Inlägg

Inlägg som zauii89 har skrivit i forumet
Av zauii89

Nog behöver de tyglas alltid men inte på detta sätt. Har dessa genier någon idé om hur absurt det kommer vara rent praktiskt för plattformarna att stå till svar för individers kommentarer, speciellt med tanke på trafiken och antalet miljoner som är aktiva. Ännu mer smarta algoritmer ?

Hela situationen beror ju just på att lagar och samhällen inte alls har hängt med och ett fåtal jättar har lyckats skaffa sig en helt absurd position av makt och inflytande i takt med internets framväxt. Om dessa giganter försvann imorgon skulle ingen uppnå samma ställning igen, garanterat!

Jag tycker snare tyglandet ska komma i form av att de inte ska få censurera folk/kanaler för politiska åsikter, att man inte ska kunna stänga ner kanaler och privatpersoner från ingenstans och hävda något om "hate speech" eller ni bröt mot våra riktlinjer lite "luddigt". Som individer och kanaler har man inget att säga till om, det finns ingen att kontakta och du kommer rent krasst aldrig få beslutet prövat på riktigt. Otroligt sårbart för missbruk i en värld där du är tvungen att använda dessa plattformar om du seriöst ska kunna nå ut eller opinionsbilda eller på annat sätt synas och interagera i något större sammanhang.

Av zauii89
Skrivet av snajk:

Nej. Sedan streaming blev min huvudsakliga källa till media så finns inte det behovet. Backup och liknande löser jag med molnet.

Jag har däremot flera gånger varit nära att slå till på en, tills jag kom ihåg varför jag slutade ha en dator igång hela tiden, nämligen att den inte användes.

Samma här , slutade med microservrar för ett par år sedan då det för det mesta känns meningslöst som privatperson idag. Kul att labba med och köra egna servrar osv men för musik, film, serier, spel, privata filer m.m är tjänster och molnet helt oslagbart. Allt är så lättillgängligt idag och du måste ändå backa dina lokala filer på minst två ställen för skydd mot brand & stöld.

Av zauii89

Beställde en omkonfigurerad variant av denne med bla. 5600x , vitt chassi med glas samt lite andra m2 enheter och minne.

Haft den i cirkus 2 veckor och funkar kanonbra, välpaketerad och uppdaterad av komplett. Ljudnivån är obefintlig även med glas-chassi och fullt flås, något jag funderade på då jag tidigare själv byggt flera r5 utan glas som varit tysta.

Priset helt ok givet att man inte bygger själv.
Supernöjd!

Av zauii89
Skrivet av KorvMos:

Lutar starkt åt att inte köpa en PS5 nu när Sony verkar inse att det finns en maskin kallad PC, me like!

Kommer ju knappast gälla nya exklusiva titlar vid launch, räkna med ett par års väntetid.

Av zauii89

Noterat buden.
Tänkte låta annonsen ligga uppe tills imorgon 27/5 20.00 så blir det tydligt för både er och ev andra intressenter när det är slut.

Av zauii89

Tyst äldre speldator

Datorn är väldigt tystgående och gör inte mycket väsen av sig även under last. Spel som typiskt körts är Battlefield 1 och Apex Legends. Endast brukats till spelande av mig och sambon.

Alla komponenter är inköpta i delar och originalkartong finns kvar på det mesta om det är av intresse (se bild). Jag ger inga garantier för att det som ligger i kartongerna är komplett, men lite chassi/hdd skruvar samt adaptrar och bussningar m.m. finns. Tror även jag har en extra lagringsbur liggandes om det är av intresse.

Levereras med nyinstallerat windows och senaste uppdateringarna, inklusive grafikdrivare.

Datorn:

Lagring
Kingston SSDNow V300 240GB 2.5" SSD OEM
Kingston SSDNow V300 120GB 2.5" SSD OEM
Seagate Barracuda® 1TB

CPU och kylning
Intel Core i7-4790K 4.0Ghz QuadCore
Noctua NH-D15 CPU Kylare

Grafik
MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB

Minne, moderkort och PSU
HyperX Fury DDR3 1600MHz 16GB (2x8gb)
ASUS Z97-AR, Socket-1150
Cooler Master G750M, 750W PSU

Chassi
Fractal Design Define R5 Vit

Operativsystem
Microsoft Windows 10 Home (usb)

Avhämtning gäller och vill man se datorn igång är det inga problem.

