Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum
Skrivet av SuperSverker:

Nothing 2a kostar 4390 kr och är en mer än värdig utmanare.

Jag är trött på att folk överskattar inflation jämfört med girighet och ökade marginaler (nåja, ökade produktionskostnader för chip är ju en grej också...eller?).

En HTC Desire för 5000kr 2010 (vilket var snordyrt) skulle idag kosta 6800kr

Fattar du hur mycket telefon du får om du skiter i Samsung, Google eller Apple?

Man brukar dock kunna få åtminstone Samsung och Google/Pixel-modeller med ganska bra erbjudanden om man binder sig 24 månader. Bygger lite grand på att man behöver abonnemang dock, nöjer man sig med att ladda kontantkortet ett par gånger per år är det nog vettigt att köpa även mobilen kontant.

Vi skaffade en Galaxy S22 till min fru, 337kr/mån i 24 månader inkl 100GB data/månad (Comviq), om man behöver mycket data är det ju svårt att hitta ett abonnemang under 150-200kr/månad så i praktiken (för oss) blir kostnaden för själva telefonen ungefär 4000-4500kr.

Av Pirum

Gällande Pixel 6a, 7a och även 7 så har de ju ofta sålts för långt under lanseringspris. Tror jag gav 2500 för barnens Pixel 6a, nya, men då var ju modellen över året. Pixel 7a har också sålts för bra priser, exempelvis med abonnemang. Pixel 7 (inte Pro, men inte 7a heller) kostade väl 4790 på erbjudande. Är Pixel 8a märkbart bättre än Pixel 7? Ja, längre uppdateringar såklart, men prestanda? Jag tycker det.

Elgiganten hade väl nåt erbjudande om 1500kr extra rabatt för en inbytesmobil, vilket (om man har en gammal värdelös mobil som accepteras som inbyte) ger ett kontantpris på kring 5000kr. Kanske får vi se bättre erbjudanden om ett halvår, det känns som att det är a-modellerna av Pixel som oftast dyker upp med nedsatt pris. Eller, så är jag hemmablind då det är a-modeller jag brukar kolla på.

Av Pirum
Skrivet av ratbongo:

Det där låter mer som en defekt. Lite som när unga inte klarar av att se äldre filmer för att de har för dålig inlevelseförmåga för att hantera äldre effekter.

En del sägs ha väldigt svårt att se svart-vita filmer. Delvis kan jag ju hålla med om att svartvita filmer på VHS eller DVD ofta såg usla och (DVD) sönderkomprimerade ut, men tänk så trist att inte kunna se på Psycho eller Moderna Tider pga brist på färg.

Nåja, jag har 60Hz-skärmar, så det är det som är målet. Sedan anpassar jag inställningarna, hellre låga inställningar i 60fps än höga 7 fps...ja, jag har gamla grejor. Föredrar native-upplösningar, barnens dator har 1920x1080-skärm, min dator har 4K-skärm och klarar inte riktigt spel i den upplösningen....

Av Pirum
Skrivet av Patrik356b:

Jag tror den kommer vara lika slö och buggig i slutändan men kanske äter mindre ram.
Så fort en nätverkdisk eller dylikt är upptagen hänger sig ju halva windows typ.

Åhå, nätverket, är det därför utforskaren är så sjuuukt långsam och värdelös i min Windows 11 jämfört med Windows 10? (på samma dator). Det ska jag kolla upp. Oavset, bra att det ändå inte bara är jag som tycker att utforskaren är seg som sirap.

Av Pirum
Skrivet av FBGKimpan:

Det jag tycker är udda är som sagt att om jag har en vanlig dum lampa inkopplad så funkar allt som det ska. Hur kommer det sig?

En del dimmrar (eller transformatorer för 12V-halogen etc) behöver en minsta belastning, kopplar man in en vanlig gammeldags lampa eller resistor så går det bra för övriga LED. När jag ersatte 11 st halogen med LED i badrummet så behöll jag 1 halogen för att resten skulle funka bra. Sedan gick den sista halogenen sönder, och då visade det sig att jag kunde sätta i en LED där också. Med 12 st led (av den sort jag hade) kom jag över minsta belastningen. Exakt samma dimmer i kök (1 lampa) och hall (2 lampor) funkade inte alls med LED-lampor, så dem tog jag bort.

