Inlägg

Inlägg som Hotfuzz08 har skrivit i forumet
Av Hotfuzz08

Verkar som att Windows teamet fått i uppdrag att öka tillväxt och lönsamhet.

I övrigt så ska det bli intressant att se hur lång tid det tar innan EU reagerar och tvingar MS att visa tredjepartsalternativ för spelrelaterade prenumerationstjänster

Av Hotfuzz08

Om det skulle vara så att tv ändrar macaddress så får kan du sätta upp ett specifikt ssid och subnät säg 192.168.2.0/24 (som ett exempel) som du kopplar upp tv:n på. Därefter sätter du först upp en regel för vad det subnät får nå, säg 192.168.0.0/24. Därefter sätter du upp en regel där du blockerar detta subnät, från att nå internet(0.0.0.0/0.)

Av Hotfuzz08

Möjligen att detta är intressant för organisationer som kör Google Workspace. För andra som kör Microsoft 365 så fungerar Edge ypperligt att hantera och chrome enterprise är nog inte särskilt intressant.

Av Hotfuzz08
Skrivet av landmarks:

Förhoppningsvis är det inte jättemånga som förvarar sina småbarn i samma låda som kylpastan

Småbarn har en tendens att hitta det mesta farliga på egen hand när man vänder bort huvudet ett slag 🙄

Av Hotfuzz08
Skrivet av Chibariku:

Vad kan du köra för upplösning?

2560*1440 x2 har jag kört samt testade lite snabbt en 4k + 2560*1440 fungerade också bra. Nu har jag dock en stor 4k skärm istället. Men vad du kan köra för upplösningar är nog lite beroende på docka. Gällande hög latancy så har jag ingen erfarenhet av att det skulle påverka nämnvärt. Men sen så spelar jag inte på macen heller.

Av Hotfuzz08
Skrivet av Chibariku:

Problemet är ju att Pro 13" med M2 inte heller har stöd för 2 skärmar.

Det löser man enkelt med en dockningstation. Kör en prokord-docka, fungerar alldeles utmärkt med 2 externa skärmar.

Av Hotfuzz08
Skrivet av Printscreen:

Jag hittade inte heller någon som helst statistik. Det enda jag hittade var från typ 2018 där chromebooks hade 38% marknadsandel i skolor, vilket inte är "de flesta", eftersom resterande 62% kör riktiga datorer.

Jag tror du kanske extrapolerar från din egna begränsade provstorlek?

Ska man tro google själva så hade de en marknadsandel på 18% under 2015. https://blog.google/outreach-initiatives/education/schools-sw...

Nu måste det ju nödvändigtvis inte vara så att de har ökat sedan 2018. Men det finns ju absolut en sannolikhet att de har en majoritet av andelen. Hittar inte heller några källor på deras marknadsandel idag.

Av Hotfuzz08
Skrivet av planet4:

Microsoft tjänar inga större summor på att sälja OS. Det är alla tilläggstjänster som genererar pengar och även cloud. Att lägga en Linux server i Azure kan kosta från 800 sek i månaden till flera tusen. 365/Azure står nog för ungeför 60% av omsättningen. På 90 talet såg det helt annorlunda ut då man köpte saker i box. Så deras intresse för desktop är nog svalt. Vad du kör på din desktop spelar dem ingen roll så länge du kör deras tjänster.

Hittade lite bra bilder som visualiserar Microsofts intäkter inom olika segment:

https://www.kamilfranek.com/assets/images/microsoft_revenue_perc...

https://www.kamilfranek.com/assets/images/microsoft_revenue_segm...

Nog tjänar Microsoft en hel del på Windows fortfarande även om Windows utgör en mindre och mindre del av den totala inkomsten. Frågan är väl egentligen hur mycket Microsoft tjänar på just Windows för konsumenter. Visst blir det lite pengar på OEM datorer, men vad jag misstänker(googlade lite snabbt men hittade inget specifikt) står för huvuddelen av intäkterna är bundlingen av Windows-licenser via Microsoft 365 och volym-avtal. Men helt klart är det ju Cloud och Office som står för den stora kakan numera.

