Inlägg

Inlägg som Durkadur har skrivit i forumet
Av Durkadur
Skrivet av revolt_III:

Vill gärna gå över till linux igen, men det är främst en (stor) sak som oroar mig.

Spelande...hur fungerar linux med dessa anti-cheat system som implementeras i dagens spel? Och hur fungerar spelande överlag med både nvidia- och amd-gpuer?

Sen finns det även några andra punkter som oroar mig...

Finns det bra motsvarigheter till adobes produkter och då främst photoshop och premiere om man jobbar med redigering emellanåt? Samt, finns det bra/enkla program så man kan kalibrera/profilera skärmar för att få en mer korrekt bild på skärmen?

Jag gick över till Kubuntu från Windows 10 i vintras och kan dela med mig lite. Om man vill fortsätta använda alla Windows-program som innan så skulle jag inte rekommendera att byta. Då är det bara att "suck it up" och fortsätta med Windows. För att gå över till Linux kommer innebära kompromisser. Det är viktigt att ha den förståelsen på förhand. Vissa program/spel kommer inte att fungera, hur många varierar från person till person. Jag själv kunde gå över till att använda Kdenlive istället för Adobe Premiere för det passade för mina behov. Jag kan inte svara på om det räcker för dig men du kan ladda ner Kdenlive till Windows och testa. Annars har jag kunnat fortsätta spela alla spel utom PUBG (pga anti-cheat) och Vermintide 2 måste jag hosta spel annars kraschar det (igen pga anti-cheat). Antifusksystem är det enskilt största hindret just nu för Valve och jag hoppas att de jobbar på att förbättra situationen men med Valve Time (tm) kan det ta flera år.

Av Durkadur

Väldigt glad att Louqe verkar klarar sig. Är mycket nöjd med mitt Ghost S1 + tophat. Bra beslut att göra Ghost RS1 blir lite större så man kan stoppa in högpresterande grafikkort. Det var ganska snål med 2 slot-kort redan när Ghost S1 släpptes och det har bara blivit sämre.

Av Durkadur

Varför är det Steam som har launcher som täcker flera enheter (PC, TV, bärbart) och inte Xbox? Om Valve släpper SteamOS fritt eller lanserar en Steam Box-konsol så kan en Steam-kund köpa ett spel och sen välja om de ska spela den på PC, konsol eller sin bärbara. Det här är ju Microsofts scenario! Det är detta som Microsoft ska vara bra på. Att erbjuda en plattform som täcker flera olika enheter från olika tillverkare och ändå få dem att kännas (någorlunda) enhetliga. Inte en massa köpa exklusiviteter eller egentligen egen hårdvara. En liten lista kan göras med Microsofts hårdvaru-framgångar medans en längre kan göras över misslyckanden. Dessutom har det varit ledningens strategi att sprida Game Pass och nu senast att släppa sina egna Microsoft Studios-spel till andra plattformar. Varför har ledningen misslyckats med vad som historiskt varit deras styrka?

Microsoft hade kunnat lansera en ordentlig Xbox launcher med ett gränssnittet som fungerar i olika skärmformat, och lagt till stöd för olika inputs i Windows 11. Vips hade Asus, MSI eller vem som helst kunnat tillverka sina egna "Xboxar". Xbox denna genarationen har saknat en USP. Varför ska en konsument välja Xbox? Men det är ju precis detta som hade kunnat vara deras USP. Köp ett spel på Xbox Store (eller via Game Pass) och spela den på vilken plattform du vill. Det spelar ingen roll om du har en Asus Xbox, Lenovo Legion Go eller en vanlig PC - du botar upp Windows 11, in i samma launcher, till samma Xbox-butik och inställningar i spel skulle förmodligen kunna anpassas automatiskt efter aktuella hårdvaran med AI.