Jag hade elektriker här för att installera jordfelsbrytare, det var en smal sak att få fixat redan existerande lampknappar och något vägguttag samtidigt, enkla pengar för elektrikern och inte speciellt mycket dyrare än om jag hade bytt själv. Typ en hundring kanske, per enhet som byttes. Alltså, hade jag bytt själv hade det kostat 100kr, när elektrikern gjorde kostade det typ 200 tror jag. Eller 250. Var iaf inget som kändes överdyrt.

Av Pirum

Windows 11: (virtuellt, 14GB RAM just nu)

MacOS Monterey (32GB RAM)

Säger inte så mycket egentligen. Rätt mycket cachat minne, det är ju bra på sätt och vis.

Av Pirum

Samma för oss. Bytte ut dimmer mot dumma strömbrytare. Han som bodde här hade dille på halogenlampor. 500w i badrummet. Bytte allt till led, i badrummet drar de tillräckligt vid idle för att inte blinka. Det är en för gammal/fel dimmer för moderna led-lampor.

Av Pirum

Peta inte i getingboet. Sover björnen? Låt den sova.

Visst kan de ip-blocka, blocka viss trafik, kanske förbjuda VPN utan statligt tillstånd, men, vad uppnås med det? Medborgerlig ilska som leder till större frihet? Tror inte det.

Av Pirum

Kul läsning, själv kom jag nog aldrig längre än till ATI 9250 som jag fortfarande har kvar. Kan iofs ha haft ett begagnat 9700 en drös år senare, men då i en burk som snabbt avpolletterades.

Av Pirum

Använde länge någon slags Clip History som var kompilerat typ 2001. Men det gör jag inte på senaste Windows-installationen, har inte haft behov. Äldsta jag använder mer eller mindre regelbundet idag är nog MultiAVCHD från 2012; jag sätter ibland ihop film-skivor till barnen och även familjefilmer (typ, in blurayskiva per år). Jag har inte hittat någon bra ersättare helt enkelt, däremot gör jag en del utanför programmet, det klarar inte av 4K-filmer från mobilen bra, så konvertering till bluray kör jag i exempelvis vidcoder.

Sedan har jag ju använt Irfanview och en del annat i säkert 20 år, men de uppdateras ju fortfarande så skulle inte säga att de är den äldsta mjukvaran jag kör, inte heller räknar jag in retroprogram (Amiga etc).

Av Pirum

Barnen spelar fortfarande Animal Crossing, men...varför kommer det inte längre uppdateringar? Man skulle ju kunna tro att spelet nått vägs ände, men även enkla uppdateringar typ "nu är det vårfest" eller någon ny karaktär hade ju varit välkommet. Kommer det en ny Animal Crossing och de vill "ta död" på det gamla? Varför i sådana fall, det är väl bättre att ha en stark bas som hoppar på det nya? Väntar de på nya switchen?

Av Pirum
Skrivet av WDac:

Ja man kan ju se så på saken, men det kommer ändå inte ha något effekt på de kriminella. Vi accepterar bara ännu en gång att staten försöker styra och ställa istället för att lyssna på "oss" varför fulstreaming är "populärt".

Hade man inte totalt sabbat streamingen för kunderna genom att vara giriga och sprida ut "content" på flera tjänster så att vi idag har en 5 gånger dyrare tjänst för att se samma volym av content som i början av streaming eran. eller om man inte betalar mer för att behålla volymen så får man 5 gånger mindre tillgång till content för samma peng. nästan, vi betalar ändå mer idag för endast en tjänst jämfört med för 10 år sedan.

Så man kan också se på saken som att fulstreaming finns pga giriga streaming siter som promt skall ha sin egen streaming istället för att tillsammans med andra produktions bolag dela på samma streaming output och samla allt på ett ställe för en lägre kostnad. Rätt och slätt gå emot vad som gjorde streaming populärt hos kunden.

