Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben
Skrivet av Dreijer:

UPS var enda alternativet hos en ÅF, som tur var fanns ombudsleverans som tillval.
Tydligen har mitt paket ankommit till ombud, men jag har inte fått någon notis från UPS, inget nummer att uppge eller tex BankID-verifiering.
Noterade det när jag slog på mitt kollinr i deras sökportal. Det står dock bara att den levererats, enda infon är min hemadress. Kan inte se vilket ombud den är hos, bara att en ”David” signerat mottagandet. Haha.

Som tur var, så ser jag från ÅF vilket ombud jag valde. Hoppas det paketet är där och jag kan hämta ut det.
UPS är fenomenalt dåliga.

En annan UPS klassiker är vad det alltid gör när jag beställer grejer från USA. Jag får ett email om att välja utlämningsställe eller hemleverns. 100% av gångerna än så länge går det inte att välja ett utlämningsställe innan de gjort ett leveransförsök. Och varje gång lämnar de paketet framför dörren utan att ringa på eller knacka. Nu är jag iofs OK att de lämnar paketet så, men kul om man bor där det inte funkar... UPS är verkligen totalt hopplösa

Av cheben
Skrivet av Homdax:

Så något man kunde tro vara en naturlig utveckling av marknaden SSD SATA (snabbare - större - billigare) blir inte så i på grund av marknadsmanipulation. För det funkar ju så med HDD SATA.... ? Och då tappar vi "snabbare". Helt. Vansinne.

Eller så vill ingen satsa på det för man tror nvme kapaciteten är snart ikapp, men jag kan inte sätta nvme m2 diskar i mina lagringsburkar. Fan oxå.

Jag skulle säga att det viktiga att ha koll på är att 2.5" formfaktorn inte har någon kostnadsfördel mot en NVME disk i $/GB. Kontrollern kostar typ samma, eventuellt DRAM kostar samma, minneskretsarna kostar samma som för NVME.

Det enda du tjänar på är att du kan pressa in mer än på en NVME kort för att den är större. Men i slutändan köper du en viss mängd minneskretsar, och de kostar samma oavsett om du sätter dem på ett NVME kort, löder dem på ett moderkort eller i ett 2.5" chassi.

Av cheben
Skrivet av mpat:

Precis så, och det är därför de inte är prisvärda - listpriserna är fria fantasier som Lenovo et al aldrig kommer att betala. Den här produkten funkar jättebra för OEMer som vill hålla strömförbrukningen nere för att spara på PSU och kylning, samtidigt som processorn ser modern ut. Tror inte att AMD egentligen vill sälja så många till hemmabyggare.

Det är ju ändå lite underligt att de gör en sån halvmesyr av det. Att sälja till konsumenter är ganska olikt att sälja till OEMer (förpackning, support, RMA, marknadföring etc) vilket gör det mycket billigare/lättare per enhet att sälja till en OEM. Så det är skumt att de tar den extra kostnaden och sen inte vilja sälja några mängder.

Har OEMerna något krav på att de skall finnas "listade" för att det skall gå att se vad processorn i din burk "kostar" om du köpt den själv?

Av cheben
Skrivet av napahlm:

Man kan lägga upp det så? Så vet jag med säkerhet att de sparade pengarna täcker kostnaden. Så det inte hamnar i gränslandet för fakturan, för man vet ju att det med största sannolikhet tillkommer ett par tusen på något man inte tänkt på.
Jag får ju nästan ett helt år på mig att spara ihop till restskatten. Dels kvittas en del av resten med min vanliga återbäring och sen har man ytterligare ett par månader på sig innan restskatten ska betalas? Det är i augusti man betalar väl? Det var många år sen jag fick restskatt.

Hur fungerar bankernas 4% sparränta-konton? Betalas räntan ut på årsbasis eller månadsvis? Ifall jag säljer av allt nu, lägger allt på ett sådant konto, hinner det bli någon intjänad ränta på pengarna om dom ligger där två tre månader?
Tänker att där finns en garanterad vinst på pengarna, men noll risk att dom backar?

Förstår inte riktigt första delen av första stycket.

