Inlägg

Inlägg som Broken-arrow har skrivit i forumet
Av Broken-arrow
Skrivet av Xeonist:

Jag måste bara fråga, alla ni som har dom här problemen, kan det vara så att det är ni som skapar dom här problemen? Jag har kört Windows sen 3.11 for Workgroups, och i princip aldrig upplevt några problem, och definitivt inte sen Vista/Windows 7.

Men även Windows 2000 och kanske också XP var riktigt bra.

Vet inte vilka problem du exakt syftar på. Men kan inte se hur jag personligen kunde ha orsakat problemen jag haft i windows 10.

Av Broken-arrow
Skrivet av GuuFi:

Kört 5700XT sen release, stötte på black screen men gick att lösa genom att inaktivera Enhanced sync, något som var väldigt nytt och helt onödig funktion.

Senare var det något mindre problem med Radeon Chill, gick att lösa genom att inte använda funktionen tills nästa version som kom ut månaden efter.

Sen kanske du körde ASUS som körde för långa skruvar på kylaren bara för att de inte orkade designa ny kylare eller ens testa den eller MSI Evoke som throttlade pga dålig design?

Detta har varit återkommande problem, speciellt med asus (kommer inte ihåg vilken gen, men där dem tog kylaren från nvidia kortet och satte det på amd kortet utan anpassning).

Av Broken-arrow

Jag personligen har inte haft problem med amds drivers och två kompisar körde legendariska 7970. hörde inga klagomål alls.

Tyvärr så har jag inte haft behovet att updatera grafikkortet ofta, så inte provat nyare amd kort (fick t.ex nvidia 980 väldigt billigt). Förra ägaren hade stora problem med kortet i windows 10 med krascher (Kan inte själv avgöra om så är fallet för mig, just för min dator redan innan bytte grafikkort var instabil).

Var det inte också så att nvidia hade problem ett helt år med få till drivers?

Hur som är windows väldigt pigga up updatera drivers själv och det är snäppet värre i windows 10 (där den vägrar lyssna, när man säger nej) och dessa drivers brukar inte vara roliga att få in i datorn (förvånansvärt buggiga trots ska vara testade).

Av Broken-arrow
Skrivet av jnsson:

Du fick 8.1 via MS Store vilket var lite märkligt

Var den "officiella" vägen då för att updatera från 8 till 8.1 genom startmenyn (verkar stämma, nu när jag sökte på det). När jag sökte efter hur man fick uppdateringen, men den tog flera timmar att ens installera (trots med snabbt nät).

Hur som var och är windows 8 från början till slut ett märkligt os, med udda lösningar (tyvärr ärvde windows 10 mer från 8 än 7).

Av Broken-arrow
Skrivet av danedi:

Explorercharsharna då? De som vanligtvis hände om du anslöt en usb eller firewiredisk till datorn? De försvann såklart med senare uppdateringar. Men 8.0 var en soppa utan dess like, som kunde krasha bara man tryckte på sidopanelen och wifi två gånger på raken på ikonen för enable/disable wifi.
Sen har du problemet på HP maskiner där man inte kunde starta om datorn utan att resetta sitt bios varenda gång, utan hamnade i recovery mode.

Inte hört om detta, körde windows 8 på äldre stationär dator (fick tag i billig builder licens). Säger inte att windows 8 var perfekt, vilket os eller program är helt utan buggar? Men jämfört med windows 10, så var 8 stabilare och inte lika påträngande med uppdateringar (var inte bra, men med 10 så var det helt ny nivå). Sen vägen för att installera just 8.1 var minst sagt udda (om jag inte har fel fick man ta den genom startmenyn/metro).

Av Broken-arrow
Skrivet av car2ns:

Är det roligare med folk som bashar på nya saker bara för det är nytt och annat än dom är "vana vid"?

Intressant, haft flertalet datorer, både privat och i jobbet där det varit stabilt och bra även vid större uppdateringar. Vad hade du som gick sönder vid varje större uppdatering? Och vad var ostabilt i Windows 10 från början? Förutom det kosmetiska då vill säga, för det har inget med stabilitet att göra.

Ja, uppdateringar kan absolut skapa problem. Även säkerhetsuppdateringarna. Det säger jag inget om, men att inte köra igenom säkerhetspatcharna bara för man stör sig på att datorn startas om, det förstår jag inte. Speciellt inte på ett datorforum ...

