Inlägg

Inlägg som timpO har skrivit i forumet
Av timpO

mITX Dator Arc750, 12400f, Lian-Li Q58 mm.

Hej,

Säljer min dator till förmån för att bygga något nytt med min son.
Byggde den för ett par månader sedan och har funkat galant sedan dess.

Specs:
Mobo: Asus H610I-Plus D4
CPU: Intel 12400f
Ram: Kingston Fury Beast DDR4 3200MHz 16Gb CL16 Dual
GPU: Intel Arc A750 (Asrock challenger D 8Gb OC)
PSU: Corsair SF750 750W
HDD: Samsung 980 PRO 1TB
Chassi: Lian-Li Q58
CPU Kylare: Arctic cooling Liquid freezer III 280 Black

Chassi samt cpu kyl behövde modifieras/anpassas för att få plats med kylaren i chassit.
Infästning till låsning av PCI riser till moderkort är nedböjda på baksidan av moderkortsplåt för tjockleken av radiatorn.
Cpu kyl har behövts slipas av lite vid plats för att kunna vrida slangar från CPU block mer då de tog i chassisida/lucka.
Funktion är fortfarande samma och anpassningarna är inget som syns.

Länk till galleri: Länk

Föredrar hämtning, men kan skickas om köparen står för frakten.
Reser annars en del i mälardalen och kan mötas upp inom rimliga avstånd.

Med vänlig hälsning
Timmy

Läs hela annonsen här

Av timpO
Skrivet av Tom76:

Ah, ok. Läste 315 hos Inet men alla andra har skrivit 320, ink Lian Li som du skriver själv. Hursomhelst så är det ett coolt chassi tycker jag.

Hmm skumt att de gjort det. Just grafikkortet verkar inte behöva anpassas för heller som med radiator i taket så känns som felskrivning.

Ja det är ett riktigt coolt chassi. Gillar både byggkvalitet och design. Minimalistiskt med extra touch iom sidorna.

Chassit får 9/10 toasters. Sidorna är lite konstigt applicerade iom taket. Öppnar du övre sidan med taket på, så klickar den av taket men skrapar sig in under. Det går, men förstår att man helst bör ta bort taket innan. Men den sitter med tumskruv bak med. Sen hur ofta man ska öppna sidorna gör väl att det egentligen inte spelat någon stor roll.

Av timpO
Skrivet av Tom76:

Snyggt. Kul chassi och roligt att du byggt datorn tillsammans med grabben. 5/5 av mig.

Men du, nyfiken fråga. Chassit är något större i alla led än mitt A4H20, vad är det som gör att man "bara" får in ett 315 långt grafikkort som mest när det går att klämma in ett 322 långt kort i A4H20, vet du?

Tack! Blivit en skitkul gemensam grej nu sedan grabben blev 13-14 och datorintresserad. Han fick göra 70-80% med stöttning och givetvis lite vägran inom de delarna han tyckte jag var dum i huvudet runt.. (kylaren)

Grafikkortet vet jag inte? Men radiatorn är Max 315mm utan att ta bort SSD hotswap och upp till 325 har jag för mig efter att ha tagit bort den. Men GPU ska gå till 320+-3mm enligt Lian-Li.

Av timpO

mITX Full Intel build

Det var dags att bygga ny dator. Och som utmaning för både mig och min son att bygga tillsammans var:

1. mITX bygge
2. Full Intel (För att vara en av hjältarna med Intel Arc GPU)

Det blev en blandning av beg & nytt med det som jag fick tag i. Så inget blev 100% anpassat specifikt, och lite kompromisser fick bli.

Då första inhandlingen blev ett Intel Arc A750 så försökte jag lägga nivån på resterande komponenter i balans mot GPU.
Lite val/argument/kompromisser i detalj per komponent:

CPU: Valet föll sig på Intel 12400F då en K variant kändes onödig i förhållande till FPS i balans mot Arc A750. Mycket jämförelser på resultat för spel/3DMark. 13-14gen Intel känns aningen dyrt i förhållande till den balansen. Så 12400f känns som sweet-spot för FPS/krona tillsammans med ett A750.

