Inlägg

Inlägg som Fönstrputtsaren har skrivit i forumet
Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

Fan vad synd att jag köpte pure rock nu då!
Köpte den för att dem hade den inne på webhallen. Köpte allt med en gång när jag ändå var där. Har precis installerat allt men har ingen tid till att spela ikväll tyvärr.
Det verkar fungera. Var inte så svårt och det var jäkligt kul.

Tack för all hjälp det var grymt och lärorikt!
Hoppas det är okej fps nu. Har ändå bara en 60 hz skärm.

Ha det bäst, behöver jag hjälp söker jag upp dig här på sweclockers!

Med vänlig hälsning
Snubbo

Det tycker jag du gjorde helt rätt i. Pure rock är en utmärkt kylare och det är inte värt att krångla till det med olika butiker för några enstaka procent.

Ha så kul med ditt nya system!

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Wezter96:

Tvivlar starkt på att Freezer 33 är bättre än Be Quiet! Pure Rock trots att den är dyrare.

Här finns en direkt jämförelse mellan de två: https://uk.hardware.info/reviews/6663/5/arctic-freezer-i11-an...

i32 (föregångaren) är ungefär 10% kallare vid samma ljudnivå. Ingen enorm skillnad men något bättre är den.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

Grymt!
https://www.inet.se/produkt/6911338/corsair-carbide-300r-svar...
Den har jag. Får cooling freezer 33 samt 1060 plats i den?

Med vänlig hälsning
Snubbo

Finns gott om plats i den. Ska inte vara något som helst problem.

Freezer 33 är 150mm hög, chassit har plats för 160mm. Grafikkortet är 247mm långt, chassit har plats för 450mm.

Av Fönstrputtsaren

@Snubbo: Alltid kul att hjälpa till

Såg att du kan köpa samma kort på Webbhallen för 200kr billigare. Samma spel ingår.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

https://www.inet.se/jamfor/skrivut?compare=5402819&compare=54...
Vilken av dem korten tycker du jag bör införskaffa? Kommer ha en 27 tums 1920x1080 60hz skärm. Om datorn fungerar fint även med de gamla komponenterna kanske jag bör inhandla mig en 144 hz skärm.
Kommer köpa arctic cooling freezer 33 som är baserad på i32 men har fått uppgraderingar.

Här är moderkortet jag har. https://www.inet.se/produkt/1902261/asus-p8z77-v-lx#specs
Kan man verkligen använda så pass moderna grafikkort till den? Står att moderkortet klarar gen. 3 kort. Tittar jag på geforce är gen. 3 jätte gamla kort.

Tack för all hjälp och lärdomar
Med vänlig hälsning
Snubbo

Alla utom Asuskortet skulle jag säga. Asus dual korten har en rätt usel kylare så undvik den. Vill du ha ett 1060 så är det här ett bättre alternativ: https://www.inet.se/produkt/5402912/msi-geforce-gtx-1060-6gb-...

Jag tenderar att föredra 1060 då den drar mindre ström vilket gör den kallare och tystare. Dom är perfekta om man vill försöka bygga ett ljudlöst system. Dock har RX580 Gaming X och RX 580 GTR riktigt grymma kylare som håller ned ljudnivån rätt bra. Så jag tror inte 580-korten kommer vara direkt högljudda heller men 1060 kommer fortfarande vara något tystare. Sen är det ju förstås bara vid spelande som det märks, i vila kommer alla vara knäpptysta.

Det är ett svårt val men det är mest för att jag tror du kommer bli lika nöjd oavsett vilken du väljer.

PCI-e är bakåtkompatibla med varandra så även fast du haft ett moderkort med Gen 2.0 så hade det inte varit ett problem.

Av Fönstrputtsaren

@tripletutorial: Beror helt på spel men överklockar han sin FX 6300 så borde han klara sig. Ingen större flaskhals i typ 80-90% av fallen då.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

Okej låter intressant. Kanske ska börja bygget med det jag har. Har du något tips på grafikkort och kylning som kan passa till de gamla komponenterna?

Förlåt! Såg att du hade skrivit efter att jag svarade med mitt andra inlägg.

Arctic Freezer i32 ska vara en sjukt prisvärd kylare enligt tester. Jag skulle rekommendera den.

För grafikkort tycker jag nog att 1060 6GB som du funderade på tidigare är ett bra val. Den är prisvärd och matchar prestandan av din processor rätt bra. GTX 1080 kan vara ett alternativ om du spelar på 1440P eller högre upplösningar. Annars är den overkill för ditt system, din processor kommer begränsa dens prestanda i lägre upplösningar.

Så länge du citerar ska jag försöka svara så gott jag kan Finns inget at be om ursäkt för.

