Krönika: AMD och Nvidia vilseleder och bedrar

Permalänk
Medlem

"Sätt rekommenderade priser som är realistiska under rådande förhållanden och sänk när det är möjligt. Alla gillar prissänkningar."
Så självklart att det inte skulle behöva föreslås!

För Radeon RX 6700XT borde kommunikationen varit något i stil med:
"Riktpris 8000 kr inledningsvis, vi kommer vid släppet sälja ett fåtal kort med en introduktionsrabatt på 40%. Vi räknar med att sänka riktpriset när (om) produktionen kommer ikapp efterfrågan."

Permalänk
Medlem

I kommande recensioner kanske man lägga på snittökningen under kommande halvår på prisuppgiften (sett till historiken). Hade ju varit underbart om alla youtubers och recensenter gjorde samma sak. Man kan ju nämna det sub priset i texten osv men inte lägga någon vikt vid det.

Likadant med prestanda index osv, vilket blir rätt fkd up om man skulle gå efter deras "rek" priser.

Visa signatur

... zzZZzzzZzzzzzZzzz ....

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Till vårt försvar så var 3080 startskottet. Vi hade inte den insyn vi sedan fick ganska kort efter launch.
Den insikten har däremot reflekterats i alla tester därefter för Nvidia såväl som AMD.

Vår palantir var tyvärr trasig, för detta ber vi om ursäkt.

Känns knappast seriöst att svara med LOTR-referens i en diskussion som NI startat med en rätt aggressiv och seriös krönika. Ja det kanske hade varit svårt för genomsnitts användaren att veta på förtur hur det skulle bli. Dock så finns det flera källor om kretsbrist, att Nvidia har satt ett för lågt MSRP, att de tidigt satte stopp för tillverkaren av deras FE kort som ni borde sett. Ni har på efterhand förut ändrat era betyg på andra produkter som visat sig ha felaktig information, dålig tillgång eller skev MSRP så förstår inte varför ni inte gjorde samma sak här.

Vill ju själv att sweC ska ses som en pålitlig källa och trovärdig community då man tillhör den.

Permalänk
Medlem

Jag har sagt det förut och jag säger det igen.
Priset behöver inte vara en jätteviktig punkt i en betygssättning.

Mät hur kortet presterar jämfört med övriga kort på marknaden (som vanligt) det är ju vad den absoluta majoriteten är intresserad av. Sedan kan man ha en sidopunkt som talar om vilket pris Sweclockers skulle rekommendera att köpa kortet för, vilket inte behöver vara samma som rekommenderat pris.

Kollar man på exempelvis recensionen av 3090 så fick ju kortet "utmärkt" trots att ett extremt högt pris. Så redan idag verkar man ju strunta i priset när betyget sätts?

Kollar vi på andra produktsegment som mobiltelefoner så är det samma visa där, skyhöga priser som man bortser från för att fokusera på hårdvara och prestanda. Jag tycker Sweclockers kan göra samma sak. Så får vi konsumenter avgöra om man är villig att betala för produkten eller inte. Visst är det synd att AMD och Nvidia beter sig så här, men det känns "oundvikligt" och en rätt enkel sak att arbeta runt när det gäller betygsättning.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X 3.8 GHz | ASUS ROG Strix B550-F Gaming | G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo | AMD 7900 XTX | Noctua NH-U12A Chromax Black | Seasonic Prime GX 850W | Fractal Design Define XL R2 | LG OLED48CX

Permalänk
Medlem

Kul att se en ledartext för en gångs skull! Jag tycker ni borde producera mer sånt. Givetvis också alltid göra tydligt när det är en opinionstext och inte en nyhetstext (precis som ni gjort nu).

Jag kan inte förstå alla som tolkar krönikan som ett argument för att konsumenter borde ha rätt att köpa grafikkort till nuvarande MSRP (något som inte ens hade varit praktiskt möjligt pga scalpers, eller önskvärt på grund av de köer som skulle uppstå). Argumentet är ju supertydligt:

Citat:

Sätt rekommenderade priser som är realistiska under rådande förhållanden och sänk när det är möjligt. Alla gillar prissänkningar.

Om man tolkar det som gnäll över priset till slutkund så har jag svårt att se att man har läst mer än rubriken!

Tillverkarnas bruk och kommunikation av MSRP liknar mycket forna öststaternas bruttopriser. Där var skälet också PR: det officiella priset var ofta ett underpris för att visa att man minsann kunde producera lika effektivt som i väst. Med brist eller långa köer (storleksordningen 10 år för en bil), och en svart marknad (dvs. scalpers) som följd. Nu handlar MSRP om att man vill få recenscenter att värdera pris/prestanda utifrån ens fantasipris, inte från det pris någon som får tag på kortet i närtid faktiskt kommer att behöva betala.