GPU: Arock Arc A750 challenger. Stod mellan Arc A750 & A770. Men A750 är den som känns mest FPS/krona kontra konkurrenterna.

MODERKORT: Asus Prime H610I-Plus D4. Planen var ett B760. Men det nästan dubbla priset kändes för svårt att räkna hem för totala budgeten och balansen FPS/krona. Kompromissen blev M.2 PCI 3.0 istället för 4.0, DDR4 3200MHz istället för DDR5 samt avsaknad av Wifi. Wifi löses med ett Intel Wifi kort för 170kr (inte installerat än).

RAM: Kingston Fury DDR4 3200MHz 16GB. (Mobo klarar enbart 3200MHz)

PSU: Corsair SF750 750W

HDD: M.2 SSD Samsung 980 PRO 1TB (PCI 4.0 som får köras i PCI 3.0 pga. moderkort).

CHASSI: Lian-Li Q58

CPU Kylare: Arctic Liquid Freezer III 280mm. Valet föll sig i bra kampanj samt 280mm som ska vara absolut max i chassit. Några anpassningar nedan för att lyckas klämma in kylare/radiator.

1. Längden är över Max för orört chassi så SSD plats i fronten måste tas bort.
2. Tjockleken på både radiator & fläktar var över vad som fick plats mot moderkortet. För att få plats med det var överfallet till PCI Riser tvunget att tas bort, samt att böja ner fästzoner till överfallet. Då var det precis så rad/fläktar fick plats.
3. Slangarna från CPU block var för för vinklade "uppåt" från CPU så de tog i sidan på chassi så det inte gick att stänga sidorna korrekt. Behövde då ta bort baksida/omslutande plast runt slang/kopplingar samt slipa med dremel på "stopp" för vridning så mer vinkel tilläts. Efter mellan 1-2mm borttaget blev vinkeln så pass att det gick att stänga sidan.

Besök galleriet här

Av timpO
Skrivet av Swedishchef_90:

Har själv haft enorma ljumskproblem och för mig har cossack squats på uppvärmningen gjort under. De blir oftast överansträngada pga svag rumpa

Förhoppningsvis får jag lite fler pass in så jag kan återgå mot tidigare form 😊

Ska testa det nästa gång. Bara använt det som stretchande uppvärmning utan vikt. Men kanske ska lägga till det tillsammans med goblet squat före böj nästa gång

Av timpO
Skrivet av Swedishchef_90:

Grattis till prestationerna!

Jag kan rekommendera till marklyft att träna allt som heter rygg.
Sälrodd, chins för att stabilisera bålen, så du inte får som mig att den kollapsar och man tappar anspänningen. Kompenserar med väldigt hög bältesplacering istället.

Sen är greppet allt, fallerar den/glider ur handen så flyttas tyngdpunkten och man får kompensera med det som finns tillgängligt, oftast nacke och ländrygg.

För att vänja dig med vikten, kör kronlyft (mark från knäna) och för att lära dig dragläget, Upphöjda mark med paus, antingen med eller utan gummiband (lättare vikt med tyngre band för att hitta känslan) lär dig anspänna triceps och sätt spänning I stången.

Och kom ihåg att man går, nästan, aldrig sönder av ett lyft utan upprepande felaktiga lyft.

Jag älskar allt som är de 3 stora lyften 😁 dock vilat sedan dottern föddes förutom spontant lyft i källaren. Allt känns tungt och var i en lättare bilolycka i januari så nacken klagar en del.

Nuvarande pb (satt senaste 6 månaderna) är
200kg mark
180kg böj
110kg bänk

Tack!
Kör väldigt mycket rygg generellt mycket av anledningen att kompensera vardagarna med att jobba mycket framför dator bla.
Tror det jag har mest behov av just nu är att stärka upp benen lite mer för att klara starten bättre och inte sticka med röven.

