Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Tror knappas någon lagt ner pengar för att utreda lukt vid keto diet.
Istället för att fråga andra att hitta något, leta själv och visa en studie där det står att man inte luktar?

Jag googlade bara lukt vid keto och fick 350k träffar

Jag har själv kört keto Och periodisk fasta och man luktat definitivt annorlunda, men äter man för lite protein och för mycket fett kanske man inte uppnår utsöndringen?

Jag låg runt 4x kroppsvikten på låg kolhydrat dagarna på proteinet

Tänkte mest att när du ändå länkar kan det vara kul att komma till en mer seriös sida än snubbar som diskuterar på ett forum utan någon bakgrundsfakta på det hela.

Någon verkar ha försökt forska lite iallfall: https://svettlukt.se/
Vet inte var dom hittat all info men man får väll testa och se om det fungerar.

Tydligen kan man lukta svett av mögel, trevligt...

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Det finns stark vetenskaplig konsensus att överkonsumtion av kött har tydliga och direkta negativa hälsoeffekter. hjärt- & kärl-sjukdommar, cancer etc. Rött kött är t.o.m klassat som en klass 1 cancergen av WHO. Samma klassning som cigaretter.

Ifall man nu bryr sig om sin hälsa, varför skulle man utsätta sig för en sådan diet? Inte för att tala om det moraliska dilemmat att ta livet av andra levande varelser, helt i onödan bara för att man har fått för sig att en viss diet är bättre än en annan. Satsa på en balanserad diet istället, så länge man skippar läsk, snickers, processad mat etc. Så har man väldigt goda chanser till ett hälsosamt liv. De människor som lever längst i världen är ofta de som äter begränsad mängd kött, samt har tillgång till ett rikt socialt liv.

Själv har jag varit vegan i 26år. Har nyligen gått på en hälsoundersökning nu när jag fyllde 40år och fick beskedet att jag har bättre hälsa än genomsnittlig 25åring. Jag ser yngre ut än de flesta i min ålder, har absolut inga problem att bygga muskler (som många verkar tro) och har otroligt mycket energi.

Ifall man nu inte tror på vetenskap. Då kan vi ta lite anekdotisk bevisning. Min far hade en väldigt köttrik kost. Fick hjärtsvikt vid 63års ålder, gick bort 3år därefter... Samma gäller hans 4 bröder, ingen har överlevt 67års ålder, alla hade en köttrik kost under sina liv, mycket rött kött och kyckling. Vanligt förekommande hälsoproblem; stroke, hjärtsvikt och hjärtstopp.

Det ska bli spännande att se hur det går för min egen del. Jag hoppas givetvis på ett långt liv. Och jag hoppas givetvis att folk här inne också får långa och värdefulla liv. Men jag tror att det kan vara värt att tänka ett steg extra ifall "karnivore"-diet verkligen är rätt lösning när den har så otroligt många negativa följdeffekter.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon315148:

Samma sak kan jag säga till de som hänvisar till Livsmedelsverket eller WHO.

För egen del bryr jag mig helt ärligt inte längre. Även om forskning skulle påstå att jag skulle äta på ett visst sätt som jag uppenbarligen mår dåligt av, så kommer jag inte att göra det oavsett vad forskningen påstår.

Så när det gäller kost som jag känner så stor påverkan av själv så överlåter jag den vetenskapliga diskussionen åt andra.

Däremot tycker jag inte Kostdoktorns inlägg om kalorier var dåliga och man kan ju läsa eller förstå dem utan att applicera det på LCHF/keto om man vill det.

Vi har inte alltid haft tillgång till mat (många har det fortfarande inte i världen) och jag kommer aldrig köpa att det tillhör människan att räkna teoretiska kalorier eller väga maten för att vara viktstabila.

Du kan hänvisa till bra utförda studier. Vi vet vad som händer när vi låser in folk och kontrollerar allt de äter och kan mäta precis allt.

Man får tro vad man vill men att sprida felaktigheter är inte ok.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Parmenides:

Det här har jag alltid funderat över. Det ska ju vara ekologiskt kött uppfött på gräs utomhus för att vara guldstandard och sedan är det nedförsbacke därifrån till någon stackars gris som ligger i sin egen avföring i en betonglada och äter kraftfoder.