Skrivet av Bernd_P1:

Tycker det är märkligt att SweC är så snabba med all lägga all skuld för hela det här bara hos AMD och Nvidia. Tydligen är ju själva Tillverkerna och ÅF helt oskyldiga för att priserna har hamnat där dem är. och att man lita 100% på det dem senast nämnda 2 grupper säga sig det beror på.

Skrivet av Asyvan:

Jag är fortfarande övertygad om att det här handlar om "nyttig idiot"-syndromet. Se länk. Dvs det läcks ett rykte om att AMD och Nvidia ljuger om priser och skinnar dom stackars board partners och återförsäljare. Branschen hakar på.

Frågan om det är tillverkarna, partners eller återförsäljarna som tar största delen av vinsten är egentligen bara viktig om man tänker att det på något vis skulle gå att sälja korten till lägre pris, till alla som vill ha, redan idag. Men det är ju redan omöjligt pga. tillgång och efterfrågan. Det ändrar inte på det faktum att de MSRP som kommuniceras är fantasier, och att det används för att manipulera förväntningar och recensioner.

För egen del skulle jag tycka att det var bäst om AMD och Nvidia tog hela vinstutrymmet som uppstått på grund av marknadsläget, hellre än partners eller återförsäljare. Men såklart med realistiskt satta MSRP (om man alls ska kommunicera detta). Detta eftersom AMD/Nvidia åtminstone kan återinvestera i utveckling.

Men, ja, vem av dessa som tar vinsten är inte så noga i det stora hela, då alla dessa (kretstillverkare, partnertillverkare, återförsäljare) är nödvändiga steg i den kedja som gör att vi kan få grafikkort till våra datorer. Om däremot ingen av dessa tar vinsten, då hamnar den hos scalpers, en helt onödig mellanhand som bara uppstår då marknaden misslyckats (likt i mitt öststatsexempel ovan). Jag hoppas att branschen kommit sig tillrätta så pass att scalper-fenomenet försvinner framöver.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem

Sverige är för litet. Vi är för få människor som bor här och med mindre än 10 miljoner 'internetanvändare' ses vi som ett lillepluttland. Vi buntas ihop med länder som Uganda, Ecuador, Kenya, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland som skvalpar i samma liga...

Till råga på allt i vårt lillepluttland har vi sedan en alldeles för liten skara distributörer som "styr" prissättningen. Räkna själv ihop hur många tillverkare av GPUer) som faller in under Captech/Exertis (Inet. Jo jag vet, det sitter inte ihop längre..) och Gandalfs portföljer;

https://www.exertis.se/start/sv/vendors.php
https://www.gandalf.se/vara-tillverkare/leverantorer

Jag jobbade själv inom IT-distribution under 10 år så jag har hört en del storys i fikarummet från de som höll på med datakomponenter om kraftigt höjda marginaler vid brist.
Det var mer regel än undantag.

Inget nytt under solen alltså.

Visa signatur

Vinterdatorn 2016 (。◕‿◕。)
| Fractal Design Define S | Asus Z170 Pro Gaming > i5 6600K > Noctua U14S | RX480 4GB + RX570 4GB | EVO850 250 + 512 GB SSD'er | 2x8GB Corsair 3000MHz | Supernova G2 650W | AOC G2460PF 24" |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vapo:

Jag jobbade själv inom IT-distribution under 10 år så jag har hört en del storys i fikarummet från de som höll på med datakomponenter om kraftigt höjda marginaler vid brist.
Det var mer regel än undantag.

Nu är det så att Sweclockers kommit fram till att det är Nvidia och AMD som höjer alla priser(backat upp av insider källor)
Så att det är den linjen vi kör på, återförsäljarna är oskyldiga, eller?

Edit: glömde nämna att jag var en gnutta ironisk.

"Meanwhile, European retailer ProShop, which operates in a number of European countries, is already listing the cards at increased prices, before anyone even had a chance to order one at MSRP. Proshop now offers GeForce RTX 3060 at 499 EUR or 2799 PLN minimum. Official MSRP in Europe is 329 EUR or 1599 PLN. That’s a 52% and 75% increase over NVIDIA MSRP. - Proshop is not the only store taking advantage of increased demand on the new graphics cards. In fact, increased pricing on yet unreleased RTX 3060 graphics cards has been observed in Europe for over a week now. Some retailer such as PCDiga has even increased pricing by nearly 100 EUR in just one week. At this point, both RTX 3060 ti and RTX 3060 are listed at almost identical prices." - Videocardz.com

Permalänk
Medlem

Galna tider helt klart. Jag hade önskat att redaktionen frångår att ge betyg utifrån pris så som skett historiskt och istället börjar med exempelvis en tredradig skala i stil med "Så länge produkten kostar under 3000kr betraktar vi det som mycket prisvärt, om produkten kostar mellan 3000 och 4000kr betraktar vi den som ett bra köp och kostar den över 4000kr anser vi att den inte är prisvärd", eller något åt det hållet. Går givetvis att sammanfatta snyggare och bättre, men är en idé i alla fall.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av GuuFi:

Samtidigt har HW Unboxed försökt gräva i det också nyligen, verkar vara väldigt oklart varför priserna är som de är: https://www.youtube.com/watch?v=Nh_GDvNABJA

Allt pekar dock mot Distributör/ÅF enligt deras undersökning.