Jag kör utan bälte och med mixat grepp över 140kg.

Har tänkt att jag skulle utöka med både chins och andra markövningar tex. kronlyft för att få mer. Men brottas väl som många andra med att få ihop sina pass och att det då lätt är att man fokuserar det möjliga passet för mark för just mark tex.

Låter som vi är rätt jämnstarka, fast du ligger lite över. Det är mest böjen som jag inte ens kommer igång med pga. skada som inte vill ge sig.. Var upp och provade på 140 men fått backa ner nu och köra rehab/underhållspass på 60. Eftersom jag fortfarande får känningar i ljumske så är det bara glömma att öka vikten just nu

Av timpO
Skrivet av GLaDER:

Har äntligen fått in ett podium och skivstång i hemmagymmet och har börjat lyfta lite lätt igen. Alla mina mål är relaterade till att hålla mig skadefri i mina primära idrottsutövanden, men det hade varit kul att på sikt komma upp på mina gamla PBn.

  • 100% kroppsvikt i press över huvut och ryck

  • 150% kroppsvikt i stöt

  • 200% kroppsvikt i benböj

  • 300% kroppsvikt i mark

Det kommer dock inte ske i år, men nästa grundträningsperiod kanske

Snyggt! Har varken provat ryck eller stöt. Verkar kul och svårt/komplext

Av timpO

Nu har det gått några månader in på året. Hur har det gått för alla er som är både tekniknördar och lyfter skrot? Håller träningen och eventuella års-mål i sig eller sviktar det?

Själv hade jag som mål 180kg mark (200% kroppsvikt ca.) 100kg bänkpress och utvecklas inom böjen.

- Marklyft: Avklarade 1rep på 180 i Januari. Körde nytt PB förra veckan på 190kg! (Testade även ett lyft på 200kg, men fick lägga ner stången lagom efter den lättat då jag stack med höften. Ska prova om några veckor igen) Efter att ha failat på 200kg gick jag ner till 160kg där jag satte PB på 7 reps. Ska få lite hjälp av kollega att träna anspänning i låren innan lyftet bla tills nästa test.

- Bänkpress: Klarade 100kg förra månaden. Men gjorde det med rövlyft. Körde ett pass förra veckan för att testa max igen och klarade 100kg utan lyft, men höjde PB till 102,5. Otrolig skillnad bänken har blivit sedan jag placerade om fötter och hittat anspänningen mellan fot/skuldror. Skiljer ca. 5-7% i styrka/failure.

- Böj: Lider fortfarande av skadan jag fick erfara i det som hände i ljumsken. Har inte kollat upp det, men tagit det försiktigt. Körde ett pass ben i lördags där jag testade böj igen och labbade lite med fotplacering/djup och det kändes som det går åt rätt håll. Kan forfarande hugga till och göra ont i ljumske vid tillbakavägen när låren aktiveras för uppgång, men bättre än det varit tidigare.

Har även börjat gått ner på lite underskott igen utmaning om att ta bort lite fettprocent inför resa i maj. Går upp och ner i hur dryga passen på gymmet är då man lätt känner sig svag innan man ens kommit dit.. Men satte mitt nya PB i mark på underskott ändå roligt nog!

Av timpO
Skrivet av Otori:

Får be om ursäkt för tonen, för det kändes som det eviga raljerandet att elbil minsann passar alla om man anpassar sitt normala körbeteende.

Men nej, jag blev inte stött. Bara onödigt irriterad 😊

Ingen fara. Jag förstår!
Och jag är ingen sektförespråkare mer än jag blivit övertygad om ägandet i min vardag. Och vet att jag som kör ca 5000 mil/år kör mer än säkert 90% av Sveriges befolkning (siffra helt tagen ur röven av sannolikhet) med sin personbil borde ha det extremt jobbigt om det var så dåligt som många med okunskap verkar hävda.

