Inlägg

Inlägg som Obiwannabekenobi har skrivit i forumet
Av Obiwannabekenobi
Skrivet av Nyhet:

Dagens spelkonsoler har fått Edin att reflektera över hur långt vi har kommit i spelmediet – men även hur bra vi hade det med gamla konsoler.

Läs hela artikeln här

jag håller med det mesta, men en sak stämmer nog inte: "sälja njuran för en playstation". Det är nog det som är och har varit en USP för konsollerna - en billigt insteg gällande hårdvaran. Det må ha varit annorlunda fram tills ethereum minining och nu AI hypen som förstörde marknaden för den vanliga användare, men inte nu.
En 4K burk för 6-7000 spänn? Lycka till att köpa eller bygga (idag) en PC som är ens i närheten. Kanske en bra 1-2k dator som visserligen kan mycket mera än en konsoll, redigering, programmering, etc för - vadå? 12-15000 i bästa fall? Kanske går om man kan att bygga under 10k själv, men inte köpa. en 4k dator under 20-25k? Knappast?

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av Alling:

För tydlighetens skull är det alltså den specifika skärmens HDMI-ingång som är begränsad, inte HDMI i sig. Redan HDMI 1.3 från 2006 specade 340 MHz maximal pixelklocka, vilket räcker för 1920 × 1080 i åtminstone 120 Hz, men skärmtillverkare implementerade typiskt inte det förrän andra halvan av 2010-talet.

FRL 48 Gbit/s som specas i HDMI 2.1 räcker och blir över för 1920 × 1080 i 500 Hz, och det finns gott om skärmar som klarar 1920 × 1080 i 240 Hz över HDMI, exempelvis XL2566K.

(Observera att ingen produkt kan "ha" en viss "HDMI-version", som många tror.)

Ah, ja, det känns bekannt. tack för förtydligandet.

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av NordhNet:

@mezzo_: Om jag inte är helt ute och cyklar så får du bara ut 120/144hz genom Dp eller DLDVI, hdmi är du nog fast på 60Hz tyvärr

Nej, du har rätt. Det måste vara dvi eller dp, inte hdmi. Hade ngt liknandne system förrut med en BenQ skärm på sonens dator när han ville köra CSGO och det var ju strul tills vi fick till det med rätt adaptar/kablar.
Tror viss nyare hdmi standard klarar mer än 60, men definitivt inte 120.

Av Obiwannabekenobi

det finns olika sätt med systeminställningarna, men barn fattar och kommer att låsa upp för eller senare.
på iOS finns det "restrictions", Android kanske också, typ, låsa med separat lösenord? annars får man ta föräöderkontroll appar.

här en snabb googling med "how to deactivate a camera on a phone parental access"
https://www.safes.so/blogs/how-to-turn-off-camera-on-phone/

detta kanske hjälper att börja med, eller följa upp med en egen sökning?

Av Obiwannabekenobi

Nämen... ;P

Av Obiwannabekenobi

Beror lite på hur mycket (diverse) man spelar. Köpar man bara ett spel som Fifa eller F1 då är 600, 700 eller tom mera helt ok med tankte på att man kan lira "hur mycket som helst" och behöver inget annat, så att säga. i F1 tex kan man gå så långt och köra realtid full antal varv i practice, qualification and race, och detta för 20+ tävlingar....
Vad är då 700 spänn fördelat över 6, 12 eller mera månader? (jag bortser från shoppen).

Lirar man därmot flera (olika) spel, vill testa mycket, etc. då är 4-500 i månaden (gånger 2, 3, 4...) förstås mycket pengar.

Jag köper nuförtiden också "smartare", läser på, avvaktar release och ngn patch eller två, kollar lets play/before you buy videos, innan jag tar beslut. Tokköper inte bara för att det är på rea. Har ändå tillräckligt i backlogg....

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av Yoshman:

...

Är man intresserad att testa lite är compiler explorer en lysande resurs. Där kan man jämföra kodsnuttar och se vad de kompilerar till på olika ISA.

...

Oh vilket häftigt "lekplats" denna sida är (eller, kan vara, för en amateur iaf)! Tack för länken!

Av Obiwannabekenobi

Har inte koll på CPU nyheterna och deras "AI" - pratar vi om tensorer som på Nvidia GPUer?
Hur meningsfullt är detta med avseende på den snabba utvecklingen att ha CPU som är anpassat till den nuvarande marknaden? Känns som att det blir obsolete inom noll-tid?

Av Obiwannabekenobi

Speldatorn har Wallpaper engine och det variera alltså vad som syns.
På jobbdatorn eller laptopen är det bara ngt vanilla färg.

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av frong:

Brukar hända i slutet på månaden för spel som sålt bra under månaden, då steam betalar ut i slutet av månaden(?). Utöver Helldivers har jag sett det på Last Epoch som 'officiellt' släpptes precis också.

