Inlägg

Inlägg som Mikael07 har skrivit i forumet
Av Mikael07

Fasen, hade budat den här till himlen om det inte vore för dom där horisontella satakontakterna... PSUn sitter kloss med moderkortet i mitt chassi

Av Mikael07
Skrivet av s1lvertunga:

Jag läste på lite om precis detta också men tackar för din input! Bra ändå att folk får veta.

Jao, jag kanske tog i lite hårt. Dåligt är det absolut inte, men det finns mycket snabbare alternativ för just AI om man vill lägga några få tusenlappar till. Men för float32 beräkningar är det grymt prisvärt tycker jag

Av Mikael07
Skrivet av moron:

Det är såklart inga problem! Inte ute efter att blåsa någon.
Kortens fördel är självklart VRAMet som kan komma till nytta.

Tycker inte det är en dålig affär för någon som vill testa lite, komplett med ganska många cores och minne.
Säljer det för lite mindre än jag betalade eftersom jag kom på att jag vill bygga vattenkylning istället

Absolut, det är ju som sagt ett guldläge IMO för den som vill ha mycket VRAM för lite peng! Blev lite sugen själv att buda hem ett för något beräkningsprojekt, men jag använder fp16 mer och mer, och dessutom sitter jag redan på ett 3090 så det hela landar lite i kategorin villhöver

Av Mikael07

Men samtidigt borde jag tillägga att för 2000kr vet jag nog inget bättre alternativ för att köra stora modeller. Det är ett bra pris för 24GB, och lämpar sig gott för andra typer av beräkningar!

Av Mikael07
Skrivet av s1lvertunga:

Av nyfikenhet, detta ser ut att vara en bra setup för att köra lokala llm modeller. Har du någon erfarenhet av det?

Nej detta är ingen bra gpu för llm eller AI (deep learning). Den har gott om minne men saknar snabbt fp16 och int8 stöd i form av tensor cores. Detta gör att du i praktiken måste köra i fp32 och använda 2x eller 4x mer minne. Vilket 30xx kort som helst med 12GB ram är ett vida överlägset val.

(Förlåt till TS för att jag kommer in och regnar på annonsen, men någon ställde en fråga jag vet svaret på...)

Av Mikael07
Skrivet av Thomas:

E2E skyddar ju mot många andra saker än polisen, framför allt potentiell avlyssning de ISPs/carriers (och ev kriminella som är anställda hos dem) som trafiken passerar. Än mer relevant på publika Wi-Fi-nätverk är ju att det även skyddar mot avlyssning av de som äger nätverket, för att inte nämna alla andra som är inne på samma nätverk om det är okrypterat.

Skrivet av snraway:

Poängen är väl att göra det så svårt som möjligt. Försöka upprätthålla någon typ av balans mellan integritet och övervakning/avlyssning.

Utvecklingen som gör total övervakning av oss vanliga människor går i rasande fart. Det finns redan teknik för att automatiskt lyssna av all världens internettrafik och bearbeta den med AI och sedan ställa frågor till materialet, eller agera direkt efter automatiserade regler. Och det blir mer och mer sofistikerat för varje dag som går.
(Som en parantes finns ju redan på alla sociala medier teknik för att automatiskt styra vilken information som syns och vilken som inte syns, shadowbanna och på så sätt automatiskt (med allt mindre resurser) påverka hela världens informationsflöden.)

Det som saknas för stater, unioner och regimer att göra detta kan vara pengar, samordning och lagstöd.

Så att göra det så svårt, dyrt och krångligt som möjligt, i alla sammanhang man kan komma på, är de metoderna som finns för att iaf kunna bromsa den här utvecklingen något.

Ja, fair points.

Av Mikael07
Skrivet av Söderbäck:

För att vi inte vill ha frizoner för kriminalitet.

Det som hänt när kryptering för allämnheten brett ut sig är att möjligheten till total insyn vid brottutredningar tagits bort. Det här har vi inte riktigt haft innan. Hade det varit nischat så hade problemet varit begränsat - men nu håkler det på att breda ut sig ordentligt och då får det här problemet en annan magnitud.
Och det kommer adresseras förr eller senare.

Jag skulle snarare uttrycka det som att rättsväsendets befogenheter behöver anpassas efter det samhälle vi faktiskt lever i. När tekniken rör på sig och ändrar spelplanen så kan det innebära att vertyg och avgränsningar behöver uppdateras. Beroende på hur problemomrpdet ser ut.

Tack för det mest nyanserade inlägget hittills i tråden.
För några år sedan hade jag nog varit skeptisk till någon form av reglering av kryptering. Men nu är jag rätt övertygad om att det är till större sammhällelig nytta om lagen inte är bakbunden här.

Av Mikael07
Skrivet av Veni:

Polisen får lära sig andra knep. Israelerna är duktiga på att komma åt telefoner och avlyssna allt som behöver avlyssnas oavsett om det är krypterat eller okrypterat mellan parterna.

Fast vad är då skillnaden mot att inte tillåta e2e kryptering, om de tvingas att hitta metoder där allt ändå kan avlyssnas?

Av Mikael07

Absolut är det så. Merparten av tiden kommer den göra ingenting. Vill dock inte att den ska överhetta om man gör stora filöverföringar under en längre tid. Vet däremot inte hur mycket cpu som används för att saturera en 1Gb lina (btrfs, raid1, mekanisk)?

Men semipassiv fläkt kan ju funka, det är helt ok eftersom det kommer vara sällan den behöver gå igång.