T.ex. Newegg har sålt flera av korten till MSRP under hela tiden, så visst kan man skylla på tillverkarna för att det är lätt att göra.

Personligen tror jag att det finns för få distributörer och de får härja fritt, eller så är det för få distributörer som faktiskt får prylarna.

Skrivet av Naxos:

En intressant i aspekt i detta elände är hur Sony och Microsoft kan sälja den nya konsolgeneration så pass "billigt". 5000-6000:- för en komplett spelupplevelse med den prestandan och hårdvaran är väldigt imponerande när man väger in att bara ett RTX 3070 kostar mer än 7000:-.

Trots bristen på denna nya konsolgeneration har Sony och Microsoft inte dragit till med några maffiafasoner, dom har vidhållit någon slags princip.
Kudos till Sony och Microsoft!

Jag är också av åsikten att det inte är AMD eller Nvidia som står för prissättningen utan leden efter dom fram tills slutkonsumenten. Exemplet med spelkonsolerna pekar ju på att det just inte drar iväg prismässigt med PS5 och Xbox Series S och X, butikerna verkar hålla MSRP rätt väl. Likaså med AMDs processorer, vi ser inte Inet och Webhallen sälja 5900X för 10 000kr exempelvis utan de håller priserna. Gör det inte lättare att köpa något, men priserna ligger på vad de rimligtvis bör göra.

Men med grafikkort drar priserna iväg vilt. Fler distributörer och aktörer på vägen som alla ser en möjlighet att öka priset? Hade gärna sett en seriös granskning på detta istället.

Större och smarta företag bör se över leden från dom till kund, denna skit lastas trots allt de för. Och kanske se till att optimera leveranser, eller varför inte flytta produktionen dit marknaden finns.

Permalänk
Medlem

Amd och nvidia får inte bestämma priset till slutkund. Det är olagligt. De kan sätta ett riktpris på de produkter de bygger och säljer själva men det är återförsäljaren som bestämmer priset till kund. Sen att tillverkarna som Asus och gigabyte försöker styra prissättningen genom marknadsbidrag och annat är en annan femma. Det funkar också bara så länge tillgången är god.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xc:

Nu är det så att Sweclockers kommit fram till att det är Nvidia och AMD som höjer alla priser(backat upp av insider källor)
Så att det är den linjen vi kör på, återförsäljarna är oskyldiga, eller?

Edit: glömde nämna att jag var en gnutta ironisk.

Skrivet av wounds:

Amd och nvidia får inte bestämma priset till slutkund. Det är olagligt. De kan sätta ett riktpris på de produkter de bygger och säljer själva men det är återförsäljaren som bestämmer priset till kund. Sen att tillverkarna som Asus och gigabyte försöker styra prissättningen genom marknadsbidrag och annat är en annan femma. Det funkar också bara så länge tillgången är god.

Det är lätt att hävda att tillverkare/leverantör inte har laglig rätt att diktera konsumentpris. Men i praktiken gör "alla" företag det ändå.

Leverantör (ersätt leverantör med valfri GPU tillverkare/3-parts tillverkare) räknar på vad en sak ska kosta i de olika leden. För 499 USD blir det 399 exkl moms vilket är ÅF's försäljningspris. Leverantörens 'tanke' är att ÅF tillför en liten del av värdet i ledet till konsument och belönas då enbart med en låg marginal vilken stannar vid 367 USD. Distributörens inpris är 349 USD baserat på ännu lägre marginal då distributör förväntas vara volymdriven. Problemet här är ju att det inte finns någon volym...
Aj då. 349 USD = 3490 KR. Det är här problemet börjar.

Nu omsätter vi ovan till SEK.
499 USD = 5000 kr. Normalt för kedjan ÅF och Dist är 20% marginal var. Visst, antagligen lägre men lätt att räkna med.
Vi följer uträkningen neråt. 5000 - 25% moms = 4000 ÅF försäljningspris. ÅF ska då köpa för 3200 och Dist bör då ha en inpris om 2560 kr. Detta är normalt för ledet om 20/20 marginal.
Tillbaka till problemet. Distributör står nu alltså med ett inpris om 3490 kr ist för 2560 kr (!). Det är brist och tilldelningen är enbart ett "par kartonger" ist för ett par pallar/välfyllda lastbilar/containers

Dist räknar då iaf på att fortsätta med sina 20% och även ge ÅF sina NORMALA 20% marginalpengar.
3490 kr blir då pris till ÅF om 4363. ÅF exkl moms blir då 5453 och pris till konsument landar då på 6816 kr! Antagligen om vi tittar på hur prisläget ser ut, översätts detta till 7190 kr bara för att ha lite overhead eller erbjuda fri frakt inkluderat i priset.
Bara kolla prisjakt hur många olika kort som ligger just i detta spann.