Men ang sparkonton. Det beror på bank och skall stå i villkoren när du öppnar sparkontot. Jag använder mig nu av SBABs fasträntekonton för mina "skall använda snart men inte idag" pengar. 4.25% för 3 och 6 månaders bindning var det för 1-2 månader sen. Räntan betalas ut när bindningstiden löpt ut, så skall du använda pengarna om strax över ett halvår är det ett schysst alternativ för parkering tills dess. Har man ett SBAB konto tar det 5 min att skapa fasträntekontot. De är till och med snälla nog att skriva exakt hur mycket som kommer betalas ut den dagen. Att skapa ett "vanligt" konto tar väll typ 10 minuter det med tror jag.

Du kan säkert hitta en jämförelsesite för att se om det är en bra deal (akta dig bara för konton UTAN insättningsgaranti. De finns, eller fanns i alla fall för en 8 år sedan!).

Av cheben
Skrivet av napahlm:

Så frågan är, sälja av fonderna nu och hålla på pengarna tills fakturan ska betalas? Eller vänta med försäljningen tills jag har beställt och fått ett installatonsdatum, i hopp om att pengarna ökar lite till? Får ju i och för sig bara betala mer i vinstskatt då?

1. Att betala mer vinstskatt spelar ingen roll. 30% (eller vad det nu är) av 100 spänn extra ger dig 70kr mer än om du inte haft vinsten alls. Du kan aldrig förlora (well, finns säkert något corner case) på att tjäna mer pga att du betalar mer skatt. Det blir alltid mer över än om du inte gjort vinsten alls

2. Det beror på om vad du har för marginaler. Har du stor marginal mellan värdet på aktierna och vad pumpen kostar är det smart att sälja så sent som möjligt. Har du liten marginal är det svårare. Beror på vad du har för riskaptit. Går de ner så kan du stå med en faktura du inte kan betala alls. Jag hade sålt vid beställningen för att veta att jag har pengarna. Skitjobbigt att sitta i situationen att vara betalningskyldig och inte ha pengarna. Du borde för övrigt kunna sälja nu och betala skatten i april nästa år (och kom för allt i värden ihåg att du behöver ha pengarna då!)

Sen så vill jag instämma med andra. Sälj av innehavet för att betala pumpen. Det är precis sådana här saker sparandet är för. Sparkapital är OK att använda bara du gör det med eftertanke. Skall du aldrig använda dem är det praktiskt samma sak som att elda upp dem.

Att ta ett svindyrt blankolån om du har kapitalet är enligt mig en mycket dålig ide. Betala pumpen och använd dina lägre kostnader för att bygga upp bufferten igen. Optimalt hade du ju haft 50 - 100k kvar ifall något annat skiter sig, men är man tvungen att uppdatera så är man. Går det helt åt H-vete får du ta blankovägen då. Se det som att ha kvar sparandet är 100% garanti för dyrt lån. Använd sparandet ger dig en låg (men inte 0%) risk att behöva låna i framtiden

Av cheben
Skrivet av Spawnbadboy:

Hur tänkte de att ljuga om en sak som går enkelt att bevisa?

Misstänker att bakgrunden är att de helt enkelt inte är organiserade för/saknar rutiner för att göra något mer "reglerat". Gör du datorhårdvara är det synbar/kännbar funktion företaget vet hur man utvecklar, och marknadsavdelningen är van vid att, öum, "försköna" sanningen. Marketing kan ha frihet att göra vad de känner för när produkten är klar och de vet var den "acceptabla" gränsen ligger. Det fungerar utmärkt om du gör möss och tangentbord, betydligt sämre om du gör mer reglerade produkter.

Nu verkar det som att det är marknadsföringen som var kass (exempel på en grej som en organisation som utvecklar seriösa grejer skall ha rutiner för att förhindra. Sundströms marknadsavdelning kommer inte påstå saker utan att ha koll på alla certifikat, och tummen upp av valideringstestning för allt annat). Men även om marknadsföringen varit korrekt hade de säkert klantat till det ändå. Saknar du rutiner är det bara så enkelt att göra enorma misstag utan att någon egentligen hade för avsikt att göra något oärligt. Razer har 1500 anställda, stort nog för att behöva rutiner. Har du inte det kommer det skita sig

Notera: Det är inte en ursäkt för Razer. Saknas organisatorisk kompetens får man antingen skaffa det eller ge f-n i att sälja prylarna. Otroligt korkat av dem att de ens försökte

Av cheben
Skrivet av swesen:

Japp, har ikea grejer själv, men samma där med statisk lokal ip för trådfri eller dirigera hubben. Om man får strömavbrott och allt byter local ip så hittar inte home assistant hubben längre.