Det är nog lite väl riskabelt långsiktigt för Microsoft att sluta med tillverka Xbox, men de borde göra det möjligt för sina hårdvaru-partners från PC-marknaden att göra egna Xboxar. Microsoft behöver inte släppa en egen bärbar, de som finns idag håller god kvalite. De behöver göra en ordentlig launcher, fixa Windows 11 och pusha Xbox Store framför Steam och Epic Store. För mig är detta uppenbart men förmodligen är det något jag inte ser.

Av Durkadur
Skrivet av Pågenbröd:

Ja, Nintendo har väl mest barnspel på sitt utbud?

Skrivet av JockeSw:

Dagens definition av barnspel är nog GTA 5, Fortnite och Roblox, majoriteten som spelar dessa lär ju vara under 18.

Sen att Nintendos storsäljare är färgglada och våldsfattiga är inte per automatik barnspel, enligt mig.

Nintendo har ganska bra koll på deras målgrupp och det är inte vad man kan beteckna som "barn". Den största gruppen är 20- till 25-åringar med 70% av spelarna över 18 år.

Högst anekdotiskt men i mina samtal med barn (under 15 år) hör jag, som @JockeSw säger, oftast Fortnite, Roblox och GTA 5 nämnas. Alltså inte Breath of the Wild, Super Mario Kart, Super Smash Bros eller andra av Nintendos största succéer de senaste åren.

https://www.start.io/wp-content/uploads/2023/01/P3.png

Källa: https://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2021/211105e.pdf

Av Durkadur

Mitt 3 år gamla RX 6800 duger fortfarande utmärkt för 1440p. Men det beror såklart på spel och inställningar. Tycker överlag att moderna spel ser bra ut på High till Medium. Vissa spel är till och med fullt spelbara på Low. Det är inte som förr när Low betydde "Ser ut och en påse skit" och Medium stod för "Knappt spelbart".

Av Durkadur
Skrivet av mpat:

Varken AMD eller Intel planerar några kort i toppklassen till nästa gång. AMD planerar att hålla sig till mellanklassen (=dagens 4080/7900XTX, ungefär) medan Intel inte ens når dit. Ett enda kort blir det, och med lite tur når det "5060".

Snacket går att problemet för AMDs del är att det inte finns kapacitet i paketeringen av massiva komplexa chiplet-designer och de använder allt till MI300. Därför blir det enbart monolitiskt nästa gång.

Jag tror att ett annat problem är att AMD och Intels kunder inte är beredda att lägga lika mycket pengar som Nvidias. 20 000+ kr för ett grafikkort som ska användas enbart för spel är för väldigt många en ren fantasi.

För min del påverkar det mig noll om AMD och Intel håller sig till mellanklassen (4080/7900XTX) och Nvidia reserverar high-end chip för AI. Jag är mer orolig att det ska finnas grafikkort för datorbyggare överhuvudtaget, till rimligt pris då.

Av Durkadur
Skrivet av medbor:

Steam deck och alla andra handhållna bevisar ju att det inte ’behövs’, men såklart ska man spela högupplöst är det nog inget alternativ att vara utan gpu

En liten Steam Box under TV:n med en nyare APU hade nog klarat en hel del spel och samtidigt varit en kompetent HTPC.

Av Durkadur

Jack Black som Claptrap var iaf ett genidrag xD

Av Durkadur

Jag skrattar gott åt att de hävdar att de får "utbilda sjuksköterskor i hur de använder fax". Jag råkar veta att en majoritet av de svenska sjukhusen lägger ALLA sina orderar med fax och har gjort så i decennier. Detta är unikt i Norden då i stort sett alla sjukhus i Norge, Danmark och Finland skickar elektroniska beställningar. Svenska sjuksköterskor behöver inte "utbildas" de gör som de alltid har gjort; klistrar etiketter på papper och faxar det som en beställning.

Av Durkadur
Skrivet av filbunke:

Man prenumererar. Läs användaravtalet.

Du en licens för spelen men för att kunna använda dessa licenser måste du ha ett ett registrerat Steam-konto. Du kan alltså inte flytta dessa licenser eller använda dem utanför Steam. Avslutar du ditt Steam-konto avslutar du också alla dina licenser. Detta är i praktiken vad alla digitala butiker gör även om de inte kallar det för en "prenumeration".