Hokus pokus.

499 USD blev som i ett trollslag 7190 SEK.

Det svenska "försäljningsledet" kan då till Swec @UndaC säga att de inte bidrar till de höjda priserna "vi har inte höjt vår marginal".

Sant. Men ändå inte.
Inte falskt. Men lite ändå.

Visa signatur

Vinterdatorn 2016 (。◕‿◕。)
| Fractal Design Define S | Asus Z170 Pro Gaming > i5 6600K > Noctua U14S | RX480 4GB + RX570 4GB | EVO850 250 + 512 GB SSD'er | 2x8GB Corsair 3000MHz | Supernova G2 650W | AOC G2460PF 24" |

Permalänk
Medlem

Alla företag sätter rekommenderade priser på sina produkter. Skillnaden här är att företagen i andra branscher producerar och levererar produkter som konsumenterna kan inhandla till det pris affären kommit fram till att de måste ta för att gå runt.

Alla inblandade företag är affärsdrivande och ska gå med vinst. Då kan man inte hålla så låga priser att man går back bara för att få nöjda kunder. Som kund har du alltid möjligheten att avstå köp, det finns ingen lag som säger att du måste köpa eller att produkterna ska prissättas efter vad kunden tycker är rimligt.

Som situationen är nu så finns det en enkel lösning: Köp inte deras produkter. Köper ni medverkar ni till att pressa upp priserna inför nästa serie GPU då ni visar att ni är beredda att betala oavsett vad tillverkaren sätter för pris. Behovet att byta GPU vid varje ny lansering är väl ingen nödvändighet? Många av er sitter redan på en bra GPU som duger några år till så varför slänga pengar rakt i fejset på dem? Använd insidan och köp efter behov och inte av habegär.
Sluta köpa kort ur dessa serier och tvinga dem att bättra sig, så ser de att det inte är acceptabelt att missköta så här.

Genom att köpa så accepterar ni ju också situationen och då finns det inget för er att gnälla över.

Permalänk
Trollfabrik 🫶🏻
Skrivet av anon5930:

Jag är också av åsikten att det inte är AMD eller Nvidia som står för prissättningen utan leden efter dom fram tills slutkonsumenten. Exemplet med spelkonsolerna pekar ju på att det just inte drar iväg prismässigt med PS5 och Xbox Series S och X, butikerna verkar hålla MSRP rätt väl. Likaså med AMDs processorer, vi ser inte Inet och Webhallen sälja 5900X för 10 000kr exempelvis utan de håller priserna. Gör det inte lättare att köpa något, men priserna ligger på vad de rimligtvis bör göra.

Men med grafikkort drar priserna iväg vilt. Fler distributörer och aktörer på vägen som alla ser en möjlighet att öka priset? Hade gärna sett en seriös granskning på detta istället.

Större och smarta företag bör se över leden från dom till kund, denna skit lastas trots allt de för. Och kanske se till att optimera leveranser, eller varför inte flytta produktionen dit marknaden finns.

Skillnaden med spelkonsolerna är att AMD har kontrakt med Sony och Microsoft med prisgarantier som sträcker sig över längre tid. Det spelar således mindre, om ingen, direkt roll hur bristsituationen ser ut. I sådana avtal ingår också klausuler om volym och hur det hanteras under rådande omständigheter är det svårt (om inte omöjligt) att få ett svar på.

En gammal sanning inom just datorkomponenter är låga marginaler hos återförsäljare som är vana vid 5–7 procent och det är inte unheard of att sälja med minusmarginal (CPU:er är ett konkret återkommande exempel), som de hoppas ta igen med att du som konsument lägger andra produkter i varukorgen. Det är sällan de har möjlighet att ta ut några marginaler att tala om inom processorer, grafikkort, moderkort, etc. Så är även fallet den här gången.

Det vi rapporterat om i flera tidigare nyheter om grafikkort och som summeras i den här krönikan är den "seriösa" granskning och slutsats vi gjort. Som @UndaC är inne på är det vårt jobb att ta reda på och veta sånt här, men vi kan aldrig tvinga någon att tro på det vi rapporterar.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jygge:

Men en fråga behöver vi dom ny heta korten/cpu ?
Jag kommer inte att spela bättre och mina spel hänger med än..
Skulle vara fint med en prestanda test på olika spel med äldre grafik kort och cpu kontra nytt och en bedömning på skillnaden...