Alternativt så kan man köpa en Zigbee usb eller home assistants egna skyconnect, och koppla direkt till home assistant men det var tyvärr inget jag kan rekommendera.

Får jag fråga varför du rekommenderar emot skyconnect? Jag kör HA i en dockercontainer, med en skyconnect och att byta till den stickan istälelt för Deconz på en separat PI var bland det bästa jag gjort. Funkerar utmärkt och super responsivt mot mina lampor (främst IKEA) och sensorer (främst Aquara serien). Dessutom supergött att ha allt på ett ställe ifall den blir något krångel, så man vet att det inte är kommunikationen mellan två enheter som krånglar.

Av cheben
Skrivet av mrqaffe:

Har seriös belysning (stvzo godkänd dynamodriven) som grundbelysning på brukscykeln och ett antal batterilampor som dels är stvzo klassade, "bara" beskuren ljusbild och så några med okontrollerad spridning som är hemska för mötande trafik.
Att rikta ner en "mtb lampa" ger fruktansvärt dåligt ljus jämfört med stvzo klassade ljus som både lyser upp vägen bra och inte bländat mötande trafik.

Välj stvzo godkänt grundljus !
En billig batterilampa som inte är stvzo godkänd men ändå har skaplig ljusbild är Julas https://www.jula.se/catalog/fritid/cykel/cykeltillbehor/belys...
Och framförallt undvik ljus som inte är avskuret i höjdled om cykeln ska användas i trafiken, mtbljusen hör inte hemma på väg !

Spanniga Axendo är ett stvzo klassat bra batteriljus för de som inte skaffar dynamo...

Jag såg att du skrev om baklampa för dynamodrift när tråden skapades. Tyvärr så verkar den vara svårare att hitta nu. Länken till bikester är död och Spanningas egen hemsida hänvisar till att "The dynamo and E-bike version are only availible in OEM" https://spanninga.com/product/elips/

Är det fortfarande den som gäller? Enda alternativet verkar vara att importera från Nederländerna. Inte ett jätteproblem, men ändå: https://hollandbikeshop.com/sv-se/bicycle-lights/spanninga-bi...

Funderar även lite runt framlampa. Jag har en cykel för jobbcykling/vardagsanvändning, men det finns lite vägar utan ljus jag ev vill cykla på. Ingen skogscykling dock. Hurpass kraftig lampa är det man borde leta efter? "Lux" säger mig ganska lite. Jag tittade på något i denna stilen baserat på din rekommendation från första inlägget, men är lite osäker om 80 lux är kraftigt nog: https://www.bumm.de/en/products/dynamo-scheinwerfer/parent/16...

Största delen av cyklingen kommer ske på belysta vägar så att ha stark nog för skogsbruk känns mest taskigt mot mina medtrafikanter, men man vill såklart ha en ärlig chans att se med.

Tacksam för svar

Av cheben
Skrivet av xtQ:

Hej,

Behöver er hjälp med att få ihop en inköpslista hos en eller flera butiker, har suttit med enstaka produkter i varukorgen på olika butiker men kommer inte till skott. Så nu vänder jag mig till er för att dämpa min osäkerhet avsevärt.

Behov: Ska dra cat6a kabel i gamla villan, måste borra i betong och i något fall dra kabel i flexrör (redan inköpt). Men jag blir inte riktigt klok på var jag ska köpa grejerna för att det ska bli "prisvärt".

- 100m CAT6a kabel, AWG 23-24, hel koppartråd, vit.
- Passande pass through connectors som matchar kabeln, säg mellan 20-40 stycken iaf.
- Lämpligt verktyg för att crimpa och montera connectorn.

Jag måste handla online, jag har Amazon Prime om det är till hjälp.

Tack och bock för hjälpen!