Det största problemet generellt är så fort jag måste ladda offentligt. Nu är det på god väg, men vi är långt ifrån att det är bra. Förstår att du gett det chanser men avskytt tillfällen med långsam laddning och kanske till och med letande av stolpar. Jag har 800v laddning på min bil, men har nog kommit upp i full styrka 1/20 laddtillfällen.

Just nu är man lite som Intel Arc ägarna, en hjälte i en beta-fas. Vet inte om jag hade velat vara det om bilen inte var en förmånsbil utan bekostas ur egen ficka

Av timpO
Skrivet av Otori:

Så det går inte att acceptera mitt svar, utan du känner ett stort behov av att försöka pusha vidare att elbil ändå borde passa för mig?

Jag tog ETT exempel, måste jag beskriva hela mitt liv för att du ska acceptera min åsikt?

Men okej.
* Vi hälsar på släktingar i både södra delarna och mitten av Sverige (varken Sthlm eller Gävle tillhör mitten) ett par gånger om året.
* Vi tycker om att bilsemestra.
* Jag åker iväg och fiskar ett par gånger om året, inte Jämtland vid alla tillfällen självfallet, men det innebär 25 - 65 mil enkel resa (beroende på var vi ska fiska).
* Jag håller utbildning i olika delar av landet 3-5 gånger per år.

Ta bara att behöva stanna och ”fyllnadstanka” för att ta sig ToR till Örebro…
En resa på ca 35 mil som inte går att genomföra om man inte ligger 20-30 km/h under gällande hastighetsbegränsning när det är 15-20 grader ute.
Vintertid? 🤣

Nej, jag har varken tid, lust eller ork att uppoffra 2-3h per längre resa för att stå och ladda bilen.

Jag/vi vill komma fram i lämplig tid utan att behöva avbryta sömnen och åka hemifrån klockan 4 på morgonen, pga att tvingas ladda 2 ggr a’ 45min (eller 3-4x ’a 20min).
Om det nu finns en fungerande laddare och/utan kö…
Pratar vi när dessa resor sker under -5 så orkar jag inte ens gissa hur många laddstopp det skulle kräva.

Har jag gjort någon av dessa resor med elbil?
Ja, men inte samtliga.

Kan du acceptera det svaret?
Eller känner du ytterligare behov av att pusha vidare för att alla minsann kan uppoffra sig iom det fungerar så bra för dig…?

Som jag skrev, ställde jag frågan mer som ett diskussionsunderlag snarare än ett påhopp och en övertalan. Det är lätt att folk absolut inte kan ha en viss bil pga att de måste ladda en gång när de åker till fjällen, en gång om året. Därav frågan, hur ofta du måste ha den för de längre resorna till Jämtland.

Som du beskriver så förstår jag din frustration. Särskilt när laddningen fortfarande har att önska. Antingen funkar inte stolparna, inte existerar där man önskar/behöver eller att tex de beskrivna ”upp till 350kw” i verkligheten är 80kwh när det står fullt med bilar på laddatationen.

Så i ditt fall hade jag inte heller orkat med elbil i dessa lägen!

Så… åter igen! Var inte menat som något påhopp på något sätt, sorry om du blev stött!

Av timpO
Skrivet av Otori:

Det larvigaste i dessa diskussioner är att det ekar så in i hoppsan, motkommentarerna bygger alltid på samma påståenden.

För egen del har jag kört laddhybrid under 6 år samt haft elbil som lånebil vid några tillfällen. Antingen när jag haft bil på service eller åkt ut på kundbesök.

Och det passar inte mitt mig eller mina hobby.
Jag har varken lust eller tid att behöva stanna 2-3 gånger om jag ska åka upp till exempelvis Jämtland för att fiska. Och väl där finns extremt få möjligheter att ladda.

Att räckvidden sjunker så extremt på vintern är också ett stort aber.