Men, varför skulle företagen samarbeta och erbjuda 1 billig och bra tjänst när de kan erbjuda fler och dyrare (och, kanske, sämre - men en del går ju till produktion, inte bara till fickorna på aktieägarna), de vill ju tjäna maximalt med pengar i första hand. De vill ju sälja sina produkter med så stor vinst som möjligt, inte sälja dem till underpris.

Fast, visst, speciellt för äldre TV-serier som det inte är så mycket pengar i skulle jag själv gärna ser en "Seriefy" för en billig penning, men då måste det nog vara smalare serier som inte går att mjölka lika bra som exempelvis Vänner och Seinfeldt som fortfarande är riktigt stora.

Av Pirum

Men, klart Telenor, Telia osv vet att om de dns-blockar så är det lätt att gå runt. Något de säkert ser som acceptabelt, rätt smart till och med. De följer domstolen, folk som vill gå runt det kan gå runt det, och datoranalfabeter har väl inte mycket att välja på.

Jag har lagt in ett dns-filter i vår router som blickar mycket skit hoppas jag, men då är det ju självvalt. Vill inte att barnen ramlar in på något via en reklamlänk eller liknande. Men helt "säkert" är det ju inte.

Av Pirum

Kortet kan iofs vara helt dött, men man ska nog prova med någon mer dator, annan kortläsare och kanske Linux innan man ger upp. Jag har misshandlat många sd-kort genom åren och ibland funkar de inte i en viss läsare, men i en annan - helt plötsligt.

Skulle man råka få igång kortet är det viktigt att göra en kopia på innehållet såklart, och sedan köra recovery - grejor på kopian.

Av Pirum
Skrivet av Slapinator:

Det känns som hela Amazons service är baserad på tur och vem man snackar med. Hade en Logitech mus (ca 1700kr) som strulat efter drygt 1 år.. de körde retur nu direkt och saldot kom på Amazon kontot, de skicka fraktsedel bad mig skicka tillbaka annars så fakturerar dom mig för musen.

Har en iPhone 15 Pro vars usb-c port strular, laddar inte alltid - supporten sa vi kan göra retur, ta bort Apple id:t, skicka tillbaka den du får full refund.. Jag köpte den vid släppet för 16.5K.. Får tillbaka den summan, kan köpa från Amazon igen för 14.5K nu.

Har bara haft ett gott intryck från Amazon när det gäller problem/garanti/returer.
Men kommer säkert jinxa mig själv och fr.om. nu kommer jag ha värsta oturen man kan ha med supporten någonsin.

Ja...överlag har jag också haft bra erfarenheter, även om det var svårt att förklara att jag fått en dålig batch BD-R DL-skivor och ju inte kunde returnera hela då jag använt en del av dem. Men det löste sig. Har på senare tid blivit ordentligare med att returnera saker som inte är som de ska. Nu senast returnerade jag ett USB-minne jag haft ett halvår, det var mysko ibland och gick inte att lita på oavsett filsystem eller dator jag använde det med; filer försvann eller blev fel. Inga problem. Har även returnerat en teflonkastrull som inte tålde plastbestick, en SSD av riktigt usel kvalitet från tredjepartssäljare (som jag inte fick tag på; Amazon gav pengar tillbaks) och lite annat smått och gott, de senaste månaderna. Förra året gjorde jag en retur på en tandborste som min dotter använt i typ 35 månader, och det är ju 36 månaders reklamationsrätt. Jag kanske inte minns exakt rätt på månaderna, men jag trodde iaf inte att reklamationen skulle gå igenom utan problem då det var en fysisk skada på tandborsten (inte min dotters fel - men skulle kunna vara) - men, inga problem, pengar tillbaks eller ny tandborste? Ny tandborste tack, då den stigit i pris några hundra.