Eller med en i mitt tycke intressantare twist, testa hur spelandet påverkas av att man ändrar settings från "allt på ultra".
Det är settings som kan motiveras med att man vill ha konsistenta inställningar mellan testade grafikkort, och att man vill motivera inköp av nya produkter.

Men för en enskild användare är det åtminstone lika intressant att få ett handtag på vad de där prestandakrävande inställningarna faktiskt ger. Om man stänger av RT, har en lite enklare skuggrendrering, lite lägre upplösning på reflexerna osv - hur mycket prestanda vinner jag på det, och hur viktiga var de "dyra" inställningarna för spelupplevelsen?
Blir naturligtvis en subjektiv bedömning, men det är av självklart intresse, och det är långt relevantare än att titta på 200-400% förstoringar av stillbilder från spel (looking at you Digital Foundry).

Permalänk
Inaktiv

Jag brukar jämfra med priset på PS5, 5990kr. Om nån ÅF sätter 9K så kommer de inte få några fler leveranser av Sony. Grafikkort är annorlunda. Det enda man vet med säkerhet är att man kommer boka upp sig på precis ALLT, på 40XX serien när den kommer ut. Sen håller man på korten och sen blir det $$$. skämt åsido =P.

Att korten ligger högt idag beror på miningen. Så fort Eth går över till proof-of-stake. Då kommer priserna sjunka.

Det här är lyxvara och det är ingen mänsklig rättighet att ha råd med ett grafikkort. Idag är det klart mer värt att köpa en PS5 / Xbox om man bara ska spela.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Det vi rapporterat om i flera tidigare nyheter om grafikkort och som summeras i den här krönikan är den "seriösa" granskning och slutsats vi gjort. Som @UndaC är inne på är det vårt jobb att ta reda på och veta sånt här, men vi kan aldrig tvinga någon att tro på det vi rapporterar.

Jag tror att det skulle vara lite lättare att svälja om ni presenterade några bevis som styrker eran "seriösa" granskning.
(då tänker jag inte på hörsägen från hemliga insider informatörer)

@Vapo lade fram ett scenario som iaf jag kan köpa som en rimlig förklaring.

Skrivet av Vapo:

Det är lätt att hävda att tillverkare/leverantör inte har laglig rätt att diktera konsumentpris. Men i praktiken gör "alla" företag det ändå.

Leverantör (ersätt leverantör med valfri GPU tillverkare/3-parts tillverkare) räknar på vad en sak ska kosta i de olika leden. För 499 USD blir det 399 exkl moms vilket är ÅF's försäljningspris. Leverantörens 'tanke' är att ÅF tillför en liten del av värdet i ledet till konsument och belönas då enbart med en låg marginal vilken stannar vid 367 USD. Distributörens inpris är 349 USD baserat på ännu lägre marginal då distributör förväntas vara volymdriven. Problemet här är ju att det inte finns någon volym...
Aj då. 349 USD = 3490 KR. Det är här problemet börjar.

Nu omsätter vi ovan till SEK.
499 USD = 5000 kr. Normalt för kedjan ÅF och Dist är 20% marginal var. Visst, antagligen lägre men lätt att räkna med.
Vi följer uträkningen neråt. 5000 - 25% moms = 4000 ÅF försäljningspris. ÅF ska då köpa för 3200 och Dist bör då ha en inpris om 2560 kr. Detta är normalt för ledet om 20/20 marginal.
Tillbaka till problemet. Distributör står nu alltså med ett inpris om 3490 kr ist för 2560 kr (!). Det är brist och tilldelningen är enbart ett "par kartonger" ist för ett par pallar/välfyllda lastbilar/containers

Dist räknar då iaf på att fortsätta med sina 20% och även ge ÅF sina NORMALA 20% marginalpengar.
3490 kr blir då pris till ÅF om 4363. ÅF exkl moms blir då 5453 och pris till konsument landar då på 6816 kr! Antagligen om vi tittar på hur prisläget ser ut, översätts detta till 7190 kr bara för att ha lite overhead eller erbjuda fri frakt inkluderat i priset.
Bara kolla prisjakt hur många olika kort som ligger just i detta spann.

Hokus pokus.

499 USD blev som i ett trollslag 7190 SEK.

Det svenska "försäljningsledet" kan då till Swec @UndaC säga att de inte bidrar till de höjda priserna "vi har inte höjt vår marginal".

Sant. Men ändå inte.
Inte falskt. Men lite ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Vad ska tech-media göra? Skita i att kommunicera rekommenderade priser? Göra sin egen marknadsanalys och ge ett uppskattat pris?

Ja, de ska skita i att kommunicera rekommenderade priser. Sätt det som "Okänd" i tabeller och liknande tills dess att det finns priser i marknaden för den genomsnittliga konsumenten. Sen kan de vänta med att göra bedömningar på value for money tills dess.