Fågeställningen blir då om det finns något index på hur mycket hälsa varje krona/kilo ger för ett givet livsmedel? Någonting i den stilen måste ju en guru med ett uns av trovärdighet kunna presentera.

Jag tänker mig typ "nötkott för 100 kr/kg rena giftet, 150 kr/kg helt OK din lever kommer tacka dig, 225 kr/kilo håret börjar växa tillbaka på flinten." Jag överdriver så klart men du förstår säkert poängen: jag tror i grund och botten att mat fri från gifter och från hälsosamma djur är bättre men det är ont om folk som vågar sticka ut hakan och säga något konkret. Det blir mest en vag känsla om att det här med gröna gårdar är bra.

Det finns väl ett gäng olika lager att ta hänsyn till här tänker jag.
Du kommer antagligen inte att bli sjukare av att äta djur som behandlats sämre eller bott trängre vid uppfödseln. Eller fått mer antibiotika (däremot är det väl ett hot mot antibiotikaresistens).
Flinten är kvar oavsett. Eller ja - stress och så kan kanske påverka innehåll - men det blir för komplext. Lämnar den iaf.

Däremot används en hel del bekämpningsmedel i matproduktion - och en del av det här är dåliga även för oss. Så en del förbjuds efterhand. Även djuren får ju foder med mer eller då mindre bekämpningsmedel. Ackumuleras det i deras kroppar så får vi väl i oss mer av det också.
Den svårare frågan är väl vilka bekämpningsmedel som påverkar oss. Det är i mångt och mycket upp till framtiden att avgöra (eller mer och bättre granskning av dess följder).
Så ekologiska varor är väl lite av en gardering. Håller man nere intaget av alla besprutningsmedel så kommer man få i sig mindre av det som längre fram kan anses mer farligt än vi vet idag. Något mått finns väl däremot inte.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skadligt-bekampningsmedel-...
https://sverigesradio.se/artikel/5976659

Men ja - ibland blir det tvärt om. Ekologiska upplägg används - som ger högre gifthalter...
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/ekologiska-agg-...

Så det är svårt att garantera att det ena alltid är bättre än det andra.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Vore trevligt med riktig vetenskaplig fakta istället för forum inlägg som länkar till andra forum inlägg. känner inga som luktar ammoniak då levern bryter ned det snabbt.

Här har du massor av vetenskaplig fakta. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_(metabolt_tillstånd)

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Räcker jakten till för att säg 10% av befolkningen i sverige skall leva på detta kött?

Jag tycker också att det är bättre att köpa kött som kommer från vilda djur i ens närområde eller kött (eller mat generellt) som har tagits fram på ett sunt vis. Dock fungerar inte detta så bra om man skall livnära hela jordens befolkning.

Skrivet av Mental:

Den totala köttkonsumtionen i Sverige var år 2018 84,1 kilo per person och år
Den totala avkastningen från jakt är 16 000 000kg, vi är ca 10.4 mil invånare.
Köttkonsumtionen är således 874 640 000kg

Jakten står för 1.8% av vår köttkonsumtion.
Om vi skall leva på vilt får vi i snitt en tilldelning om 1.5kg, per person och år....

Så om inte alla globalt samtidigt kan göra världen något bättre så är det lika bra att helt låta bli?
Är inte inte så att de rika länderna och dess early adapters får dra det ekonomiska lasset för att utveckla, testa och driva ett mer hållbart tänk som sen förhoppningsvis kan spilla över på resten av världen. Mycket visar sig att fungera mindre bra och andra saker gör världen bättre.

