är monterad för vänsterhänta på andra maskiner.

Till våren blir det deras häcksax: http://www.toolab.se/produkt/Makita-Hacksax-18V-DUH523Z-Batte...

PS. Håll dej absolut borta från Bosch gröna och B&D, alla de jag haft har gett upp efter ca 1 år. Bara rassel.

Jag skulle verkligen vilja ha någon beskrivning om Makita serierna, vart jag än letar på nätet så har hittar jag ingen röd tråd i deras Artikelnummer så jag kan se vilka maskiner som kan dela batterier..? LXT serien som nämnts innan känns verkligen som något för mig, om de nu finns en borrskruvdragare under 3kkr i den serien.. Bara hittat denna för ca 7kkr men den har slagfunktion med så är nog därför. Liknande maskin utan slagfunktion eftersöker jag som alternativ.

Skrivet av Lasse468:

Du pratade om slagborrmaskin. Obs kitet har inte slagborr, bara slagskruv, en helt annan sak.

Jag vet att det är en helt annan sak.. som nämnt innan så kommer jag behöva dra stor skruvar senare i livet, därav att jag funderade på om det erbjudandet var värt att ta redan nu!

Jag kanske varit lite otydlig, det är en borrskruvdragare jag behöver! Sen om den har har slagfunktion så jag kan borra någorlunda bra i betongväggarna här hemma hade det varit ett plus. Men köper häldre en bättre borrskruvdragare utan slagfunktion för samma peng. Eftersom det är så sällan jag borrar i betong så kan jag då låna en maskin istället. En granne har en batteridriven borrhammare som jag lånat lite, en panasonic har jag för mig det var, så underbar maskin!

Och jag skulle väldigt gärna vilja ha mer info om Makita LXT serien om någon kan hjälpa mig? Är inte alls med på de engelska betäckningar för dessa maskiner..
Så i nedan länk här, vilka är det som är borrskruvdragare(utan slag)?
http://www.makita.com/en-us/Modules/Tools/LXTBrushless/toolco...

Anledningen till att jag helst kollar på LXT serien om jag ska ha Makita är att det känns som att den serien är nyast(rätta mig om jag har fel?) så med andra ord kommer jag kunna köpa in fler maskiner som kan använda samma batterier rätt länge framöver.. Sen att deras nya motorteknik de använder i den serien verkar var grym är ju ett plus i kanten om de nu är så mycket bättre som de påstår!

Av Spille

Lutar mer och mer åt en AEG maskin, erbjudandet med dubbla maskiner är riktigt fint! Har dock ingen som helst användning av en slagskruvdragare just nu, kommer nog vara asbra att ha när jag skall börja dra M10-M14 på nån stor maskin om ett par år.. Så hade ju enbart varit för det isf. Bättre o vänta med slagskruvdragare tills dess kanske?

Annars känns de som att denna borde räcka för vad ja behöver nu inom de närmsta åren och har då även lite mer cash till tillbehör..
http://www.bauhaus.se/skruvdragare-bs18-g2li-152c.html

Och annars nån av dessa 2 om man ska satsa på lite bättre maskin på en gång..
http://www.bauhaus.se/skruvdragare-makita-18v-ddf453sye.html
http://www.toolab.se/product/Milwaukee-M18BDD-402C-Borr-Skruv...

Personligen tycker jag Milwaukee'n verkar mer prisvärd av de 2, eller vad säger ni?

Men den Makita serien som Screamin-deamon berätta om, vart hittar jag dem? Denna är den enda jag hittar på prisjakt när jag söker på "Makita LXT" i kategorin borrmaskiner, och den är lite väl över min prisklass

Av Spille
Skrivet av Litenskit:

Fungerar den bra i övrigt kanske det kan vara en ide att köpa nya batterier, för då borde du komma undan billigt i förhållande till vad du får.