SweC är inte värsta syndaren här men även på SweC kör man ju på och bidrar till de falska pris-förhoppningarna.

Permalänk
Konsolpleb 🕹
Skrivet av xc:

Jag tror att det skulle vara lite lättare att svälja om ni presenterade några bevis som styrker eran "seriösa" granskning.
(då tänker jag inte på hörsägen från hemliga insider informatörer)

@Vapo lade upp ett scenario som iaf jag kan köpa som en rimlig förklaring.

Hade vi haft möjlighet att visa exakt på informationen vi sitter på hade vi gjort det. Men vi kan inte det av olika anledningar.
NDA-avtal, sekretessavtal med tidigare arbetsgivare och inte minst källskydd för uppgiftslämnare. En del är också indicier men som i kontext blir tydliga indikatorer baserat på totaliteten av information vi sitter på.

Så vi tar ett helhetsgrepp.
Som jag skrivit någon gång tidigare så har jag förståelse för och inte mycket mer att säga om någon inte litar på det. Vi kan inte röja våra källor eller sätta oss själva i juridiskt klister för att överbevisa enstaka individer. Så det får helt enkelt bli en förtroendefråga då.

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem

Det är ju snudd på komiskt att du i samma inlägg lyckas säga emot dig själv.

Först detta:

Skrivet av Jacob:

Skillnaden med spelkonsolerna är att AMD har kontrakt med Sony och Microsoft med prisgarantier som sträcker sig över längre tid. Det spelar således mindre, om ingen, direkt roll hur bristsituationen ser ut. I sådana avtal ingår också klausuler om volym och hur det hanteras under rådande omständigheter är det svårt (om inte omöjligt) att få ett svar på.

Och sen detta (vilket syftar på krönikan som påstår att ni vet vad board partners betalar AMD/Nvidia).

Skrivet av Jacob:

Det vi rapporterat om i flera tidigare nyheter om grafikkort och som summeras i den här krönikan är den "seriösa" granskning och slutsats vi gjort. Som @UndaC är inne på är det vårt jobb att ta reda på och veta sånt här, men vi kan aldrig tvinga någon att tro på det vi rapporterar.

Det är ju lätt orealistiskt att tro att board partners inte skulle ha avtal, eller för den delen helt orealistiskt att tro att någon utanför innersta kärnan i bolaget känner till prissättningen eller andra detaljer i avtalet. Nej, ni springer någon annans ärende utan att veta om det.

Visa signatur

Varför jag har 7st gaming-datorer och en server?
För att jag och familjen gillar datorer, kolla själv

Permalänk
Medlem

Bra Jacob!

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vapo:

Det är lätt att hävda att tillverkare/leverantör inte har laglig rätt att diktera konsumentpris. Men i praktiken gör "alla" företag det ändå.

Leverantör (ersätt leverantör med valfri GPU tillverkare/3-parts tillverkare) räknar på vad en sak ska kosta i de olika leden. För 499 USD blir det 399 exkl moms vilket är ÅF's försäljningspris. Leverantörens 'tanke' är att ÅF tillför en liten del av värdet i ledet till konsument och belönas då enbart med en låg marginal vilken stannar vid 367 USD. Distributörens inpris är 349 USD baserat på ännu lägre marginal då distributör förväntas vara volymdriven. Problemet här är ju att det inte finns någon volym...
Aj då. 349 USD = 3490 KR. Det är här problemet börjar.

Nu omsätter vi ovan till SEK.
499 USD = 5000 kr. Normalt för kedjan ÅF och Dist är 20% marginal var. Visst, antagligen lägre men lätt att räkna med.
Vi följer uträkningen neråt. 5000 - 25% moms = 4000 ÅF försäljningspris. ÅF ska då köpa för 3200 och Dist bör då ha en inpris om 2560 kr. Detta är normalt för ledet om 20/20 marginal.
Tillbaka till problemet. Distributör står nu alltså med ett inpris om 3490 kr ist för 2560 kr (!). Det är brist och tilldelningen är enbart ett "par kartonger" ist för ett par pallar/välfyllda lastbilar/containers

Dist räknar då iaf på att fortsätta med sina 20% och även ge ÅF sina NORMALA 20% marginalpengar.
3490 kr blir då pris till ÅF om 4363. ÅF exkl moms blir då 5453 och pris till konsument landar då på 6816 kr! Antagligen om vi tittar på hur prisläget ser ut, översätts detta till 7190 kr bara för att ha lite overhead eller erbjuda fri frakt inkluderat i priset.
Bara kolla prisjakt hur många olika kort som ligger just i detta spann.

Hokus pokus.