Om fler testar tex karnivore dieten eller av andra anledningar köper bättre närproducerat kött, i detta fall vilt så skapas en ökad efterfrågan. Distributionen finns redan på plats. Med ökat sälj får markägare/bönder in kapital som gör att de kan/vågar investera än mer i etisk köttproduktion(uppfödning/jakt) nära slutkonsument. Fossilfritt, Nyttigt, Etsikt & Gott borde väl låta bra för de flesta. FNEG

Naturligvis finns det ett tak på hur mycket jakt som kan bedrivas på ett hållbart sätt, men behöver inte ens se källan för att veta att avkastningnsiffran ovan tyvärr är missvisande då det finns luckor i dataunderlaget. Det går teoretiskt att uppskatta möjlig avkastning men finns ingen metod eller incitament för att rent praktsikt få in komplett mätdata för att fastställa avkastningen.
Hur lågt X antal ton av den möjliga avkastningen av viltköttet räcker är en annan fråga. Men bieffekten över tid blir kanske att priset på allt sjysst kött sjunker till den grad så att de flesta som vill faktiskt kan köpa för ett pris som är rimligt.
Early adapters får som vanligt betala för att andra sen längre fram skall ha råd.

Permalänk
Medlem

Jag har levt på kött/fisk, ägg och ost i ca 5 år nu efter att jag började intresserade mig för mat och näring.
Har lagt ner långt över 1000 timmar på att konsumera all information jag kan komma över i ämnet.

Äter ett stort mål om dagen, när jag kommer hem efter jobbet, och dricker vatten.
Har inga som helst problem med energin medans jag jobbar trots att jag kliver upp kl 02.00 och jobbar ca 12 timmar.
Det hade jag när jag fortfarande åt bröd, pasta och annat skit. Blodsockret gick som en jojo över dagen.
Jag blir så gott som aldrig sjuk längre. Jag var sjukskriven i 2 dagar pga covid19 för 2 och ett halvt år sedan.
Skiter en gång om dagen. Hinner knappt sätta mig på toaletten innan jag är klar.
Blir aldrig hungrig och behöver inte gå å tänka på vad jag ska äta och när jag ska äta här näst.

Hade ett flertal problem innan, så som ont i leder (kunde knappt röra händerna när jag vaknade), dålig hy, acne, brain fog osv som helt försvann.

Det borde verkligen pratas mer om hur diet kan bota sjukdomar. Inte bara några fåtal heller. Sinnessjukt mycket kan botas med att bara sluta äta processat skit, olja, socker, mjöl. Många mår oxå bättre av att helt sluta äta grönsaker.

Något som varenda människa med autoimmuna sjukdomar borde pröva innan medicinering och operationer är uteslutningsdiet där du bara äter kött, med salt på, och vatten. Men de flesta har ingen aning om hur stor betydelse dieten har för deras välmående.
Ta diabetes typ 2 tex. Slutar du äta kolhydrater i några månader så är chansen att du blir helt frisk över 90%

De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta.
Högkvalitativa studier har varit sällsynta då det kostar skjortan men det kommer ständigt nya studier som visar på fördelarna.
För övrigt så är det precis som med all forskning. Inget står skrivit i sten och nya upptäckter görs ständigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Det finns stark vetenskaplig konsensus att överkonsumtion av kött har tydliga och direkta negativa hälsoeffekter. hjärt- & kärl-sjukdommar, cancer etc. Rött kött är t.o.m klassat som en klass 1 cancergen av WHO. Samma klassning som cigaretter.

Ifall man nu bryr sig om sin hälsa, varför skulle man utsätta sig för en sådan diet? Inte för att tala om det moraliska dilemmat att ta livet av andra levande varelser, helt i onödan bara för att man har fått för sig att en viss diet är bättre än en annan. Satsa på en balanserad diet istället, så länge man skippar läsk, snickers, processad mat etc. Så har man väldigt goda chanser till ett hälsosamt liv. De människor som lever längst i världen är ofta de som äter begränsad mängd kött, samt har tillgång till ett rikt socialt liv.

Själv har jag varit vegan i 26år. Har nyligen gått på en hälsoundersökning nu när jag fyllde 40år och fick beskedet att jag har bättre hälsa än genomsnittlig 25åring. Jag ser yngre ut än de flesta i min ålder, har absolut inga problem att bygga muskler (som många verkar tro) och har otroligt mycket energi.

Ifall man nu inte tror på vetenskap. Då kan vi ta lite anekdotisk bevisning. Min far hade en väldigt köttrik kost. Fick hjärtsvikt vid 63års ålder, gick bort 3år därefter... Samma gäller hans 4 bröder, ingen har överlevt 67års ålder, alla hade en köttrik kost under sina liv, mycket rött kött och kyckling. Vanligt förekommande hälsoproblem; stroke, hjärtsvikt och hjärtstopp.