Bud gäller (Jag har ingen brådis och säljer till vem jag vill när jag vill om jag vill).
Säg 3500kr som utropspris och vill man absolut bara ha den så 5000kr.

Läs hela annonsen här

Av zauii89

EU gör något vettigt, måste blivit något gigantiskt misstag.

Av zauii89
Skrivet av orespray:

DU anser att gamers ska ha företräde till GPU...
Tydligt att varken tillverkare eller återförsäljare delar den uppfattningen...

Finns det ngt uttalat löfte till dig och andra gamers att ni, och endast ni, har rätt att köpa nya gpu?
Var hamnar i så fall jag, som varken gamar eller minar? Vilka komponenter skulle jag ha rätt att byta i min dator?

Du klankar ner på en verksamhet samtidigt som du själv sysslar med en som är precis lika samhällsonyttig och värdelös för alla som inte sysslar med den. Vilken samhällsnytta har gaming? Mår andra människor bättre för att du gamar? Ger det oss ett bättre samhälle?

Om du utgår från min grundfråga istället för att gnälla om onyttan med mining och miners uppköp av GPU så motivera varför du som gamers anser dig ha större rättighet att köpa en produkt än ngn annan. DET var min undran, inte vad skitsnack Nvidia och andra lurar i hjärndöda småttingar som tror allt de hör/läser. Exakt vad har Nvidia gjort för att du som gamers ska kunna köpa ny GPU nu? Snacka skit kan vi alla göra, liksom ge tomma löften. Efter ohört mkt kritik och påtryckningar vidtar de NU åtgärder de borde vidtagit redan när nya generationen släpptes. Allt i panik för att försöka återvinna lite förtroende från kunderna.

Du lever i ett land där alla har lika värde och rättigheter, det innebär också att miners har exakt samma rätt som gamers att köpa vad de vill i den mängd de kan. Du kan omöjligt vara så dum att du tror att ett affärsdrivande företag som Nvidia bryr sig var pengarna ramlar in ifrån.
Efter alla turer med denna generation GPU så är det skrattretande att ngn överhuvudtaget tar deras uttalanden på allvar.

Dags för dig att inse att verkligheten ger fan i både dig och dina åsikter i frågan. I verkliga livet har du ingen fördel av att vara gamers. Men det hade likväl varit roligt att veta vad du grundar din tanke på, att bara gamers ska få köpa GPU. Följfråga på det blir då: är det ngn särskild kategori spel man måste spela eller räcker det med MS patient?

Nvidias GPU:er är givetvis inte utvecklade i primärsyfte att mina, det kan en femåring räkna ut, sedan vad folk använder dem till är en helt annan femma och upp till var och en. Tossiga diskussioner här alltså, dessa GPUer hade definitivt inte existerat för vanliga svenssons om det inte vore för gaming, det är precis vad som primärt drivit tekniken framåt.

Om gaming inte tillför samhället något så är tillför inte fotboll något heller.. totalt meningslöst resonemang då det givetvis tillför oavsett om det är ekonomiskt, tekniskt eller både och som i detta fall. Spel och filmindustrins utveckling/framsteg har spillt över i var och varannan bransch där ute genom årtiondena.

Vad var det nu Carmack sa, "det vi sysslar med inom spelindustrin är många gånger betydligt mer komplext än att sätta en gubbe på mars".

Av zauii89
Skrivet av Göteborgaren:

ja men du ska ändå ha rätten att få göra det om du vill! då får som fixa till det med garantin istället för dom som kör mining.
vad ska dom bestämma att du inte får göra med ditt grafikkort nästa gång eller gången efter det? slippery slope

Fast vadå, ingen kommer komma hem till någon och ta produkten ifrån dem, eller fängsla någon för att de försöker kringgå detta eller mecka med kortet ? Du kan fortfarande göra vad du vill med kortet, släng dig i ett bad med det om du känner fört. Nvidia har ju definitivt rätten att göra precis vad de vill med sina egna produkter inom lagens ramar, och om det innebär att de vill försöka minska missbruk av kortets användningsområde so be it.

Av zauii89

Försökte verkligen gilla Exodus då jag starkt gillade både Metro 2033 och Last Light, men Exodus dras med så mycket problem att det var svårt att hålla i trots ett par försök.

