Inlägg

Inlägg som Maldergho har skrivit i forumet
Av Maldergho

1. Jag skulle säga att generellt sett så är standarden ungefär lika som för dryga tio år sen. Ja, det finns otroliga mängder skräp, men också väldigt många fler bra spel. Utbudet har helt enkelt växt och det finns fler spel på båda ändar av spektrat. Jag anser också att AAA-titlar brukar hålla sig i de yttre ändarna av "bra-skalan", antingen är de fenomenala eller så är de katastrofala.

2. Spel är ett media som fortfarande är i sin barndom, om man jämför med film eller litteratur. Det gör att det inte finns ett lika etablerat 'rätt' sätt att berätta en historia. Vi ser därför mycket mer innovation i hur spelet interagerar med användaren än i andra medium. Dock är det inte de stora studiorna som experimenterar med detta, utan man får gräva lite. Spel som till exempel "Brothers - A Tale Of Two Sons" visar detta på ett fantastiskt sätt.

3. Två saker:
Dels hela Early Access-modellen. Det är oerhört vanligt numera att spel "släpps" i Early Access, dvs i ett ofärdigt stadie. Konceptets grundtanke är det inget fel på - involvera spelare i utvecklingen så att spelet blir bättre. Det har nu dock övergått i att utvecklare använder det som ursäkt för att inte göra klart sina spel, men ändå tjäna pengar på dem. Ofta får de aldrig ens en full release, antingen för att intresset för spelet snabbt försvinner, eller för att utvecklarna vill kunna peka på Early Access-lappen för att ursäkta buggar och dåliga/saknade features. Som exempel: H1Z1. "Släpptes" i Early Access i januari 2015 och har haft en aktiv spelarbas ända sen dess, men räknas ändå fortfarande som ett "upcoming game".
Och sen dels att allting numera ska utvecklas till konsol i första hand och sedan portas till PC. För personer som mig, som inte äger en konsol och är en helhjärtad PC-gamer, är detta extremt frustrerande. Portarna till PC görs väldigt sällan på ett bra sätt, det är många saker man som PC-spelare vill ha och ibland behöver, men som ytterst sällan finns. Ordentliga grafikinställningar framförallt, att kunna justera upplösning och FOV anser jag är ett måste för ett PC-spel, men det är ovanligt att det går att justera efter behov. Sen också att ha ett UI som är gjort för att funka med mus och tangentbord, inte med en kontroller är mer eller mindre icke-existerande för AAA-titlar.

Av Maldergho

Jag kör för tillfället en Huawei Honor 8. Sjukt prisvärd telefon! Ja, Huaweis egna GUI är gräsligt, men det är bara att lägga på en ny launcher så är det en underbar telefon, bland de bästa jag haft. Om du vill ha en lite kraftfullare så finns ju deras P10 också.
Jag rekommenderar starkt en Huawei framför Samsung eller iPhone alla dagar. Varken jag eller någon bekant till mig har någon erfarenhet av OnePlus, så jag kan dessvärre inte göra några jämförelser där.

Av Maldergho
Skrivet av talonmas:

Så har det då hänt. Att se streamad film har tolkats som olagligt av PRV som tolkat en ny EU dom i ämnet.

Vad tycker ni? Är vi kriminella?

http://www.gp.se/nyheter/sverige/olagligt-att-titta-p%C3%A5-s...

"Om du tittar på olagligt strömmad video på nätet begår du ett brott."
Missvisande rubrik på denna tråd...

Av Maldergho
Skrivet av giplet:

Så som du beskriver det ser jag inte vad Synologyn ger dig för mervärde. Om du främst vill ha en disk att slänga filer på som råkar vara tillgänglig i nätverket så kan du köpa precis vad som helst.

Har för övrigt själv en Synology och en Buffalo Link Station av enklaste modell. Fördelen med Synologyn är allt man kan göra med den. När det gäller att lagra filer är båda två precis lika kompetenta.

Vad exakt är det man kan göra "mer" med en Synology än andra NASar? Jag kikade lite på tjänsterna som finns och många av dem verkar väldigt praktiska. Tror du det kommer bli ett fall av "Jag visste inte att jag behövde det men nu kan jag inte leva utan det"?

Av Maldergho
Skrivet av Mikaelmannen:

Som någon påpekade. Ska nasen transcoda High bitrate 1080 och kanske 4k duger ingen Nas under 5k typ. Ska den bara förse en mediaspelare (ej Chromecast) med filer fungerar vad som helst.
Har själv en 216j som förser en Boxee med film och det fungerar fint, sen ryker boxeen snart för något med x265 stöd men det är en annan historia.

Det kommer inte att behövas någon transcoding, jag kommer fixa filformaten själv innan jag lägger in dem på NASen. Ser inte heller att 4K kommer vara aktuellt inom någon snar framtid, kommer vara student från och med nu i höst och har just nu bara en "dum" vanlig TV.