Det ska bli spännande att se hur det går för min egen del. Jag hoppas givetvis på ett långt liv. Och jag hoppas givetvis att folk här inne också får långa och värdefulla liv. Men jag tror att det kan vara värt att tänka ett steg extra ifall "karnivore"-diet verkligen är rätt lösning när den har så otroligt många negativa följdeffekter.

Googla på longest life expectancy by country, och sedan highest meat consumption by country.

(Hint det är Hong-kong på båda två)

Permalänk
Medlem
Skrivet av zyy:

Jag har levt på kött/fisk, ägg och ost i ca 5 år nu efter att jag började intresserade mig för mat och näring.
Har lagt ner långt över 1000 timmar på att konsumera all information jag kan komma över i ämnet.

Äter ett stort mål om dagen, när jag kommer hem efter jobbet, och dricker vatten.
Har inga som helst problem med energin medans jag jobbar trots att jag kliver upp kl 02.00 och jobbar ca 12 timmar.
Det hade jag när jag fortfarande åt bröd, pasta och annat skit. Blodsockret gick som en jojo över dagen.
Jag blir så gott som aldrig sjuk längre. Jag var sjukskriven i 2 dagar pga covid19 för 2 och ett halvt år sedan.
Skiter en gång om dagen. Hinner knappt sätta mig på toaletten innan jag är klar.
Blir aldrig hungrig och behöver inte gå å tänka på vad jag ska äta och när jag ska äta här näst.

Hade ett flertal problem innan, så som ont i leder (kunde knappt röra händerna när jag vaknade), dålig hy, acne, brain fog osv som helt försvann.

Det borde verkligen pratas mer om hur diet kan bota sjukdomar. Inte bara några fåtal heller. Sinnessjukt mycket kan botas med att bara sluta äta processat skit, olja, socker, mjöl. Många mår oxå bättre av att helt sluta äta grönsaker.

Något som varenda människa med autoimmuna sjukdomar borde pröva innan medicinering och operationer är uteslutningsdiet där du bara äter kött, med salt på, och vatten. Men de flesta har ingen aning om hur stor betydelse dieten har för deras välmående.
Ta diabetes typ 2 tex. Slutar du äta kolhydrater i några månader så är chansen att du blir helt frisk över 90%

De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta.
Högkvalitativa studier har varit sällsynta då det kostar skjortan men det kommer ständigt nya studier som visar på fördelarna.
För övrigt så är det precis som med all forskning. Inget står skrivit i sten och nya upptäckter görs ständigt.

Tack
Levande bevis väger tyngre än muppar som försöker klanka ned på ens förhoppningar
Hoppas slippa medicinering för DT2
Och kommer ta alla nödvändiga prover under resans gång
Plus det ska bli intressant med viktminskningen

Mvh

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av wille61:

Googla på longest life expectancy by country, och sedan highest meat consumption by country.

(Hint det är Hong-kong på båda två)

Du blandar ihop kausalitet och korrelation.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Man får äta vad man vill men personligen är jag skeptiskt både båd vegan och karnivor diet. Människan har varit omnivore i hundratusetals år.

Att äta mindre processad mat är dock nyttigt för de flesta men grönsaker behövs ju och en del kolhydrater som potatis behövs ju så länge det inte är för stora mängder.

Men som sagt man för äta bara äpplen eller bara oxfilé om man vill och har råd.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zyy:

Jag har levt på kött/fisk, ägg och ost i ca 5 år nu efter att jag började intresserade mig för mat och näring.
Har lagt ner långt över 1000 timmar på att konsumera all information jag kan komma över i ämnet.

Äter ett stort mål om dagen, när jag kommer hem efter jobbet, och dricker vatten.
Har inga som helst problem med energin medans jag jobbar trots att jag kliver upp kl 02.00 och jobbar ca 12 timmar.
Det hade jag när jag fortfarande åt bröd, pasta och annat skit. Blodsockret gick som en jojo över dagen.
Jag blir så gott som aldrig sjuk längre. Jag var sjukskriven i 2 dagar pga covid19 för 2 och ett halvt år sedan.
Skiter en gång om dagen. Hinner knappt sätta mig på toaletten innan jag är klar.
Blir aldrig hungrig och behöver inte gå å tänka på vad jag ska äta och när jag ska äta här näst.