Ibland får man pengarna direkt när varan skickats från mig, ibland när varan kommer fram till returcentret, någon gång har jag fått returpengar direkt utan att behöva skicka tillbaks varan. Har mest gjort returer på smågrejor för max några hundra.

Jag har försökt hålla "krångel" på en låg nivå för att få en smidigare bedöming när det verkligen strular, men nu går jag all in på att returnera allt som inte är som det ska även om det är skitsaker (alltså, fel, inte bara "tyckte inte om färgen på USB-huben").

Av Pirum

Hm. Kanske kan vara något att prova, även om jag spontant får ont i huvudet av webläsare som inte har menyer etc överst som vanligt. *tar hem för att prova, till Mac*

Uppdatering: Jag behövde logga in för att kunna använda programmet, det orkar jag inte med nu. Nästa år kanske. Men, ändå, tack för tipset.

Av Pirum

Jag har ungefär samma dator, CPU kan inte uppgraderas prisvärt (3770k går för höga summor begagnat), ska man uppgradera CPU måste man också samtidigt uppgradera moderkort och RAM. Däremot kan processorn överklockas lite, och det kan ju vara kul. Någonstans mellan 3.8-4.2GHz borde man kunna hamna utan större problem, lite beroende på kylning etc. Jag kör CPU ratio på 45 på liknande saker, men jag har en lite annan CPU. Kanske är CPUn redan överklockad förresten, man sätter väl inte in extra vattenkylning (Antec) utan att klocka upp?

På Tradera kan man ibland hitta "kit" med moderkort+cpu+RAM, och om det exempelvis är en intel 8000-serieprocessor eller bättre så kan det vara en prisvärd väg att gå. Men då måste man ju tycka att det är kul att "skruva", räkna med lite strul ibland, etc.

Största flaskhalsen borde dock vara GPU just nu. Ingen vits att sätta in en modern processor men ligga kvar med samma grafikkort.

GPU kan nog uppgraderas till begagnade AMD rx580 eller Nvidia 1060 för att snabbt och enkelt få en förbättring i spel.
Drygt 500kr kostar ett rx580 vanligen, även om https://www.tradera.com/item/341372/630639870/amd-radeon-rx-5... gick för precis under 500kr nyligen. Det kortet ger märkbart lyft även för en CPU med så många år på nacken. Ännu nyare kort är förmodligen overkill med en så gammal CPU, men det beror ju på spel och upplösning.

Av Pirum

Fello har ofta "dubbelsurf" - erbjudande (gäller även befintliga kunder) så de flesta i min familj och nära släkt har Fello. Jag kör dock comviq pga subventionering av mobil.

Mina barn har 6gb/mån för 95kr, Fello.

Är man med i LO-fack har Fello bra erbjudanden, 15gb/mån för 135kr, eller 30gb/mån för 195kr.

Av Pirum

3G är ju helt kört, ska man tvunget behålla något på övertid är det 2G då det har så mycket bättre taltäckning, och ändå har rudimentär data.

Det jag vill veta är också ungefär när 4G beräknas avvecklas?

Om en bil har en rimlig livslängd på 20 år, så bör ju eCall som installeras i dagens modeller vara antingen förberett för 5G, alternativt förberett för att enkelt och billigt byta "eCall-modul" vid behov. När de äldre eCall-bilarna tillverkades fanns ingen standard för eCall via 4G, så inte konstigt att biltillverkarna inte stödde det - men att de gjorde det svårt/omöjligt att uppgradera systemet är ju knasigt.

Av Pirum
Skrivet av medbor:

Det är fortfarande över 10% på 3G och flera miljarder minuter på bägge… svårt att de att det skulle bli problemfritt att stänga dessa

I dagsläget är det ju delvis så att de samtal som trots allt går över 2G eller 3G görs på platser där 4G saknar täckning, så även om det är en mindre andel så är det en viktig andel. Det känns som att 5G främst byggs ut där 4G redan finns, operatören jag har (Tele2) har visserligen urusel 5G-utbyggnad än så länge men det är ändå ganska ofta jag i skog, mark eller skärgård trillar ner på 3G eller 2G.