Du skall sätta fast ändarna i så kallade "kroneplint" eller "LSA-plint". Att krimpa kontakter på solid kabel kommer fungera tills det inte gör det längre. Det är en tidsfråga innan det händer för att kontakten blir helt enkelt dålig, och det är väldigt irriterande att debugga att kabelns slutar fungera. Skall du använda plintar behöver du ett "kroneverktyg". Jag köpte ett billig set med krimptång, skalning, kass kabeltestare och kronerverktyg på Kjell för några år sedan. https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/installationsmater...

Det finns verktygslösa uttag som fungerar på rätt sätt (keystone brukar du hitta dem under), som också är ganska schyssta att använda. Jag skulle även rekommendera att köpa en "patchpanel" där alla kablarna är samlade. Det är väldigt bekvämt att ha en snygg panel med numrerade uttag.

Av cheben
Skrivet av Aaberg:

Gammal tråd men jag kan uppdatera hur det gick: Efter diverse försök att byta läsarm gav jag upp och hårddisken fick enkel resa till soptippen. Vart att testa i alla fall

Tråkigt att höra att det inte gick...

För övrigt, ett plus i kanten för att du uppdaterar tråden ifall någon i framtiden vill veta hur det gick OP

Av cheben
Skrivet av ChRiiLLe:

Jag ska dra nätverkskablar lite runtom i huset. De ska gå till uttag i rum, PoE-accesspunkter samt PoE-kameror.

Tanken är att allt sedan ska samlas och kopplas in i en patchpanel. Här hade jag tänkt gå för en med keystone-moduler som kopplar RJ45 hona till hona.

Som jag förstått det är det installationskabel som ska användas för dragning i väggar osv, men här blir jag osäker, eftersom jag önskar sätta åtminstone en RJ45 på varje kabel (i patchpanelen), men även i andra änden på alla PoE-anslutningar.

Borde jag använda enkardelig installationskabel ändå? Eller dra flerkardelig nätverkskabel runt om i huset i stället?

Sätt absolut inte RJ45 på solid kabel! Det fungerar jättebra, tills det inte gör det längre. Kopplingen mellan stift och kabel blir dålig och kommer sluta fungera någon gång i framtiden med mycket frustration som resultat

Av cheben

@Json_81 skulle jag säga är inne på rätt spår.

Och för att lägga på lite på det svaret. Ett hus kommer med en hel del saker som "du" behöver fixa. De större grejerna kostar runt 50 - 200k. Visst, de kommer bara var 15 - 40:e år, men det är inte bara EN grej. Räkna med att det är i snitt en 100 000kr reparation var 5:e år, det är nästan i underkant. Lägg på det att du även har en större risk att hantera själv. Börjar taket läcka är det ditt problem. Visst, försäkringar finns men de betalar absolut inte tillbaka 100% av reparationskostnaden

  • Fasadunderhåll

  • Fönster

  • Tak

  • Vattenstam

  • Elstam

  • Värmesystem

  • Badrum

  • Uppfart/trädgård

  • Staket och andra konstruktioner utomhus

Det rinner ganska snabbt iväg till ett antal 1000-lappar i månaden. Sen finns det en massa småsaker som man behöver stå i. Kanske inte så mycket pengar men där har du tid som behöver investeras istället.

Sen skall du nog lägga på en faktor för "central boende". Bostadsrätter tenderar att ligga närmare centrum av städer/trafikknutpunkter som trycker upp priser. Skulle du titta på centralbelägna villor i stockholm är de väldigt dyra.

Men jag håller med dig, att ett hus är mer "prisvärt" än en bostadsrätt och det är därför jag skaffade ett äganderätt radhus istället för en bostadsrätt. Men det är för att jag värdesätter fördelarna med den boendeformen mer än de fördelar en bostadsrätt/lägenhet har. Men jag kan definitivt förstå att andra värdesätter att månadsbetalar alla underhållsutgifter för att slippa själv planera, genomföra och betala sitt vattenstambyte, takrenovering eller de andra småsakerna som skall fixas. Listan på saker jag hellre skulle göra än att renovera min ytterdörr+omkringliggande trä denna sommar är väldigt lång....