Hade ett flertal problem innan, så som ont i leder (kunde knappt röra händerna när jag vaknade), dålig hy, acne, brain fog osv som helt försvann.

Det borde verkligen pratas mer om hur diet kan bota sjukdomar. Inte bara några fåtal heller. Sinnessjukt mycket kan botas med att bara sluta äta processat skit, olja, socker, mjöl. Många mår oxå bättre av att helt sluta äta grönsaker.

Något som varenda människa med autoimmuna sjukdomar borde pröva innan medicinering och operationer är uteslutningsdiet där du bara äter kött, med salt på, och vatten. Men de flesta har ingen aning om hur stor betydelse dieten har för deras välmående.
Ta diabetes typ 2 tex. Slutar du äta kolhydrater i några månader så är chansen att du blir helt frisk över 90%

De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta.
Högkvalitativa studier har varit sällsynta då det kostar skjortan men det kommer ständigt nya studier som visar på fördelarna.
För övrigt så är det precis som med all forskning. Inget står skrivit i sten och nya upptäckter görs ständigt.

Två huvudsaker som är bra med forskning:
- Förmågan att ändra sig när nya bevis tillkommer.
- Bevis, i från varandra fristående experiment, krävs.

En sak som inte håller:
- Att ta anekdotisk bevisföring för sanning, och som argument ange att det inte finns bevis för motsatsen för att det är dyrt att göra studier.

Men skönt att du mår bra. Jag håller med om allt du skriver förutom: De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta. Jag väntar fortfarande på någon sorts vettig källhänvisning till detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wille61:

Googla på longest life expectancy by country, och sedan highest meat consumption by country.

(Hint det är Hong-kong på båda två)

Korrelation och kausalitet…

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shepherds pie:

Men bieffekten över tid blir kanske att priset på allt sjysst kött sjunker till den grad så att de flesta som vill faktiskt kan köpa för ett pris som är rimligt.

Kött är relativt billigt idag och jag tror inte att det kommer att bli signifikant billigare om efterfrågan går upp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon315148:

Ser samma problem med folk som dricker proteinshakes, processsat skit istället för att sätta sig ner och äta kött, ägg och mejerier som alla är proteinrika.

Andra är kanske inte lika rik som dig eller har lika mycket tid till träning, proteinpulver kostar ju en tredjedel av billigt kött t.ex.
Man får också enbart protein och inte massa andra kalorier man behöver träna bort.

Så det är billigare och effektivare, något många behöver (speciellt nu som priser drar iväg).

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

Jag har inga som helst problem med att tro på att någon kan uppleva alla möjliga förbättringar av kognition, ledbesvär, hudbesvär, huvudvärk, stress eller sömnproblem av att äta en extrem diet, alldeles oavsett om det bara är kött, fisk, veganskt eller för den delen frukt.

För placebo/nocebo effekten är oerhört potent, det vet vi. Alla de områden jag beskrev är även saker som ofta är psykosomatiska reaktioner vilka starkt kan påverkas av en tilltro till t.ex kost eller upplevd strålningskänslighet, det gör liksom ingen skillnad vad det är då så länge man tror på det.

Med det sagt har jag ett problem när jag upplever att desinformation sprids och samhällsviktiga institutioner misstänkliggörs utan ordentlig grund (självklart ska vi alltid kunna ifrågasätta, det är inte samma sak).

Så, gör vad ni vill, men försök att undvika att riskera andras liv och hälsa genom att predika extrema dieter/sekter/konspirationsteorier, även om något livsval funkat klockrent för dig så kanske det innebär att någon annan dör långt före sin tid.

Edit: Förtydligande, jag har inget problem med att TS för en dagbok i trådform, det är en intressant inblick i någon annans liv. Om TS istället hade hävdat att "staten ljuger, ät så här annars dör ni av COVAIDS" så hade jag haft omfattande problem med det.