Av Mikael07

Aha det var mycket matnyttig info där! Visste inte att nedklockning alltid var möjlig. Men undervoltning + tdp limit låter precis som det jag vill göra! Är det vanligt med tdp limit setting i bios? Kommer köra linux, och sist jag kollade där så lämnade det en del (allt) att önska ang cpu tuning..
Och hur beter sig cpun när tdp limit slår i? Kommer den växla ner i frekvens?

Av Mikael07

Ok tack då var den biten lite klarare. Är fortfarande ute efter att sänka klock och spänning så att jag klarar mig med passiv kylare för lågintensiv nas-användning.
Går det att göra på en icke-K intel processor, eller är man helt låst vid fabriksinställningar?

Av Mikael07

Sänka TDP

Hej,
Jag funderar på att uppgradera mitt low-power NAS till en starkare cpu. Har nu en celeron 10W TDP. Dock vill jag gärna köra passiv kylare på cpu då den är i vardagsrummet. Tittar på cpuer i typ Haswell och undrar om man kan begränsa max clock speed till kanske 2GHz, och lite undervoltning på det för att hålla temperaturerna nere. Vill gärna behålla dynamiska frekvenser, så en fix frekvens är inte ett alternativ. Går detta att göra på alla/vissa cpu? Kollar just nu på en i5 4460 på 84W TDP, men den saknar ju K så tvekar lite. Medveten om att 65W vore att föredra men beggars can't be choosers..

Av Mikael07
Skrivet av Dalton Sleeper:

Testet använder ju knappt datorn. Totalt 6% av CPU används under större delen av testet, där 4 kärnor (av 16) går upp närmare 100% i en millisekund eller två. Det kanske är implementationen av webbläsaren som är problemet.

Det är ju intressant. Är det javascript (eller annat scriptspråk) som är väldigt ineffektivt, eller ser typiska laster från webapplikationer ut såhär helt enkelt? Känns osannolikt att i princip alla webläsare skulle vara så dåligt implementerade efter så många år.

Av Mikael07
Skrivet av CGI:

Oj vilka minnen! Tack för detta. Jag använde O2

Ah just det, hur kunde jag glömma att nämna brödrosten!

Av Mikael07

Tack för nostalgitripp! Satt och jobbade med 3d-animation (Alias Poweranimator och senare Maya) på en Octane när det begav sig, även Indy och Indigo innan dess. Mutationen med Windows NT behövde jag aldrig uppleva, utan det hoppades direkt till Linux då det mognade för filmproduktion ungefär samtidigt.

Av Mikael07
Skrivet av Yoshman:

Sen fundera på specifika nischer. En M3 Max är "dyr", eller är den? Vilken annan plattform kan köra lika stora maskininlärning-modeller på GPU? Enda som har VRAM i liknande mängd är Nvidias och AMDs datacenter GPUer, vet inte vad senaste generationen går lös på, Ampere med 80 GB VRAM kostar från en kvarts miljon SEK.

I ljuset av det börjar en bärbar dator för ~75k SEK (M3 Max med 128 GB RAM) se rätt prisvärd ut (men det är absolut en nisch, dock en glödhet sådan just nu).

Det är förvisso intressant att macen kan husera så pass stora modeller. Men för att i realiteten träna en så pass stor modell (där man faktiskt gör nytta av den stora modellkapaciteten), ställer det extrema krav på resten av systemet. Det kan vara en utmaning redan att träna en modell som ryms i 40GB gpu datacentermaskiner, utan att någon del i kedjan blir flaskhals.

Av Mikael07
Skrivet av perost:

Jag tycker Minecraft ändå gör ett rätt bra jobb på den biten. Bara för att ta några av de senaste ändringarna så introducerade de t.ex. ett nytt underjordsbiom kallat Deep Dark i 1.19, som är väldigt annorlunda mot vanliga grottor och som även har "ancient cities" att utforska. I 1.20 lade de till begravda ruiner som man kan leka arkeolog i, och i kommande 1.21 kommer de lägga till "trial chambers".

I 1.21 så kommer de även otippat introducera autocrafting vilket helt kommer revolutionera Minecraft-farmer, det är något jag ser fram emot i alla fall.

Absolut, håller med! Nu började jag på 1.19, så fick väldigt mycket som förstagångsupplevelse och är nog lite bortskämd

Av Mikael07
Skrivet av Housepainter:

Jag saknar känslan man hade i början när man spelade. Den är svårt att hitta igen. Det är ett helt annat spel idag. Fortfarande bra, men annorlunda.

Jag tror att det är upptäckarkänslan man saknar. Att gå ner i en mörk grotta och inte veta vad som väntar, t.ex. Den får man nog inte tillbaka tyvärr.

Av Mikael07

Till alla som spelade en stund i början, men sedan inte rört det, kan jag verkligen rekommendera att testa igen!
Har kollat lite på äldre versioner och tycker att spelet är väldigt mycket rikare nu, natt och dag! Men man bör nog vara en person som gillar att samla grejer

Testade lite själv efter jag köpte till sonen förra året, och fastnade ganska direkt. Har alltid trott minecraft bara var för småkids men så satt man där själv!

Av Mikael07

Facebook marketplace har ju generellt högre prisnivå än nya komponenter från butik, på 5 år gamla grejer.. Orkar man hantera dessa människor ("kommer och hämtar, lovar!!1" översätts till - man blir ghostad, osv) så kan det vara ett bra ställe att prova. Men IMO finns det helt klart ett värde i att få en trevlig säljupplevelse och att se att sakerna kommer i bra händer, dvs sälja här på forumet

Sorry ingen frågade efter mina 2 cent men jag gav dem ändå, är lite uttråkad. Hoppas du får sålt datorn till ett pris du är nöjd med iaf