De är engammal 12V maskin så tror inte äns jag kan hitta såna batterier längre, samt att det känns mer värt att satsa på en 18V maskin istället!

Skrivet av Igelkott:

Kan nämna denna butik också och länkar till en av deras produkter
http://www.powertoolworld.co.uk/bosch-18-v-li-dynamicseries-g...

Hur är de att handla ifrån? Känns lite jobbigt att handla verktyg från UK, om de nu inte är väldans mycket billigare förstås! Borde vara en rätt skapligt frakt med då de oftast blir paket på 5kg och uppåt?

Av Spille

Stort tack för alla tips och råd! Just nu funderar jag mellan att ta det erbjudandet med en borrskruvdragare och en slagskruvdragare från AEG på Baushaus eller om jag ska satsa lika mycket cash på en enda borrskruvdragare istället.. Dessa har jag bland mina flikar just nu:

http://www.bauhaus.se/borrskruvdragare-bs18c-li-202.html Ser ut att vara den som ingår i ovan nämnda erbjudande?
http://www.bauhaus.se/skruvdragare-bs18-g2li-152c.html Och detta borde vara lillebrorsan då..
http://www.bauhaus.se/skruvdragare-makita-18v-ddf453sye.html
http://www.netonnet.se/art/hem-och-hushall/verktyg/borraochsk...
http://www.netonnet.se/art/hem-och-hushall/verktyg/borraochsk...

Tack för länken till toolab också! De hade inte så många erbjudande i min prisklass just nu tyvärr, men ska spara länken till framtida maskinköp!

Av Spille

Tackar! Hittade även denna Milwaukee maskin där nu.. Ser också rätt prisvärd ut!

Av Spille
Skrivet av fizzdan:

Aeg tillverkar Milwaukee.. Boschs blå serie har dessutom sina bottennapp...

Mitt tips; hilti eller festool om du vill slänga upp 5kkr.. Hitachi eller Panasonic snäppet under, annars AEG, Bauhaus har just nu ett erbjudande med borrmaskin och slagskruvdragare för 2400 spänn.. Helt klart svårslaget...

Skickades från m.sweclockers.com

Detta erbjudande antar jag? Ser helt klart värt ut! Tack för tipset

Skrivet av jummarn:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=301226
Där är modellen jag har i min ägo. Jag vet varken om det är rätt eller fel för din del, det hela handlar om hur mycket pengar du vill lägga i förhållande till hur mycket den ska användas. Jag kan bara instämma i att jag gillar den starkt, bra balans och inte så klumpig samt riktigt bra moment. Och framför allt att den laddar batterierna så snabbt som den gör.

Den är absolut också ett alternativ!

Vad säger ni om maskinerna jag länka från Bauhaus?

Av Spille
Skrivet av loefet:

Om du bara skall ha den till "hobby" bruk, det vill säga mindre jobb i och utanför hemmet så räcker den du länkat till i första inlägget hur bra som helst. Helt onödigt att gå för en dyr proffsmaskin om det inte är det verktyget du använder mest dagligen.
Har byggt en hel drös med hyllor med en Ryobi maskin och aldrig har jag känt att jag skulle behöva någon dyrare och professionell maskin.
Visst skippa de billigaste no-name skiten utan satsa på en som är lite bättre (som den du länkade).

Skippa all form av slagborr i maskinerna, det är bara ett försäljningsknep, man inser hur kass den funktionen är efter att man har använt en riktigt borrhammare (gäller även på sladdbundna slagborrmaskiner). Och på tal om borrhammare så funkar den billigaste möjligaste hur bra som helst (typ den på Jula för 399:-), nackdelen är att de är tyngre och kan vibrera lite mer, men hål gör dem

Sen finns det ju något som kallas för slagskruvdragare, men det är något helt annat.
(en Skruvdragare som förutom skruvar in skruven så slår den även mot den för att se till att man inte tappar greppet med bitset, går dock inte att borra med vad jag vet.)