Förtydligande
Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av _genki:

Det finns stark vetenskaplig konsensus att överkonsumtion av kött har tydliga och direkta negativa hälsoeffekter. hjärt- & kärl-sjukdommar, cancer etc. Rött kött är t.o.m klassat som en klass 1 cancergen av WHO. Samma klassning som cigaretter.

Ifall man nu bryr sig om sin hälsa, varför skulle man utsätta sig för en sådan diet? Inte för att tala om det moraliska dilemmat att ta livet av andra levande varelser, helt i onödan bara för att man har fått för sig att en viss diet är bättre än en annan. Satsa på en balanserad diet istället, så länge man skippar läsk, snickers, processad mat etc. Så har man väldigt goda chanser till ett hälsosamt liv. De människor som lever längst i världen är ofta de som äter begränsad mängd kött, samt har tillgång till ett rikt socialt liv.

Själv har jag varit vegan i 26år. Har nyligen gått på en hälsoundersökning nu när jag fyllde 40år och fick beskedet att jag har bättre hälsa än genomsnittlig 25åring. Jag ser yngre ut än de flesta i min ålder, har absolut inga problem att bygga muskler (som många verkar tro) och har otroligt mycket energi.

Ifall man nu inte tror på vetenskap. Då kan vi ta lite anekdotisk bevisning. Min far hade en väldigt köttrik kost. Fick hjärtsvikt vid 63års ålder, gick bort 3år därefter... Samma gäller hans 4 bröder, ingen har överlevt 67års ålder, alla hade en köttrik kost under sina liv, mycket rött kött och kyckling. Vanligt förekommande hälsoproblem; stroke, hjärtsvikt och hjärtstopp.

Det ska bli spännande att se hur det går för min egen del. Jag hoppas givetvis på ett långt liv. Och jag hoppas givetvis att folk här inne också får långa och värdefulla liv. Men jag tror att det kan vara värt att tänka ett steg extra ifall "karnivore"-diet verkligen är rätt lösning när den har så otroligt många negativa följdeffekter.

Först och främst hoppas jag att du får ett långt och friskt liv, vilket jag tror trots historiken i din släkt.

Kroppen är otroligt bra på att utvinna energi och näring ifrån många olika sorters mat.
Största problemet idag är att det konsumeras stora mängder processad och raffinerad mat.

Dock missar du en "liten" sak, och många andra i tråden också för den delen, konsensus är inget konstant om man blickar tillbaka i historien. Objektiva sanningar avgörs inte av opinion (konsensus).

Tyvärr finns det inga bra dubbelblinda interventionsstudier som varken visar att kött är dåligt eller bra. Möjligen i asien där det statistiska sambandet är det motsatta mot hur det är i väst.
Interventionsstudier är de som visar på orsakssamband. Statistiska samband kan man inte dra några säkra slutsatser från mer än att vi behöver forska mer, med bättre studier.

Skrivet av twit:

Du blandar ihop kausalitet och korrelation.

Det kanske han gör, fast det gör vi i väst också, och det är det som är problemet.

Skrivet av izzie:

Två huvudsaker som är bra med forskning:
- Förmågan att ändra sig när nya bevis tillkommer.
- Bevis, i från varandra fristående experiment, krävs.

En sak som inte håller:
- Att ta anekdotisk bevisföring för sanning, och som argument ange att det inte finns bevis för motsatsen för att det är dyrt att göra studier.

Men skönt att du mår bra. Jag håller med om allt du skriver förutom: De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta. Jag väntar fortfarande på någon sorts vettig källhänvisning till detta.

Jag håller med, men det kan vara värt att förtydliga lite kring begreppen som används i tråden.

Forskning och vetenskap är två olika saker.
Forskning är att skaffa sig kunskap.
Vetenskap är en empirisk metod för att undersöka verkligheten, den kan belägga eller falsifiera, den kan aldrig bevisa något.
De vetenskapliga resultaten kan sedan tolkas av människor, vetenskapsmän och experter.

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Intressant. Min tjej har diabetes och trodde vi som är friska inte kunde få aceton andedräkt.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Kött är relativt billigt idag och jag tror inte att det kommer att bli signifikant billigare om efterfrågan går upp.