Roligt att du Bashar utan ha aning hur tidigt jag provade både Windows 8 och 10.

Oavsett hur mycket man hatar windows 8, så var det aldrig instabilt från början och 8.1 installerade jag direkt när det kom upp (tror det var inom en vecka). Inget problem med konstiga buggar.

Detta var visserligen inte på viktiga datorn, testade Windows 10 och fick genast problem inom par dagar (startmeny försvann helt, iconen försvann och gick inte använda genvägen på tangentbordet heller). Var dock inte ren installation utan uppdaterade från 8.1 , så fick bli ren installation för få igång den igen. Men nästan alla uppdateringar första året tog bort alla program som den inte tyckte var kompatibla och även nollställde flertalet inställningar varje gång (detta på pro).

Tror också fick problem med hela nedre fältet buggade ur, samt fick ljud bug så fick stänga av system ljud helt (lät som en statisk störning ihop med ljudet).

Netflix lagga varje 30 minut, var tydligen känt problem. Blev fixat några månader senare.

Sen andra som fått större problem, där en windows 10 uppdatering gjorde så datorn fastnade i bootloop eller när diskar inte helt plötsligt hittades av windows (vet inte om data också blev raderat).

Sen fick ms för sig att nergradera pro så vi inte skulle ändra registret.

Jag menar det är inte konstigt att den haft så stora problem, när Microsoft bestämde sig för sparka nästan hela teamet för bug testing när windows 10 precis släppts (och det märktes väldigt snabbt, hur kvaliteten sjönk som en sten). Varken vista eller xp var sån här katastrof.

Sen företag, får ju uppdateringar senare, när alla med home och pro lekt test kaniner. Inte konstigt ms tvingar ner uppdateringar i halsen på oss.

Av Broken-arrow
Skrivet av car2ns:

Jag blir så irriterad på människor på ett datorforum med såna där åsikter. Vad gör du ens här om du är så bakåtsträvande? Riktat till dig och andra som är emot nya saker.

Såna som dig som gör Internet till en mer osäker plats att koppla upp sig emot. Sluta kör med osäkra produkter och sitt på Internet! Det är hål i huvudet. Kör du bil utan säkerhetsbälte också? Att köra med döda OS är enbart okej om det är en klient som INTE är ansluten till Internet. Typ för retro-gaming eller köra någon svets-maskin som inte fixar annat OS än Windows 95, 7 eller 3.11.

Du var en rolig typ. Jag kör Windows 10 på annan dator och det tog år innan det blev stabilt. Varje större uppdatering så gick något sönder.

Så jag avvaktande innan jag uppdaterade, men även med windows 10 så stänger jag då och då av uppdateringar. Just för den ska klaga stäng av datorn eller så gör jag det. Sen fortfarande kan uppdateringar skapa problem.

Av Broken-arrow

Men windows 10 skulle bli sista os:et?

Var i alla fall många som var tvärsäkra på detta efter ms uttalade. Jag trodde inte en sekund på det, kommer troligen nytt os när ms ville ha inte lite mer pengar i kassan eller krångla till det för kunderna.

Nu när man väl gick över till 10 är man inte sugen på 11, lär sitta på det även efter 2025 (satt ju flera år på windows 7 efter uppdateringarna slutade komma). Behövde uppdatera så jag kunde använda mer ram, annars hade jag kört fortfarande på 7.

Av Broken-arrow
Skrivet av medbor:

Det blir ju också mer cache per kärna, och 6 kärnor kan ju ha mer effektutrymme per kärna (läs klockfrekven) än de 8-kärniga

Jag blev dock lite tagen på sången av att bara halva processorn fick mer cache, hade inte förväntat mig det som det pratades om den från början. Jag trodde alla kärnor skulle få maximal cache

Vad amd sa, så gav det inte mycket fördelar att sätta det på båda. Troligen på grund av klockfrekvensen fick sänkas, kanske borde hitta bättre ställe att sätta mer cache på (så det blir mindre nackdelar).

Så något test på and CPU:er utan x och dessa verkar mer lockande än deras dyrare x eller dessa med extra cache. Men fungerar på vänta på nästa gen, kan ju hoppas dom då väljer tunnare ihs.