Tar man också hänsyn till Microsofts initiativ till att sponsra diverse Open Source-projekt, erbjuda cross-plattform stöd för sina applikationer(väntar iof fortfarande på att office-paketet ska få nativestöd på linux) mm. så är det väl inte omöjligt att tänka sig att Microsoft inte riktigt prioriterar just Windows för konsumenter på sikt.

Av Hotfuzz08

Eller kan det kanske vara så att Microsoft inte längre ser Windows för privatpersoner som något att satsa vidare på? Betalningsviljan för ett framtida Microsoft 365 privat skulle för min del vara obefintlig iaf.

Av Hotfuzz08
Skrivet av Dinkefing:

Men varför börjar de ta betalt då?

Det man förlorar på karusellerna tar man igen på gungorna. Men när fraktavgifterna ökar så minskar marginalerna. Därav så måste de kompensera kostnaden på något sätt. I detta fall med att ha en miniminivå på ordervärdet för att få fraktfritt.

Av Hotfuzz08

Yey

Av Hotfuzz08

Det jag inte riktigt kan förstå är vad en röstassistent på datorn ska vara bra för. Ok, ifall man har en funktionsnedsättning, då kan jag se det. Men sitter man på jobbet i öppet landskap så skulle det iaf för mig kännas väldigt obekvämt/konstigt att snacka med datorn och diktera epost/teams-meddelanden. Kollegorna lär ju titta snett på en om inte annat. Eller är det något särskilt som går snabbare att utföra med röst snarare än tangentbord och mus?

Av Hotfuzz08

Rätt enkel ändå 😅

Av Hotfuzz08
Skrivet av galenmyra:

Har en dator med Windows 11 och ett RX 6600 som är ansluten till min LG 55'' OLED 4K TV - B9 med HDMI.

Enl. specifikationerna på min TV ska den stödja HDR, men när jag trycker på "Använd HDR" i Windows 11 blinkar skärmen och knappen flippar till "På" under någon bråkdels sekund men ändrar sedan tillbaka sig till "Av". Det går alltså inte att aktivera HDR. Vad kan det bero på? Inga andra skärmar är ansluta till datorn. Är HDMI kabeln för gammal?

<Uppladdad bildlänk>

Testa med att skruva ner upplösningen och se ifall det går att aktivera HDR. Fungerar det så är det troligt att det är kabeln som inte klarar 4k 60hz med HDR påslaget.

Av Hotfuzz08
Skrivet av Moseby:

Barn you say.

Har barnen tappat den någon gång? Klarar den lite stryk eller hur rädd ska man vara för att låna den till ungarna?

Kan ju också vara så att barnen spelar på ens dator eller tv-spel. Så får man själv köra på Steam deck(eller switchen i mitt fall).

Av Hotfuzz08

Våran Roborock s6 maxV heter Xido, kombination av Fido, lite som en hund är den ju, och Xi Jinping för att hedra ursprunget 😅

Av Hotfuzz08

Gick ju helt ok det här. Tur att det inte var så mycket från nyare spel

Av Hotfuzz08

Om du har ett ms-konto så borde du kunna göra en lösenordsåterställning?

https://support.microsoft.com/en-us/windows/change-or-reset-y...

Bonustips, har du ett kopplat Microsoft konto så kan du ta bort lösenordet helt och istället använda telefoninloggning med Microsoft Authenticator appen.

https://support.microsoft.com/en-us/account-billing/how-to-go...

Av Hotfuzz08
Skrivet av RVX:

Har 2 wan på tjänstefördelaren <Uppladdad bildlänk> varav bara en går att koppla in nåt i. Vart ska den kopplas till?

Vad har du för kabel som kommer in i lägenheten? Är det en vanlig koppar RJ45? I så fall bör den kopplas in i WAN/EXT1. Är det en fiber med SFP-plugg så kopplar du in den i WAN(första porten).

Av Hotfuzz08

Till att börja med, får du någon IP alls till routern när du pluggar in WAN/Internet i intenos tjänstefördelare(LAN1/LAN2)? Ha lite tålamod här, har du hållit på växlat mellan dator/router så låt routern sitta i någon timme och kolla om du får en publik IP.(Många ISP har en DHCP-lease på en timme.)

Får du ingen IP alls så kan det mycket väl vara så att tidigare abonnemang är avslutat. Kolla upp vilka leverantörer du har att välja på, hyresvärden borde ha koll alternativt så står det i boendepärmen.