De tidigare spelen var verkligen stämningsfulla och snygga, och ja Exodus är absolut snyggt som satan men gud vad problem det är med allt från AI, Pathfinding till grafikbuggar och annat, för att inte tala om det horribla röstskådespeleriet och storyskrivandet. Ja de var ostiga redan i de första spelen men Exodus tar det verkligen till en helt ny nivå.. klarade inte av att känna någon som helst inlevelse..

Ta tillbaka serien i ett linjärt narrativ istället där den gjorde sig bäst.

Av zauii89

Välförtjänt och kul för AMD, och lovande för oss konsumenter med allt högre konkurrens i topsegmentet! Inväntar bara att deras grafikkretsar ska nå samma nivå som Nvidia så kanske man vågar testa igen. Hade otroliga problem med 290X någonstans runt 2013-14 tror jag.

Av zauii89
Skrivet av Sveklockarn:

@Yatagarasu

Fanns det någon stötdämpning eller emballage inne i chassit så att grafikkortet/CPU-kylaren att inte knäcks/knäcker moderkortet?

Jag avråder alltid folk från att köpa färdigmonterade datorer av det skälet.

Har beställt min första färdiga dator från komplett (känns smutsigt att inte bygga själv ) och de ska tydligen vara rätt välförpackade men den som lever får se. Jag vet inte hur många gånger jag fraktat egna burkar utan märkvärdig stötdämpning eller överdrivet skydd, aldrig haft nå problem. Precis som bebisar tål de mer än vad man tror. Skulle det vara något är det ju bara skicka tillbaka ändå. (inte bebisar då)

Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag ställer mig kritisk till att den där datorn är balanserad. En 5800X bör minst ha ett RTX3080 och 32GB RAM i minst 3600MHz, max CL18. Ett Define 7 är också för stort för enbart en NVME disk.

Jag hade väldigt gärna haft ett 3080 i också och frågade dem om det var någon konfiguration som skulle kunna tänkas dyka upp. De sa på kundtjänst att det inte var aktuellt i närtid och att det helt enkelt berodde på bristen av 3080.

Eftersom jag bland annat valde om lite och tog en ryzen 5900x så hade ett 3080 passat bättre. Men med tanke på den riktigt bra prestandan i 3070 ser jag inte något problem att bara byta kortet i framtiden om man känner för det.

Skrivet av SectionX2:

Men vem är datorn för? I flertalet titlar så når den inte upp till 60 fps i 4K. Känns lite drygt att lägga 23papp på att inte kunna spela i 4K. Med ett RTX 3080 eller 6800XT så hade det vart mer värt.

Definierar du hardcore som 4k ? Jag känner nog ingen som gamear i 4k men det kanske bara är min krets. Känns snarare tvärtom att casual-nissar som inte har någon koll bara vill ha 4K för att. Personligen tycker jag inte förlusten i fps och uppdateringsfrekvens är värt det då 1440p är betydligt mer välbalanserat för dagens hårdvara, och lite som LTT kan jag hålla med om att gaming är så mycket mer än bara upplösningen.

Av zauii89
Skrivet av Yatagarasu:

Jag uppfattade temperaturerna under perioden jag testade datorn som okej. Har dessvärre inte Komplett-maskinen till hands längre, kan därmed inte ge några exakta siffror på just denna konfiguration. Det jag kollade primärt under mina tester var om processorn (5800X) 'throttlade' eller inte med Hyper 212 Black Edition (vilket den aldrig gjorde) samt om datorn var tystgående (vilket den helt klart var).

I efterhand borde jag även sammanställt nummer för värmeutveckling i artikeln, men kände inte när jag skrev att det var fullt relevant att lista i samtliga speltester – Utan att datorns relativa prestanda i helhet borde vara mer i fokus då det är vad de flesta faktiskt bryr sig om (vad för FPS man kan förvänta sig). Detta är något jag definitivt kommer omvärdera om jag i framtiden får möjligheten att skriva ett test likt detta igen

Men med det sagt kan vi ändå försöka att analysera vad datorn i teorin skulle kunna uppnå för temps!
Hyper 212 Black Edition har en kylkapacitet på upp till 150W, medan 5800X (och 5900X) har en bas-TDP om 105W. Ställer man det jämte med den i5.an jag har idag – i5 11600K – vilket har en TDP om 125W, då kan vi få fram lite jämförbara siffror. Jag kör även samma kylare som datorn i artikeln, d.v.s. Hyper 212 Black Edition.