Jo du har helt rätt att det finns billigt kött. Nästa gång du handlar skulle du kunna gå till köttdisken och be om dagspriset på (svenskt) viltkött eller kött som är närproducerat under bra förhållanden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shepherds pie:

Jo du har helt rätt att det finns billigt kött. Nästa gång du handlar skulle du kunna gå till köttdisken och be om dagspriset på (svenskt) viltkött eller kött som är närproducerat under bra förhållanden.

Jag handlar bara ekologiskt svenskt kött. Oftast krav-märkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wille61:

Googla på longest life expectancy by country, och sedan highest meat consumption by country.

(Hint det är Hong-kong på båda två)

Fast det är inte riktigt så dataanalys fungerar. Hur mycket kött folk äter idag har ju en eftersläpande effekt på hälsostatistiken som helhet. Med tanke på att Hong Kong genomgått en explosionsartad ekonomisk tillväxt får det en naturlig följdeffekt att folk äter mer kött (det som tidigare har varit en svåråtkomlig lyx är nu tillgänglig för gemene man då ekonomin tillåter, samt att priserna kraftigt reducerats genom industrialisering av djurhållningen). Tittar man på asiatiska länder som Korea, Kina, Hong Kong, Japan, etc. Så pratar vi om länder som har gått från ren och skär svält och eller fattigdom etc. på 40/50-talet till att idag vara välbärgade länder med god medelklass. De som utgör levnadslängdsstatistiken idag har helt enkelt vuxit upp under helt andra förhållanden än den köttstatistik du refererar till. Inom samma statistik har du USA på 2:a plats när det gäller köttkonsumtion, och där har vi en folkhälsa vi inte behöver se upp till.

Ifrån de vetenskapliga sammanställningar som WHO har gjort så vet man idag att överkonsumtion av kött har negativ effekt på folkhälsan, och är rent utav orsaken till många av våra välfärdssjukdomar. Det finns även tydliga indikationer på att mejeriprodukter ökar risken för både i prostata-cancer och bröst-cancer. Detta är fortfarande under utredning, och mer bevisning krävs. men i studier som har gjorts har man framförallt tittat på japansk folkhälsa där de helt saknat mejeriproduktion fram tills det började importeras från USA på 90-talet... Och mycket riktigt därefter blev uppkomsten av prostata-cancer och bröst-cancer mycket mer vanlig. Som vanligt är korrelation är inte samma som kausalitet, vilket WHO vet, och det ger förtroende till dem då det krävs överväldigande bevisning innan de deklarerar hälsorisker, som de nu gjort med t.ex. rött kött.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Två huvudsaker som är bra med forskning:
- Förmågan att ändra sig när nya bevis tillkommer.
- Bevis, i från varandra fristående experiment, krävs.

En sak som inte håller:
- Att ta anekdotisk bevisföring för sanning, och som argument ange att det inte finns bevis för motsatsen för att det är dyrt att göra studier.

Men skönt att du mår bra. Jag håller med om allt du skriver förutom: De flesta tror fortfarande att rött kött är något dåligt trots att det är det överlägset bästa man kan äta. Jag väntar fortfarande på någon sorts vettig källhänvisning till detta.

När jag säger "överlägset bästa man kan äta" så menar jag att det inte finns något annat som innehåller så mycket näring i form av vitaminer, mineraler, fetter och proteiner, speciellt om man inkluderar organ. Såpass att ->de flesta<- kan leva på bara kött för alltid utan hälsoproblem.

Forskning kring hur pass bra eller dåligt rött kött är i förhållande till cancer och hjärt- kärl sjukdomar väntar vi fortfarande på men här är 2 studier man bör känna till trots att dom inte möter nån slags "guld standard".

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122...
https://www.dovepress.com/total-meat-intake-is-associated-wit...

Permalänk
Medlem

Knappast en diet för den fattige, och känns inte heller som något som direkt verkar för hållbar utveckling.

Önskar TS lycka till (DT2 suger) men detta är aldrig något jag skulle försöka mig på själv. I min bok känns detta lika illa som extrem veganism: överdrift är aldrig bra, oavsett vad det gäller.

(Lite småkul dock att TS för bara någon vecka sedan yrade om spagetti-mått. )

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Tycker det är märkligt att rekommendera en så tydligt ohållbar diet. Det är inte som om jordens alla 8 miljarder människor skulle kunna leva så, för så mycket kött kan vi inte producera. Hitta på något hållbart istället...