Av Durkadur
Skrivet av filbunke:

Man äger inte spel på steam. Man köper inte, man prenumerar på dem.

Du varken köper eller prenumererar på spel i Steam. Du köper en licens som ger dig rätt att använda spelen under vissa villkor.

Av Durkadur

Oj är versioner 3 och 4 redan i pipline? MSI satsar hårt. Kul att kategorin växer. Själv är jag nöjd med min gamla Steam Deck LCD tills vidare

Av Durkadur

"Minst" är väl nyckelordet här? 2025 hade inte varit något att applådera då AM5 lanserades 2022. AM4 var standard i 6 år innan AM5 kom.

Av Durkadur
Skrivet av Celebmir:

Betala aldrig.

Skrivet av Wiczor:

Kan bara instämma, enda sättet att få ett slut på attackerna är om de som utför dem slutar tjäna pengar på det. Stor eloge till insomniac som valde att "ta smällen".

Den smutsiga sanningen är att företag många gånger betalar. Hur vidare dom betalar eller ej beror bara på värdet på datan och de potentiella kostnader det kan leda till om datan kommer ut. Så om mycket personlig information läcker ut så är det bara intressant om det kan leda till någon form av böter eller rättegång där det visat sig att Sony varit oaktsamma.

Men tro inte på detta att "Man ska aldrig betala." eller "Vi betalar aldrig." Dom allra flesta betalar och det är därför sådana här grupper finns. Allt handlar om vad som står på sista raden och är den siffran tillräcklig hög så betalar man i det tysta och ser till att det aldrig rapporteras om.

Av Durkadur

Första advent åker allt upp. Dock tycker jag om att behålla det uppe en bit in på januari. Det är så mörkt och lite belysning piggar upp.

Av Durkadur
Skrivet av LeVvE:

Piracy is always morally correct?

Tycker att om man betalat för sig och sen blir blåst iaf så har man all rätt att ladda sakerna man köpt via andra metoder.

Håller helt med.

Av Durkadur

Skönt att Dreamhack kommer hem efter att ha varit borta sen.... ALLTID!

*facepalm*

Av Durkadur

Kul för Intel med en vinst och det visar hur långt man har kommit. Nu kanske man inte ska dra allt för höga växlar av detta. Det är ju ändå bara Geekbench.

Av Durkadur
Skrivet av AdrWel:

Onödigt skulle jag inte alls påstå, bättre för ögonen och är anledningen till varför varje gamingskärm jag köper är 1440p

Tror HappySatan menar att det är onödigt med 1440 eller till och med 4K på en mobilskärm då de är så små att det är svårt att se skillnad mot 1080p eller till och med 720p i vissa fall. Dessutom är strömförbrukning mycket viktigare än en stationär gamingskärm.

Av Durkadur
Skrivet av medbor:

Spännande utveckling på många sätt idag. Uppskalning är numer allmänt accepterat och något bra trots att det alltid mötts med totalt hat när det fanns i konsoler senaste årtiondena. Och det räcker inte med vilken som helst, det måste vara DLSS annars spelar man helst inte spelet alls…

Jag är bara så frågande när alla som hatar Apple föredrar samma instängda proprietära skit när det kommer från gröna laget. Alltså inte bara accepterar utan tycker det är bra och ett måste

Det är ganska långt från den bilden jag trodde entusiaster hade förr i alla fall. Men det klart Glide var väl lite samma sak på sin tid

Personligen tycker det är raka motsatsen till spännande med uppskalning. Jag hade mycket hellre sett större generationskliv med bättre rastrering och strålspårning. Ny hårdvara som höjer nivån i alla eller de flesta spel är mer spännande än olika mjukvarulösningar i olika versioner. Det blir väldigt splittrat. Men jag är gammal och förstår att mjukvara är nutidens melodi så jag resignerar Hade spelen varit bättre optimerade vid release tror jag inte det hade varit samma sug efter dessa uppskalningstekniker.