499 USD blev som i ett trollslag 7190 SEK.

Det svenska "försäljningsledet" kan då till Swec @UndaC säga att de inte bidrar till de höjda priserna "vi har inte höjt vår marginal".

Sant. Men ändå inte.
Inte falskt. Men lite ändå.

enda kritiken jag har på det hela är ju att MSRP ska vara priset som det ska var ute i handeln. andelar osv. i min åsikt ska ingå i detta.
och det är jus så SweC bruka presentera det. att detta "ska vara" det priset vi få. då är ju SweC själv delvis skyldiga att man fortsätter sprida felaktiga priser som man vet inte stämma om man nu har så mycket insider information.

Visa signatur

GamingRig: Cooler Master NR200P/ASUS ROG STRIX B550-I GAMING/AMD Ryzen 5 5700G/Noctual NH-D12L/Corsair SF750 Platinum/Crucial Ballistix Elite 2x8GB 3600MHz/

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

Hade vi haft möjlighet att visa exakt på informationen vi sitter på hade vi gjort det. Men vi kan inte det av olika anledningar.
NDA-avtal, sekretessavtal med tidigare arbetsgivare och inte minst källskydd för uppgiftslämnare.

Förståeligt och korrekt gjort av er. Tänk då dom NDA-avtal som boardpartners har med AMD/Nvidia?

Skrivet av UndaC:

En del är också indicier men som i kontext blir tydliga indikatorer baserat på totaliteten av information vi sitter på.

Indicier är ofta synliga för alla, eller för åtminstone för fler än er. Däremot är de föremål för olika tolkning baserat på tidigare erfarenhet av respektive individ. Det tror jag också vi kan vara överens om.

Skrivet av UndaC:

Som jag skrivit någon gång tidigare så har jag förståelse för och inte mycket mer att säga om någon inte litar på det. Vi kan inte röja våra källor eller sätta oss själva i juridiskt klister för att överbevisa enstaka individer.

Förståeligt och korrekt gjort av er.

Skrivet av UndaC:

Så det får helt enkelt bli en förtroendefråga då.

Så tycker inte jag att man skall se det. Jag är övertygad om att ni har ett enormt starkt förtroende. Däremot så uttrycker jag och tydligen flera andra tvivel runt just denna fråga. Och anledningen till det är enkel:
- Ni verkar ha missat en del i er källgranskning: hur troligt/realistiskt är det här scenariot som målas upp?

Jag tror vi är rätt många som håller med om att det är orealistiskt. Det betyder inte att ni har hittat på det, det kan dock betyda att ni missat i er källgranskning och oavsiktligt springer någon annans ärenden utan att själva veta om det.

Visa signatur

Varför jag har 7st gaming-datorer och en server?
För att jag och familjen gillar datorer, kolla själv

Permalänk
Medlem

Plot twist: Intel börjar köra med öppna kort!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lessismore:

Plot twist: Intel börjar köra med öppna kort!

Apropå Intel. Det närmar sig...
https://bit-tech.net/news/tech/graphics/intel-publishes-xe-hp...

Visa signatur

Varför jag har 7st gaming-datorer och en server?
För att jag och familjen gillar datorer, kolla själv

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jacob:

Skillnaden med spelkonsolerna är att AMD har kontrakt med Sony och Microsoft med prisgarantier som sträcker sig över längre tid. Det spelar således mindre, om ingen, direkt roll hur bristsituationen ser ut. I sådana avtal ingår också klausuler om volym och hur det hanteras under rådande omständigheter är det svårt (om inte omöjligt) att få ett svar på.

En gammal sanning inom just datorkomponenter är låga marginaler hos återförsäljare som är vana vid 5–7 procent och det är inte unheard of att sälja med minusmarginal (CPU:er är ett konkret återkommande exempel), som de hoppas ta igen med att du som konsument lägger andra produkter i varukorgen. Det är sällan de har möjlighet att ta ut några marginaler att tala om inom processorer, grafikkort, moderkort, etc. Så är även fallet den här gången.

Det vi rapporterat om i flera tidigare nyheter om grafikkort och som summeras i den här krönikan är den "seriösa" granskning och slutsats vi gjort. Som @UndaC är inne på är det vårt jobb att ta reda på och veta sånt här, men vi kan aldrig tvinga någon att tro på det vi rapporterar.

Dessa "minusmarginaler" sponsras ganska ofta av olika marknadsföringsbidrag från tillverkarna som är olika stora beroende på försäljningsvolym. Så ibland kan det vara värt för ÅF att sälja till minusmarginal för att du hamnar i bättre tier för MDF. Det är ett sätt för tillverkarna att styra prissättningen indirekt.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Konsolpleb 🕹
Skrivet av wounds:

Dessa "minusmarginaler" sponsras ganska ofta av olika marknadsföringsbidrag från tillverkarna som är olika stora beroende på försäljningsvolym. Så ibland kan det vara värt för ÅF att sälja till minusmarginal för att du hamnar i bättre tier för MDF. Det är ett sätt för tillverkarna att styra prissättningen indirekt.