Edit: Även RX480/580 är ett bra alternativ till 1060. 1060 drar mindre ström medan 480/580 har mer vram. Sen beror det lite på spel vilken som presterar bäst men dom är i princip likvärdiga.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

@Fönstrputtsaren: Jag har nyckeln till windows men den kom installerad till den färdigbyggda datorn som jag fått delarna från. Har i princip en dator men utan grafikkort. Lite trasigt chassi. Gammal I5 3570k, 128 gb ssd där windows ligger inatallerad. Moderkortet är ett asus p8z77-v lx. 16 gb ddr3 minnen. Förra ägaren hade ett radeon hd 7970 kort.

Varför jag valde minnen på 2400 var för att jag såg att moderkortet hade det som standard och 2666 som oc. Jag kan inte oc, tänkte att minnena skulle passa med moderkortet.

Tack för all hjälp
Med vänlig hälsning
Snubbo

Om du redan har en 3570K i dagsläget tycker jag inte du behöver en ny CPU. Behåll ditt nuvarande moderkort, processor, minnen och kanske nätaggregat men uppgradera resten. 3570K Duger fortfarande rätt bra för spel. Det har hänt så pass lite på processorfronten de senaste 5 åren att den fortfarande är jämförbar med moderna processorer. Jämför man en överklockad 3570K mot en överklockad 7600K skiljer det inte mer än 20-30% i prestanda.

Överväg även att Köpa en ny kylare till processorn och lär dig överklocka. Det är inte så svårt som det verkar. Klarar du av att bygga ihop en dator klarar du även av överklockning. Det kan vara något tidskrävande i början men när man väl hittat en stabil clock så behöver du i princip inte röra den mer. Här finns en skitbra guide på överklockning av ivy bridge: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1138840-overklockningsg...

Ett tipps är att sänka frekvensen med 200Mhz från det högsta som verkar vara stabilt (men behåll samma spänning). Då är du helt säker på att det kommer hålla. Om du är orolig för att ta sönder något så kan du vara lugn. Risken är otroligt liten att du lyckas skada komponenter permanent under överklockning. Har än så länge inte sätt en enda tråd om någon som skadad sin processor eller moderkort med överklockning. I värsta fall får man resetta CMOS när det skitit sig.

Även om du inte planerar att överklocka tycker jag fortfarande att du ska behålla processorn och testa med en uppgradering först. Du kan ju alltid byta ut processorn senare om du är missnöjd med prestandan.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Snubbo:

@Tpk @Fönstrputtsaren @Enigma
Är detta en bra kundvagn om jag har en 128 gb ssd med windows på liggandes hemma?
Kan man formatera ssdn och koppla in den i nya datorn och sen bara installera windows genom den gamla ssdn?
Vet inte hur jag ska få windows till den nya datorn om den installerades på en dator som kom från komplett.se.

https://www.inet.se/kundvagn/bild/10360164/

Tycker det ser bra ut men du borde nog ta ett par snabbare minnen. Minnen på 2800 eller 3000MHz kostar ungefär lika mycket.

Vet inte vilken version av Windows du har men det går ofta att få fram windowsnyckeln med Magical Jelly Bean Key finder om du har W7 eller W8. Osäker om det går på W10. Alternativt ska det gå att klona över innehållet från den gamla SSDn till den nya. Har ingen erfarenhet av det själv dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Tpk:

@Fönstrputtsaren: Aa bra fråga. Men glöm inte den mycket högre clock på 1500x (i jamförelse med 1400), det tycker jag är värd. Det är bara min åsikt självklart.

Överklockar man spelar ju dock inte standardklocken någon roll. Alla Ryzen-processorer går i en vägg på runt 4GHz oavsett. För en som vägrar överklocka kan de kanske vara värt det dock.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Tpk:

För samma summa kan du köpa ingenting bättre än i5-7500 (och motsvarande moderkort) och den är fortfarande en bra CPU, jag menar 1500x och 7500 presterar ungefär likadan. Beroende på spel vinner den ena eller den andra med kanske 5-10fps. Jag skulle välja 1500x eftersom den har flera trådar (nyare sper har börjat att ha stöd för det) och du kan överclocka den lite också (till skillnad från 7500). Men det är upp till dig

Är inte R5 1400 och 1600 mer prisvärda? 1400 kostar 400kr mindre men klockar lika högt med överklockning medan 1600 ger dig två extra cores för knappt 300kr extra. Gör den extra L3-chachen på 1500X verkligen så stor skillnad gentemot 1400?

Av Fönstrputtsaren

@kiihkiih Kanske en dum fråga men har du kopplat in en extra 6-pin strömkabel till grafikkortet?