Av Broken-arrow
Skrivet av griid:

Det kommer nog ta väldigt många årtionden om ens någonsin.
Sist jag kollade hade intel 80% av marknaden av laptops med Intel och så hade det varit i 10 år..

Finns rätt mycket att välja på, i alla fall i 5k klassen. Sen hur mycket som faktiskt säljs är en annan fråga.

Vad jag set brukar det vara mer tunt med amd i högre prisklasser. Men kan ha blivit bättre senaste åren.

Av Broken-arrow
Skrivet av twit:

Vilket inte spelar någon större roll i sammanhanget då vi har tre års reklamationsrätt.

Dock är väl reklamationsrätten jobbigare att använda, än garanti?

Av Broken-arrow

Är rätt tråkigt detta priser, nu när man måste snarast köpa nytt (datorn bokstavligen sjunger på sista versen) och gärna vill ha nyaste gen speciellt intresserad av dom nya 3d cpu:erna.

Av Broken-arrow

Kör en xiaomi mi10 lite 5g . Kostade strax över 3000kr, ok mobil med duglig kamera (är inte perfekt i mörker), prestandan är mer än nog .

Dock verkar dom helt slutat med uppdateringar (sista var i oktober). Körde innan en Samsung S3 I 6/7 år det var lite plågsamt (även med custom ROM var den seg).

Job mobilen är en sony xperia xz1 compact, I början råkade jag ut för hel det reklam i bland annat i notis fältet (lyckades slå av detta).

Så jag sitter inte på den nyaste generationen:) får hoppas min Xiaomi fungerar tilll dom uppfunnit tillbaka 3.5 mm och kan enkelt byta batteri igen. Så jag är van att använda samma mobil lite för länge, här bytts den inte ut från den bokstavligen inte startar

Sen jag skulle aldrig skaffa vikbar mobil, har redan haft mobiler med mekaniska rörliga delar och för mig slits detta ut efter ett år. Glömmer aldrig den Sony Ericsson Mobile jag hade med joystick (den hade alla möjliga barnsjukdomar). Tro om det var två gånger joysticken fick bytas (den fick hela systemet balla ur minst en gång när den gick sönder). Fick en ny modell efter 3 gånger den var på lagning.

Av Broken-arrow
Skrivet av Ozzed:

Första intrycket är svårt att bli av med. Och det var en felbedömning av Microsoft att dra på som de gjorde med Vista när de flesta som var tänkta användare inte hade hårdvara som orkade driva det. Men om stabilitet är det enda som definierar om ett OS är bra eller dåligt så var Vista inte dåligt, nej. Det var bara det att folk varken hade hårdvara som klarade det eller drivrutiner som var färdiga än var väl då de började med någon ny modell om jag minns rätt, och tillverkarna hängde inte riktigt med.

8.1 var stabilt. Men hade förändringar i UI som folk varken bett om eller såg ett behov av. Microsoft ville sälja telefoner och tänkte att deras operativsystem var en bra reklampelare för det och folk höll inte med

Skulle säga det är det viktigaste i ett os. Om den kraschar eller bara startar soliga dagar är inget lyckat os.

Windows 10 har dragits med mer problem speciellt med dom stora halvårs uppdateringar, som knappt verkar ha testas.

Var mindre strul gå från 8 till 8.1 (var seg updating, men kom inte lastad med någon valfri bug på köpet).

Ui ja det var en katastrof och windows 10 är inte mycket bättre (vad är det för fel på gamla settings meny, där gick det hitta saker i alla fall). Sen har den sämre ljud på mikrofon och mindre inställnings möjligheter än vad windows 7 har och windows 10 ärver många dåliga delar från 8 och tyvärr inte från det bättre 7 utan det ska fasas ut.

Windows 11 ska jag inte ens nämna, ser ut som dålig clone av macOS.

Av Broken-arrow
Skrivet av Ozzed:

Och det är lätt att säga att någon har fel, om man sen inte behöver förklara varför

Sen får man ha i åtanke att det är en lite skämtsam teori. Windows 95, ME, Vista, 8, etc etc är säkert omtyckta av en del och något sådant så komplext som ett operativsystem är svårt att objektivt sammanfatta som "bra" eller "dåligt", men även vid skämtsamma saker tycker jag det är lämpligt att hålla sig till relevanta saker för det som diskuteras, annars blir det ju inte ens roligt.