Min i5 11600K i stock utförandet har en idle temp om ca. 38-42c och max load temp på 82c. Med all-core enhancement aktiverat då snuddar jag nog på gränsen av dessa 150W i kylkapacitet, men har inte upplevt temps över 84c under spelande i 1440p@144Hz.

Planerar du inte att överklocka något ser jag därmed ingen mening byta ut kylaren som kommer i grundkonfigurationen alls faktiskt. Ingen Ryzen CPU i 5000-serien kliver över Hyper 212 Black Edition's 150W-gräns (mig veterligen), åtminstone inte i grundutförande. Planerar du däremot att överklocka kan det vara värt att kolla på Noctuas U14S eller D15 som har lite mer spelrum, 220W respektive 250W närmare bestämt.

Tack för det utförliga svaret!

Av zauii89

Kikar man på matematiska chansen att det finns liv i universum givet de parametrar som vi känner till att liv kan uppstå inom så är den rätt stor. Jag är övertygad om att det finns liv där ute utan att för den delen säga att jag vet, för det gör ingen, men man kan likt allt annat ha sunda tolkningar utifrån vettig information.

Intelligent liv däremot är ju frågan hur ovanligt det är, det var ju inte något som uppstod på jorden i ett svep direkt. Någon sa väl att tanken på att vi är ensamma i universum är lika obehaglig som att vi inte är det

Om det är biologiska livsformer inom sfären för hur liv kan uppstå som vi känner till så tror jag sannolikheten är större att de antingen koloniserar eller tar kontakt via robotar. Annars att man förr eller senare mergar med tekniken vilket vi redan är på god väg att göra hos oss. Jag tror betydligt mer på den sortens odödlighet än att vi uppnår biologisk odödlighet, och uppnår vi den mekaniska odödligheten så behöver vi inte superdrives för att kolonisera/utforska universum.

Tror jag att de redan varit här och surfar runt, nej absolut inte. Möjligen att de skulle observerat oss på avstånd men hela idèn om att de lurkar runt och gör misstag och dyker upp lite här och var främst när det passar USA känns rätt löjlig. Att vi har oförklarliga fenomen säger inget om att det är utomjordingar som står bakom dem, bara kvantfysiken i sig har totalt obegripliga beteenden för oss rent logiskt.

Skrivet av muSashi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Roswell_UFO_incident

Först gick militären ut i media att ett "tefat" hade kraschat, 24 timmar senare hette det väderballong. Låt konspirationsteorierna flöda!

Man tänker att om man har tekniken att färdas hit så gör man knappast ett navigationsfel och kraschar i öknen i sista stund, men vem vet, även den bäste gör misstag

Av zauii89

@Yatagarasu Riktigt bra test/recension. Har du någon uppfattning om temperaturerna på dessa nya Ryzen, hur funkade det för dig ? Idle temps, load temps ? (om jag inte missade något i det du skrev) Jag är lite sugen på samma bygge förutom att byta till 5900x cpu. Vad jag förstår är de nya Ryzen gjorda att palla upp emot 90 grader och att det är normalt. Känner mig både tveksam till att behålla den där kylaren som är förkonfigurerad samtidigt oklart om de gör någon större skillnad att lägga på tex en Noctua som denna:
https://www.komplett.se/product/831518/datorutrustning/datork...

Jag har inga planer på att överklocka direkt men spela tungt och på höga/högsta inställningar måste såklart funka i 1440p.

Av zauii89

Eu hittar på mycket skit men ibland hittar dem på något som kan vara bra. Många lagar och regler är ju inte i närheten till anpassade för hur stora de privata teknikjättarna blivit. Oh well, bekymrar mig dock betydligt mer över potentiell direktbeskattning mot EU-medborgare, gigantiska lån & skuldsättningar av framtida generationer och omöjligheten att avsätta politiker i Bryssel för enskilda nationer.

Av zauii89
Skrivet av CtrlAltTheSwed:

Hejsan allesammans!

Köpte mig en Sony Xg95 55" på Media markt i fredags då den var på rea och har fått väldigt goda recensioner.

Gillar tvn skarpt och tycker den är grym för tv spel.

Men har nu märkt av en del clouding på den vänstra delen av skärmen.
Det syns mycket mer på just den vänstra delen.
Detta märks ju dock bara av när det är mörka scener på tvn.