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Nightwing:

@drakgurra: Det är väl självklart att det ska gå.

Det är inte alls självklart med märkesdatorer. Ofta saknas det utrymme, strömbudget på nätagget eller så saknas strömkablar för grafikkort.

I det här fallet verkar inte utrymme vara ett problem men nätagget ser ut att sakna 6/8 pin PCI-e strömkablar. Skulle inte heller tro att nätagget klarar mer än 300w. Ett 1050(Ti) eller RX 460 utan strömadapter skulle nog funka dock.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av anon114264:

Det var längesedan AMD gjorde en Ryzen och släppte en starkt konkurrenskraftig gpu-serie som både var prisvärd och snabb vilket var HD 48xx-serien för sesådär 8 år sedan. AMD har hamnat efter relativt mycket sedan Nvidia släppte Maxwell. Polaris var mer eller mindre en besvikelse.

HD 79xx och R9 290(X) var ju alt annat än besvikelser vid release. Gav båda grymm prestanda per krona trotts att dom var nära/på prestandatoppen. Så inte kan man säga att HD 4870 var deras senaste succe.

Polaris är ändå rätt bra budgetkort men inget mer. Fury var däremot en stor flopp imo.

Av Fönstrputtsaren

Har ett 990FX liggandes hemma om du är intresserad. Är inte hemma för tillfället men är nästan helt säker på att det var den här: http://www.gigabyte.se/products/product-page.aspx?pid=3894#ov

Har kvar originallådan, ESD-skydd och back-plate vill jag minnas. Kan säkert gräva fram cd-skivorna som kom med om du önskar. kan även slänga med en SATA-kabel eller två om jag hittar några överblivna.

Tänkte mig 500kr för den.

Bor i Stockholmsområdet så kan möta upp dig inne i stan vid ett eventuellt köp. Kan skicka dig några bilder på moderkortet och tillbehören på måndag eller kanske söndag om du är intresserad.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Caesar:

Som jag tolkar lagtexten (http://www.regeringen.se/49ca49/contentassets/aebbddfc141c469...), speciellt $3, så är den över huvud taget inte applicerbara på komponenter utan enbart på hela maskiner (t.ex. laptops, skärmar). Den exakta formuleringen är "Maskiner för automatisk databehandling med åtminstone en centralenhet, ett inorgan och ett utorgan" (och några liknande).
Jämför gärna själv KN-koder från lagtexten på sidan: http://www.cnwebb.scb.se/

Du kan åtminstone helt garanterat stryka komponenterna som hårddisk och några till eftersom enheter i kategorin "Hårddiskenheter till maskiner för automatisk databehandling, digitala, med fasta skivor (exkl. optiska eller magnetooptiska samt centrala minnesenheter)" inte ska beskattas.

Skönt att veta. Det verkar inte påverka datorbyggare med andra ord.

Undrar dock hur det fungerar med specialbeställda datorer från datorbutiker. Alltså datorer där du själv lagt ihop ett datorpaket och betalar några hundra extra för att butiken sätter ihop den åt dig. I teorin borde man väl kunna hävda att man betalar för komponenterna och byggandet för sig och kan på så vis slippa kemikalieskatten?

Av Fönstrputtsaren

Man kan ju tycka att ett nätagg för 11k borde vara helt passivt. Stämmer effektiviteten på 95% är det ju bara 60w som ska ledas bort. Det borde ju inte alls vara omöjligt att kyla utan fläkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Viochee:

ehh vem skulle kunna kräva grafikkortet menar du?
låter väldigt långsökt, han som köpte kortet först har väl att betala till klarna, tror du de kommer och säger (om han säger att han sålt kortet vidare) att söka upp TS om pengar eller grafikkort?

Är fakturan skriven på någon annans namn än säljarens så är det stöldgods. Precis som med vilket stöldgods som helst kan du bli tvungen att returnera godset till den rätta ägaren utan att få någon ersättning. Och ja, polisen lär kunna kräva att tjuven utger köparen av stöldgodset.

Av Fönstrputtsaren

Kan du bekräfta att det är säljarens namn på kvittot/fakturan? Annars kan han ha beställt på någons annans namn och lyckats hämta ut försändelsen med en stulen identitet.

Av Fönstrputtsaren
Skrivet av Belzzz:

Jag e lite nyfiken på hur kvantprickar påverkar eftersläpningar....

Som jag förstått det så kan skärmar med kvantprickar uppnå en responstid som liknar den hos oled-skärmar. Alltså neråt 1ms. Med lite tur kanske det leder till 240hz skärmar inom några år.

Hur det ser ut på just den här skärmen är dock omöjligt att säga innan den testats.

Skickades från m.sweclockers.com