Vista var egentligen inte dåligt, var system kraven som ställde till det. Gillar dock det första namnet "Loghorn" (stavning?).

Men objektiv var 8.1 sista stabila os från ms. mer risk för buggar när du uppdaterar win 10 I alla fall, har inte koll på 11 om man även där ska vänta några månader innan man installerar en större uppdatering.

Av Broken-arrow

Uppdaterar nu mera om jag fått en bug eller lagar något kritiskt (det sista är dock svårt att veta, när ändrings logen bara skriver bug fixar eller prestanda uppdatering ). Är i så fall nyhet kommit ut om något allvarligt säkerhetshål.

Windows 10 så stängde jag av det helt, orkar inte med fler buggar i otestade uppdateringar, som tillslut tvångs omstartar datorn.

Sen är jag redigt less på den där config, som kommit upp par gånger (där man kan bara skjuta fram det 3dagar ( windows verkar inte ens kunna dagar, utan kan ta någon vecka innan man ser den igen).

Jag blir i alla fall inte påtvingad 11 för det säger windows att min dator klarar lol. Får se om jag orkar ens prova 11 eller väntar till 12 där dom fixat ui.

Av Broken-arrow

Kommer ihåg tiden där man fick top mobiler för ca 4000/5000 kr.

Senaste jag köpte mobil kostade den under 4000kr och har svårt motivera betala mer. Får helt ok kamera och är rapp + bra batteritid.

Tror många köper mobilen på avbetalning och tycker 400/500 kr i månaden inte är mycket pengar.

Av Broken-arrow

Drar ur huvudsäkringar.

Släcka lamporna ger knappast någon effekt. Men ha datorer på dygnet runt kostar en del. Hade en rätt gammal dator som gick 24/7 och den drog själv ca 100 watt på en månad (ersätte den med en Chromecast).

Så tips är att ha datorer avstängda om du inte använder den.

Av Broken-arrow
Skrivet av bopp:

Det finns en inställning under System, "Föredragen programversion", där du kan välja mellan "Endast rekommenderade"/"Rekommenderade + Valfria". Kan det vara det som spökar? De rekommenderade är ganska sällsynta.

Sen ser jag att några skriver att 7900 XT är 17% snabbare än 6950 XT i Sweclockers test i 4K, och det ser ju så ut. Det kan såklart bero på vilka speltitlar som ingår i medelvärdena, men jag har sett något konstigt.

Jag slog till på ett billigt 6700 XT på Black Friday tack vare Sweclockers tipstråd , och trots att jag har en mycket sämre processor (2600X) än vad Sweclockers har i sitt test (12900 KS), får jag högre medelfps i Guardians of the Galaxy, raytracingtestet.

Jag får 53 fps i 1080p, men Sweclockers är bara på 50 fps. Jag får 6% bättre medel än vad Sweclockers får.

Det känns ju då som något är fel i Sweclockers test för 6700 XT, men det kan ju också vara så att de testar med en äldre drivrutin och att spelet har patchats. Det är ju en nackdel med Sweclockers tester att de behåller gamla värden länge, så ev dagsaktuella förändringar i drivrutiner och patchar kommer inte med. Tror Jonas upplevde det när han väl uppdaterade värdena i somras? AMDs drivrutiner hade ökat prestandan jämfört med de drivrutiner som Sweclockers använde i sina tester.

Var tvungen att kolla mina värden igen, så jag laddade precis ner Guardians of the Galaxy, körde benchmarktestet, förinställt på Ultra i 1080p, lade till max på raytracingen också. Får fortfarande 53 fps i medel, mot 50 fps i Sweclockers test...

Slutsatsen är att kanske 6000-serien presterar bättre än vad vi ser i Sweclockers tester.

Jupp dom lyckades fixa mer prestanda. Finns youtube videos om detta. Inga enorma ändringar men par procent mer.

Tycker dock amd borde vid det här laget försöka fixa detta redan vid släpp.

Av Broken-arrow
Skrivet av Rotten:

FELCITAT sorry broken-arrow! svarade fel

Lugnt det händer den bäste också Var lite förvirrad av dit svar.