Av cheben
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om vi tar extremfallet. En person som tar ut 10 veckors semester inklusive barnledighet. Om den är helt okontaktbar under hela denna tid och den har ett jobb där den gör en massa saker som bara den har koll på och andra ska jobba med, så kan dens kollegor få stora problem att lösa uppgifterna. Folk är då på olika sätt hjälpsamma, kolla mail en gång i veckan är betydligt bättre än detta, en gång per dag anser jag att det är det normala på de arbetsplatser man har varit. Men ibland kanske man bör öka ett några gånger per dag.

Där jag jobbar försöker vi alltid organisera så att viktiga leveranser planeras runt när man har semestern (att vi typ har industrisemester trots att vi utvecklar fysiska produkter hjälper en del). Tar någon en jättesemester/barnledighet har personen troligtvis sagt till om det långt innan.

Är det ett problem att någon inte är anträffbar under 10 veckor så är det helt enkelt något man får organisera innan med någon form av hand-over till en kollega som kan svara åt en. Semester = semester och är helt enkelt något som en arbetsgivare behöver räkna med. Min telefon följer med hem och går teoretiskt att ringa på tills batteriet laddar ur, men den är ljudlös efter kl 17 sista arbetsdagen så man får ha bra tur om jag skall svara. På de 6.5 år jag jobbat har det hänt en gång

Är det super-duper kris har chefen mitt personliga nummer, men att ringa på det kommer innebära avbruten semester med allt vad det innebär i form av ersättning så jag litar på att det inte kommer ringas på det numret sålänge det inte är absolut nödvändigt. Egentligen borde det finnas dokumentation som gör att det går att ta över en persons jobb. Görs inte det är man sårbar. Vad händer om en nyckelperson kliver framför en buss och faktiskt blir oanträffbar på riktigt?

Av cheben
Skrivet av shimaokpe:

Okej! Ja jag är öppen för förslag på allt just nu då jag har absolut ingen anning vad det kan innebära. Jag är inte jätteduktig när det kommer till ssd:er och liknande så vad innebär cachen samt vad/hur kan jag göra för att rensa cache?

Det är ingenting du rensar. Vad det innebär är att din SSD har ett område som den kan skriva snabbare till än övriga flashminnet. Tanken är att den tar hand om kortare "bursts" av data med hög hastighet och sen kopierar över det till resten av flashminnet när disken inte är lika aktiv.

Vad har du för SSD?

Av cheben

Det låter som ditt största problem är att få in värmen i materialet. Är spetsen "torr" blir överföringen riktigt värdelös. Se till att du "väter" spetsen med lite tenn innan du försöker löda. Smält en liten bit så du har en liten, liten droppe på spetsen, sen lägger du den mot padden/tråden. Öva ltie på kabeln, det är lätt att överhetta en sån där LEDlist. Sänk temperaturen på spetsen med, 450C behöver du inte förrens du försöker löda på välkylda PCBer. Listen behöver nog inte mer än 300 om du löder blyfritt

Av cheben
Skrivet av JasBC:

Jag gillar skenorna, att de standard-kompatibla och så enkla; blir så förbannad varje gång jag ska montera på/av fläktarna på kylarna mina, för även om det kanske bara är ett jag-problem att man inom några minuter av att ha fått in en dyr kylare så har man repat den eller haft sönder något men fy fan vad fipplandet gör mig less.

Håller med. Särskillt nu efter att jag monterade min Noctua inköpt typ 2012. Jag fick smältlimma fast de där små plastremsorna som fläktarna vilar på. De bara lossnade när man skjuter fläkten på plats. Plasten verkar åldras genom att bli hård och krympa lite. Otroligt störande

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Om jag startar om den så börjar kompressorn köra en stund(+ elpatron) och sen några timmar senare så kan jag gå ut och kika på den så är det larm + att den bara har el-patron igång. Jag drog ju upp termostaterna inomhus till 18 och landade på 79 kWh iförrgår och 40 kWh igår. Kan ju säga att jag inte är jättenöjd men får väl höra med teknikern som kommer ut om där är problem med den eller om detta är vad jag kan förvänta mig av ett sånt här system och att pumpen(bosch ehp 2.0 ew/9) inte är så effektiv på 82kvm tyvärr.