Av Maldergho
Skrivet av giplet:

Hur kommer du fram till slutsatsen att Zyxeln ser ganska mycket bättre ut på pappret? Den har mer minne och lite kraftigare processor och den har USB3, men den har å andra sidan sämre utbud av tjänster. Och räknar du in allt som finns att ladda ner till Synologyn så är den ljusår bakom, eftersom tjänsterna är just Synologys styrka.

Har som sagt ingen som helst koll på NASar. ZyXELn verkade ha lite bättre hårdvara enligt den jämförelsen, och det är allt jag har att gå på. Har ingen erfarenhet av tjänster o.dyl., så därför jag frågar här eftersom det verkade suspekt att den skulle vara markant billigare och "bättre".

Skrivet av giplet:

Vad menar du med att du enkelt ska kunna streama filmer till Chromecast? (har inte själv någon Chromecast). Om du tänker förlita dig på DLNA-stödet så skulle jag säga att du är ganska rökt med båda dessa. Om du däremot tänker förlita dig på en mediaspelare på Chromecasten som spelar upp filer från en Windows share (SMB/Samba) så funkar vilken av dessa som helst. Vilken NAS som helst kan skyffla filer till och från disk.

Vet inte hur det funkar att streama till Chromecasten i praktiken, men enligt produktinfon ska båda de jag länkade klara av att göra det. Jag gissar att det görs via någon sorts mobilapp som "mellanhand".

Skrivet av giplet:

Hur ser du ditt användande av NAS'en framför dig? Är det en grej du sätter upp en gång och sedan bara använder, eller tänker du dig att du har fler användare, kommer att försöka köra andra tjänster på NAS'en osv? Om det är en set it and forget it NAS så kan du köpa billigaste möjliga. Om du vill hålla på att pilla med NAS'en så är Synologys gränssnitt väldigt trevligt och det finns massor med prylar att installera som är lätta att komma igång med. Å andra sidan kanske du ska överväga en ännu starkare NAS i så fall, för båda dessa är ganska begränsade kapacitetsmässigt.

Det jag hade tänkt mig är att jag från datorerna lägger till NASen som nätverksenhet, och därefter mer eller mindre använder den på samma sätt som en lokal disk. Men som jag sa ovan, jag har ingen koll på tillgängliga tjänster och därav inte heller vad som finns att tjäna på att använda dem.

Skrivet av hultron:

Kan också säga att jag är och har varit väldigt nöjd med synologys mjukvara de senaste 6 åren.

Den NAS'en du länkat (DS216se) väldigt klen. (enkärning cpu på 800 Mhz, 256MB RAM)

Hade nog tagit denna https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3325891 om syftet hade varit streama film. (tvåkärning cpu på 1500 Mhz, 1GB RAM)

Den ligger dock över min smärtgräns i pris, tyvärr.

Av Maldergho
Skrivet av oRBIT2002:

Jag kan varmt rekommendera Synologys produkter, deras "operativsystem" är extremt lättarbetat.

Tycker du att den Synologyn jag länkade är bra, eller rekommenderar du någon annan av deras produkter?

Skrivet av Snogge:

Om du har prylar över kan jag rekommendera Amahi som är en gratis webbaserad filserver som du kan köra på en gammal dator

Jag har tyvärr bara hårddiskar att tillgå, inget hemmabygge den här gången

Av Maldergho

Köpa min första NAS, köpråd

Jag går i tankarna att skaffa en enkel NAS att ha hemma, främst för att dela filmer på nätverket och att köra backup på. Prisklass omkring 1500kr, absolut max 1900kr. Den behöver absolut inga häftiga funktioner, de enda kraven jag har är:

  1. Kunna köra raid1 med två 1TB-hårddiskar.

  2. Enkelt kunna dela filmer till både PC och Mac.

  3. Kunna streama filmer till Chromecast.

Har spanat in
Synology DS216se
ZyXEL NAS326
ZyXELn är klart billigare (1099:-) jämfört med Synologyn (1529:-), men enligt den här jämförelsen ser ZyXELn ganska mycket bättre ut, på pappret i alla fall.

Vilken av dessa två rekommenderar ni? Eller borde jag skaffa någon helt annan? Jag har som sagt aldrig haft en NAS förut, och vet inte riktigt vad man ska jämföra.

Tacksam för input!

Av Maldergho
Skrivet av Wolfgrin:

Är dock störtlöjligt att man kan få tag i en fysisk kopia billigare än digitalt i de flesta fall, borde ju för fan vara det motsatta.

Vart händer detta? Jag har aldrig varit med om något sånt...

Av Maldergho
Skrivet av Jarl:

Argument som stor/liten kan ju ursäkta de flesta svenska överpriserna...