Bara för att föra diskussion runt det du skrev.
- Hur ofta åker du till Jämtland för att fiska? Om det är några gånger per år, är det inte en mindre uppoffring/planering till vardags för att helt säga att det inte funkar för dig?
Själva resan förstår jag dilemmat och frustrationen.. har en kollega som fiskar mycket med båt och brukar åka 30-40 mil till bra havsfiske. Han får idag stanna två gånger för att ladda (andra gången för att ha tillräckligt tillbaka från havet till laddstolpe) Förstår den frustrationen om man jämför med hans tidigare dieselbil då han kom tur/retur utan att behöva tanka i princip.

Åker själv som jag skrev i inlägg tidigare ofta 28 mil/dag plus de vanliga vardagsbestyren som affär/shopping etc och klarar mig helt utan publik stolpe mer än en gång i månaden ca. Skulle säga att det är långt över snittet på Svensson i bilåkande.

Av timpO
Skrivet av Hondaxl:

Hade gärna med haft min jobbmobil endast om det inte va en 10 år gammal samsung som knappt fungerar,har tjatat om ny men får väl lägga den under däcket på lastbilen o köra över skiten snart

Det var en av anledningarna varför jag hade privat i början av mitt arbetsliv. Lagom när alla tjänstemän hade iPhone så hade vi på verkstadsgolvet Sony Eriksson med knappar. Tog några år innan de insåg att vi faktiskt behövde kunna svara på ett Mail i telefonen.
Så där förstår jag dig!
Blir samtidigt som en tyst protest i att det kan löna sig att förnya med jämna mellanrum när de inte får tag på dig utanför arbetstid.

Av timpO
Skrivet av Chippen2188:

Något som är förvånande är hur många fossilbilsägare som minsann har grannar och jobbarkompisar som är så extremt missnöjda med sina elbilar men man hör sällan dessa ägare själva. Det är väldigt ofta det istället handlar om personer som inte kört elbil själva som kommenterar. Rätt tröttsamt det också.

Vill bara rätta med att Allt om elbil är en nyhetssida om elbilar medan podden du refererar till heter Bilar med Sladd

Hörrudu.. Du har helt rätt! Ändrar i mitt föregående inlägg.

Av timpO
Skrivet av Sarato:

Varför? Även om man älskar sitt jobb så är det viktigt med att mentalt släppa jobbet också. Ingen kommer tacka dig när du är utbränd i 40-årsåldern bara för att du har driv.
Tror knappast du får någon övertid för att svara på mejl på kvällen med.

Det är något som jag accepterar, och har accepterat. Men det hjälper tyvärr inte de tillfällen där man stått i skiten och verkligen behöver hjälp av en kollega som då är helt omöjlig att få tag på 5 minuter efter kontorstid. Att en kollega med ett svar inte är kontaktbar för ett 5 min samtal gör att jag kanske hamnar i ett par timmar extra slit för att jag lär lösa saker själv. För han, är det så klart helt berättigat och jag accepterar den personens beslut. För mig innebär det att jag blir otroligt mycket mer pressad själv. Och företaget förlorar eventuellt på att man inte kan lösa situationen förrän dagen efter.

Nu jobbar jag inom företagssidan direkt mot kund där det går väldigt upp och ner i arbetsbelastning. Och inom den sidan av branschen är man antingen tidsavlöst eller har flex. Så får inte mer betalt, men har betalt för att arbetet går upp och ner.

Av timpO

Har varit elbilsägare med en Kia EV6 GT-Line (77kWh) nu sedan 2022-06 och kört runt 9400 mil hittills. Motsvarar väl ca. 15 mil/dag varje dag sedan dess. Åker mycket mellan Sala-Södertälje så ca. 28mil/dag några gånger i veckan i snitt. Det finns vissa saker jag stört mig på, och vissa saker jag haft problem med längs ägandet. Men overall, så vill jag inte gå tillbaka till en fossilbil som bruksbil. Till vardags och allt runt den vanliga körningen är så mycket bättre med en elbil.