Skrivet av Triton242:

Finns en uppsjö med bra märken. Alla försöker vara lika bra som de andra men utmärker sig ofta inom något eller några områden
Hilti, Hitachi, Panasonic, Makita, Dewalt, Bosch (blåa), Festool o några till är alla bra maskiner men de skiljer sig som sagt åt. Enklast är att gå ner till en järnhandel och klämma o känna själv.

Jag personligen föredrar Panasonic framför alla ovan nämnda. Knappast den starkaste maskinen men den är liten, smidig, tyst, lite vibrationer i. Den tröttar helt enkelt inte ut mig på samma sätt som de lite mindre finkänsliga Dewalt maskinerna gör. Dewalten upplever jag som rappar/starkare men också mer klumpig och inte alls lika genomtänkt.
Lite som en rå amerikansk muskelmaskin mot en japanskt ingenjörs byggd sportbil.

Skrivet av Rally_:

Ska du bara använda få gånger kan du köpa vilken skitmaskin som helst. Använder man den dagligen kan man köpa någon av ovannämnda kvalitets märkena.

Skrivet av Broken-arrow:

Hitachi är riktigt fina arbetshästar (brutal styrka) nackdelen är att man inte får använda dom för mycket i taget, blir riktigt varma annars.

Skrivet av Emrik:

Milwaukee känns som att hålla i en transformer mycket trevliga maskiner! rekommenderar.
kom över ett kit för 1800 på tools i höstas. min gamla bosch känns som en leksak i jämförelse.
även om kitet du hittade ser väldigt prisvärt ut. mycket borrar och jox till.

Visst man kan kall de som att det är mest "hobby" bruk jag kommer använda maskinen till. Men knappast att borra och skruva i lite MDF, trä och sånt... Jag har tröttat ut min nuvarande Dewalt genom väldigt mycket borrande i aluminium t.ex.. Men den har många år på nacken så inte alls konstigt egentligen och brorsan använde den väldigt väl när han byggde sitt hus innan han köpte en ännu bättre maskin.

Ah misstänkte att den slagfunktionen var just ett försäljningsknep.. typ som denna AEG maskin

Vill verkligen inte ha något skräp även om jag inte kommer använda den dagligen.. den ska vara pålitlig och funka utan bekymmer i många år framåt!

Är absolut ingen omöjlighet att jag kommer använda maskinen till att borra i centimeter tjocka aluminium och stålbitar och då kommer en billig maskin inte överleva särskilt länge.. Har t.ex planer på att bygga en egen cnc-fräs och kommer bygga mycket prototyp grejer innan jag tar konceptet till ett företag som kan tillverka delarna med bättre precision!

Av Spille
Skrivet av SmOOthy:

En skruvdragare eller borrmaskin? Du är lite otydlig, är det en maskin med chuck du vill ha?

Apropå Bosch så har dom dyrare maskinerna blivit bättre på senare år. Fortfarande något av budgetmaskiner dock. Har gillat dewalt innan men dom går fan bara sönder nu för tiden.

Helst vill jag ha en maskin som funkar bra som både skruvdragare och borrmaskin! Ja en maskin med "vanlig" snabbchuck eller vad man nu kallar det.

Skrivet av jummarn:

Som tidigare hantverkare så måste även jag slänga in ett svar med liknande synvinkel, kostar det mer så håller de allt som oftast bättre. Har haft både Hitachi, Hilti samt DeWalt under åren.
Den bästa skruvdragaren var utom all konkurrens Hitachin. Visserligen så kostade den sådär tre fyra tusen men så håller sakerna med, har till och med använt lådan som pallbock under ett däckbyte. I vart fall så är det värt att köpa en med chuck och inte ett kvarttumsfäste då du även kan använda den med "vanliga" borr och liknande.

stark låda, haha!

Har ni några tips på specifika modeller kanske? Gärna länk till vart ja kan köpa dem med