Argument som stor/liten förklarar högre priser. Oavsett vart i världen du är. Precis på samma sätt kan MediaMarkt hålla betydligt lägre priser än "Leffes Elektronikhörna i Säffle"...

Av Maldergho
Skrivet av Jarl:

Svenska överpriser, inte data men likväl elektronik;
Köpt en Gibson CM 2016 FR EB LTD Black som i Sverige kostar ca 13000Skr
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3469778
hos Thomann i tyskland gav jag 885€ med fri frakt momsad och klar
https://www.thomann.de/se/gibson_les_paul_cm_2016_fr_eb_ltd.h...

Nu är det ju så att Thomann är ett stort, globalt företag som kan köpa grossleveranser direkt från tillverkarna, men det du jämför med är två små lokala butiker som köper sina varor styckvis från mellanlager. Då kommer det bli ordentlig prisskillnad oavsett vart i världen du är.

Av Maldergho

Mitt projektarbete var också att utveckla en app. Vi hade dock ingen tidigare programmeringserfarenhet, så det blev ett mycket större projekt än väntat. Det vi gjorde var att skapa en app som hade koll på alla pizzerior i stan, kunde visa dem på karta och ringa pizzerian ifrån appen. Detta var såklart innan Onlinepizza blev stort, men det var ett riktigt kul projekt! Dock var vi konstant hungriga, av någon anledning...

Av Maldergho

Som skrevs ovan, enklast är att köra programmet och se vad som händer. Jag kan tipsa om sidan repl.it, den använde jag i början av min "karriär" (har bara läst en grundkurs, hehe). Där kan du skriva och köra kod direkt i webbläsaren.

Av Maldergho
Skrivet av toh:

Fungerar det att skriva " r "istället på allt eller visar den felaktigt svar då?

Scanner input = new Scanner(System.in); System.out.print("Skriv in radien: "); double r = input.nextDouble(); double area = raknaArea(r); System.out.println("Arean är: " + area); } static double raknaArea(double r) { double svar = Math.PI*r*r; return svar; } }

ORGINALKODEN

Scanner input = new Scanner(System.in); System.out.print("Skriv in radien: "); double radie = input.nextDouble(); double area = raknaArea(radie); System.out.println("Arean är: " + area); } static double raknaArea(double r) { double svar = Math.PI*r*r; return svar; } }

Vilken av koderna är rätt?

Båda två funkar. I metoden är det en lokal variabel som används, så det spelar ingen roll om de heter samma sak eller olika.
Exempel: i originalkoden är r och radie två olika variabler, som är helt skilda från varandra. I din ändrade kod så har du alltså två olika variabler som båda heter r, men de är fortfarande skilda från varandra.

Av Maldergho

@toh

Scanner input = new Scanner(System.in); System.out.print("Skriv in radien: "); double radie = input.nextDouble(); double area = raknaArea(radie) // Du måste anropa metoden med radien som parameter System.out.println("Arean är: " + area); } static double raknaArea(double r) { double svar = Math.PI*r*r return svar } }

Av Maldergho

I den första:
Hur tänker du att du ska räkna ut medelvärdet av ett enda tal?

I den andra:
Två fel. Du har en metod, men du anropar den inte. Rad fyra borde vara ett metodanrop, och inte en uträkning.
Det andra är att matematiken är fel. Arean av en cirkel är PI*(r^2), och omkretsen är 2*r*PI. Du har använt formeln för omkrets och inte area.

Av Maldergho

För övrigt rekommenderar jag dig att använda ArrayList istället för int[]. Dess metoder .add() och .remove() är väldigt användbara.
Also, istället för en egen sortering kan du använda Collections.sort(object). Det funkar både för int[] och ArrayList, samt de flesta andra inbyggda listtyperna i java.

Av Maldergho

Ditt problem är att evenArray alltid kommer bli 0 platser lång. Det du vill göra är att köra en loop över hela listan först, för att bestämma vad evenCounter ska vara. Efter det kan du skapa evenArray med rätt storlek, och sedan stoppa in alla jämna tal i den.

evenCounter=0 // Loopa genom listan, räkna antal jämna tal for (int i=0, i<array.length, i++) { if array[i] % 2 == 0 { evenCounter++ } } // Skapa listan med jämna tal int[] evenArray = new int[evenCounter] int j = 0 // index för evenArray // Loopa igenom listan igen, den här gången för att hämta de jämna talen. for (int i=0, i<array.length, i++) { if (array[i] % 2 == 0) { evenArray[j] = array[i] j++ } }

NOTE: Jag skrev den här koden on the fly och har inte testat den syntaxmässigt, men själva principen ska funka.

Av Maldergho

Kanske någon av pinnarna på USB-uttaget har blivit böjd?

Av Maldergho

^What he said. Även om det gav bättre prestanda skulle det driva mig till vansinne...