Vi köpte däremot en Nissan Leaf -19 (40kWh) förra året. Där spretar åsikterna lite mer.. Kian med 77kWh kommer jag även under strängaste vintertid tur/retur till kund i Södertälje utan problem och behöver aldrig stanna på en mack längre, mer än för att fylla på spolarvätska eller stödladda bilen om det blivit dubbla kundbesök samma dag med en lagom extra omväg. Så i det hänseendet så spenderar jag mindre tid för att "tanka" än jag någonsin gjort förr.
Ägande av Nissan dock. Mindre batteri, ingen värmepump som värmer kupé/batteri så vintertid drar den otroligt mycket mer. Den laddar dessutom extremt långsamt hemma, och aningen långsamt på publik stolpe. Samt att den har fel laddkontakt som gör att de nya stora fina laddplatserna inte stödjer den kabeln..

Nissan Leaf och andra bilar i likvärdig batteristorlek och optioner såsom tex. värmepump är otroligt begränsande och gör det irriterande om behovet är någon längre resa särskilt under vintertid. Medans vårat ägande av Kia EV6 är klockrent (generellt).

Min Kia har jag dessutom som förmånsbil. Vi hade ca. 50% el/hybrid i våra förhandlade valbara bilar 2022. Ett problem då var att hybriderna var ca. +30% dyrare i förmånsvärde (skatt, inte företagspolicy), behöver laddstolpe som höjer de kostnaderna till vardags, samt har en kompromiss mellan trist fossilmotor och en klen elmotor. Så för mig blev valet ganska självklart. Nu har vi i 2024 förhandade bilar ca. 90% elbil.

Då jag jobbar för en av de större företagen i Sverige så misstänker jag att det ser likvärdigt ut hos de andra i samma storlekar och om inte annat successivt går åt det hållet även på de mindre. Och eftersom det är ca. 65-70% av alla nybilsförsäljningar som går till företag så ökar andel elbilar på marknaden ganska snabbt vare sig man vill det eller inte.

Hörde på podden "Bilar med sladd" i senaste avsnittet också att det nu med alla siffror öppet tar strax över 2000mil att tjäna igen tillverkningen av en Tesla model 3 mot en Toyota Corolla (har för mig att det var just dessa bilar). Och då har man heller inte tagit hänsyn till att varje fylld tank i en fossilbil har ett avtryck i att bränslet ska finnas vid pumpen.

(PS. Är ganska neutral i fossil/elbil i sig, och pysslar mycket med motorsport där det inte existerar särskilt mycket el)

Av timpO

Haft jobbtelefon sedan jag började arbeta 2010 och har haft privat ett par gånger, mest för att ha roligare telefon och stilla tekniknörderiet. Men har under senaste ca. 8 åren bara haft jobbtelefonen. Onödig summa med privata abonnemang och telefoner när man ändå har det via jobbet. Och mitt personliga behov av "roligare telefon" är minimal idag, så förstår inte riktigt den biten heller. Har jobbat inom säljsidan inom industrin sedan 2017 och har blivit "störd" fåtal gånger på min privata tid.. Nu jobbar iof 95% av de jag haft som kontakt på kundsidan dagtid så deras intresse att arbeta utanför arbetstid är rätt låg, kanske jobbigare för tex. hantverkare.

Kör själv måttot, vill någon nå mig så är det väl bra att jag kan svara? Brutalt irriterande med kollegor som stänger av jobbtelefonen direkt efter arbetstid och är onåbara.. Sen tycker jag mitt jobb är så pass roligt och stimulerande, så får jag mail eller teamsmeddelande från någon i ett intressant ärende så tycker jag det är skitkul att läsa det även om klockan är 22:30 en tisdagkväll.

Av timpO

500kr + frakt

Av timpO

Annonsen är avslutad

Av timpO

1200kr + frakt

Av timpO
Skrivet av Klench:

Hej,

Jag sitter på ett mATX chassi Bitfenix Phenom Micro Svart samt ett mITX chassi Fractal Design Node 304 svart. Intressant?

Hej, fasen vad typiskt att jag precis igår var och köpte ett mITX chassi… men gillar båda chassin du har.. vad vill du ha för de?