Inlägg

Inlägg som Micke O har skrivit i forumet
Av Micke O
Skrivet av Frispel:

Vem är ansvarig ifall inspelade samtal från telefonövervakning kommer på villovägar?

Du tror inte att risken är större att avinstallation av en trojan misslyckas?

Jag vet inte, men svara du som vill utöka avlyssningen.

Av Micke O
Skrivet av Erik_T:

De där frågorna är ju precis lika relevanta för alla existerande spaningsmetoder. På vilket sätt skulle det här vara annorlunda?

T ex det faktum att det riskerar att lämna den övervakade enheten öppen när man avslutat övervakningen. Hur ska man säkerställa att trojanen eller vad man nu använder faktiskt är avinstallerad när överakningen avslutas? Vem blir ansvarig när någon annan än polisen lyckas hämta informationen deras trojan spottar ur sig från någons mobil/dator/surfplatta?

Av Micke O
Skrivet av Frispel:

Antagligen kommer det att vara samma mekanismer som styr var/när/hur polisen får använda telefonavlyssning, husrannasakan, öppna misstänktas post osv. Vad är det som i dagsläget garanterar att de befogenheterna inte missbrukas? Vad är det som hindrar ändamålsglidning där?

Ingenting hindrar det och vi ser ju hur det gått med informationen som datalagringslagen samlar in...

Jag har inget emot att dom jagar fildelare, problemet är massövervakningen och att privata organisationer kan få tag på information avsedd för rättsväsendet. Då har vi ändå inte börjat diskutera lagringen av den och huvudlös outsourcing á la Transportstyrelsen eller hackning.

Av Micke O
Skrivet av Frispel:

Poängen är nog att vid ändamålsglidning vid massinsamlig av data så finns datan redan insamlad vilket riskerar att drabba många när man börjar jaga personer för mindre allvarliga brott. När det gäller riktade insatser så krävs det fortfarande att man riktar insatsen mot enskilda personer, vilket gör att man inte kan använda redan insamlad data till annat...utom möjligen för de som redan fått en riktad insats mot sig.

Precis - vad hindrar att insamlad data (som ju är ännu mera detaljerad än vad datalagringslagen stipulerar) hamnar i privata organisationers händer? Du kanske inte ens är skyldig utan bara misstänkt - men informationen är fortfarande insamlad. Var tänker dom lagra datan? Hos Transportstyrelsen?

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Det här handlar ej om massövervakning. Tvärt om handlar det om riktad övervakning.
Tror det benar ut problematiken lite.

Och sedan kommer ändamålsglidningen för hur grovt brottet behöver vara innan man går in och övervakar individer. Vad hindrar att man markerar flera för övervakning? Var drar man gränsen? Alla datorer/mobiler/surfplattor i hushållet (det finns ju inget som hindrar att en misstänkt använder någon annans enhet)?

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Jag har inte berättat innan så det blir nog inget "igen" ;). Men visst är det så att juristfirmorna med hjälp av IPREDlagarna får rätt att begära ut innehåll direkt från ISP:erna. Kring det här finns det relevant kritik. Jag är helt med dig på det tåget.

Men allt i världen är inte samma sak. Grafikkort är inte kexchoklad och polisens verktyg är inte privata juristfirmors hotbrev.
Ja. Det finns rimlig kritik kring IPRED.
Men nej. Det är inte samma sak som att polisen har rätt att göra husrannsakan vid misstanke om brott. Eller telefonavlyssna. Eller installera trojaner.

Är problemet att polisen alls har tillgång till någon typ av information så borde polisen i så fall inte heller har rätt att slå i fordonsregistret, kolla att kolla banksaldon eller att göra husrannsakan eller öppna en brottsmisstänkts postgång. Ingen typ av informationsinsamling är i så fall försvarbar. För det ger ju polisen information och den kommer missbrukas. Men hur i hela friden ska polisen kunna utföra sitt uppdrag om man bakbinder polisen utan verktyg?
Jag tycker det låter naivt att måla världen så svartvitt och att likställa hotbreven från privata juristfirmor med polisens arbetsverktyg.

Vad vi behöver för att polisen ska kunna göra sitt jobb är just flera poliser - inte större möjligheter till massövervakning vilket det kommer att bli när dom bekvämt kan sitta hemma på kammaren och klicka på "installera". Det kommer inte dröja länge förrän gränsen för när det får användas sänks.

Vi har blivit ca 1 miljon fler sedan 2009, men antalet poliser är i stort sett oförändrat och var redan då för få. DÄR har du ett problem.

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Först och främst tycker jag nog att vi bör hålla isär vad som är massövervakning och vad som är riktad övervakning. Många blandar ihop det här fortfarande och det är inge vidare.
Sedan tycker jag nog inte att man kan ta en helt annan lag som det finns rimlig kritik kring och sedan tillämpa den kritiken på alla andra lagar. I så fall bör alla nya lagar som kommer få samma typ av kritik. Ändamålsglidning kan man ropa varje gång. Jag ser inte riktigt att det finns fog för att göra så däremot.

Men visst är det en intressant fråga som du tar upp angående borttagandet av trojanerna. Det här hade varit lämpligt att få lite klarhet kring.

Varför ska vi hålla isär det? Båda handlar om personlig integritet och i ena fallet trotsar Sverige till och med EU-domstolen. Ändamålsglidning i ena fallet (trots kritik från EU-domstolen) gör ju att det ligger nära tillhands att det sker även här. Dessutom hamnar ju resultatet av övervakningen bevisligen i andra händer än det var tänkt från början.