I min erfarenhet så brukar totalmarginalen på komponenter utgöras av ca 70-90% front end och 10-30% back end på ett ungefär.
Är självklart olika på olika företag och går att förhandla fram andra förhållanden där. (Dvs om du har 10% total marginal så har du 7-9% direkt på försäljningspriset baserat på inköpspriset och sedan tillkommer 1-3% via bakomliggande rabatter/bonusprogram etc.)

Men i mitt exempel så innebär det att man kan gå lite back på front enden och fortfarande nå break even tack vare back end. Men sällan så att man kan ha nämnvärd negativ marginal som sedan magiskt blir en smaskig vinst tack vare back end. I vissa produktsegment kan förhållandet nästan vara omvänt eller 50/50 etc)

Som standard. Sedan finns det förstås andra former av mer riktade kampanjer där förhållandet är helt annorlunda.

Visa signatur

240p är livet

Permalänk
Medlem
Skrivet av UndaC:

I min erfarenhet så brukar totalmarginalen på komponenter utgöras av ca 70-90% front end och 10-30% back end på ett ungefär.
Är självklart olika på olika företag och går att förhandla fram andra förhållanden där. (Dvs om du har 10% total marginal så har du 7-9% direkt på försäljningspriset baserat på inköpspriset och sedan tillkommer 1-3% via bakomliggande rabatter/bonusprogram etc.)

Men i mitt exempel så innebär det att man kan gå lite back på front enden och fortfarande nå break even tack vare back end. Men sällan så att man kan ha nämnvärd negativ marginal som sedan magiskt blir en smaskig vinst tack vare back end. I vissa produktsegment kan förhållandet nästan vara omvänt eller 50/50 etc)

Som standard. Sedan finns det förstås andra former av mer riktade kampanjer där förhållandet är helt annorlunda.

Jo, du fixar ju inte att gå back några längre perioder men låga marginaler och mdf hör absolut ihop även om vissa tillverkare har börjat förbjuda ÅF:ar att använda det till att dumpa priserna. Det var ju så Dustin revolutionerade branschen en gång i tiden. Istället för att ha massa flashiga event la man alla marknadsföringspengar på att täcka dåliga marginaler. Men det var väldigt längesen... 😊

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem

Riktigt bra skrivet, bra jobbat Jacob!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Linus K:

Det tråkiga med hela den här "grafikkortssituationen" är ju att även när tillgången på grafikkort åter blir god, så vet tillverkarna nu att kunderna gladeligen betalar 8000kr för ett kort i mellanklassen...

Jag skulle hellre lägga spelandet bakom mig faktiskt. Jag uppgraderade min PC för den första gången på 8 år omkring 2020 och huvud orsak till det var att jag kunde köpa en AMD processor för rimligt pris samt ett moderkort som stödjer åtminstone en till generation framåt. Nu sitter jag och tittar på priser för grafik kort som motsvarar den totala konstnaden för när jag köpte RAM, Moderkort och CPU.. Jag är inte villig att köpa ett grafik kort i medel klass för mer än 4000:- men mer än det så vägrar jag att stötta företag som jag upplever spelar fult.

Jag kanske är bland en minioritet, känner någon annan likadant?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snooc:

Jag skulle hellre lägga spelandet bakom mig faktiskt.
<snip>
Jag kanske är bland en minioritet, känner någon annan likadant?

Det känns som om du sätter likhetstecken mellan att spela datorspel och att shoppa datorhårdvara. Jag ser hårdvarushoppande och datorspelande som två helt separata intressen där en del människor har båda.

Och nej, du är inte ensam. Jag har varit en rutinmässig uppgraderare, sitter med hyfsade prylar, och har inget som helst tvivel på att jag kan sitta lugnt i hårdvarubåten fram till åtminstone 2030 eller något i den stilen, då det dels måste ha kommit en ny konsolgeneration som är en försäljningsframgång, och ett antal nya omistliga titlar för att det skall vara intressant att köpa nytt. Och vid det laget kan både jag och spelmarknaden ha ändrats rätt mycket.

(Faktum är att min burk och grafikkort (Radeon 7970) från 2012 antagligen hade räckt för det. Till dags dato är jag inte medveten om ett enda spel som släppts till PC som inte kör utmärkt på en sådan maskin, man kan bara inte köra med alla setting på ultra. Och så kommer det antagligen att vara med mitt nuvarande grafikkort också år 2030.)

Om man känner sig mjölkad är det bara att låta bli att köpa. Faktum är att jag tror att enda sättet att vända trenden är att försäljningsvolymerna minskar så mycket att det inte lönar sig för industrin att färre betalar mer.