Jaha, det förklara kanske hur det går att få profit ur det hela. Betyder det att Steam får stå även för returnerade spel under tiden och om en "utvecklare" sticker efter en utbetalning, då får Steam tar smällen? (eftersom de flesta som blev lurade kommer att returnera?)

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av dlq84:

PWA finns på Android också... Så vad snackar du om? Lustigt att Google klarar av att stödja PWA OCH samtidigt tillåta flera olika webläsarmotorer... Nästan som att det är ett svepskäl av Apple för att kunna plocka bort funktionalitet som konkurrerar med App Store...

Men samtidigt har Android mera säkerthetsproblem än iOS? Kan ju vara en urban legend visserligen, har ingen referens för en sådan utalande.

Av Obiwannabekenobi

lol, jag visste inte alls att det fanns* tills nyligen och började använda tex ngn egen webserver hemma som jag då kör som "app" på telefonen.
Nåväl, det var roligt så länge det varade.

*många features som läggs till tycker jag allmännt drunknar i allat annat om man inte "är på" vid varje uppdatering. Vissa saker kanske nämns specifikt, men inte allt?

Av Obiwannabekenobi

Ibland kan jag sakna de "gamla tiderna", men med tanke på att man får se "legalt" på saker som inte kunde hyras eller köpas (region 2 här i EU), så är det ganska najs att se på t.ex. tyska eller japanska filmer/serier.

Men visst, mättnaden och därmed skrollande på trailers där man till sist inte tittar på ngt alls är inte roligt.

Nej, inte allt var bättre förr, men inte allt modernt gör saker och ting bättre för det. Det gäller väl många saker i livet.

Av Obiwannabekenobi

finns det inte program / skript som gör ngt liknande? Typ på kali-linux, om inget annanstans?

Av Obiwannabekenobi

Träffade på 1Pass via ett tidigare jobb, har haft sen dess privat i flera år.
Absolut värt pengarna; nog det enda app jag har betalad abo i flera år utan avbrott.

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av Whitepilledoomer:

Man undrar ju varför det tillåts att exporteras överhuvutaget egentligen. Om man nu ska ha sanktioner.

Många sanktioner är oftast bara en "visa musklar" grej, man vågar inte gå fullt ut för att man är rädd för konsekvenserna. Kina kan ju också göra sanktioner, tex råvaror / förädlade råvaror. Det händer ju hela tiden ngt som vi oftast inte alls har en aning om.

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av Luhan_124:

Tack för svar.
MiniTool Partition Wizard och EaseUS Partition Master verkar vara program som inte kan årdna SSDer som är osynliga i diskhanteraren eller har jag fel?

har du löst problemet?

Tror att EaseUS borde klara av detta, men minns inte eftersom de har olika tools och det känns lite rörigt (kan ha fel där).
Själv hade jag ett problem med en extern HD som plötsligen "försvan". Hittade då till Acronis True Image och då kunde jag fixa detta igen. I mitt fall ingår Acronis med Western Digital hårddiskar (laddade ner från deras support sida).

Länge länge sedan hade jag problem med en M2 SSD och då var ngt med Bios och Uefi vs inte Uefi? Ngt väldigt skumt var det nog.
Du skulle då kunna prova söka efter möjliga Bios inställningar om du inte redan har gjort detta.

Av Obiwannabekenobi

skulle kanske inte säga "kronan...", men visst har de flesta disruptiva teknologierna gjorts av nördar. det brukar jag säga till folk som kommenterar "nörd" på dumt vis. T.ex. utan Steve Jobs, ingen Apple iphone, utan iPhone igen etc etc etc
Men även inom den "tysta akademiska" forskningen finns det nördar, personer som dedikarar sina liv till sina uppdrag som förändrar civilisationens utveckling mer, ibland mindre. Fråga en forskare om vad hen gör, då blir i jämförelse en StarWars nörd eller programmerare hänvisad till barnbänken i hörnet!

Av Obiwannabekenobi

Jag har inte heller ngt att klaga på. Efter alla problem några år sen så har de fixat det väldigt bra. Och lika mycket (lite) strul som det må hända ibland, så är det samma med DHL eller UPS. De är inte så "perfekta" heller.

Av Obiwannabekenobi
Skrivet av thewrulph:

Superfin tattuering!

Förstår verkligen den sorgen som dom lämnar efter en. Vi fick säga farväl till vår 10 åriga burma (min första kisse) för ungefär 1 år sedan. Och för 2 veckor sedan vår 15 åriga devon rex (min fru hade henne sen före vi träffades). Bägge innekatter med otroligt mycket personlighet. Dom var verkligen alltid med oss och myste, pratade med oss osv. Varit med hela vår resa, flera flyttar och nu senast fick dom ett jättestort hus att springa runt i.

Verkligen stort svart hål av sorg dom lämnar efter sig. Men man får vara glad över den tiden man får med dom små änglarna.

Tack snälla. Och beklagar då eran sorg med. Förstår (tyvärr?) ganska bra hur det kan vara för er.