Har du larm så är det nog något som är knas med pumpen. Säger den något mer om larmet? Kompressoravslag/spärr efter larm skall inte vara något att fövänta sig, det skall bara funka. Hoppas teknikern hittar något som är enkelt att åtgärda

Av cheben
Skrivet av qc3fxv3a:

Cylindas rekommendation är helt konträr mot min manual. Dessutom är det flera konstigheter i den:

"Tänk på att aldrig använda vanligt bordssalt, flingsalt, havssalt etc. i diskmaskinen. Om du behöver salt så måste det vara salt specifikt anpassat för diskmaskin, annars kan saltet skada din maskin eftersom det inte är vattenlösligt."

Va!? Ej vattenlösligt NaCL?

"Ställ då ned dosering till noll eller lägsta nivån annars finns risk att maskinen går sönder."

Så man ska fylla på men ställa ner doseringen till noll - annars kan maskinen gå sönder!?!?

"Skruva av locket och fyll behållaren med disksalt genom en tratt för att minimera risken för spill."

För det är aldrig salt i matrester?

"Kör alltid ett kortprogram efter påfyllnad, annars kan det bildas rost som skapar små hål i plåten och maskinen går då inte att reparera."

Vad skulle rosta??

Jag köpte min saltsäck på K-Rauta.

Är helt övertygad om att referensen till "speciellt salt" är för att ingen skall stoppa i något specialsalt som innehåller andra ämnen. Typ Himalya salt, örtsalt eller annat dumt. Jag är övertygad om att något skulle göra något sådant för att de ändå "har det hemma". Det är inte precis den enda manualen som innehåller en del "goddag yxskaft" instruktioner. Gör du produkter/instruktioner för allmänheten får man vara beredd på allt

Sen ang torka upp spill/köra ett kortprogram. Matrester innehåller absolut salt, men det är stor skillnad i hur korrosivt mättad saltlösning är jämfört med 1/10 tesked i 4l diskvatten. Vissa legeringar av rostfritt kan börja korrodera om det finns mycket kloridjoner (SAE 304 tex, som är en av de vanligaste legeringarna). Din maskin är kanske gjord i en sådan legering? Så att torka upp spill, alternativt köra maskinen kort efter är absolut en bra ide.

Min maskin (en Miele) säger samma sak

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Intressant. Får testa att justera kurvan och se om det ger något resultat, tack för tipset.

Har inte pratat med förra ägaren angående förbrukningen men kanske är värt att kolla upp. Antar att man heller inte kan förvänta sig för mycket, tack för infon.

Du behöver inte höra med ägaren, det borde (skall?) stå i energideklarationen i säljmaterialet. Sen får man se det som en grov referens. Min är ca 10% lägre än föregående ägare. Troligtvis pga att det fanns två dushande tonåringar i hushållet

Av cheben
Skrivet av Bankai:

Nej, det är faktiskt ganska varmt i badrummet av någon anledning. Betydligt varmare där än t ex i sovrummet.

Bott här i lite över en vecka precis, och det var förra veckan dag 2 som det drog så mycket, mest under 00-12, sen gick det ner ganska bra. Blev mest nyfiken eftersom det ska vara ett lågenergihus(byggt 2010) och det är inte mycket mer effektivt än det gamla vi bodde i från 80-talet(som också hade FLVP).

Kan ju vara normalt men då är det ganska tråkigt. Antar att jag får avvakta 30 dagar för att få en bättre bild men var mest nyfiken på om det var normalt eller inte.

Kommer en tekniker ut som ska kika på ett larm(motorstart uppskydd) på pumpen men osäker på hur allvarligt det larmet är.

Det är svårt att säga något på så korta tidsperioder. Jag skulle säga avvakta lite och jämföra efter en månad. Men kom ihåg att förbrukningen varierar kraftigt med utetemperatur. Men som jag nämnde innan, vad hade föregående ägare för förbrukning?

Jag har bara bott i ett hus med FLVP, och den var riktigt, riktigt kass. Ett sätt att se om din FVP kommer prestera bra i kallt väder är att se hur kallt den drar ner uteluften. En sämre orkar bara kyla ner utluften till runt 0 gradigt, en bra kan kyla den till runt -20. Pallar den inte kyla ner utluften ordentligt kommer energin inte räcka till när det är kallt -> elpatronen kommer gå mycket när det är bra kallt. Huset kan fortfarande prestera bra på årsbasis