Visa signatur

Min Dator: AMD 3600 | GTX 680 | 16 GB RAM | Asus X570 Prime | Fractal Design Arc R2 | Thermalright Silver Arrow | Dell U2412M | Ibm Model M

Permalänk
Medlem

"Spännande" diet. Känns ofantligt ohållbar och onyttig i längden.

Har så svårt att förstå vad som är fel med att äta varierat, med högre andel grönsaker. Skippa pommes och choklad, och ge fan i att delta i 'sweläskers'-tråden. Ät BRA helt enkelt - och rör dig lite mer. Funkar inte detta för typ, alla? (Förutom kanske MAX GAAAINZ-människorna)

Visa signatur

Speldator :[I] AMD 5600X - 16GB fläskigt ram - AMD 580RX - AOC 32" Wide
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

(Lite småkul dock att TS för bara någon vecka sedan yrade om spagetti-mått. )

Det är onekligen en helomvändning. Från spagetti med helfabrikatsköttbullar till ekologisk oxfilé.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Lite småkul dock att TS för bara någon vecka sedan yrade om spagetti-mått. )

Skrivet av joakim99:

Det är onekligen en helomvändning. Från spagetti med helfabrikatsköttbullar till ekologisk oxfilé.

Tycker det tyder på bristen på mening i många människors liv. Och då hittar många helt enkelt på något som ger dem mening. Tex en märklig diet.

Visa signatur

Min Dator: AMD 3600 | GTX 680 | 16 GB RAM | Asus X570 Prime | Fractal Design Arc R2 | Thermalright Silver Arrow | Dell U2412M | Ibm Model M

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Knappast en diet för den fattige, och känns inte heller som något som direkt verkar för hållbar utveckling.

Önskar TS lycka till (DT2 suger) men detta är aldrig något jag skulle försöka mig på själv. I min bok känns detta lika illa som extrem veganism: överdrift är aldrig bra, oavsett vad det gäller.

(Lite småkul dock att TS för bara någon vecka sedan yrade om spagetti-mått. )

Skrivet av joakim99:

Det är onekligen en helomvändning. Från spagetti med helfabrikatsköttbullar till ekologisk oxfilé.

Skrivet av hölmiz:

Tycker det tyder på bristen på mening i många människors liv. Och då hittar många helt enkelt på något som ger dem mening. Tex en märklig diet.

Hej

Ja det är en helomvändning med modifikation
Testat förut med LCHF och det funka inte alls och vet inte vad jag gjorde för fel

Sedan testa jag laga soppor från grunden
Kött, Kyckling, Fisk, Grönsak, Vegetariska SOPPOR för att få i mig hela näringskedjan
Gick ned 10 kilo men hade om vartannat hungerkänslor och åt bröd, godis och annan skit

Tröttsamt och man ledsnar på sig själv
Sedan börja jag med gröt och två ägg till frukost och en middag i mindre portioner
Alltså inte stora lass mat
Gick ned 5 kilo

Har inte gått upp i vikt utan behåller viktnedgången
Sedan såg jag en video om en tjej som endast ätit kött i sex år
Hur är det möjligt och googla och då kunde jag läsa om Karnivore
Läste och googla mer och hitta olika slags information om processat och icke processat kött bland mycket annat

Då kom tanken som är bekant för Munkar och Nunor AVHÅLLSAMHET från all skit
Att ta klivet in i det extrema och avstå snabbmat och all annan processat skit
Bli ren och drömmen att få så pass bra värden att jag slipper framtida sprutor för min DT2

Det är värt ett försök och jag är en envis djävul men omtänksam sådan

MVH

Permalänk
Medlem
Skrivet av pompado:

Det är värt ett försök och jag är en envis djävul men omtänksam sådan

Jag håller tummarna att det lyckas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Jag håller tummarna att det lyckas!

Ska tillägga jag vill inte dö i förtid utan åldras så jag kan uppleva barnbarn.
Har en dotter och hon är allt och vill uppleva den dagen då hon skaffar familj.

Lite personligt men bjuder på det!

MVH