Är det bara att köra sig att leva med det eller kan man på något sätt minimera hur väl man ser det med rätt inställningar t.ex?

Skrivet av Izak80:

Jag slog också till på Elgigantens erbjudande om en 55” XG95 för 8990kr. Det är verkligen en fantastisk tv på alla sätt, att komma från en 5-år gammal 1080P skärm (W705C) till detta är verkligen en upplevelse. Jag fattade aldrig vad HDR vad förut, det räckte med en sökning på Youtube samt en minuts tittande så förstår jag precis vad det handlar om. Min tv lider dock också av clouding. Om du inte redan gjort det så råder jag dig att ställa upp ”Local Dimming” till high samt placera två (inte för starka) lampor vid tvn. Dels är det bra för ögonen och sedan gör det underverk för att minska upplevelsen av clouding.

Hej,

Är ni fortfarande nöjda med era köp ? Är rätt sugen på XG95 också, ev. till Black Friday. Efter att ha haft två Samsungs som halva bakbelysningen dött på efter ungefär 3 år tänker jag inte köra samma märke igen. Ska tilläggas att jag är en lekman när det kommer till TVs, förvirringen bland alla nummerserier är total

Är det denna ni har ? Verkar ju rätt lovande i så fall.
https://www.youtube.com/watch?v=orgYoNuQREI
https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/31220/sony-55-xg...

Har just nu en UE55JU6875U ( https://icecat.us/en-in/p/samsung/ue55ju6875uxxe/tvs-ue55ju68... )som köptes ganska impulsivt när jag och X:et splittade för 3 år sedan. Har varit helt ok, gissar på att Sonyn ändå är ett lyft ? Tänker spela en del på den också .

Har verkligen varit dålig på att nyttja game-mode eller kolla refreshrates osv för TV, men klarade mig ok ändå. Är mer kräsen när jag sitter på en PC med allt från burk till skärm.

Av zauii89
Skrivet av Raappana:

acern som du länkade är TN. Jag har IPS-varianten av den och är skitnöjd, inte stört mej på glow etc, har dock inte letat

Okej nice, ja ups såg att det var fel variant jag länkade, menade självklart att länka IPS-varianten

Av zauii89

IPS panel i skräckspel, råd om ny skärm, IPS?

Hej,

Tänkte nu ta steget upp till 2560×1440 i 144hz. I dagsläget sitter jag på ett 1080GTX och den primära skärmen jag kör är en ASUS VG24BQE i 1080p.

Det jag mest sneglat på är en premium-skärm med IPS-panel, men det jag personligen drar mig mest för är glow/bleed, något som mest ska vara märkbart när skärmen är svart. Detta kanske inte är ett problem för de flesta men jag gillar skräckspel och den typen av atmosfärer väldigt mycket, så jag misstänker starkt att det kommer vara grymt irriterande i just den typen av spel ?

Är det någon som har erfarenheter kring detta , eller något att rekommendera ? Eller ska man kanske bara inse att IPS inte är vägen att gå ? I princip har mitt enda krav på tidigare skärmar varit låg responstid, nu vill man kanske ha lite bättre färgkvalité också men inga irriterande/tydliga eftersläp.

Jag väntar förmodligen in Black Friday oavsett för att se om någon topskärm sänks lite men är tacksam för svar / rekommendationer.

De typer jag har kikat på när det gäller IPS är främst dessa;

https://www.webhallen.com/se/product/247918-AOC-AGON-AG271QG-...
https://www.webhallen.com/se/product/233655-Acer-XB271HU-27-1...

Av zauii89
Skrivet av mrqaffe:

Jag har svårt att förstå de som tycker att FF kraschar, det är den enda webbläsaren som kan dra runt på några 100 till 1000 flikar, Chrome är total oanvändbar och instabil bara med ett par 10 tal flikar uppe och tappar (stänger) för det mesta många av flikarna vid omstart och när den kraschar.
Dessutom ger Chrome otroligt dåligt stöd för tillägg.

Firefox är tung , kraschar ofta och är känd för minnesläckor.. använder den både privat och i jobbet men gick mer ifrån den när edge överraskade som den snabbaste browsern. Blir intressant att se vad deras nya release som är stor omskrivning av FF kan åstakomma.

Förövrigt, om en browser kan dra runt 1000 flikar är ju ointressant, snacka om ineffektiv surfning..

Skickades från m.sweclockers.com