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Jag vill nog förtydliga skillnaden här lite mer.
Hotbreven som skickas ut är inte ett polisiärt utredningsverktyg. Dessa ingår inte polisens verktyg alls faktiskt. Det är inte polisen som skickar ut breven.
Hotbreven kommer från juristfirmor - vilka inte jobbar för staten utan det är privata företag som gör det här på uppdrag av andra privata organisationer. Här finns rimlig kritik kring hotbreven. Helt klart.

Att polisen får arbetsverktyg som är anpassade för hur samhället ser ut idag vill jag nog påstå är något lite annat än hotbreven ;).
Visst har polisen vassa verktyg i lådan. De har till och med pistoler som är än mer potenta än övervakningsverktygen.

Berätta igen - hur får då dessa juristfirmor tag på informationen som var avsedd för polisen? Det är ju ännu värre om ISPerna lämnar ut information till andra än rättsväsendet! Finns informationen så kommer den att missbrukas - som sagt...

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Låter som aningen obefogad oro. Ändamålsglidning för annan riktad övervakning som används för utredning av misstänkta brottslingar har väl inte direkt ballat ur. Husrannsakan, installera mikrofoner och kameror, öppna post och liknande har använts sedan länge. Det här är ett komplement till dessa grejer som är anpassat för dagens teknik.

Jodå, Datalagringslagen, som bygger på Datalagringsdirektivet som sedermera revs upp av EU, skulle ENBART användas för att bekämpa grov brottslighet. Som av en händelse ramlar det nu ner små brev från upphovsrättsindustrin i folks brevlådor... Visst, det är också brott, men det var inte SÅ informationen var tänkt att användas, men nu när den finns kräver de ut den av ISPerna. Finns möjligheten så kommer den att missbrukas, frågan är bara av vem, när och i vilket syfte.

När rättsväsendet sedan installerat trojanen som jag antar att det kommer att röra sig om - hur förvissar man sig om att den verkligen är borttagen från en enhet? Det kan ju hända att en misstänkt avskrivs från en utredning - vem är då ansvarig om trojanen inte är helt avinstallerad eller faller i någon annans händer?

Av Micke O

Ändamålsglidning om 3, 2, 1...

Av Micke O

Är lödningarna så dåliga att man måste börja med att "baka" dom?

Av Micke O

Den här skatten har inget med miljön att göra. Man använder bara nyckelordet "miljö" för att rättfärdiga ännu en skatt så att alla som argumenterar emot anses onda.

1. Man införde skatten.
2. Sen höjde man den - trots att det ansågs för tidigt att utvärdera huruvida den hade önskad effekt eller inte. Hur kan man då veta att den ska höjas? Självmål. 3. Nu vill man utöka den.

Av Micke O
Skrivet av Smileduck:

Vad innebär detta och hur kollar man vilka modeller som har det?

Det var några som tyckte att en offroad som Yamaha Ténéré 700 hade för kort fjädringsväg fram (200mm) och det var det jag svarade på.

Edit: 210mm är det fram på den.

Av Micke O

Låt bli att landa på framhjulet så räcker nog 200mm slag på gaffeln

Av Micke O

Den såkallade "privatkopieringsavgiften" som går till den privata ekonomiska föreningen CopySwede utgör också en ansenlig del av priset på så billiga enheter. Ej att förglömma.

Av Micke O
Skrivet av Traumklang:

Om det ser bättre ut så gör det det.
MacOS har bättre skalning än Windows iaf.

Nej, det DU tycker ser bättre ut betyder inte nödvändigtvis att alla gör det. Precis som att jag tycker att 4K@32" är för smått men du tycker att 5K@27" är schysst.

Av Micke O
Skrivet av Traumklang:

Jag vet bara att det funkar utmärkt bra med iMac och att bilden på 5K versionen är bättre än den är på min som kör nativ upplösning.
Har jämfört båda versioner.

"bättre" är ju subjektivt.

Av Micke O
Skrivet av Traumklang:

5K iMac:en har samma upplösning och körs både under macOS och windows via Bootcamp i 2560 X 1440 och bilden är jättebra.
Den är iaf bättre än min iMac med nativa 2560 X 1440.
Huvudsaken är bara att man har fyra gånger så många pixlar, så det blir inte suddigt.
Men klart, köra 1920 X 1080 på en s¨dan skärm går inte rakt upp matematiskt. Likaså med min skärm.
Gå kolla på en 5K iMac, så vet du vad jag menar.

Vad jag förstår skalar inte alla paneler särskilt bra även om upplösningen man kör är jämnt delbar med panelens.

Om man ändå inte nyttjar panelens hela upplösning - vad ska man då med den till, det blir ju bara onödigt tungrott?

Nej tack, stationära laptops intresserar mig inte

Av Micke O
Skrivet av star-affinity:

Vem eller vad avgör det?

Jag skulle tro att de flesta tycker det.

Skrivet av Traumklang:

Den är tänkt för att köra i 2560 X 1440
Så som iMac 5K versionerna ochså kör med.
Det ger skarpare bild.
Jag har en äldre version med 2560 X 1440 nativ upplösning.

Jaså? "Toppmodellen är 27 tum stor och återigen gäller 5K-upplösning på 5 120 × 2 880 pixlar med en uppdateringsfrekvens om 60 Hz."
Att köra en plattskräm i något annat än pixelmappat blir sällan bra...

Av Micke O

Haha - alldeles för litet med 27" på den upplösningen.